Pattaya – mainettaan monipuolisempi matkakohde

Pattaya Beach, Thaimaa. Kuva: Puwanai / Shutterstock.com

Pattaya jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat vauhdikasta rantakohdetta, toiset luulevat vihaavansa. Matkakohteena Pattaya on paljon mainettaan monipuolisempi.

Pattaya tunnetaan parhaiten pahamaineisena seksiturismin keskuksena, mutta Pattaya on paljon muutakin. Bangkokin vieressä sijaitseva rantakaupunki on yksi Thaimaan monipuolisimmista matkakohteista.

Ja Pattaya on suositumpi kuin koskaan. Rantakaupungissa vierailee vuosittain lähes kymmenen miljoonaa matkailijaa – enemmän kuin missään muualla Thaimaassa.

Suurimman kävijäkunnan muodostavat Bangkokista saapuvat viikonlopun viettäjät. Suurimmiksi ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmiksi ovat nousseet kiinalaiset, intialaiset ja venäläiset. Myös suomalaisia on paljon, ja monet heistä asuvat Pattayalla pitkiä aikoja.

Miksi matkustaa Pattayalle?

Suurin syy Pattayan suosioon on sen sijainti lähellä Bangkokia ja Suvarnabhumin kansainvälistä lentokenttää. Pattaya on Bangkokin lähin rantakohde, ja lentokentältä pääsee suhauttamaan edullisesti ja nopeasti taksilla suoraan Pattayalle.

Palveluita ja tekemistä on paljon, ja tunnin ajomatkan sisällä on parikymmentä golfkenttää. Sukelluskohteenakin Pattaya on yllättävän hyvä.

Miksi jättää väliin?

Pattayalla on maine seksiturismin keskuksena. Vaikka rantakohde on siistiytynyt paljon viime vuosina, on seksiturismi edelleen näkyvää etenkin Pattaya Beachin ympäristössä – muualla vähemmän.

Seksikaupan takia Pattayaa tavataan joko rakastaa tai vihata. Mutta rantakaupunkiin voi myös suhtautua mielenkiinnolla, kiehtovana kuriositeettina, paikkana, jossa on kaikki mahdollinen edustettuna maan ja taivaan väliltä – vähän ja helvetistäkin.

Tylsäksi Pattayaa ei voi ainakaan moittia.

Kenelle Pattaya sopii parhaiten?

Pattya sopii myös perheille. Cartoon Network Amazone Water Park on komea vesipuisto. Kuva: Ukrid / Shutterstock.com

Eläkeläiset: Pattaya on Thaimaan suosituimpia matkakohteita eläkeläisten keskuudessa. Hintatasoltaan Pattaya on edullinen, minkä takia Pattayalla voi lomailla pitkiä aikoja, vaikka koko talven. Aika kuluu golfatessa – tai Pattayan yössä uutta nuoruutta etsimässä. Seniorien suosiossa on erityisesti Jomtienin alue.

Perheet: Nähtävyyksiä ja tekemistä on monen loman puitteiksi, ja Pattaya sopii erinomaisesti myös lapsilleperheille. Etkö usko? Lue artikkeli Pattaya lasten kanssa.

Kielitaidottomat: Pattayalla pärjää myös suomenkielellä. Siitä pitää huolen Thaimaan vilkkain suomalaisyhteisö. Pattayalla on useita suomalaisia majataloja, ravintoloita ja baareja, joiden kautta voi varata suomeksi vaikka kaikki matkajärjestelyt lentokenttäkyytiä myöten.

Jos etsit

Walking Street on Pattayan yöelämän keskus. Kuva: Asiastock / Shutterstock.com

Golf: Pattaya on Thaimaan parhaita golfkohteita. Pattayan lähellä on enemmän golfkentiä kuin missään muualla Thaimaassa. Tunnin ajomatkan sisällä on peräti 20 kenttää, joten ei tarvitse pelätä, että golflomalla loppuisivat uudet kentät kesken. Lue lisää golfista Pattayalla.

Yöelämä: Monelle tärkein syy matkustaa Pattayalle on rantakaupungin ”viriili” yöelämä – ja yhtä monelle se on syy kiertää Pattaya kaukaa. Mutta Pattayan maine on osin liioiteltu: Pattayan yössä voi pitää hauskaa myös housut jalassa. Yöelämän keskuksesta Walking Streetiltä löytyy tyttöbaarien lisäksi myös useita hyviä rokkibaareja ja klubeja, joissa varsinkin venäläisturistit tanssivat yöt läpeensä.

Aktiviteetit: Pattaya elää täysin turismin ehdoilla, ja monenlaista tekemistä on niin paljon, ettei loman tarvitse olla vain rannalla tai altaalla makailua. Sukeltamisen ja kalastamisen lisäksi voi ajaa carting-autoilla tai kieppua kaapeliradalla jättiläispuiden latvustossa. Lyhyen laivamatkan päästä löytyy upea paratiisisaari Ko Larn.

Ostokset: Pattayalla on rantakohteeksi hyvät ostosmahdollisuudet. Ostosreissulla voi käydä myös Bangkokissa.

Pattayan rannat

Pattayan kauneimmat rannat löytyvät päiväretkellä viereiselle Koh Larn -saarelle. Kuva: Nimon / Shutterstock.com

Pattayan rantojen välillä pääsee liikkumaan edullisesti songthaew-lavatakseilla.

Pattaya Beach – Pattayan vilkkain ranta

Pattayan keskus on nimikkoranta Pattaya Beach. Hotelleja, kauppoja ja ravintoloita on paljon. Yöelämä on vilkasta – Pattaya Beachilla on useita baarialueita, joista kuuluisin on Walking Street.

Ranta on matala eikä erityisen hyvä uimiseen: laskuvedellä vesi karkaa kauas ulapalle ja nousuveden aikaan peittää hiekan melkein kokonaan.

Pattaya Beach sopiikin parhaiten niille, joita kiinnostavat rantalomailua enemmän muut riennot.

Majoitusta on suurista, rannalla sijaitsevista hotelleista edullisiin keskustamajataloihin.

Katso tarjoukset Pattaya Beachin hotelleihin.

Jomtien Beach – Pattayan kakkosranta

Pattayan toiseksi suosituin ranta on Jomtien (lausutaan ja väliin myös kirjoitetaan Chom Tien), joka sijaitsee muutama kilometri etelään Pattaya Beachilta.

Jombin Beach on kuusi kilometriä pitkä ja komea, tosin hotellien ja meren välistä kulkee rantatie. Palvelut ovat pakkautuneet rannan pohjoisosaan.

Hotelleja on monipuolisesti Jomtien Boathousen tapaisista mukavista majataloista suurempiin hotelleihin. Tyylikkäin designhotellin tunnelmia tarjoaa edullisesti katseet vangitseva pikkuhotelli The Now.

Katso tarjoukset Jomtien Beachin majoitukseen.

Dongtan Beach – Patttayan heteroystävällinen homoranta

Jomtienin pohjoisinta osaa kutsutaan nimellä Dongtan Beach. Tämä on Thaimaan tunnetuin homoranta, mutta alueella viihtyvät myös heterot, sillä ranta on kenties Pattayan alueen viihtyisin.

Ranta on rauhallinen, koska sen edusta on suljettu liikenteeltä, ja silti lyhyen kävelymatkan päässä Jomtienin ravintolakeskittymään.

Dongtanilla sijaitsee Pattayan ihastuttavin hotelli, perinteistä thaimaalaista tunnelmaa henkivä Rabbit Resort. Hieman edullisemmin tällä mukavalla alueella pääsee asumaan niinikään erinomaisessa Avalon Beach Resortissa.

Lisää homoystävällisiä tunnelmia löytää rannan läheltä Jomtien Complexin ravintoloista ja baareista.

Buddha Hill ja Pratamnak Beach (Cosy Beach)

Jomtienin ja Pattayan välissä sijaitsee kukkula, jotka kutsutaan nimellä Buddha Hill. Nimensä se on saanut kookkaasta Buddha-patsaastaan. Kukkulan reunalla on näköalapaikka, jolta avautuvat komeat näkymät yli Pattayanlahden.

Kukkulan juurella sijaitsee Pratamnak Beach, joka tunnetaan myös nimellä Cosy Beach. Lempinimensä mukaisesti ranta on leppoisa ja rauhallinen – tosin rannalle päästäkseen on laskeuduttava hotelleilta jyrkät portaat.

Tunnelmasta kannattaa käydä nauttimassa ainakin päiväretkellä. Alue on etenkin venäläisturistien suosiossa, ja ravintoloiden ruokalistoilta löytyvät thaiherkkujen lisäksi saslikit ja pelmenit.

Ihana Wong Amat Beach ja Nakluan kylä

Aivan Pattaya Beachin pohjoispuolella olevaa rantaa kutsutaan Wong Amatiksi. Ranta on leveämpi ja hiekka pehmeämpää kuin Pattayalla tai Jomtienilla, eikä vierestä hurise autotietä. Vesiskoottereita ei tosin pääse pakoon täälläkään.

Rannalla on useita korkeita loma-asuntoja, joiden seassa on muutama houkutteleva hotelli. Maisemia hallitsee suuri ja erittäin lapsiystävällinen Centara Grand Mirage, jonka upea uima-allasalue on kuin vesipuisto.

Erinomainen vaihtoehto on upouusi ja tyylikäs Cape Dara Resort, joka sijaitsee omalla pikkurannallaan Wong Amatin ja Pattaya Beachin välissä.

Pattayan keskustan vilskeeseen Wong Amatista on vain muutaman minuutin ajomatka. Alueen vetovoimaa on kasvattanut entisestään lähettyville, aivan Pattaya Beachin reunalle avattu hieno uusi ostoskeskus Terminal 21 Pattaya.

Rannan vieressä on kylä Naklua, jonka keskustassa on säilynyt muutama vanha tiikkitalo ja paikallistunnelmaa. Pattaya-Naklua-kadun alkupäässä on tunnelmallinen kalatori, jolla kannattaa käydä aamulla ihastelemassa trooppisia vonkaleita.

Na Jomtien ja Bang Saray – Pattayan rannat omassa rauhassaan

Bang Saray hotelli
Sea Sand Sun Hotel sijaitsee Pattayan lähellä Bang Sarayssa. Kuva: Tooykrub / Shutterstock.com

Eteläpäässä Jomtienia seuraa hyvin pitkä ranta nimeltään Na Jomtien (”Pelto Jomtien”), jolla on niin rauhallista, ettei uskoisi Pattayalla olevansakaan. Täällä palvelut ovat vähissä, ja alueen hotellit sopivatkin parhaiten Bangkokista saapuneille viikonlopunviettäjille, joilla on käytössään oma kulkuneuvo.

Loppupäässään Na Jomtien kaartuu voimakkaasti ja vaihtaa nimeään Bang Sarayksi, jolla on kalastajakylä ja rantaravintoloita. Täällä voi lekotella palmujen varjossa, syödä edullista ruokaa ja katsella kaukana siintäviä Jomtienin pilvenpiirtäjiä.

Täälläkin sijaitsee hotelleja, kuten luksustunnelmaa henkivä Sea Sand Sun Resort.

Seksiturismi Pattayalla

Go-go-tyttöbaari. Pattaya, Thaimaa. Kuva: Vic Helian / Shutterstock.com

Pattaya on paljon muutakin kuin seksiturismia, mutta Pattayan mainetta seksiturismin keskuksena ei ole liioiteltu. Seksiturismi on näkyvää, varsinkin rantakaupungin keskustassa, jossa on runsaasti tyttöbaareja ja gogo-klubeja. Pattayaa tavataankin kutsua Poikamiehen paratiisiksi. Prostituutio näkyy myös Jomtien Beachin puolella mutta huomattavasti vähemmän.

Jos olet seksituristi, niin muista käyttää kondomia – suurin osa suomalaisten hiv-tartunnoista tulee juuri Thaimaasta.

Lue lisää Thaimaan hiv-tilanteesta.

Thaihieronta ja spa-paikat Pattayalla

Garra rufa -kalat mutustavat jalkojen kuolleen ihon suihinsa kylpylässä. Pattaya, Thaimaa. Kuva: PanyaStudio / Shutterstock.com

Perinteistä thaihierontaa tarjoavat esimerkiksi Naklua Roadilla sijaitsevat Health Land Day Spa ja Let’s Relax. Molemmat ovat laadukkaita hierontaketjuja, joilla on pisteitä eri puolilla Thaimaata.

Paikallinen, Pattayalla toimiva hierontaketju on Savanna, jolla on toimipisteitä siellä täällä.

Matka Pattayalle

Pattaya, Thaimaa. Kuva: Issarawat Tattong / Shutterstock.com

Pattaya sijaitsee 150 kilometrin päässä Bangkokista.

Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä Suvarnabhumilta kulkee edullisia busseja Pattayalle parin tunnin välein. Taksikyyti kentältä Pattayalle maksaa noin 1300 bahtia. Sovi hinta etukäteen.

Bangkokista kulkee busseja tasaiseen tahtiin aamuvarhaisesta iltamyöhään Ekamain bussiasemalta (BTS Ekkamai). Bussit pysähtyvät kaupungin pohjoispuolella. Matka hotellille ja rannoille jatkuu lavatakseilla tai moottoripyörätaksilla.

Pattayan oma lentokenttä sijaitsee U-Tapaossa, parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Lentoja on sekä Phuketista että Ko Samuilta. Kentälle lennetään suoraan myös ulkomailta.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa Pattayalta

Koh Samet, Thaimaa. Kuva: LMspencer / Shutterstock.com

Pattayalta pääsee minibussilla 80 kilometrin päähän Bhan Pe -laiturille, josta lähtevät laivat idylliselle Ko Sametille. Pienellä saarikaunottarella ymmärtää, mikä on paratiisin tärkein rakennusaine: häikäisevän valkoinen hiekka.

Bussikyytejä on myös jännittävälle Ko Changille tai pienelle ja idylliselle Koh Makille, jotka sijaitsevat lähellä Kambodzhan rajaa. Bussit vievät satamaan, josta matka jatkuu lossilla (Koh Changille) tai pikaveneellä (Koh Makille).

Pattayan majoitus

Sea Sand Sun Hotel. Pattaya, Thaimaa. Kuva: Tooykrub / Shutterstock.com

Lue suositukset Pattayan majoitukseen.

Pattaya – hyvä tietää

Jos ajat mopolla, pidä kypärä päässä ja kansainvälinen ajokortti mukana. Pattayan poliisit sakottavat mielellään ulkomaalaisia. Muista pitää kypärä päässä – turvallisuuden ja poliisien takia.

Bangkok Pattaya Hospital on kaupungin sairaaloista suurin ja kaunein. Töissä on jopa suomalainen sairaanhoitaja – jolle kyllä riittääkin säännöllisesti töitä, sen verran usein suomalaiset telovat itseään Pattijoella.

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Tripsteri Thaimaa.

Lue lisää: Nähtävyydet, retket ja tekemistä Pattayalla

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi