Khon Kaen – dinosauruksia ja villejä juhlia

Khon Kaen tunnetaan dinosaurusten kaupunkina. Lähistöltä on löytynyt useita dinosaurusten luurankoja. Kuva: Prachaya Roekdeethaweesab / Shutterstock.com

Khon Kaen sijaitsee likipitäen keskellä Isaania. Nähtävyytenä on aitoa thaimaalaista elämää, dinosauruksia ja maajussien kansoittamia Isaan-baareja, joissa meno äityy villiksi. Viime vuosina Khon Kaenin keskusta on kehittynyt ja vaurastunut kuten monet muutkin Isaanin kaupungit.

Khon Kaenissa asuu arviolta muutama sata farangia eli ulkomaalaista. Näistä suurin osa on englanninkielen opettajia tai lähetystyössä olevia. Maaseudulla on myös paljon eläkeläismiehiä thaivaimoineen.

Khon Kaen matkakohteena

”Kaupunki voi tuntua tylsältäkin, jos ei ole itse aktiivinen ja hakeudu ihmisten pariin”, Khon Kaen Suomi -seuran perustaja Jussi Virtanen kuvailee kotikaupunkiaan.

”Tekemistä on aika vähän, eikä merikään ole vieressä. Ulkona on lähes kokoajan polttavan kuuma ja ympärillä on kuivaa hiekkamaastoa tai riisipeltoja. Paikallisethan eivät urheiluharrastuksien päälle juurikaan arvosta, joten heidän löytää eri ostareilta hengailemasta ja shoppailemasta.”

Jos näin on, niin miksi Khon Kaeniin kannattaisi sitten ylipäätään matkustaa?

”Täällä näkee aitoa Thaimaata, jota turismi ei ole vielä pilannut”, Virtanen jatkaa. ”Maaseutu on kivenheiton päässä keskustasta. Maaseudun pienissä maalaiskylissä ihmiset tulevat aidosti ihmettelemään pistäytyviä farangeja. Kukaan ei yritä tyrkyttää mitään (paitsi ehkä tyttäriään naitettavaksi). Täällä pääsee irtautumaan länsimaisesta stressistä ja täsmällisyydestä ja heittäytymään niin sanotusti tuuliajolle.”

Khon Kaen – nähtävyydet

Khon Kaenin vetonauloja ovat dinosaurukset – ainakin periaatteessa. Dinosauruspatsaita näkeekin ympäri kaupunkia, mutta kunnon museota niille ei ole keskustaan perustettu.

Keskustassa sijaitseva Khon Kaen National Museum esittelee dinosaurusten sijaan alueen kulttuurihistoriaa. Sitä sitten riittääkin, sillä alueella on ollut asutusta jo muinaisista ajoista lähtien.

Luonnonhistoriaa esittelevässä Khon Kaen Natural History Museumissa näyttelytekstit ovat vain thain kielellä, ja dinosaurukset ovat tässäkin museossa pienessä sivuosassa. Museo sijaitsee Khon Kaenin yliopiston alueella, joka on yllättävänkin iso, vehreä ja viihtyisä.

Nättiä seutua on myös aivan keskustan kupeessa sijaitseva Khan Nakhorn -tekojärvi, jossa voi käydä ”soutelemassa” polkuveneellä.

Jos on tosissaan kiinnostunut dinosauruksista, pitää ajaa keskustasta 80 kilometrin päähän Phu Wiangin kansallispuistoon, josta dinosauruksia on löytynyt. Kansallispuiston alueella on Phu Wiang Dinosaur Museum. Aluetta pidetään Kaakkois-Aasian dinosauruskeskittymänä.

Dinosaurustunnelmia pääsee kokemaan myös keskustan vieressä sijaitsevassa vesipuistossa Dino Water Park.

Phu Wiangin kansallispuiston ohella toinen kiva retkikohde on Ubol Ratana -pato, jossa pääsee uimaan ja kalastamaan. Tekojärven rannalta löytyy myös Pattaya 2 (kylän virallinen nimi), jossa Isaan-musiikki hakkaa lujaa koko päivän ja thaituristit bilettävät rannalla. Järvelle voi myös vuokrata päiväksi privaatti ravintola/karaoke-lautan.

Lähellä Ubol Ratana -patoa on myös iso Buddha-patsas ja temppeli. Temppelille voi ajaa autolla – tai kävellä ylös muutama tuhat porrasta. Näkymät ovat kauniit.

Jokaisesta Thaimaan provinssista taitaa löytyä käärmekylä, jossa kyläläiset tanssivat kobrien sun muiden käärmeiden kanssa. Niin myös Khonkaenista. Käärmeitä pääsee myös koskettelemaan ja pitämään sylissään.

Silkkikylä löytyy noin 30 minuutin ajomatkan päästä keskustasta. Kyläläiset kutovat silkistä melkein mitä vain tilaustyönä. Myös silkkitoukkafarmeihin pääsee vierailulle, jos ne ovat auki. Hinnat ovat edullisia eikä tarvitse pelätä, että maksaa muovista.

Ehkä paras tapa tutustua Khon Kaeniin on vuokrata skootteri ja ajella läpi pienten kylien ja riisipeltojen.

Khon Kaen – ravintolat ja yöelämä

Khon Kaenin suosituin länkkäriravintola taitaa olla Pullman-hotellin vieressä sijaitseva Yokotai, josta löytää ruokaa ja länkkäriseuraa aamiaisesta myöhäiseen iltaan.

Laadukas italialainen ravintola on Sipolle by Chef Dan.

Khon Kaenin yöelämän voi jakaa kolmeen ryhmään. Yliopiston vieressä on lukuisia istuskelubaareja, joista löytyy pelkkiä opiskelijoita. Erittäin hyviä paikkoja tutustua paikalliseen nuorisoon ja löytää ”älykkäämpää” juttuseuraa.

Keskustan Hi-So baareissa (Ubar, Snop, Rad ja muutama muu) käyvät yrittävät matkia bangkokilaisia, ja näissä paikoissa ihmisten pinnallisuus korostuu. Naiset ovat tietenkin kuin malleja. Musiikki vuorottelee paikallisen bändin ja DJ:n välillä.

Kolmantena – ja aidoimpana – ryhmänä ovat paikalliset Isaan-baarit, joissa käyvät alemmat yhteiskuntaluokat sekä erityisesti maanviljelijät. Meno on erittäin rentoa ja ihmiset ystävällisiä. Lähipöydistä tulevat varmasti kilistelemään laseja ja yrittävät puhua sen muutaman sanan englantia mitä osaavat.

Lavalla soittaa joskus jopa kymmenhenkinen orkesteri (tyyliin Carabao) letkeää Thai country-musiikkia, jonka tahtiin kaikki tanssivat – naiset usein pöydillä. Muutamassa paikassa he saavat jopa ilmaisia juomia näyttäessään vähän paljasta pintaa.

Näiden lisäksi on tietenkin coyote-baarit, joita voi etsiä Pullman-hotellin ympäristöstä.

Majoitus Khon Kaenissa

Kaupungin paras hotelli on Pullman, mutta se on myös kallein.

Vähän halvemmalla pääsee Kosa Hotelissa, Charoen Thanissa tai erinomaisessa Avanissa, jotka kaikki ovat 4-tähden hotelleja.

Khon Kaenissa asuvan Jussi Virtasen Thaimaassa toimiva yritys Iwa Labs suunnittelee ja toteuttaa web-pohjaisia ratkaisuja ja ohjelmistoja. Tarjontaan kuuluvat esimerkiksi räätälöidyt verkkopalvelut sekä iOS-, Android- ja Windows Phone -sovellukset.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi