Chiang Rai – erikoisten temppelien kaupunki

Akhat ovat yksi Pohjois-Thaimaan vähemmistökansoista. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Banana Republic Images / Shutterstock.com

Jos totta puhutaan, Chiang Rai, Thaimaan pohjoisin kaupunki, ei ole kohde itsessään, vaan läpikulkupaikka. Tänne tullaan tekemään retkiä ympäri Chiang Rain kiehtovaa provinssia, mutta itse kaupunkia ei voi hyvällä tahdollakaan kuvata hurmaavaksi.

Kadut ovat kapeita ja betonirötiskörakennusten reunustamia. 70 000 asukkaan Chiang Raista puuttuu kaikki se viihtyisyys, joka saa ihmiset ihastumaan Chiang Maihin. Ravintola- ja baaritarjontakin on perin vaatimatonta.

Chiang Raille ei silti kannata kääntää selkäänsä, sillä kaupungin lähistöllä on useita kiinnostavia retkikohteita. Ja kaupungin alueellakin on muutama huippuluokan nähtävyys.

Chaing Rai sijaitsee huikealla paikalla, niin sanotussa Kultaisessa kolmiossa – lähellä ovat sekä Myanmarin että Laosin rajat, rajavuoristot ja Mekong-joki.

Chiang Rain museot

Tiikille omistettu museo Rai Mae Fah Luang on koko Thaimaan kauneimpia nähtävyyksiä. Museo sijaitsee kauniissa puutarhassa, johon on istutettu useita tiikkilajeja. Kohokohta on majesteettinen tiikkirakennus Haw Khum, joka on koottu 32 vanhan thaimaalaisten talon osista. Sen sisällä esitellään uskomattoman taidokkaasti tiikistä veistettyjä Buddha-patsaita ja uskonnollisia esineitä huikeassa tunnelmavalaistuksessa. Tunnelma on maagisen kaunis.

Paljon vaatimattomampi, mutta silti käymisen arvoinen museo on Hill Tribe Museum (sisäänpääsy 50 bahtia), joka sijaitsee kansalaisjärjestö PDA-toimiston kolmannessa kerroksessa. Kooltaan pieneen museoon on onnistuttu mahduttamaan yllättävän paljon asiaa vuoristolaisista. Luettavaksi on tietoiskuja ja nähtäväksi käsitöitä ja vaatteita. Monilla heimoilla naimattoman neidon erottaa vaatteista, jotka ovat esimerkiksi valkoiset tai värikkäämmät kuin naiduilla. PDA-järjestö järjestää eettisiä vaelluksia vuoristolaisten maille.

Chiang Rain temppelit

Wat Phra Singh -temppeli. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Pakpoom Phummee / Shutterstock.com

Chiang Rain temppelit tunnetaan parhaiten siitä, mitä ne ovat menettäneet. Wat Phra Kaeo -temppeliin iski vuonna 1434 salama, joka paljasti temppeliin kätketyn Smaragdi-Buddhan (Emerald Buddha). Patsaan uskotaan (edelleen) omaavan maagisia voimia, ja vuosisatojen ajan naapurivaltakuntien kuninkaat kamppailivat sen omistuksesta. Lopulta se päätyi Bangkokiin. Alkuperäistä patsasta pidetään Thaimaan tärkeimpänä Buddhan-kuvana – koko maan sielun sanotaan asustavan siinä.

Pienestä, vihreästä patsaasta on kopio Chiang Main temppelissä vihreää valoa hehkuvien lasitiilien keskellä. Näky on hämmentävä. Patsaan kopio on muutaman millimetrin alkuperäistä pienempi, jottei se loukkaisi alkuperäistä patsasta. Huomaa myös seinämaalaukset, jotka kertovat Smaragdi-Buddhan tarinaa – ihmiset ovat pukeutuneet maalauksissa pohjoisen tyylillä.

Temppelialueella on myös museo (avoinna 9–17), joka esittelee uskonnollista esineistöä.

Toinen merkittävä temppeli on pieni ja nätti Wat Phra Singh, jossa säilytettiin aikoinaan upeaa Buddha-patsasta Phra Singhiä. Mutta sekin on viety pois Chiang Raista, ja jäljellä on vain kopio. Kukaan ei tiedä varmuudella, missä aito ja suuresti arvostettu patsas nykyisin on – Phra Singhistä kun on kopiot niin Bangkokin kansallismuseossa, Chiang Maissa kuin Nakhon Si Thammaratissakin.

Musta talo ja Valkoinen temppeli

Wat Rong Khun -temppeli. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Pikoso.kz / Shutterstock.com

Ehkä Wat Phra Kaeosta ja Phra Sighistä kumpuava menetyksen tunne on saanut kaksi Chiang Raista kotoisin olevaa taiteilijaa luomaan omat hämmentävät, temppelinmuotoiset tilataideteoksensa Chiang Rain lähettyville.

Toinen taiteilijoista on rakentanut vitivalkoisen, röyhelöisen Wat Rong Khun -temppelin, joka on sisältä maalattu täyteen supersankareita. Toinen taas on tehnyt tiikistä valtavan ja sysimustan Baan Dum -talon, jota koristavat eläinten taljat ja kallot.

Yhdessä ne ovat kuin Chiang Rain Yin ja Yang -voimat, ja kuuluvat Thaimaan kiehtovimpiin nähtävyyksiin.

Baan Dum (Musta temppeli) on taiteilija Thawan Duchaneen suunnittelema. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: StarvingLele / Shutterstock.com

Wat Rong Khun sijaitsee jokusen kilometrin Chiang Rain eteläpuolella, Baan Dum vuorostaan kaupungin pohjoispuolella.

Golfin pelaaminen Chiang Raissa

Santiburi Chiang Rai Country Club, jonka on suunnitellut Robert Trent Jones Jr., lasketaan Thaimaan kolmen parhaan joukkoon. Tasosta kertoo sekin, että kentällä pelataan vuosittain Asian PGA Tourin kilpailu.

Chiang Rai – retket

Phu Chee Dao -huipulla on komea näköalapaikka. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Red Mango / Shutterstock.com

Chiang Rain provinssissa on useita hienoja retkikohteita. Erityisen mukavia retket ovat omatoimisesti skootterilla ajellen.

Thaimaan hienoimpiin kuuluvia maisemia pääsee ihailemaan Phu Chi Fa -vuoren huipulla Laosin rajalla, muutaman tunnin ajomatkan päässä kaupungista. Vuorelle kannattaa ajaa iltapäivällä ja yöpyä majataloissa huipun tuntumassa. Phu Chi Fa tunnetaan auringonnousuistaan, kun vuoristo on kietoutunut kauniiseen usvamereen.

Toinen kiinnostava retkikohde on Mae Salong, Thaimaan ja Myanmarin rajaseuduille Kiinasta paenneiden Kuomintang-sissien kylä. Asukkaat elättivät itsensä ennen oopiumiviljelmillä, nykyisin he tekevät erinomaista oolong-teetä. Mae Salongista voi koukata pikkutietä Thoet Thai -pikkukaupunkiin Burman rajalle. Kaupungissa on säilynyt entisen huumeparonin Khun San vanha sotilasleiri.

Mekongin varren maisemiin voi käydä tutustumassa ajamalla tunnelmalliseen Chiang Saenin pikkukaupunkiin, jossa on vanhojen kaupunginmuurien suojissa useita temppelinraunioita. Chiang Saenin vieressä on Sop Ruak, paikka, jossa Thaimaan, Myanmarin ja Laosin rajat kohtaavat. Hieman virheellisesti paikkaa kutsutaan nykyisin Kultaiseksi kolmioksi.

Vaellus vuoristolaisten maille

Akha-kansaan kuuluva nainen laittaa ruokaa avotulella. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Yuttana Joe / Shutterstock.com

Chiang Rain provinssissa elää Thaimaan etnisesti rikkain kattaus vuoristokansoja (hill tribes). Mitä kauemmas Myanmarin rajavuoristoille matkaa, sitä yksinkertaisemmiksi käyvät kylät. Tutuiksi tulevat niin hmongit, akhat, lahut kuin lisutkin. Syrjäisimmissä kylissä monet kyläläiset pukeutuvat vielä ainakin osin perinteisiin vaatteisiin.

Useat paikalliset matkatoimistot ja majatalot järjestävät vaelluksia vuoristolaisten maille. Retket kestävät yleensä kahdesta neljään päivään ja ohjelmaan kuuluu lauttaretki, norsuratsastusta ja vierailu muutamassa vuoristolaiskylässä.

Chiang Rai – hotellit

Edullisia majataloja löytyy Singhaklai Roadin perältä. Kalliimmat hotellit ovat keskustan reunoilla joen varressa kauniilla paikoilla – silti yleensä kävelymatkan päässä nähtävyyksiltä. Tyylikkäimpiä hotelleja on perinteisestä pohjoisthaimaalaisesta arkkitehtuurista innoituksensa hakenut The Legend.

Chiang Raissa on yllättävänkin monta hienompaa hotellia (ne palvelevat pääasiassa kulttuurikiertomatkalla olevia), mutta myös keskihintaista ja edullista majoitusta löytyy vaikka kuinka. Varsinkin kahdessa jälkimmäisessä kategoriassa hinta–laatusuhde tapaa olla erinomainen – jo pikkurahalla Chiang Raissa voi elää melkein herroiksi.

Katso tarjoukset Chiang Rain majoitukseen.

Chiang Rain ravintolat ja baarit

Chiang Raissa on yllättävän vähän ravintoloita tai kahviloita, jotka yrittäisivät houkutella matkailijoita. Suurin osa matkailijoista päätyykin syömään Chiang Rain vilkkaalle iltatorille.

Keskustan klumeruulin kellotornin (sen on suunnitellut sama taiteilija kuin Valkoisen temppelin) luona on muutama paikallisten nuorten suosima trendikäs kahvila.

Chiang Rai – matka

Bangkokista pääsee lentämällä. Rautatieyhteyttä ei ole. Chiang Rai sijaitsee 150 kilometriä Chiang Maista pohjoiseen. Kaupunkien välillä kulkee ahkerasti busseja.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa rajan yli Burmaan

Chiang Rai on tavallaan Thaimaan päätepiste pohjoisessa. 60 kilometriä pohjoiseen on Mae Sai, joka sijaitsee Myanmarin rajalla. Mae Saista on mahdollista ylittää raja Myanmarin puolelle.

Rajalta saa Myanmariin kahden viikon viisumin, joka oikeuttaa matkustamaan 160 kilometrin päähän Kentungiin asti.

Järjestely on hieman monimutkainen: rajalle pitää jättää oma passinsa, jota vastaan saa matkustusasiakirjan. Hässäkältä välttyy, jos on hankkinut Myanmarin viisumin jo Bangkokista. Sen turvin voi matkustaa vielä Kentungiakin kauemmas Myanmarissa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi