Pattaya – mainettaan monipuolisempi matkakohde

Pattaya Beach, Thaimaa. Kuva: Puwanai / Shutterstock.com

Pattaya jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat vauhdikasta rantakohdetta, toiset luulevat vihaavansa.

Pattaya tunnetaan parhaiten pahamaineisena seksiturismin keskuksena, mutta Pattaya on paljon muutakin. Bangkokin vieressä sijaitseva rantakaupunki on yksi Thaimaan monipuolisimmista matkakohteista.

Kaupungin vihaajat ovatkin yleensä niitä, jotka eivät ole Pattayalla edes käyneet, jotka eivät sitä tunne.

Vuosien varrella Pattaya on luonut nahkansa ja se houkuttelee monenlaisia matkailijoita – myös perheitä. Pattaya onkin suositumpi kuin koskaan. Rantakaupungissa vierailee vuosittain lähes kymmenen miljoonaa matkailijaa – enemmän kuin missään muualla Thaimaassa.

Suurimman kävijäkunnan muodostavat Bangkokista saapuvat viikonlopun viettäjät. Suurimmiksi ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmiksi ovat nousseet kiinalaiset, intialaiset ja venäläiset. Myös suomalaisia on paljon, ja monet heistä asuvat Pattayalla pitkiä aikoja.

Miksi matkustaa Pattayalle?

Suurin syy Pattayan suosioon on sen sijainti lähellä Bangkokia ja Suvarnabhumin kansainvälistä lentokenttää. Pattaya on Bangkokin lähin rantakohde, ja lentokentältä suhauttaa taksilla suoraan Pattayalle nopeasti ja varsin edullisesti.

Palveluita ja tekemistä on paljon, ja tunnin ajomatkan sisällä on parikymmentä golfkenttää. Pattaya on sukelluskohteenakin yllättävän hyvä.

Miksi jättää väliin?

Pattayalla on maine seksiturismin keskuksena. Vaikka rantakohde on siistiytynyt paljon sitten menneiden aikojen, on seksiturismi edelleen näkyvää etenkin Pattaya Beachin ympäristössä – Jomtienin puolella vähemmän.

Seksikaupan takia Pattayaa tavataan joko rakastaa tai vihata. Mutta rantakaupunkiin voi myös suhtautua mielenkiinnolla, kiehtovana kuriositeettina, paikkana, jossa on kaikki mahdollinen edustettuna maan ja taivaan väliltä – vähän ja helvetistäkin.

Tylsäksi Pattayaa ei voi ainakaan moittia.

Kenelle Pattaya sopii parhaiten?

Pattya sopii myös perheille. Cartoon Network Amazone Water Park on komea vesipuisto. Kuva: Ukrid / Shutterstock.com

Eläkeläiset: Pattaya on Thaimaan suosituimpia matkakohteita eläkeläisten keskuudessa. Hintatasoltaan Pattaya on edullinen, minkä takia Pattayalla voi lomailla pitkiä aikoja, vaikka koko talven. Aika kuluu golfatessa – tai Pattayan yössä uutta nuoruutta etsimässä. Seniorien suosiossa on erityisesti Jomtienin alue.

Perheet: Nähtävyyksiä ja tekemistä on monen loman puitteiksi, ja Pattaya sopii erinomaisesti myös lapsilleperheille. Etkö usko? Lue artikkeli Pattaya lasten kanssa.

Kielitaidottomat: Pattayalla pärjää myös suomen kielellä. Siitä pitää huolen Thaimaan vilkkain suomalaisyhteisö. Pattayalla on useita suomalaisia majataloja, ravintoloita ja baareja, joiden kautta voi varata suomeksi vaikka kaikki matkajärjestelyt lentokenttäkyytiä myöten.

Jos etsit

Walking Street on Pattayan yöelämän keskus. Kuva: Asiastock / Shutterstock.com

Golf: Pattaya on Thaimaan parhaita golfkohteita. Pattayan lähellä on enemmän golfkenttiä kuin missään muualla Thaimaassa. Tunnin ajomatkan sisällä on peräti 20 kenttää, joten ei tarvitse pelätä, että golflomalla loppuisivat uudet kentät kesken. Lue lisää golfista Pattayalla.

Yöelämä: Monelle tärkein syy matkustaa Pattayalle on rantakaupungin ”viriili” yöelämä – ja yhtä monelle se on syy kiertää Pattaya kaukaa. Mutta Pattayan maine on osin liioiteltu: Pattayan yössä voi pitää hauskaa myös housut jalassa. Yöelämän keskuksesta Walking Streetiltä löytyy tyttöbaarien lisäksi myös useita hyviä rokkibaareja ja klubeja.

Aktiviteetit: Pattaya elää täysin turismin ehdoilla, ja monenlaista tekemistä on niin paljon, ettei loman tarvitse olla vain rannalla tai altaalla makailua.

Sukeltamisen ja kalastamisen lisäksi voi ajaa carting-autoilla tai kieppua kaapeliradalla jättiläispuiden latvustossa. Lyhyen laivamatkan päästä löytyy upea paratiisisaari Ko Larn.

Ostokset: Pattayalla on rantakohteeksi hyvät ostosmahdollisuudet. Ostosreissulla voi käydä myös Bangkokissa.

Pattayan rannat

Pattayan kauneimmat rannat löytyvät päiväretkellä viereiselle Koh Larn -saarelle. Kuva: Nimon / Shutterstock.com

Pattayan rantojen välillä kuljetaan edullisesti songthaew-lavatakseilla.

Pattaya Beach – Pattayan vilkkain ranta

Pattayan keskus on nimikkoranta Pattaya Beach. Ranta on matala eikä erityisen hyvä uimiseen: laskuvedellä meri karkaa kauas ulapalle, ja nousuveden aikaan se peittää hiekan melkein kokonaan.

Pattaya Beach sopiikin parhaiten niille, joita kiinnostavat rantalomailua enemmän muut riennot.

Hotelleja, kauppoja ja ravintoloita on paljon. Yöelämä on vilkasta – Pattaya Beachilla on useita baarialueita, joista kuuluisin on kävelykatu Walking Street.

Majoitusta on suurista, rannalla sijaitsevista hotelleista edullisiin keskustamajataloihin.

Katso tarjoukset Pattaya Beachin hotelleihin.

Jomtien Beach – Pattayan kakkosranta

Pattayan toiseksi suosituin ranta on Jomtien (lausutaan ja väliin myös kirjoitetaan Chom Tien), joka sijaitsee muutama kilometri etelään Pattaya Beachilta.

Jombin Beach on kuusi kilometriä pitkä ja komea, tosin hotellien ja meren välistä kulkee rantatie. Palvelut ovat pakkautuneet rannan pohjoisosaan.

Hotelleja on monipuolisesti Jomtien Boathousen tapaisista mukavista majataloista suurempiin hotelleihin.

Tyylikkään designhotellin tunnelmaa tarjoaa edullisesti katseet vangitseva pikkuhotelli The Now.

Katso tarjoukset Jomtien Beachin majoitukseen.

Dongtan Beach – Patttayan heteroystävällinen homoranta

Jomtienin pohjoisinta osaa kutsutaan nimellä Dongtan Beach. Tämä on Thaimaan tunnetuin homoranta, mutta alueella viihtyvät myös heterot, sillä ranta on kenties Pattayan alueen viihtyisin.

Ranta on rauhallinen, koska sen edusta on suljettu liikenteeltä, ja silti lyhyen kävelymatkan päässä Jomtienin ravintolakeskittymään.

Dongtanilla sijaitsee Pattayan ihastuttavin hotelli, perinteistä thaimaalaista tunnelmaa henkivä Rabbit Resort. Hieman edullisemmin tällä mukavalla alueella pääsee asumaan niinikään erinomaisessa Avalon Beach Resortissa.

Lisää homoystävällisiä tunnelmia löytää rannan läheltä Jomtien Complexin ravintoloista ja baareista.

Buddha Hill ja Pratamnak Beach (Cosy Beach)

Jomtienin ja Pattayan välissä sijaitsee kukkula, jotka kutsutaan nimellä Buddha Hill. Nimensä se on saanut kookkaasta Buddha-patsaastaan. Kukkulan reunalla on näköalapaikka, jolta avautuvat komeat näkymät yli Pattayanlahden.

Kukkulan juurella sijaitsee Pratamnak Beach, joka tunnetaan myös nimellä Cosy Beach. Lempinimensä mukaisesti ranta on leppoisa ja rauhallinen – tosin rannalle päästäkseen on laskeuduttava hotelleilta jyrkät portaat.

Tunnelmasta kannattaa käydä nauttimassa ainakin päiväretkellä. Alue on etenkin venäläisturistien suosiossa, ja ravintoloiden ruokalistoilta löytyvät thaiherkkujen lisäksi saslikit ja pelmenit.

Ihana Wong Amat Beach ja Nakluan kylä

Aivan Pattaya Beachin pohjoispuolella olevaa rantaa kutsutaan Wong Amatiksi. Ranta on leveämpi ja hiekka pehmeämpää kuin Pattayalla tai Jomtienilla, eikä vierestä hurise autotietä. Vesiskoottereita ei tosin pääse pakoon täälläkään.

Rannalla on useita korkeita loma-asuntoja, joiden seassa on muutama houkutteleva hotelli. Maisemia hallitsee suuri ja erittäin lapsiystävällinen Centara Grand Mirage, jonka upea uima-allasalue on kuin vesipuisto.

Erinomainen vaihtoehto on upouusi ja tyylikäs Cape Dara Resort, joka sijaitsee omalla pikkurannallaan Wong Amatin ja Pattaya Beachin välissä.

Pattayan keskustan vilskeeseen Wong Amatista on vain muutaman minuutin ajomatka. Alueen vetovoimaa on kasvattanut entisestään lähettyville, aivan Pattaya Beachin reunalle avattu hieno uusi ostoskeskus Terminal 21 Pattaya.

Rannan vieressä on kylä Naklua, jonka keskustassa on säilynyt muutama vanha tiikkitalo ja paikallistunnelmaa. Pattaya-Naklua-kadun alkupäässä on tunnelmallinen kalatori, jolla kannattaa käydä aamulla ihastelemassa trooppisia vonkaleita.

Na Jomtien ja Bang Saray – Pattayan rannat omassa rauhassaan

Bang Saray hotelli
Sea Sand Sun Hotel sijaitsee Pattayan lähellä Bang Sarayssa. Kuva: Tooykrub / Shutterstock.com

Eteläpäässä Jomtienia seuraa hyvin pitkä ranta nimeltään Na Jomtien (”Pelto Jomtien”), jolla on niin rauhallista, ettei uskoisi Pattayalla olevansakaan. Täällä palvelut ovat vähissä, ja alueen hotellit sopivatkin parhaiten Bangkokista saapuneille viikonlopunviettäjille, joilla on käytössään oma kulkuneuvo.

Loppupäässään Na Jomtien kaartuu voimakkaasti ja vaihtaa nimeään Bang Sarayksi, jolla on kalastajakylä ja rantaravintoloita. Täällä voi lekotella palmujen varjossa, syödä edullista ruokaa ja katsella kaukana siintäviä Jomtienin pilvenpiirtäjiä.

Täälläkin sijaitsee hotelleja, kuten luksustunnelmaa henkivä Sea Sand Sun Resort.

Pattayan ravintolat

Rantaravintola. Pattaya, Thaimaa. Kuva: PanyaStudio / Shutterstock.com

Pattayalla riittää ravintoloita gourmet-tason paikoista mukaviin pikkuravintoloihin ja edullisiin katukeittöihin. Hyviä paikkoja herkutella ovat myös Pattayan ostoskeskusten ruokamarkkinat.

Pattaya South Roadilta löytyy myöhään auki oleva yötori. Edullista katukeittiöruokaa tarjoavat esimerkiksi Kiss & Food -ravintolat, joita on useissa osoitteissa.

Pattayan parhaita ravintoloita on Cafe des Amis, joka toimii vanhassa, tunnelmallisessa huvilassa. Tarjolla on herkullista, ranskalaisvaikutteista ruokaa kuten ankanrintaa ja lammasruokia. Viihtyisä sisäpiha, pieni, intiimi ravintolasali ja loistava palvelu.

Ravintolan sijainti on Pattaya Beachin ja Jomtien Beachin välissä, Thap Phraya Soi 11:lla, aivan kujan päässä.

Merenelävien ystäville klassikko on Mum Aroi, joka tekee pienen poikkeuksen thaimaalaisten kalaravintoloiden joukossa; Mum Aroi on paitsi maukas myös tyylikäs. Tyylikkyydestä huolimatta hinnat ovat edulliset.

Täällä kannattaakin käydä ainakin kerran maistamassa, millaiselta thaimaalaiset merenelävät maistuvat parhaimmillaan. Sijainti: Naklua Roadin lopussa (Pattayalta nähtynä), aivan Condominiumin vieressä.

Toinen hyvä ja suosittu thaimaalaisen rakastama kalaravintola on Pupen Seafood, joka sijaitsee Jomtien Beach Roadin lopussa, taksimatkan päässä. Aikoinaan tämä tuntui olevan keskellä ei-mitään, mutta Jomtienin alue on sittemmin kasvanut tänne asti.

Jos iskee merenelävien sijaan lihanhimo, kannattaa suunnata Pattaya Beachilla kujalle nimeltä Soi Diana Inn. Beefeater gastropubi tarjoilee kaupungin parhaisiin kuuluvia pihviä – asianmukaisin hinnoin.

Edellistä edullisempaa mutta yhtä lailla huolella tehtyä länkkäriruokaa tarjoilee saksalaisravintola Klein Heidelberg Nakluan alkupäässä (Naklua Soi 18). Meheviä makkaroita ja herkullisia paistettuja perunoita sipulin ja pekonin kera.

Jomtienin puolella laadukas länkkäriravintola on skandinaavien pitämä Akvavit, joka sijaitsee Jomtien Beach Roadilla, Soi 3:n kohdalla.

Pattayan ostokset

Terminal 21 on matkailuteemainen ostoskeskus. Pattaya, Thaimaa. Kuva: Mr. Piya Meena / Shutterstock.com

Pattaya on shoppailumahdollisuuksiensa puolesta Thaimaan monipuolisimpia rantakohteita.

Pattayan suurin ostoskeskusta on  Central Festival Pattaya, joka sijaitsee keskellä Pattaya Beach Roadia. Täällä kannattaa käydä shoppailun ohella syömässä tyylikkäällä Food Loft -ruokatorilla. Myös elokuvateatteri löytyy.

Pattayan uusin ostoskeskus on puolestaan Terminal 21, joka on koristeltu maailman eri metropolien tyyliin. Kauppoja ja paljon ravintoloita. Kauppakeskus sijaitsee Pattaya Beachin eteläpäässä lähellä Wong Amartia, sisämaassa Pattaya 2nd Roadilla.

Pattaya Beach Roadin eteläosassa sijaitseva Royal Garden Plaza on puolestaan mukavan pieni ostokeskus, jonka kakkoskerros on varattu viihteelle. Täältä löytyvät kummallisuuksia esittelevä Ripley’s -museo sekä kummituslinna sekä vahakabinetti. Kolmannessa kerroksessa on siisti ja tyylikäs ruokatori Food Wave, jossa on mukava kokeilla ruokia ympäri Aasiaa.

Pattaya 2nd Roadilla sijaitseva Avenue Pattaya on pieni lifestyle mall, jossa on kauppoja on nirkoisesti, mutta palveluihin kuuluvat elokuvateatteri, keilarata ja kuntosali. Villa Supermarketista löytyy laaja valikoima länsimaisia elintarvikkeita.

Pattaya Beach Road Soi 11 ja 13 välissä sijaitsevasta Mike Shopping Mallista löytää edullisia ostoksia ja aasialaista tinkimistunnelmaa.

Pattayan perjantaista sunnuntaihin järjestettävä hipsterihenkinen iltatori (kello 17–23) pidetään Thepprasit Roadilla. Tarjolla on trendivaatteita, sisustustavaroita ja leluja.

Suomalainen Pattaya

Pattayalla pärjää, vaikkei englantia taitaisikaan. Rantakaupungissa toimii useita suomalaisten omistamia majataloja ja ravintoloita, joissa voi asioida omalla äidinkielellä. Suomalaisten majatalojen kautta voi järjestää kuljetuksetkin valmiiksi Bangkokin lentokentältä.

Suurin suomalaiskeskittymä on Jomtien Beachilla, jossa asuu runsaasti suomalaisia eläkeläisiä ja talvehtijoita. Mukaan mahtuu myös perheitä, joita palvelee Pattayan suomalainen koulu. Vuonna 2010 toimintansa aloittanut koulu on maksullinen. Koulun opettajat ovat suomalaisia opetusalan ammattilaisia.

Pattaya Suomi-Seuralla on noin 600 jäsentä. Seuran toimitalossa on avoimet ovet kolmesti viikossa: maanantaisin on tarjolla makkaraa, keskiviikkona lohikeittoa ja lauantaina lättyjä. Muihin palveluihin kuuluvat kirjasto ja monenlainen järjestötoiminta, kuten golfin ja petanquen peluu, vesijumppa, shakki ja keilailuillat.

Pattaya Suomi-Seuran tilat löytyvät Jomtien Beach Roadin sivukadulta Soi Welcome.

Jontien Beachin rantakadulta lähtevää Soi 4:ä kutsutaan lempinimellä Soi Finlandia. Kujalla sijaitsevat rinnakkain viihtyisä suomalaismajatalo JP House, pesula ja kirjakauppa. Kirjakaupasta löytyvät englannista suomeen käännetyt teokset Rahasta lähimmäistäsi ja Pöljä paratiisissa, jotka kertovat Thaimaassa asuvien ulkomaalaisten omituisesta arjesta.

Pattaya Beachin puolella on kymmeniä suomalaisbaareja, joiden omistajat tosin vaihtuvat tiheään, kun rahat loppuvat ja baari myydään seuraavalle yrittäjälle.

Pattayan Suomi-baareista pitkäikäisimpiä on Lassin baari, joka sijaitsee Walking Streetin sivukadulla Soi Diamondilla. Tarjolla on juomien lisäksi makkaraa, hernekeittoa ja muita suomalaisruokia.

Walking Street ja Pattayan yöelämä

Walking Street on sivukujineen Pattayan yöelämän keskus. Kuva: Asiastock / Shutterstock.com

Walking Street on Pattayan suosituin nähtävyys ja illanviettopaikka, Thaimaan versio Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueesta. Neonvalojen koristamaa katua reunustavat ravintolat, jäätelöbaarit ja gogo-baarit. Katua käyvät ihmettelemässä niin poikamiehet kuin kiinalaiset mummoseurueetkin. Katu herää eloon iltaisin.

Walking Streetin Gogo-klubien joukossa on paljon paikkoja, kuten Fahrenheit, joissa tytöt tanssivat vähissä vaatteissa ja välillä kokonaan ilman vaatteita, mutta show’t ovat Pattayan mittapuulla varsin viattomia. Sitten on paikkoja kuten Iron, jossa tanssitaan akrobaattisesti tankojen ja ketjujen varassa ja peseydytään suihkun alla hieman turhankin julkisesti.

Lisäksi on Baby Dolls a Go-Gon tapaisia todella härskejä ja monen mielestä luotaantyöntäviäkin paikkoja, joissa harrastetaan intiimipaikoilla jääpala-ammuntaa, nuolemista ja tupakanpolttoa.

Moulin Rougessa länsimaalaiset naiset strippaavat aasialaiselle yleisölle.

Joukkoon mahtuu myös tavallisia rokkibaareja, joissa esiintyy vähäasuisten tyttöjen sijaan pitkätukkaisia miehiä.

Gogo-klubeille ei ole pääsymaksua ja juomat ovat kohtuuhintaisia, jopa edullisia, jos on happy hour.

Jos Walking Streetillä iskee nälkä, hyvä vaihtoehto on kalaravintola Nang Nual. Keskeisestä sijainnista huolimatta hinnat ovat kohtuulliset ja laatu hyvä.

Walking Streetiltä löytyy myös useita yökerhoja, jotka täyttyvät loppuillasta. Nimensä mukaisesti Insomnia on auki aamuun asti. Mixx on iso ja tyylikäs kompleksi, jossa on monenlaista musiikkia ja paljon venäläisiä turisteja juhlimassa.

Katso hotellitarjoukset Walking Streetin vieressä oleville hotelleille.

Seksiturismi Pattayalla

Go-go-tyttöbaari. Pattaya, Thaimaa. Kuva: Vic Helian / Shutterstock.com

Pattaya on paljon muutakin kuin seksiturismia, mutta Pattayan mainetta seksiturismin keskuksena ei ole liioiteltu. Seksiturismi on näkyvää, varsinkin rantakaupungin keskustassa, jossa on runsaasti tyttöbaareja ja gogo-klubeja. Pattayaa tavataankin kutsua Poikamiehen paratiisiksi. Prostituutio näkyy myös Jomtien Beachin puolella mutta huomattavasti vähemmän.

Jos olet seksituristi, niin muista käyttää kondomia – suurin osa suomalaisten hiv-tartunnoista tulee juuri Thaimaasta.

Tyttöbaarien lisäksi Pattayalla on myös paljon poikabaareja, jotka ovat keskittyneet Boyztowniin ja Sunee Plazalle.

Lue lisää Thaimaan hiv-tilanteesta.

Thaihieronta ja spa-paikat Pattayalla

Garra rufa -kalat mutustavat jalkojen kuolleen ihon suihinsa kylpylässä. Pattaya, Thaimaa. Kuva: PanyaStudio / Shutterstock.com

Perinteistä thaihierontaa tarjoavat esimerkiksi Naklua Roadilla sijaitsevat Health Land Day Spa ja Let’s Relax. Molemmat ovat laadukkaita hierontaketjuja, joilla on pisteitä eri puolilla Thaimaata.

Paikallinen, Pattayalla toimiva hierontaketju on Savanna, jolla on toimipisteitä siellä täällä.

Matka Pattayalle

Pattaya, Thaimaa. Kuva: Issarawat Tattong / Shutterstock.com

Pattaya sijaitsee 150 kilometrin päässä Bangkokista.

Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä Suvarnabhumilta kulkee edullisia busseja Pattayalle parin tunnin välein. Taksikyyti kentältä Pattayalle maksaa noin 1300 bahtia. Sovi hinta etukäteen.

Bangkokista kulkee busseja tasaiseen tahtiin aamuvarhaisesta iltamyöhään Ekamain bussiasemalta (BTS Ekkamai). Bussit pysähtyvät kaupungin pohjoispuolella. Matka hotellille ja rannoille jatkuu lavatakseilla tai moottoripyörätaksilla.

Pattayan oma lentokenttä sijaitsee U-Tapaossa, parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Lentoja on sekä Phuketista että Ko Samuilta. Kentälle lennetään suoraan myös ulkomailta.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa Pattayalta

Koh Samet, Thaimaa. Kuva: LMspencer / Shutterstock.com

Pattayalta pääsee minibussilla 80 kilometrin päähän Bhan Pe -laiturille, josta lähtevät laivat idylliselle Ko Sametille. Pienellä saarikaunottarella ymmärtää, mikä on paratiisin tärkein rakennusaine: häikäisevän valkoinen hiekka.

Bussikyytejä on myös jännittävälle Ko Changille tai pienelle ja idylliselle Koh Makille, jotka sijaitsevat lähellä Kambodzhan rajaa. Bussit vievät satamaan, josta matka jatkuu lossilla (Koh Changille) tai pikaveneellä (Koh Makille).

Pattayan majoitus

Sea Sand Sun Hotel. Pattaya, Thaimaa. Kuva: Tooykrub / Shutterstock.com

Lue suositukset Pattayan majoitukseen.

Pattaya – hyvä tietää

Jos ajat mopolla, pidä kypärä päässä ja kansainvälinen ajokortti mukana. Pattayan poliisit sakottavat mielellään ulkomaalaisia. Muista pitää kypärä päässä – turvallisuuden ja poliisien takia.

Bangkok Pattaya Hospital on kaupungin sairaaloista suurin ja kaunein. Töissä on jopa suomalainen sairaanhoitaja – jolle kyllä riittääkin säännöllisesti töitä, sen verran usein suomalaiset telovat itseään Pattijoella.

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Tripsteri Thaimaa.

Lue lisää: Nähtävyydet, retket ja tekemistä Pattayalla

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi