Khanom – aidon Thaimaan etsijöille

Khanomin pitkällä ja komealla rannalla riittää tilaa. Kuva: Atthle / Shutterstock.com

Khanom on yksi Thaimaan yllätyksistä: kuinka näin suositusta maasta voikin edelleen löytää näin hienon ja koskemattoman rantakohteen. Khanomin komeilla, pitkillä rannoilla näkee usein vain omat jalanjälkensä.

Myös sisämaan maisemat ovat hienot: satunnaisia karstivuoria on siellä täällä, ympärillään trooppinen vehreys.

Palveluita on rajoitetusti. Khanom sopii erinomaisesti niille, jotka etsivät rauhaa ja ”aitoa Thaimaata”. Joillekin Khanom voi olla liiankin hiljainen.

Suomalaiset ovat ottaneet Khanomin omakseen. Khanomiin ihastunut suomalainen pariskunta perusti kunnianhimoisen Aava Resortin kymmenkunta vuotta sitten. Sitä ennen harva oli Khanomista kuullutkaan. Hotellin vanavedessä alueelle on muuttanut myös muutama suomalainen ravintolanpitäjä.

Turha silti pelätä, että Khanomista olisi tullut suomalaisten temmellyskenttä. Aavankin asiakkaista suurin osa on ulkomaalaisia – ja thaimaalaisia – luksusmatkaajia.

Miksi matkustaa: Khanomissa tulee saman tien hyvälle tuulelle siitä, että thaimaassa on edelleen säilynyt näin aito ja koskematon rantakohde. Khanom on myös Thaimaan paras paikka bongata delfiinejä.

Miksi jättää väliin: Jos haluaa lomallaan snorklata ja sukeltaa, ei Khanom vastaa toiveisiin. Myös ostosmahdollisuudet ovat olemattomat.

Kenelle Khanom sopii parhaiten?

Aava Resort Khanom
Aavassa päivät voi aloittaa tai chilla. Kuva: Antti Helin

Khanom lasten kanssa: Khanom on mainio paikka perheille, jotka etsivät rauhaa. Kohde sopii myös hyvin aivan pienten lasten kanssa matkustamiseen, varsinkin jos asuu Aava Resortissa. Hotelli kun ottaa huomioon myös perheen pienimmät – hotellilla on tarjolla autoihin turvaistuin, vaippoja löytyy, samoin lastenruokaa, ja lastenhoitaja on jatkuvasti käsillä. Perheitä palvelee neljä isoa perhevillaa kahdessa kerroksessa (kaksi makuuhuonetta ja jacuzzi terassilla).

Jos etsit

Autiota rantaa: Khanomin mahtavan pituisella päärannalla riittää tilaa ja rauhaa. Ja päälle tulee vielä Khanomin salainen ranta.

Aitoa Thaimaata: Khanom sopii erinomaisesti ”aidon Thaimaan” etsijöille. Paikalliset asukkaat eivät ole täällä vielä kyllästyneet turisteihin vaan ovat edelleen aidon ystävällisiä.

Khanomin rannat

Nadan Beach. Khanom, Thaimaa. Kuva: HE68 / Shutterstock.com

Khanomin rannoista komein on yhdeksän kilometriä pitkä Nadan Beach, yksi Thaimaan pisimmistä hiekkarannoista. Hiekka on erinomaista: vaaleaa ja pehmeää. Vaikka tämä on Khanomin alueen ”pääranta” on tunnelma hyvin aito, ja hotellien välillä on pitkiä kaistaleita autioita ranta-alueita. Autioilla osuuksilla voi tosin nähdä roskia, koska kukaan ei ole siivoamassa aaltojen tuomisia.

Vieressä sijaitsee ranta Nai Phlao, joka on lyhyempi ja tuntuu siksi vähemmän koskemattomalta. Hiekkakin on Nadania karheampaa. Toisaalta ranta on myös Nadania siistimpi, koska autioita kohtia ei ole, vaan hotellien henkilökunta siivoaa rannan säännöllisesti.

Täällä sijaitsee mukava ja suosittu Khanom Hill Resort, jonka kauniisti sisustetut ja tilavat bungalowit sijaitsevat rinteessä rannan vieressä. Kaksi pientä, viihtyisää uima-allasta: toinen aikuisille ja toinen lapsille.

Kun jatkaa matkaa Nai Phlaolta muutaman kilometrin eteenpäin pitkin betoniksesi muuttuvaa tietä, saapuu yksinäiselle Ao Thong Yee -rannalle. Rannalle johtava kylttikin lupaa: ”Welcome to the end of the road.” Hiekka on vaaleaa ja vähän karheaa. Rannalla on yksi ravintola, joka vuokraa mukavaa kahden huoneen siistiä mökkiä (1000–2000 bahtia).

Ao Thong Yeen rantakallioiden takana lymyilee vieläkin rauhaisampi lahti, mainio paikka piiloutua rakkaansa kanssa muulta maailmalta.

Khanomin salaisin ranta on kuitenkin Nadan Beachin pohjoispuolella jyrkän mäen takana piileskelevä upea Tong Ching -ranta. Pitkällä ja upealla, palmujen reunustamalla vaalealla rannalla on vain yksi viehättävä majatalo. Täällä eletään eristyksissä muusta maailmasta.

Khanomin keskusta

Sisämaassa on kaksi pientä keskustaa, Ban Si Yak ja sen pohjoispuolella vilkkaampi Bang Node. Kylille pääsee rannoilta vuokraskootterilla tai mopotakseilla.

Kylillä keskiviikkoaamuisin ja sunnuntai-iltaisin järjestettävät markkinat ovat mainio tilaisuus tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Khanom – hotellit ja majatalot

khanom Jam Bay
Jam Bayn mökit ovat pienet ja yksinkertaiset mutta söpöt. Kuva: Antti Helin

Suurin osa Khanomin majapaikoista suunnattu thaimaalaisille kotimaanmatkailijoille. Kapeille rantatonteille on ahdettu paljon mökkejä, ja kauniin puutarhan sijaan yleiset alueet on tehty parkkipaikoiksi. Monet majatalot ovat lisäksi keskeneräisiä: mökkejä tehdään sitä mukaa kun rahaa saadaan kasaan.

Ja kaikissa näissä paikoissa kannattaa varautua viikonloppuisin thaimaalaisten ryhmien äänekkääseen illanviettoon.

On oikeastaan vain muutama paikka, joita voi länsimaalaisille suositella, mutta ne ovatkin sitten sitäkin viihtyisämpiä.

Ylivoimaisesti tyylikkäin hotelli on suomalaisomisteinen Aava Resort, Khanomin ykköspaikka, joka tarjoaa kaikki palvelut, mitä luksushotellilta voikin odottaa.

Designissa thaimaalaisuus yhdistyy pohjoismaalaiseen selkeyteen. Päivän voi täyttää monenlaisella ohjelmalla: on tai chia aamuvarhaisella, joogaa ja thainyrkkeilyä.

Kaikissa huoneissa on viihtyisät päiväpetit sisällä ja superior-huoneissa on myös tilavat kylpyammeet. Jos budjetti taipuu, valitse privaatti pool villa tai vehreyden kätkemä superior-huone edullisimpien ja hieman avoimempien deluxe-huoneiden sijaan.

Mukava, edullinen vaihtoehto on sisämaassa, viiden minuutin kävelymatkan päässä Nadan Beachilta sijaitseva Leeloo Paradise. Ranskalaisen pariskunnan pitämässä majatalossa tarjoillaan erinomaisia cocktaileja.

Reppureissaajahenkistä majoitusta löytää Nadan Beachin Jam Baystä, jonka entiset värikkäät puumökit on korvattu modernimmilla betonibungaloweilla. Majataloa pitävät mukavat taiteilijatoverukset.

Khanomin nähtävyydet

Cheow Lan -tekojärvi Khao Sokin kansallispuistossa. Kuva: Martinho Smart / Shutterstock.com

Tekemistä on Khanomissa yllättävänkin paljon. Veneretkillä bongataan upeiden maisemien lisäksi harvinaisia, vaaleanpunaisia delfiinejä. Retkillä voi käydä myös tippukiviluolassa,  vesiputouksilla ja Khao Sokin sademetsässä.

Lue lisää Khanomin nähtävyyksistä ja retkikohteista.

Khanom – ravintolat ja baarit

Khanom on erinomainen paikka tuoreille mereneläville: alueella sijaitsee Etelä-Thaimaan suurin kalasatama, josta viedään kalaa ja mereneläviä esimerkiksi Phuketin ravintoloihin.

Toisistaan erottuvia ravintolavaihtoehtoja on Khanomissa vähän, mutta ne mitä ovat, jäävät mieleen. Ainakin sydämellisen italialaisen Umberton Ciao Bella -ravintolan rannalla nautittuja pastoja ja jälkiruokia jää kaipaamaan vielä pitkään jälkikäteen.

Lue lisää Khanomin ravintoloista.

Khanom – ostokset

Khanomin ostosmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Niitä ei pahemmin ole. Myyntikojut puuttuvat käytännössä kokonaan rantakaduilta, eikä Khanomin kahdessa kylässäkään ole kuin yksinkertaisia puoteja.

Ostoksille kannattaakin suunnata tunnin matkan päähän Suratthaniin, jossa ovat isot Central Plaza ja Big C -ostoskeskukset, vilkkaat iltamarkkinat ja muita ostosmahdollisuuksia.

Jos haluaa teettää puvun, on Aava Resortin yhteydessä hyvä vaatturi. Aava Resort ei saa räätäliltä provikkaa puvuista, vaan he ovat valinneet räätälin sen takia, että hotellin omistajat itsekin teettävät hänellä omat vaatteensa.

Khanom – matka

Wat Phra Mahathat. Khanom, Thaimaa. Kuva: Songpan Janthong / Shutterstock.com

Khanomiin voi lentää joko Suratthanin tai Nakhon Si Thammaratin kautta. Suratthaniin pääsee myös yöjunalla. Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta kulkee päivittäin kaksi bussia suoraan Khanomiin.

Lennot ovat yleensä edullisia. Molemmista kaupungeista on noin 80 kilometrin eli tunnin matka, jonka voi taittaa taksilla (1000 bahtia) tai pikkubussilla. Kuljetusta voi myös kysellä hotelleista.

Suositeltava vaihtoehto on lentää Nakhon Si Thammaratin kautta, sillä Khanomin taksikuskit ovat huomattavasti myötämielisempiä kulkemaan Khanomista Nakhon Si Thammaratiin kuin Surat Thaniin, sillä Suratthanin lentokenttä on Khanomista päin katsottuna kaupungin jälkeen ja ison kaupungin ruuhkat voivat olla melkoiset.

Matkan varrella kannattaa pysähtyä Nakhon Si Thammaratissa tutustumassa Wat Mahathatiin, joka on Thaimaan pyhimpiä temppeleitä. Nakhonissa voi tutustua myös Thaimaan kuuluisimman varjonukketaiteilijan kotimuseoon ja kotiteatteriin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Paras aika matkustaa Khanomiin

Khanom sijaitsee eteläisellä Siaminlahdella, jossa on hieman erilainen ilmasto kuin muualla Thaimaassa.

Kun muualla Thaimaassa Suomen kesäkuukaudet ovat sateista ja myrskyistä monsuunikautta, ovat ne eteläisellä Siaminlahdella mainiota matkustusaikaa. Toukokuun puolivälissä tosin alkaa pieni sadekausi, mutta silloin sataa yleensä vain vähän ja kuurot nopeasti ohimeneviä eivätkä ne haittaa lomailua. Sateet lähinnä virkistävät ilman ja muuttavat luonnon paratiisimaisen vehreäksi. Meri on tyyni ja kaunis. Tämä onkin monen suosikkivuodenaika.

Lokakuun lopulla alkaa monsuunikausi, joka kestää vuodenvaihteeseen. Aallot äityvät isoiksi ja myrskyt ovat yleisiä.

Tammikuusta eteenpäin on viileä kausi, jolloin taivas on kirkas. Maaliskuusta toukokuulle on kuuma kausi, tosin meren äärellä ilma on yleensä aina miellyttävä.

Jatka matkaa

Kun alkaa kaivata rauhallisen Khanomin jälkeen hieman vipinää, Khanomista on helppo jatkaa matkaa Koh Samuille, yhdelle Thaimaan suurimmista ja suosituimmista saarista. Laivat Samuille kulkevat Donsak-laiturista puolen tunnin ajomatkan päästä.

Liikkuminen Khanomissa

Khanomissa liikkuu kätevimmin skootterilla. Liikennettä on vähän. Kuva: Antti Helin

Khanomissa ei ollut tätä kirjoitetteassa tuk-tukeja eikä muutakaan joukkoliikennettä, mutta joukkoliikenteen järjestämistä suunniteltiin.

Hotellit tarjoavat kuljetuksia Khanomin kylään ja takaisin, yleensä hintaan 100–150 bahtia henkilöltä edestakaisin.

Lähiympäristöön pystyy tutustumaan mukavasti myös vuokraamalla skootterin. Liikenne on rauhallista ja opasteet kohtuuhyviä.

NÄHTÄVYYDET | RAVINTOLAT JA BAARIT

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi