Suomalainen koulu Thaimaassa

Suomalainen koulu Thaimaassa
Liikuntatunnilla pelataan rantalentistä.

Tietovisakysymys: mikä on Thaimaan paras paikka perheille, jotka haluaisivat viettää Thaimaassa pitkän aikaa?

Vastaus: Pattaya, koska siellä sijaitsee suomalainen koulu.

Jatkokysymys: Mutta miksi koulu sijaitsee juuri Pattayalla? Rantakohteellahan on osin kyseenalainen maine (lue artikkeli Poikamiehen paratiisi).

”Sitä mekin ihmeteltiin, kun huomasimme työpaikkailmoituksen” Tommi Mäkelä sanoo. Hän tarttui vaimonsa Tiiti Mäkelän kanssa tilaisuuteen vuonna 2010, kun Pattayan Suomalaista koulua perustettiin.

Totta puhuen Pattayalla sijainnille on ilmiselvä syy. Bangkokin vieressä sijaitseva rantakaupunki on Thaimaan suosituin lomakohde, ja moni länsimaalainen perhe viettää siellä pitkiä aikoja.

”Asumisen hintataso on täällä toista luokkaa kuin Hua Hinissa ja Phuketissa”, Tommi sanoo.

Thaimaan suomalaisen koulun opettajat tiiti ja tommi mäkelä
Onnelliset opettajat Tiiti ja Tommi Mäkelä. Kuva: Antti Helin

Kaupunkimainen ympäristö myös tarjoaa aivan toisenlaiset puitteet pitkien aikojen viettämiseen kuin vaikkapa Etelä-Thaimaan pienet saaret, jotka ovat mukavia lomalla, mutta joissa aika käy helposti pitkäksi.

Tiiti luettelee Pattayan hyviä puolia perheellisille: Lapsille on monia harrastusmahdollisuuksia, löytyy leikkikavereita, rannat ovat vieressä, samoin Bangkok. Päälle tulevat hyvät kansainväliset sairaalat ja monipuoliset ostosmahdollisuudet, jotka kalpenevat Thaimaassa vain Bangkokille.

Pattayan maine perustuukin osin väärinkäsitykseen. Matkailun lieveilmiöistä huolimatta Pattaya on Thaimaan parhaita kohteita perheille (lue artikkeli Pattaya lasten kanssa).

Auringon, rakkauden ja golfin perässä

Kun koulu aloitti toimintansa, oli vakituisia oppilaita viisi. Nykyisin kokovuotisia oppilaita on noin 15. Monet lapsista ovat puoliksi suomalaisia ja thaimaalaisia. Talvikaudella oppilasmäärä nousee kolmenkymmenen kieppeille, kun Pattayalla talvehtivat tai pitemmällä Thaimaan-reissulla olevat supisuomalaiset perheet tuovat lapsensa kouluun. Kouluun voi ilmoittautua vaikka vain kuukaudeksi.

Aivan kaikkia perheitä ei paikalle ole tuonut rakkaus tai aurinko: Tommi kertoo, että yksi oppilaista tähtää golfammattilaiseksi, ja Thaimaassa on golfiin onkin erinomaiset harjoitusmahdollisuudet. Yksin Pattayan lähistöllä on 20 golfkenttää.

Askartelua Pattayan Suomalaisessa koulussa Thaimaassa
Eri-ikäiset oppilaat harjoittelevat yhdessä kädentaitoja. Kuva: Antti Helin

Tiiti ja Tommi Mäkelä toimivat koulun vakituisina opettajina (Tommi on samalla rehtori). Heitä avustamassa käy opettajankoulutuslaitoksen harjoittelijoita.

Toiminnassa ovat luokat 1–9 sekä kaksi eskaria. Oppilaita opetetaan yhdysluokissa. Eli samassa luokassa istuu eri ikäisiä koululaisia, joille opetetaan eri asioita.

”Niin kuin Suomessa pienessä kyläkoulussa”, Tommi sanoo.

Käytäntö näyttää toimivan. Vanhemmat opiskelijat auttavat nuorempiaan ja nuorempien läsnäolo saa vanhemmat opiskelijat näyttämään mallia omalla käytöksellään – ja keskittymään kujeilun sijaan koulunkäyntiin.

”En olisi uskonut, että 25 vuoden työuran jälkeen mukava käydä töissä”, Tiiti sanoo. Nuorekkaan näköisestä naisesta on mahdoton arvata, että ikää on mittarissa kohta 50 vuotta.

Koulunkäyntiä tropiikissa

”Koulussa seurataan täysin suomalaista opetussuunnitelmaa”, Tommi sanoo. Pienen kokonsa takia koulu ei saa tukea opetusministeriöltä, vaan toiminta rahoitetaan lukukausimaksuilla ja sponsorien lahjoituksilla.

”Suomalaisille on outoa, että opetuksesta pitää maksaa. Siksi opetuksemme on oltava laadukasta.”

Koulumaksu on kuukaudelle 20 000 bahtia, kolmelle kuukaudelle 45 000 bahtia tai koko vuodelle 135 000 bahtia. Päälle tulee sadan euron kertaluontoinen rekisteröintimaksu.

Koulupäiviä on vuodessa 11 vähemmän kuin Suomessa, eikä aivan kaikkea voi tehdä samoin kuin kotimaassa.

”Talviliikuntalajeja ei pystytä tarjoamaan. Mutta ei tämä luokan sisällä tapahtuva työ eroa kouluista Suomessa”, Tommi sanoo.

Suurin ero koulun toiminnassa taitaakin näkyä liikuntatunneilla. Uiminen on hyvin edustettuna (koulun pihalla on oma allas) ja pesäpallokentän sijaan suunnistetaan meren rannalle pelaamaan rantalentopalloa.

Muitakin eroja on. Niistä voi lukea oppilaiden pitämästä blogista Palmujen katveessa.

”Saavuimme Koh Sakin edustalle ja tietysti meidän rehtorimme, Tommi, hyppäsi ekana uimaan ja justiin ennen kun oltiin menossa uimaan mää näin rauskun pohjassa uimassa merelle päin”, muuan oppilas kirjoittaa blogissa luokkaretkestä Pattayan lähisaarille.

Pohjoismaalaisten alueella

Koulu sijaitsee keskustan vieressä rauhallisella Pratamnakin alueella, jolla asuu paljon pohjoismaalaisia.

”Tämä on hyvin rauhallista aluetta, mutta mopolla hurauttaa parissa minuutissa Pattayalle ja Jomtienille. Täällä ei ole yökerhoja. Iltaisin täällä on hyvin turvallista ja rauhallista.”

Vilkkainta viettoa Pratamnakissa ovat keskiviikkoisin ja lauantaisin pidettävät saunaillat, joissa myös perheelliset käyvät.

”Ne ovat hyvä paikka tutustua ihmisiin ja päästä alkuun, kun on vasta muuttanut. Saunan kautta löytää vinkkejä, mistä kaupasta löytää jauhoja, missä hammaslääkärissä käydään”, Tiiti kertoo.

”Täällä tuntuu elävän kuin pienessä kyläyhteisössä. Aamulenkilläkin ihmiset tervehtivät: ’Huomenta opettaja.’”

Artikkelin kuvat ovat henkilökuvaa lukuun ottamatta blogista Palmujen katveessa. Blogista voi lukea koulunkäynnistä Pattayan suomalaisessa koulussa oppilaiden kertomana: palmujenkatveessa.blogspot.com
Lue lisää koulusta: www.pattayansuomalainenkoulu.com

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi