Koska voi taas matkustaa Thaimaahan?

Ai kamala, kun pääsisi taas Thaimaahan! Kuva Kamala Beachilta Phuketista. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Koska Thaimaahan voi taas koronan takia matkustaa? No vaikka heti! Thaimaa alkoi vihdoin lokakuun 2020 aikana myöntää erikoisviisumeita, joilla maahan pääsee myös korona-aikana.

Mahdollisuus on itse asiassa aika houkutteleva, kun koronan toinen aalto jyllää Euroopassa ja Suomikin ajautuu kohti talven pimeyttä. Miksei siis nauttisi koronatalvesta Thaimaassa, jossa tartuntoja ei pahemmin ole?

Viisumin hakemiseen liittyy kuitenkin muutama kommervinkkeli kuten se, että hakija on vakavarainen.

Thaimaan viisumit koronan aikana

Viisumeja on kahdenlaisia: turistiviisumi ja erikoisturistiviisumi eli STV (Special Tourist Visa). Viisumeja myönnetään vain sellaisille matkailijoille, jotka tulevat matalan koronariskin maista.

Tavallisella turistiviisumilla saa olla maassa korkeintaan 60 päivää. STV on tarkoitettu pitkäaikaiseen matkailuun: sillä saa olla Thaimaassa 90 päivää ja sen saa uusia kahdesti. Erikoisturistiviisumilla saisi siis olla Thaimaassa peräti 270 päivää.

Molempien ehtona on se, että Viisumin hakijalla on ollut tilillään vähintään 15 000 euroa kuuden kuukauden ajan. Tämä todistetaan tiliottein. Tarkoituksena on kaiketi näyttää, että matkailijalla on varaa pitkään oleskeluun. Huomio! Jos voi todistaa omistavansa Thaimaassa asunnon, pankkitilin saldoa ei tarvitse näyttää.

Lisäksi matkavakuutuksen pitää kattaa koronaviruksesta johtuvan sairauden hoidosta koituvat kustannukset ainakin 100 000 dollariin asti. Tästä pitää saada erikseen todistus vakuutusyhtiöltä.

Covid-19-vakuutuksen voi hankkia myös netistä thaimaalaiselta toimijalta. Kyseinen vakuutus korvaa ilmeisesti vain koronatartuntojen hoidon, ei muita sairauksia tai onnettomuuksia.

Ensimmäinen ehto kumman tahansa viisumin saamiselle on se, että pitää hakea Thaimaan suurlähetystöltä sähköpostilla Certificate of Entry (COE). Tätä varten pitää lähettää yllä olevat tiedot, kopio passin etusivusta ja allekirjoittaa Letter of Consent, jossa kertoo hyväksyvänsä Thaimaan hallituksen määräämät Covid-19-toimet.

Lisäksi pitää tehdä covid-19-testi enintään 72 tuntia ennen kuin lento lähtee kotimaasta kohti Thaimaata. Ja testin tuloksen pitää tietysti olla negatiivinen. Tämä testi tarkistetaan lentokentällä check-inin yhteydessä (tai koneeseen noustessa).

Ensimmäiset 14 päivää vietetään Thaimaassa hotellikaranteenissa. Karanteenikäyttöön hyväksytyt hotellit ovat pääosin kohtuuhintaisia. Ilmeisesti 72 tuntia hotelliin saapumisen jälkeen otetaan uusi, maksullinen Covid-19-testi.

Thaimaan Suomen suurlähetystön mukaan suomalaiset ovat jo innostuneet viisumeita hakemaan.

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

Kannattaako hankkia Thaimaan koronaviisumi?

Hyvä kysymys. Aina on vaarana, että Thaimaa äkisti muuttuu viisumikäytäntöään. Näin on käynyt jo kerran näiden koronaviisumien aikaan. Thaimaan hallitus ehti jo kertoa syyskuussa, että se alkaisi myöntää niitä lokakuussa. Lokakuun alussa niiden myöntämistä kuitenkin viivytettiin.

Uutisten mukaan joukko kiinalaisia turisteja oli jo ehtinyt varata lennotkin, mutta matka peruutui viisumin takia viime hetkellä. Thaimaan hallitus ei luvannut korvauksia aiheutuneista kuluista.

Nyt tilanne näyttäisi kuitenkin olevan, että viisumeita myönnetään.

Lentääkö Finnair Thaimaahan?

Tällä hetkellä matkailijat saavat lentää Thaimaahan vain muutamalla lentoyhtiöllä. Qatar on yksi näistä. Finnair ei.

Viimeksi lokakuun alussa Finnair näytti peruvan lippujen myynnin Bangkokiin lentäviin koneisiin pitkälle kevääseen asti. Finnairin koneet kyllä lentävät Bangkokiin, mutta rahtia kuljettaen. Bangkokista voi tosin lentää takaisin Suomeen Finnairilla.

Kannattaako Thaimaahan matkustaa 14 päivän karanteenilla?

Uudet korona-ajan turistiviisumit tuskin tarkoittavat mitään kovin suurta turisryntäystä Thaimaahan – toisaalta ne jotka saapuvat ja jaksavat kökkiä karanteenissa, pääsevät nauttimaan Thaimaasta parhaimmillaan.

Hotellit, ravintolat ja sukelluskeskukset ovat auki, eikä ruuhkista ole haittaa. Phuketinkin rannat ovat kuin maailman aamuna.

Minne Thaimaassa kannattaa matkustaa korona-aikana?

Suurin osa Thaimaahan näin korona-aikana matkaavista on todennäköisesti eläkeläisiä, joilla on hyvin aikaa viettää Thaimaassa vaikka kuukausikaupalla. Silloin ei parin viikon karanteeni paljon menoa haittaa.

Jos kuulut joukkoon, kannattaa lukea tämän oppaan sivu Thaimaa-eläkeläisille. Monella on varmasti myös golfin peluu Thaimaassa, tällöin kohteena on todennäköisesti joko Hua Hin tai Pattaya.

Jos taas kaipaa seikkailullisempaa Thaimaan-matkaa, nyt on varmasti myös hyvä aika sukeltaa Thaimaassa. Pinnan alla ei taatusti ole ruuhkaa, mutta monet sukelluskeskukset ovat kyllä auki ja odottavat asiakkaita.

Niinpä itse suuntaisin Koh Taolle ja Koh Phi Phille sukeltamaan ja iloitsemaan yhdessä paikallisten tuttujen kanssa siitä, että maailma on taas auki. Vaihtoehtoisesti lähtisin Ko Lipelle snorklaamaan – ja nauttimaan Lipestä sellaisena millainen paratiisi se oli vuosikausia sitten ennen matkailun kasvua.

Huonoja vaihtoehtoja eivät varmasti olisi myöskään suuremmat saaret Phuket ja Koh Samui, joiden hienoista hotelleista saisi varsinkin alkuvaiheessa varmasti hyviä tarjouksia ja itse saaretkin olisivat varmasti rauhaisampia kuin pitkiin aikoihin.

Tai sitten suuntaisin Koh Koodille viettämään paratiisimaisia päiviä yhdellä Thaimaan kauneimmista saarista.

Vaihtoehtoja on tietysti lukemattomia muitakin. Lue tämän oppaan pääsivulta, mitkä ovat Thaimaan parhaat kohteet erilaisille matkailijoille.

Koska Thaimaahan voi matkustaa ilman karanteenia?

Varmaa vastausta kysymykseen ei tiedä kukaan, eivät taatusti edes Thaimaan viranomaiset. Tilanteeseen kun vaikuttaa paljon se, miten Thaimaan, Aasian ja Euroopan koronatilanteet kehittyvät.

Mutta valistuneita arvauksia voi esittää.

Huom! Alla oleva teksti on ajalta ennen kuin Thaimaa alkoi myöntää pitkäkestoisia turistiviisumeita.

Matkailu on Thaimaalle tärkeä elinkeino –  muttei se kaikkein tärkein

Thaimaalla on varmasti paineita avata maa matkailulle, mutta vielä suuremmat paineet on pitää teollisuus ja kotimarkkinat käynnissä. Matkailu pitää siis tässä yhtälössä selvästi peräsijaa. Tärkeintä on, että teollinen tuotanto pyörii.

Thaimaa on selvinnyt hyvin pienillä tartuntamäärillä koronaviruksesta, jopa niin pienillä, että se on yksi harvoista maista, joista voi Suomeen palata ilman 14 päivän karanteenia. Hyvän tilanteen takia Thaimaa ei halua ottaa turhia riskejä.

Toistaiseksi Thaimaa on pitänyt rajansa niin suljettuna, ettei sinne pääse ilman todella pätevää syytä edes naapurimaasta Laosista, jossa Covid 19 -tilanne on vielä Thaimaatakin paremmalla tolalla.

Thaimaalle tärkeimpiä ovat kiinalaiset matkailijat

Kun Thaimaa viimein avaa taas rajansa matkailulle, maa tekee sen todennäköisesti hallitusti ja pyrkii luomaan matkustuskuplan turvalliseksi kokemiensa maiden kanssa. Ensimmäiseksi kupla tehdään todennäköisesti Kiinan kanssa, sillä kiinalaiset ovat suurin ja tärkein turistiryhmä Thaimaassa.

Thaimaalaiset viranomaiset todennäköisesti myös luottavat eurooppalaisia enemmän autoritaaristen kiinalaisten kykyyn pitää koronatartunnat aisoissa.

Eli alku mennään todennäköisesti kiinalaisten ehdoilla. Ja jos siinä vaiheessa eurooppalaisia matkailijoita pidetään riskinä koronan kannalta, he saavat jäädä kotiinsa.

Sillä tuskin on merkitystä, että vaikkapa yksittäisenä eurooppalaisena maana Suomessa olisi hyvä tilanne.

Miten Thaimaa avautuu matkailulle?

Pandemian aikana Thaimaa on väläyttellyt erilaisia skenaarioita matkailun avaamiseksi esimerkiksi niin, että ensin avattaisiin muutama saari hallitusti matkailulle. Tai niin, että matkailijat viettäisivät ensimmäiset kaksi viikkoa eristyksissä valituissa hotelleissa.

Thaimaan matkailuviranomaiset ovat myös antaneet kommentteja, että alkuun priorisoitaisiin varakkaita luksusmatkaajia.

Viimeksi elokuussa thaimaalaisen viranomaisen uutisoitiin sanoneen, että Thaimaahan pääsisi jo lokakuusta alkaen pitkille, vähintään 30 päivän mittaisille matkoille. Ensimmäiset 14 päivää oltaisiin hotellissa karanteenissa, minkä jälkeen voisi matkustaa ympäriinsä suhteellisen vapaasti.

Mutta tällaisista erilaisista suunnitelmista on uutisoitu useampaan otteeseen, eikä niistä ole tullut mitään.

Todennäköisintä taitaakin olla, että kun Thaimaa avaa matkailunsa, se avaa sen entiseen tapaan ilman suurempia muutoksia matkailupolitiikkaan.

Thaimaahan myydään jo lentolippuja

Jos matkajalkaa kovasti kolottaa, ja taloudellinen tilanne antaa siihen mahdollisuuden, niin lipun voi kaiketi jo hyvin ostaa varastoon – nyt ostettuna lippujen hinnat ovat edulliset. Ja jos korona aiheuttaa edelleen ongelmia, lentoyhtiö vaihtaa lipun myöhemmäksi.

Jos lipun jo ostaa, se kannattaa ostaa suoraan lentoyhtiöltä – ja sellaiselta, jonka ei tarvitse pelätä menevän konkkaan koronan takia. Ja jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin turvallisin mahdollinen lento on tietysti mahdollisimman suora – sen perumisessa ja matkan varrelle jäämiseen on pienin mahdollisuus.

Ja muista: lentoliput kannattaa aina ostaa luottokortilla! Jos lentoyhtiö menee nurin eikä matkavakuutus auta, rahat voi saada takaisin luottokorttiyhtiöltä.

Matkat Thaimaanhan talvella 2020–2021

Moni arvuuttelee, josko Thaimaahan voisi matkustaa sentään jo tänä talvena. Valitettavasti tällä hetkellä se näyttää epätodennäköiseltä, varsinkin kun kesälomailun jälkeen korona näyttää puskevan Euroopassa toista aaltoa.

On hyvin mahdollista, että Suomesta voi matkustaa Thaimaahan lomalle vasta, kun rokotus on kehitetty – ja sitä on jaettu tarpeeksi monelle ihmiselle suojan saavuttamiseksi. Jälkimmäinen ei ole aivan pieni ponnistus sekään.

Toki ihmeitä ja iloisia yllätyksiäkin voi tapahtua.

Ja kun Thaimaa vihdoin jonain päivänä avautuu, Thaimaa on kaukokohteista houkuttelevimpia vaihtoehtoja. Kohde on tunnettu ja sen sairaalat ovat hyvätasoisia. Lentoja on tavannut olla paljon, samoin suomalaisia matkailijoita. Eli jos matkustaisi Thaimaahan ja päälle iskisi koronan uusi aalto, Suomesta järjestettäisiin mitä todennäköisimmin tarvittavat evakuointilennot.

Eli kun jonnekin lähialueita kauemmas aletaan taas matkustaa, Thaimaa on varmasti ensimmäisten joukossa monen mielessä.

Ja silloin kyllä kannattaakin matkustaa, sillä koronan jälkeiset alkuajat matkailu on varmasti vähäisempää kuin pitkään aikaan ja monet kohteet näyttäytyvät kauniimpina ja paratiisimaisempina kuin pitkään aikaan.

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi