Thaimaahan voi taas matkustaa (myös ilman viisumia)!

Ai kamala, kun pääsisi taas Thaimaahan! Kuva Kamala Beachilta Phuketista. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Koska Thaimaahan voi taas matkustaa koronan takia? No vaikka heti!

Thaimaa salli matkailun jo vuoden 2020 lokakuussa, tosin viisumia vastaan. Tammikuussa 2021 Thaimaa höllensi maahantulosäädöksiä, ja nyt suomalaiset pääsevät taas maahan ilman viisumi 30+15 päiväksi eli yhteensä 45 päiväksi. Ensimmäiset 15 päivää pitää viettää karanteenissa.

Vuoden 2021 tammikuun lopulla tuli karanteeniin selvä parannus golfin pelaajille. He voivat nyt suorittaa golfkaranteenin eli pääsevät pelaamaan karanteenipäivinä.

Vaikkei viisumia enää tarvitsekaan, pitää matkustamista varten hakea edelleen maahansaapumislupa Certificate of Entry eli COE. Sen saa helposti netistä. Lisäksi pitää olla näyttää negatiivinen Covid-19-testi ja pyytää lääkäriltä Fit to Fly -todistus. Näistä kaikista lisää tietoa alla.

Jos haluaa olla Thaimaassa pitempään, pitää hankkia viisumia. Nitä on matkailijoille tarjolla kaksi erilaista: turistiviisumi ja erikoisturistiviisumi eli STV (Special Tourist Visa).

Tavallisella turistiviisumilla saa olla maassa korkeintaan 60 päivää. STV on tarkoitettu pitkäaikaiseen matkailuun: sillä saa olla Thaimaassa 90 päivää ja sen saa uusia kahdesti. Erikoisturistiviisumilla saisi siis olla Thaimaassa peräti 270 päivää, mutta sen hakeminen on varsin monimutkaista.

Omalla sivullaan kerrotaan tarkemmin viisumin hankkimisesta Thaimaahan korona-aikana. Alle kerrotaan sen sijaan matkustamisesta Thaimaahan ilman viisumia.

Mutta vastataan ensin kysymykseen, kannattaako Thaimaahan matkustaa korona-aikana?

Kannattaako Thaimaahan matkustaa korona-aikana?

Kyllä kannattaa. Monella tapaa Thaimaa on nyt parhaimmillaan. Luonto on saanut toipua, kun matkailijoita ei ole ollut ja hotellit tarjoavat hyviä tarjouksia. Autioita hiekkarantoja löytyy aivan kaikkialta. Phuketinkin rannat ovat kuin maailman aamuna. Hotellit, ravintolat ja sukelluskeskukset ovat auki, eikä ruuhkista ole haittaa. Sairaalat ovat hyvätasoisia.

Ja samalla tulee edes pienellä omalla panoksellaan auttaneeksi Thaimaan vaikeuksissa olevaa matkailuelinkeinoa.

Koronatartuntoja Thaimaassa on ollut todella vähän, vaikka maassa onkin vuoden 2021 alussa meneillään toinen aalto. Eurooppaan ja Suomeenkin verrattuna tartuntamäärät ovat Thamaassa edelleen hyvin vähäiset.

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

Maahantulolupa COE

Vaikka viisumia ei Thaimaahan enää korona-aikanakaan tarvita, vaaditaan maahan saapumiseen maahantulolupa Certificate of Entry eli COE. Sen voi hakea englanniksi netistä.

Jos ei hae viisumia, COE-hakemuksessa pitää rastittaa kohta: Medium Term Visitor – Visa Exemption.

Lentoliput

Thaimaahan päästäkseen pitää olla meno–paluulentoliput hankittuna. Pelkkä meno ei siis riitä. Lentojen pitää lähteä Suomesta, jos aikoo suomalaisena saapua ilman visumia.

Korona-aikana matkailijat saavat lentää Thaimaahan vain valituilla lentoyhtiöllä. Finnair on vihdoin hyväksytty näiden joukkoon, eli Finnairilla voi taas lentää Thaimaahan.

Hyvä vaihtoehto on Qatar Airways, joka lentää Helsingistä Bangkokiin yhdellä vaihdolla.

Karanteenihotelli

Karanteenihotelli pitää varata etukäteen 15 päiväksi. Karanteenikäyttöön hyväksytyt hotellit (Alternative State Quarantin eli ASQ) ovat pääosin kohtuuhintaisia.

Kahden viikon karanteenihotellipaketit alkavat 27 000 bahtista.

Karanteenipaketit voi varata joko suoraan hotellista tai Agodasta. Ymmärtääksemme Agoda on ainakin toistaiseksi ainoa hotellinvarauspalvelu, joka välittää karanteenipaketteja. Syynä lienee se, että Agoda on alun perin perustettu Thaimaassa ja edelleen erityisen suosittu Thaimaan ja Aasian hotelleja varattaessa.

Koronapaketteihin kuuluvat:

  • Lentokenttäkuljetus hotelliin
  • Majoitus, koronatestit
  • Kolme ateriaa päivässä (aamiainen, lounas, illallinen)
  • Hoitajan/lääkärin ”neuvontapalvelut”

Karanteenihotelleissa on varsin tiukka kuri. Hotelleista ei pääse karanteenin aikana ulkomaailmaan, eikä edes uima-altaalle uimaan. Poikkeuksen tulee tekemään golfkaranteeni, kun se hyväksytään.

Huoneessa ollaan 24 tuntia vuorokaudessa siihen asti, kunnes ensimmäisestä Thaimaassa otetusta koronatestistä tulee negatiivinen tulos. Siihen meneee yleensä päivä. Sen jälkeen pääsee päivittäin lyhyelle ulkoilulle hotellin alueella.

Matkavakuutus COVID-19 varalta

Matkavakuutuksen pitää kattaa koronaviruksesta johtuvan sairauden hoidosta koituvat kustannukset ainakin 100 000 dollariin asti. Tästä pitää saada erikseen todistus vakuutusyhtiöltä.

Jos haluaa pelata Covid-19-vakuutuksen kanssa varman päälle, sen voi hankkia myös suoraan thaimaalaiselta vakuutusyhtiöltä netistä. Esimerkiksi Luma Insurance myy Covid-19-vakuutusta. Vahvistuksen vakuutuksesta saa yleensä muutamassa minuutissa.

Covid-19-testi ja Fit to Fly -todistus

Covid-19-testi mallia RT-PCR pitää tehdä enintään 72 tuntia ennen kuin lento lähtee kotimaasta kohti Thaimaata.

Negatiivisen testituloksen jälkeen pitää vielä käydä pyytämässä lääkäriltä englanninkielinen Fit to Fly -todistus. Fit to Fly -terveystodistuksesta ei ilmeisesti ole vakiintunutta käytäntöä. Täältä löytää englanniksi esimerkin, millaisen todistuksen voi printata ja täyttää.

Käteistä mukaan

Thaimaahan saapuessa pitää olla käteistä mukana vähintään 20 000 Bahtia per henkilö tai 40 000 Bahtia perhettä kohden.

Tarkista vielä säädökset

Säädökset kannattaa vielä tarkistaa uudelleen Thaimaan suurlähetystön sivuilta.

Minne Thaimaassa kannattaa matkustaa korona-aikana?

Iso osa Thaimaahan näin korona-aikana matkaavista on todennäköisesti eläkeläisiä, joilla on hyvin aikaa viettää Thaimaassa vaikka kuukausikaupalla. Silloin ei parin viikon karanteeni paljon menoa haittaa.

Jos kuulut joukkoon, kannattaa lukea tämän oppaan sivu Thaimaa-eläkeläisille. Monella on varmasti myös golfin peluu Thaimaassa, tällöin kohteena on todennäköisesti joko Hua Hin tai Pattaya.

Jos taas kaipaa seikkailullisempaa Thaimaan-matkaa, nyt on varmasti myös hyvä aika sukeltaa Thaimaassa. Pinnan alla ei taatusti ole ruuhkaa, mutta monet sukelluskeskukset ovat kyllä auki ja odottavat asiakkaita.

Niinpä itse suuntaisin Koh Taolle ja Koh Phi Phille sukeltamaan ja iloitsemaan yhdessä paikallisten tuttujen kanssa siitä, että maailma on taas auki. Vaihtoehtoisesti lähtisin Ko Lipelle snorklaamaan – ja nauttimaan Lipestä sellaisena millainen paratiisi se oli vuosikausia sitten ennen matkailun kasvua.

Huonoja vaihtoehtoja eivät varmasti olisi myöskään suuremmat saaret Phuket ja Koh Samui, joiden hienoista hotelleista saisi varsinkin alkuvaiheessa varmasti hyviä tarjouksia ja itse saaretkin olisivat varmasti rauhaisampia kuin pitkiin aikoihin.

Tai sitten suuntaisin Koh Koodille viettämään paratiisimaisia päiviä yhdellä Thaimaan kauneimmista saarista.

Vaihtoehtoja on tietysti lukemattomia muitakin. Lue tämän oppaan pääsivulta, mitkä ovat Thaimaan parhaat kohteet erilaisille matkailijoille.

Koska Thaimaahan voi matkustaa ilman karanteenia?

Tähän kysymykseen ei kaiketikaan ole kenelläkään varmaa vastausta, mutta kyllä siihen vielä hyvä aika menee. Thamaan hallitus on haastatteluissa antanut ymmärtää, että karanteenimääräys pysyy voimassa siihen asti, että suurin osa thaimaalaisista on rokotettu.

Vuoden 2021 alun tietojen perusteella thaimaalaisten rokottamiseen uskotaan menevän koko tämä vuosi. Eli Ilman karanteenia pääsee maahan ehkä vuoden 2021 loppupuolella tai vasta vuonna 2022.

Miksei Thaimaa avaa matkailuaan laajemmin?

Meksiko, Malediivit ja moni muu suosittu matkailumaa on avautunut jo hyvän aikaa sitten matkailulle ilman suurempia rajoituksia. Miksei Thaimaa ole seurannut perässä?

Syitä on useita. Yksi on se, että koko Aasia on omaksunut varovaisen suhtautumisen koronaan ja muutkin Aasian maat ovat pitäneet rajansa pääosin suljettuina.

Suurin syy lienee se, että vaikka matkailu on tärkeä ala Thaimaassa, se ei kuitenkaan ole se kaikkein tärkein. Jos Thaimaalla onkin varmasti paineita avata maa matkailulle, on vielä suuremmat paineet pitää teollisuus ja kotimarkkinat käynnissä. Matkailu pitää siis tässä yhtälössä selvästi peräsijaa. Tärkeintä on, että kauppa ja teollinen tuotanto pyörivät.

Thaimaalle tärkeimpiä ovat kiinalaiset matkailijat

Kun Thaimaa viimein avaa taas rajansa laajemmin matkailulle, maa tekee sen todennäköisesti hallitusti ja pyrkii luomaan matkustuskuplan turvalliseksi kokemiensa maiden kanssa. Ensimmäiseksi kupla tehdään todennäköisesti Kiinan kanssa, sillä kiinalaiset ovat suurin ja tärkein turistiryhmä Thaimaassa.

Thaimaalaiset viranomaiset todennäköisesti myös luottavat eurooppalaisia enemmän autoritaaristen kiinalaisten kykyyn pitää koronatartunnat aisoissa. Kiinassa myös rokottaminen on edennyt Eurooppaa nopeammin.

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi