Khon Kaen – dinosauruksia ja villejä juhlia

Khonkaen. Isaan, Thaimaa. Kuva: Prachaya Roekdeethaweesab / Shutterstock.com

Khon Kaen sijaitsee likipitäen keskellä Isaania. Nähtävyytenä on aitoa thaimaalaista elämää, dinosauruksia ja maajussien kansoittamia Isaan-baareja, joissa meno äityy villiksi.

Khonkaen Suomi -seuran perustaja Jussi Virtanen kertoo kotikaupungistaan.

Millainen paikka on Khon Kaen?

”Mikäli ei ole itse aktiivinen ja hakeudu eri ihmisten pariin, kaupunki on varmasti tylsä. Tekemistä on aika vähän eikä merikään ole vieressä. Ulkona on lähes kokoajan polttavan kuuma ja ympärillä on kuivaa hiekkamaastoa tai riisipeltoja. Paikallisethan eivät urheiluharrastuksien päälle juurikaan arvosta, joten heidän löytää eri ostareilta hengailemasta ja shoppailemasta.”

Olipa suoraa puhetta. Miksi Khon Kaeniin kannattaisi sitten ylipäätään matkustaa?

”Täällä näkee aitoa Thaimaata, jota turismi ei ole vielä pilannut. Maaseutu on kivenheiton päässä keskustasta. Maaseudun pienissä maalaiskylissä ihmiset tulevat aidosti ihmettelemään pistäytyviä farangeja. Kukaan ei yritä tyrkyttää mitään (paitsi ehkä tyttäriään naitettavaksi). Täällä pääsee irtautumaan länsimaisesta stressistä ja täsmällisyydestä ja heittäytymään niin sanotusti tuuliajolle.”

Mitä nähtävää on Khon Kaenissa?

”Temppeleitä, temppeleitä ja temppeleitä. Kannattaa käydä visiitillä myös yliopistolla. Khan nakorn -järven seutu on kaunista, ja järvelle voi mennä polkuveneillä syöttämään kaloja.”

Entä lähialueilla?

”Suosittelisin ainakin Ubol Ratana -patoa, jossa pääsee uimaan ja kalastamaan. Tekojärven rannalta löytyy myös Pattaya 2 (kylän virallinen nimi), jossa Isaan-musiikki hakkaa lujaa koko päivän ja thaituristit bilettävät rannalla.

Järvelle voi myös vuokrata päiväksi privaatti ravintola/karaoke -lautan. Teimme tällaisen retken viimeksi työntekijöiden kanssa, ja kivaa oli.

Lähellä Ubol Ratana patoa on iso valkoinen Buddha-patsas ja temppeli. Temppelille voi ajaa autolla – tai kävellä ylös muutama tuhat porrasta. Näkymät ovat kauniit.

Phu Wiang -dinosaurusmuseo on kuulemma kehittynyt viimeisien vuosien aikana. En ole itse vielä siellä käynyt, mutta lapsiperheille ja Jurassik Park -faneille se voisi olla näkemisen arvoinen paikka (Khon Kaenin alueelta on löytynyt dinosaurusten luurankoja ja aluetta pidetään Kaakkois-Aasian dinokeskittymänä).

Jokaisesta Thaimaan provinssista taitaa löytyä käärmekylä, jossa kyläläiset tanssivat kobrien sun muiden käärmeiden kanssa. Niin myös Khonkaenista. Käärmeitä pääsee myös koskettelemaan ja pitämään sylissään.

Silkkikylä löytyy noin 30 minuutin ajomatkan päästä keskustasta. Kyläläiset kutovat silkistä melkein mitä vain tilaustyönä. Myös silkkitoukkafarmeihin pääsee vierailulle, jos ne ovat auki. Tämä paikka voisi kiinnostaa ainakin naispuolisia matkailijoita. Hinnat ovat edullisia eikä tarvitse pelätä, että maksaa muovista.

Lähistöllä on myös muutama luonnonpuisto vesiputouksineen, mutta villieläimiä ei taida näistä kovin paljoa löytyä.”

Mitä erityisesti suosittelisit Khon Kaeniin matkaavalle?

”Suosittelisin skootterin vuokraamista ja ajelisin läpi pienten kylien ja riisipeltojen.”

Millaista on Khon Kaenin yöelämä?

”Yöelämän voi jakaa oikeastaan kolmeen ryhmään. Yliopiston vieressä on lukuisia istuskelubaareja, joista löytyy pelkkiä opiskelijoita. Erittäin hyviä paikkoja tutustua paikalliseen nuorisoon ja löytää ”älykkäämpää” juttuseuraa.

Keskustan Hi-So baareissa (Ubar, Snop, Rad ja muutama muu) käyvät yrittävät matkia bangkokilaisia, ja näissä paikoissa ihmisten pinnallisuus korostuu. Naiset ovat tietenkin kuin malleja. Musiikki vuorottelee paikallisen bändin ja DJ:n välillä. Uusia, toinen toistaan hienompia viiniravintoloita on auennut lähes joka kuukausi.

Viimeinen ja mielestäni paras ryhmä ovat paikalliset Isaan-baarit, joissa käyvät alemmat yhteiskuntaluokat sekä erityisesti maanviljelijät. Meno on erittäin rentoa ja ihmiset ystävällisiä. Lähipöydistä tulevat varmasti kilistelemään laseja ja yrittävät puhua sen muutaman sanan englantia mitä osaavat. Lavalla soittaa joskus jopa 10 henkinen orkesteri (tyyliin Carabao) letkeää Thai country-musiikkia, jonka tahtiin kaikki tanssivat – naiset usein pöydillä. Muutamassa paikassa he saavat jopa ilmaisia juomia näyttäessään vähän paljasta pintaa.

Näiden lisäksi on tietenkin coyote-baarit, josta minä en tietenkään tiedä mitään :D. Juttuja olen kuitenkin kuullut, että Harem ja Rad voisivat olla hyviä paikkoja. Korkeamman tason karaokebaareista voisi mainita Emmanuellen ja Pullmanin alakerrassa olevan Cleopatran. Molemmat ovat suhteellisen edullisia, eikä tarvitse pelätä huijatuksi tulemista.”

Muita suosituksia?

”Vähän korkeampiluokkaisempi spa on Cheewatip. Jos haluaa kunnon hierontaa, niin melkein mikä tahansa pieni paikallinen puoti käy. Jos siellä käy paikalliset, niin sitä parempi.”

Onko Khon Kaenissa suomalaispaikkoja?

”Muutama kuukausi sitten on avattu Villen baari Pullman-hotellin vieressä. Ville on nuori helsinkiläinen kaveri, joka päätti ottaa säästöt mukaansa ja muuttaa Thaimaahan baariyrittäjäksi. Hän pyörittää baaria thaimaalaisen tyttöystävänsä kanssa, jolla oli aiemmin ravintola Bangkokissa. Muita suomi-paikkoja ei tietääkseni enää ole. Paitsi tietenkin Suomi-seura.”

Asuuko Khon Kaenissa paljon farangeja?

”Falleja asuu – hihasta ravistaen – muutama sata Khonkaenin keskustassa. Näistä suurin osa on englanninkielen opettajia tai lähetystyössä olevia. Maaseudulla on varmasti myös paljon eläkeläismiehiä thaivaimoineen, mutta en uskalla edes arvata kuinka monta. Bisnestä tekemässä täällä on vain kourallinen länsimaalaisia.”

Entä missä Khon Kaenissa kannattaa asua? Onko hotelleihin suosituksia?

“Kaupungin paras hotelli on Pullman, mutta se on myös kallein. Vähän halvemmalla pääsee Kosa Hotelissa, Charoen Thanissa tai erinomaisessa Avanissa, jotka kaikki taitavat olla 4-tähden hotelleja. Olen kuullut hyvää myös La Villa -hotellista, mutta sijaitsee kauempana keskustasta.”

Jussi Virtasen Thaimaassa toimiva yritys Iwa Labs suunnittelee ja toteuttaa web-pohjaisia ratkaisuja ja ohjelmistoja. Tarjontaan kuuluvat esimerkiksi räätälöidyt verkkopalvelut sekä iOS-, Android- ja Windows Phone -sovellukset.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi