Thaimaahan voi taas matkustaa – toimi näin!

Ai kamala, kun pääsisi taas Thaimaahan! Kuva Kamala Beachilta Phuketista, jonne on päässyt heinäkuusta 2021 alkaen taas ilman karanteenia. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Koska Thaimaahan voi taas matkustaa koronan takia? No vaikka heti!

Thaimaa salli matkailun jo viime vuoden puolella, tosin viisumia, maahantulolupaa ja karanteenia vastaan. Vuoden 2021 alkupuolella säädöksiä on höllennetty entisestään, etenkin koronarokotteen saaneiden osalta.

Heinäkuusta 2021 eteenpäin Phuketiin on saanut matkustaa jopa ilman karanteenia! Kyseessä on kokeilu, josta käytetään termiä Phuket Sandbox. Jos kokeilu sujuu hyvin, sitä laajennetaan vuoden loppua kohden myös muihin suosittuihin turistikohteisiin.

Tarvitseeko Thaimaahan viisumia?

Maahan pääsee taas ilman viisumia. Syyskuuhun 2021 asti maassa saa olla ilman viisumia 45 päivää, minkä jälkeen voimaan palaa entinen 30 päivän oleskeluoikeus ilman viisumia. Viisumin kanssa saa olla piitemmän aikaa.

Kuinka pitkä karanteeni on Thaimaassa?

Phuketissa karanteenia ei tarvita. Muun maan osalta karanteeniaika on hieman epäselvää tällä hetkellä ja säädökset saattavat vaihdella nopeasti. Huhtikuussa karanteeniaikaa laskettiin 10 päivään ja 7 päivään rokotetuille, mutta toukokuussa karanteeniaika nostettiin taas 14 päivään.

Karanteenin jälkeen saa liikkua vapaasti Thaimaassa.

Pääseekö Phuketiin ilman karanteenia?

Kyllä, Phuketiin pääsee ilman karanteenia. Muutama ehto pitää tosin täyttää. Tärkein on se, että on kokonaan rokotettu. Lue lisää sivulta Phuket.

Samanlainen karanteenin poistaminen rokotetuilta turisteilta on tarkoitus tehdä lokakuun 2021 alussa myös Krabin, Koh Phanganin, Koh Samuin, Pattayan ja Chiang Main osalta.

Koska Thaimaan matkailu palautuu normaaliksi?

Jos kaikki sujuu hyvin, koko Thaimaa on tarkoitus avata turismille tammikuussa 2022.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että nämä säännökset saattavat muuttua hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Thaimaan-matkalle tarvittavat asiakirjat koronan aikana

Vaikkei viisumia enää tarvitsekaan, matkustamiseen tarvitsee edelleen muutaman asiakirjan:

  • Maahansaapumislupa Certificate of Entry eli COE, jonka saa helposti netistä.
  • Negatiivinen Covid-19-testi ja sen yhteydessä Covid-19-Free Health Certificate. Fit to Fly -todistusta ei enää tarvita.
  • Matkavakuutus, joka korvaa mahdolliset koronahoidot 100 000 dollariin saakka.
  • Kaikkien Thaimaahan saapuvien pitää ladata etukäteen puhelimeensa ThailandPlus App.

Jos haluaa oleskella Thaimaassa pitempään kuin 45 päivää, tulee hankkia viisumi.

Näistä kaikista kerrotaan lisää alla.

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

Matkavakuutus COVID-19 varalta

Aivan ensimmäisenä kannattaa hoitaa kuntoon matkavakuutus, sillä sitä tarvitaan jo viisumin ja COE:n hankkimiseen.

Matkavakuutuksen pitää kattaa koronaviruksesta johtuvan sairauden hoidosta koituvat kustannukset ainakin 100 000 dollariin asti. Tästä pitää saada erikseen todistus vakuutusyhtiöltä.

Summan sijaan voi olla myös merkintä ”unlimited”. Varminta kuitenkin on, että summakin näkyy tai molemmat eli sekä unlimited että 100 000 USD.

Sekin tulee myös näkyä, että vakuutuksen alueena on ”worldwide including Thailand”. Huomioi myös, että vakuutustodistuksessa pitää olla erikseen maininta, että kattaa nimenomaan myös Covid-19-hoidot. Eli se ei riitä, että lukee ”vakuutus korvaa kaiken”.

Jos haluaa pelata Covid-19-vakuutuksen kanssa varman päälle, sen voi hankkia myös suoraan thaimaalaiselta vakuutusyhtiöltä netistä. Esimerkiksi Luma Insurance myy Covid-19-vakuutusta. Vahvistuksen vakuutuksesta saa yleensä muutamassa minuutissa.

Maahantulolupa COE

Vaikka viisumia ei Thaimaahan enää korona-aikanakaan tarvita, vaaditaan maahan saapumiseen maahantulolupa Certificate of Entry eli COE. Sen voi hakea englanniksi netistä. Myös thaimaalainen puoliso tarvitsee COE-maahantulotodistuksen.

Jos ei hae viisumia, COE-hakemuksessa pitää rastittaa kohta: Medium Term Visitor – Visa Exemption.

Thaimaan viisumi korona-aikana

Tällaisten maisemien takia kannattaa vähän vaivaa nähdäkin. Kuvassa Katahong Golf Resort Khao Lakin lähellä. Kuva: Juha-Matti Vuorinen

Viisumeja on matkailijoille tarjolla kaksi erilaista: turistiviisumi ja erikoisturistiviisumi eli STV (Special Tourist Visa). Viisumiksi käyvät myös eläkeläisviisumit, joiden saaminen on varsin helppoa yli 50-vuotiaille.

Tavallisella turistiviisumilla eli Tourist Visalla saa olla Thaimaassa 60 päivää, minkä lisäksi paikan päällä voi hakea immigrationista vielä 30 lisäpäivää. Viisumilla voi siis olla Thaimaassa yhteensä 90 päivää. Viisumia hankkiessa pitää todistaa, että tilillä on rahaa 30 euroa/päivä, jonka Thaimaassa viettää (eli kahden kuukauden viisumia varten 1800 euroa). Tai perhettä kohden 60 euroa/päivä. Tämä summa pitää näyttää olleen kuun lopussa tilillä kolmen viime kuukauden ajalta. Viisumin hinta on 40 euroa.

Special Tourist Visa STV on tarkoitettu pitkäaikaiseen matkailuun: sillä saa olla Thaimaassa 90 päivää ja sen saa uusia kahdesti. Erikoisturistiviisumilla saisi siis olla Thaimaassa peräti 270 päivää.

STV:n hankkiminen on kuitenkin sen verran monimutkaista, että harva on sitä hakenut. STV poistuukin käytöstä lokakuussa 2021. Hakemista varten tarvitaan muun muassa lääkärintodistus, jossa todistetaan, ettei hakijalla ole elefanttitautia. Lisäksi majoitus pitää varata etukäteen vähintään 90 ensimmäiseksi vuorokaudeksi (eli 14 päivää karanteenihotellissa ja sen jälkeen 76 päivää muualla). STV:tä varten pitää myös todistaa, ettei ole rikosrekisteriä. Viisumin hinta 80 euroa.

Viisumit haetaan Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä postilla. Siis perinteisellä mummopostilla. Lähetä hakemukset ja viisumirahat osoitteeseen Thaimaan suurlähetystö, Lönnrotin Puistikko 5 A2, 00120 Helsinki.

Lähetystö suosittelee tekemään tämän kolme viikkoa ennen matkaa.

Lentoliput

Thaimaahan päästäkseen pitää olla meno–paluulentoliput hankittuna. Pelkkä meno ei siis riitä. Lentojen pitää lähteä Suomesta, jos aikoo suomalaisena saapua ilman visumia.

Korona-aikana matkailijat saavat lentää Thaimaahan vain valituilla lentoyhtiöllä. Finnair on vihdoin hyväksytty näiden joukkoon, eli Finnairilla voi taas lentää Thaimaahan.

Hyvä vaihtoehto on Qatar Airways, joka lentää Helsingistä Bangkokiin yhdellä vaihdolla.

Millainen on Thaimaan karanteeni?

Monille suurin este Thaimaahan-matkustamiselle on ollut tiukka 14 päivän karanteeni, jonka aikana on saanut poistua huoneestaan vain lyhyille ulkoiluille.

Nyt karanteeni on lyhennetty 10 päivään niistä maista, joissa ei ole koronan uusia, helpommin tarttuvia variantteja. TAT päivittää listaa kuukauden välein, mistä maista pääsee 10 ja mistä 14 päivän karanteenilla. Koronarokotuksen saaneilla karanteeni on vain 7 päivää huhtikuusta eteenpäin.

Karanteenimääräyksiä ollaan myös höllennetty niin, että karanteenihotellin alueella saa liikkua aiempaa vapaammin muutaman päivän täyseristyksen jälkeen. Sen jälkeen pääsee nykyisin ilmeisesti viettämään aikaa esimerkiksi hotellin uima-altaalla.

Ensin karanteeniin saatiin selvä parannus golfin pelaajille, jotka voivat suorittaa golfkaranteenin. Golfaamaan pääsee melkein heti Thaimaahan saavuttua, kunhan on saanut paikan päällä otetusta ensimmäisestä koronatestistä negatiivisen tuloksen. Testi tehdään heti perille saavuttua.

Karanteenihotelli

Karanteenihotelli pitää varata etukäteen pakettina. Karanteenikäyttöön hyväksytyt hotellit (Alternative State Quarantin eli ASQ) ovat pääosin kohtuuhintaisia.

Kahden viikon karanteenihotellipaketit alkavat 27 000 bahtista.

Karanteenipaketit voi varata joko suoraan hotellista tai Agodasta. Ymmärtääksemme Agoda on ainakin toistaiseksi ainoa hotellinvarauspalvelu, joka välittää karanteenipaketteja. Syynä lienee se, että Agoda on alun perin perustettu Thaimaassa ja edelleen erityisen suosittu Thaimaan ja Aasian hotelleja varattaessa.

Koronapaketteihin kuuluvat:

  • Lentokenttäkuljetus hotelliin
  • Majoitus, koronatestit
  • Kolme ateriaa päivässä (aamiainen, lounas, illallinen)
  • Hoitajan/lääkärin ”neuvontapalvelut”

Huoneessa ollaan 24 tuntia vuorokaudessa siihen asti, kunnes ensimmäisestä Thaimaassa otetusta koronatestistä tulee negatiivinen tulos. Siihen meneee yleensä päivä. Sen jälkeen pääsee ulkoilemaan hotellin alueella.

Covid-19-testi

Covid-19-testi mallia RT-PCR pitää tehdä enintään 72 tuntia ennen kuin lento lähtee kotimaasta kohti Thaimaata.

Negatiivisen testituloksen lisäksi lääkäriltä pitää pyytää kirjallinen Covid-19-Free Health Certificate, jossa lääkäri siis toteaa, ettei henkilöllä ole koronaa.

Aiemmin vaadittiin myös Fit to Fly -todistus, mutta sitä ei enää tarvita.

Helsingissä koronatestejä tekee esimerkiksi Mehiläinen, mutta palvelu maksaa reippaasti, noin 300 euroa yhteensä testistä ja todistuksesta (lääkäristä riiippuen). Terveystalo on ilmeisesti edullisempi mutta myös hitaampi. Mehiläisestä testin saa yleensä jo kuudessa tunnissa, mutta pitempäänkin voi mennä.

Käteistä mukaan

Thaimaahan saapuessa pitää olla käteistä mukana vähintään 20 000 Bahtia per henkilö tai 40 000 Bahtia perhettä kohden.

Tarkista vielä säädökset

Säädökset kannattaa vielä tarkistaa uudelleen Thaimaan suurlähetystön sivuilta.

Kannattaako Thaimaahan matkustaa korona-aikana?

Kyllä kannattaa. Monella tapaa Thaimaa on nyt parhaimmillaan. Luonto on saanut toipua, kun matkailijoita ei ole ollut ja hotellit tarjoavat hyviä tarjouksia. Autioita hiekkarantoja löytyy aivan kaikkialta. Phuketinkin rannat ovat kuin maailman aamuna. Hotellit, ravintolat ja sukelluskeskukset ovat auki, eikä ruuhkista ole haittaa. Sairaalat ovat hyvätasoisia.

Ja samalla tulee edes pienellä omalla panoksellaan auttaneeksi Thaimaan vaikeuksissa olevaa matkailuelinkeinoa.

Koronatartuntoja Thaimaassa on ollut todella vähän, vaikka maassa onkin vuoden 2021 alussa meneillään toinen aalto. Eurooppaan ja Suomeenkin verrattuna tartuntamäärät ovat Thamaassa edelleen hyvin vähäiset.

Minne Thaimaassa kannattaa matkustaa korona-aikana?

Iso osa Thaimaahan näin korona-aikana matkaavista on todennäköisesti eläkeläisiä, joilla on hyvin aikaa viettää Thaimaassa vaikka kuukausikaupalla. Silloin ei parin viikon karanteeni paljon menoa haittaa.

Jos kuulut joukkoon, kannattaa lukea tämän oppaan sivu Thaimaa-eläkeläisille. Monella on varmasti myös golfin peluu Thaimaassa, tällöin kohteena on todennäköisesti joko Hua Hin tai Pattaya.

Jos taas kaipaa seikkailullisempaa Thaimaan-matkaa, nyt on varmasti myös hyvä aika sukeltaa Thaimaassa. Pinnan alla ei taatusti ole ruuhkaa, mutta monet sukelluskeskukset ovat kyllä auki ja odottavat asiakkaita.

Niinpä itse suuntaisin Koh Taolle ja Koh Phi Phille sukeltamaan ja iloitsemaan yhdessä paikallisten tuttujen kanssa siitä, että maailma on taas auki. Vaihtoehtoisesti lähtisin Ko Lipelle snorklaamaan – ja nauttimaan Lipestä sellaisena millainen paratiisi se oli vuosikausia sitten ennen matkailun kasvua.

Huonoja vaihtoehtoja eivät varmasti olisi myöskään suuremmat saaret Phuket ja Koh Samui, joiden hienoista hotelleista saisi varsinkin alkuvaiheessa varmasti hyviä tarjouksia ja itse saaretkin olisivat varmasti rauhaisampia kuin pitkiin aikoihin.

Tai sitten suuntaisin Koh Koodille viettämään paratiisimaisia päiviä yhdellä Thaimaan kauneimmista saarista.

Vaihtoehtoja on tietysti lukemattomia muitakin. Lue tämän oppaan pääsivulta, mitkä ovat Thaimaan parhaat kohteet erilaisille matkailijoille.

Koska Thaimaahan voi taas matkustaa ilman karanteenia?

Phuketiin pääsee jo heinäkuusta eteenpäin ilman karanteenia, jos on saanut koronarokotuksen. Muu maa on tarkoitus avata koronarokotuksen saaneille lokakuussa (ilman karanteenia).

Tähän on kuitenkin edellytyksenä se, että Thaimaa ehtii rokottaa 70 prosenttia kansalasistaan (ja heinäkuuhun mennessä 70 prosenttia Phuketin asukkaista). Toistaiseksi rokottominen on edennyt Thaimaassa hitaasti.

Miksei Thaimaa avaa matkailuaan laajemmin?

Meksiko, Malediivit ja moni muu suosittu matkailumaa on avautunut jo hyvän aikaa sitten matkailulle ilman suurempia rajoituksia. Miksei Thaimaa ole seurannut perässä?

Syitä on useita. Yksi on se, että koko Aasia on omaksunut varovaisen suhtautumisen koronaan ja muutkin Aasian maat ovat pitäneet rajansa pääosin suljettuina.

Suurin syy lienee se, että vaikka matkailu on tärkeä ala Thaimaassa, se ei kuitenkaan ole se kaikkein tärkein. Jos Thaimaalla onkin varmasti paineita avata maa matkailulle, on vielä suuremmat paineet pitää teollisuus ja kotimarkkinat käynnissä. Matkailu pitää siis tässä yhtälössä selvästi peräsijaa. Tärkeintä on, että kauppa ja teollinen tuotanto pyörivät.

Thaimaalle tärkeimpiä ovat kiinalaiset matkailijat

Kun Thaimaa viimein avaa taas rajansa laajemmin matkailulle, maa tekee sen todennäköisesti hallitusti ja pyrkii luomaan matkustuskuplan turvalliseksi kokemiensa maiden kanssa. Ensimmäiseksi kupla tehdään todennäköisesti Kiinan kanssa, sillä kiinalaiset ovat suurin ja tärkein turistiryhmä Thaimaassa.

Thaimaalaiset viranomaiset todennäköisesti myös luottavat eurooppalaisia enemmän autoritaaristen kiinalaisten kykyyn pitää koronatartunnat aisoissa. Kiinassa myös rokottaminen on edennyt Eurooppaa nopeammin.

Thaimaan-matkan suunnitteluun – tai Thaimaasta kotisohvalla unelmointiin – kannattaa hankkia tämän MinneThaimaassa-sivuston perustajan kirjoittama matkaopaskirja Tripsteri Thaimaa.

Kysy rohkeasti apua Juhikselta

Jos kaipaa apua viisumien ja Thaimaan-matkajärjestelyjen kanssa, Juha-Matti ”Juhis” Vuorisen tavoittaa lähes 24/7 ja 365-päivää vuodessa.

Juha-Matti ”Juhis” Vuorinen
Golf Pro
Hua Hin Golf Tours, Hua Hin Golf Villa, Evergreen Boutique Hua Hin
Thaimaa, Bali, Vietnam, Malesia
+669 2808 6911 (thai)
+358 44 302 6196 (fin)
[email protected]
LINE, WhatsApp, iMessage, FaceTime, Messenger
FB: GOLF Juha-Matti Vuorinen
Instagram: juhamattiv

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

  • AVAINSANAT

1 KOMMENTTI

  1. Laitoin juhikselle muutaman kysymyksen sähköpostiin koskien matkustusta thaimaahan. Siinä meni noin 1h kun Juhis jo soitteli! Ihan huippu mies!! Todella ystävällinen ja ammattitaitoinen kaveri. Kandee kysyy Juhikselt neuvoo jos ihan mikä tahansa askarruttaa thaimaas.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi