Nakhon Si Thammarat – pyhäinjäännöksiä ja varjoteatteria

Wat Phra Mahathat. Khanom, Thaimaa. Kuva: Songpan Janthong / Shutterstock.com

Nakhon Si Thammarat on Etelä-Thaimaan tärkeimpiä – ja pyhimpiä – kaupunkeja. Buddhalaisuus saapui Thaimaahan juuri Nakhon Si Thammaratin kautta Sri Lankasta, ja levisi ympäri maata.

Nakhonilaiset ovatkin erittäin ylpeitä kaupunkinsa uskonnollisesta historiasta, josta muistuttaa Etelä-Thaimaan tärkein temppeli, Buddhan pyhäinjäännöstä suojeleva Wat Mahathat.

Wat Mahathatin lisäksi Nakhon Si Thammarat, tuttavallisesti Nakhon, tunnetaan perinteisen varjonukketeatteri-taiteen vaalimisesta – ja kaupungin asukkaiden omapäisyydestä.

Wat Mahathat – Etelä-Thaimaan tärkein pyhiinvaelluskohde

Wat Mahathatiin saapuu buddhalaisia pyhiinvaeltajia matkojen takaa. Legendan mukaan temppelin keskustornin sisällä säilytetään Buddhan hammasta, joka tuotiin Sri Lankalta 2000 vuotta sitten.

Temppeli on komea paikka: 77 metriä korkeaa keskustornia ympäröi 77 pienempää tornia. Keskustornin säihkyvään kärkeen on käytetty 140 kiloa kultaa. Temppelin yhteydessä toimivassa tunnelmallisessa pikkumuseossa on esillä arvokkaita, antiikkisia Buddha-patsaita, joita pyhiinvaeltajat ovat temppelille lahjoittaneet.

Varjoteatteri-perinteet elävät Nakhon Si Thammaratissa

Mielenkiintoinen nähtävyys on Thaimaan kuuluisimman varjonukketeatterimestarin, herra Suchart Subsinin kotimuseo Ban Nang Thalung Suchart Subsin (Thanon Si Thammasok Soi 3), jossa pääsee katsomaan hienoja, vanhoja puhvelinnahasta tehtyjä varjonukkeja ja seuraamaan lyhyitä varjonukketeatteriesityksiä.

Esityksiä järjestetään aina, kun vierailijoita talolle saapuu. Perille löytää kysymällä – suunnilleen kaikki nakhonilaiset tuntevat paikan.

Varjonukketeatterilla on Thaimaassa ja ympäri Aasiaa pitkät perinteet, jotka ovat tosin vaarassa kadota modernisaation ja uusin viihdemuotojen puristuksessa. Kulttuuri kuitenkin sinnittelee hengissä etenkin Etelä-Thaimaassa ja nukketeatteria esitetään edelleen kyläjuhlissa, häissä ja uskonnollisilla festivaaleilla.

Nakhon Si Thammaratin omapäiset asukkaat

Nakhon Si Thammarat oli pitkään oma itsenäinen kuningaskuntansa, kunnes se sulautui Siamiin, nykyiseen Thaimaahan. Nakhonilaiset ovatkin edelleen luonteeltaan hyvin itsenäisiä ja eroavat aika lailla muista thaimaalaisista. Nakhonilaiset pitävät itsekin itseään rohkeina ja itsepäisinä eivätkä he ota yhtään vastaan pomoilua muilta, vaan puhuvat rohkeasti suunsa puhtaaksi (mikä on hyvin harvinaista Thaimaassa).

Nakhonilaisten luonteenpiirteet näkyvät siinäkin, että heillä on maine Thaimaan kovimpina palkkatappajina. Turistin ei tarvitse kaupungissa kuitenkaan pelätä – kaupungin kovimmat gangsterit on palkattu töihin pääkaupunkiin Bangkokiin.

Matka Nakhon Si Thammaratiin

Nakhon Si Thammaratiin on edullisia lentoja Bangkokista. 80 kilometrin päässä kaupungista sijaitsee tunnelmallinen rantakohde Khanom.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi