Phuket Elephant Sanctuary – kokemuksia vastuullisesta norsutarhasta

Phuket norsutarha
Phuket Elephant Sanctuary on suosikkisaaren vastuullisin norsutarha. Kuva: Marja Simonen

Pitkähiuksinen nuori nainen seisoo auringon paahtamalla parkkipaikalla. Lämpötila on 30:n asteen paremmalla puolella, eikä taivaalla ole pilvenhattaraakaan.

Nainen kannattelee sateenvarjoa ja hänellä on jalassaan vahvatekoiset kumisaappaat.

Jään tuijottamaan absurdia näkyä, kunnes tajuan hahmon olevan norsutarhan opas, joka odottaa turisteja yrityksen lava-autoon.

Kiipeän kyytiin ja aloitan matkan kohti norsutarhaa, jota pidetään yhtenä koko Thaimaan vastuullisimmista. Vajaan kymmenen minuutin ajomatkan jälkeen erotan puiden takaa ensimmäiset norsut ja tunnen sieraimissani vienon norsunlannan aromin.

Phuket Elephant Sanctuary on usean pelastetun norsun koti

Vierailuhetkelläni maaliskuussa 2023 Phuket Elephant Sanctuary oli oppaan mukaan 11 norsun koti. Kaikki norsutarhan norsut ovat entisiä työnorsuja, joita on kohdeltu kaltoin entisessä elämässään. Keskukseen pelastetut norsut ovat työskennelleet joko metsäteollisuudessa tai turistibisneksessä ratsuina ja show-eläiminä.

Norsujen tarinat ovat surullisia.

Esimerkiksi Sai Tong -norsun kerrotaan olleen sidottuna puuhun suorassa auringonpaahteessa. Se sai syödäkseen vain, jos turistit ostivat sille purtavaa.

Monilla keskuksen norsuilla on työperäisiä vaivoja tai julmasta kohtelusta syntyneitä vammoja.

Keskuksen on perustanut Montri Todtane. Hän pyöritti aiemmin keskusta, missä turisteille tarjottiin tilaisuus ratsastaa norsulla.

Ratsuna toimiminen voi kuitenkin olla norsulle hyvin kivuliasta. Siksi yhä useammat norsutarhat ovat päättäneet lopettaa ratsastusretkien tarjoamisen.

Myös Montri Todtane halusi alkaa toimia toisin. Häntä innoitti tähän Lek Saengduean Chailert, joka on perustanut Chiang Main lähellä sijaitsevan Elephant Nature Parkin.

Montri Todtane perusti norsujen suojelukeskus Phuket Elephant Sanctuaryn vuonna 2016. Viidakkoisen alueen koko on 30 eekkeriä eli noin 12 hehtaaria.

Vuonna 2020 alueelle rakennettiin useiden satojen metrien mittainen kävelysiltojen kokonaisuus, jolta käsin norsuja voi tarkkailla olematta niiden kanssa suorassa kosketuksessa.

Tämä investointi pönkitti tarhan mainetta vastuullisten norsuelämysten tuottajana.

Vierailu Phuket Elephant Sanctuary -norsukeskuksessa

Phuket Elephant Sanctuary on tunnelmaltaan mukavan luonnonläheinen. Kuva: Marja Simonen

Phuket Elephant Sanctuarylla on toimisto Thalangissa. Toimistolta voi ostaa lipun valitsemalleen ohjelmalliselle retkelle norsukeskukseen.

Koska norsukeskus on suosittu ja osallistuen määrää rajoitetaan, lippu kannattaa varata etukäteen. Varauksen yhteydessä maksetaan ennakkomaksuna 30 % lipun hinnasta. Jäljelle jäävän osuuden voi maksaa paikan päällä käteisellä, maksukortilla tai PayPalilla.

Lipun ostaneet kuljetetaan lava-autoilla muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle norsutarhalle.

Ohjelmalliset retket ja niiden hinnat 2023:

  • Aamuohjelma 9:30-13:00: hinta 3000 bahtia/aikuinen (sis. esittelyvideo, tutustuminen alueeseen, norsujen ruokinta ja lounas)
  • Iltapäiväohjelma 13:30-17:00: hinta 3000 bahtia/aikuinen (sis. esittelyvideo, tutustuminen alueeseen, norsujen ruokinta ja päivällinen)
  • Kävelysilta-kävely, kesto 90 minuuttia: hinta 1900 bahtia/aikuinen (sis. T-paita, välipala, kävelykierros ja norsujen ruokinta)
  • Hands-off experience 13:30-17:00: hinta 3000 bahtia/aikuinen (sis. esittelyvideo, tutustuminen alueeseen, norsujen ruoan valmistelua ja norsujen ruokintaa sekä päivällinen)
  • Kokopäiväohjelma 9:30-17:00: hinta 7000 bahtia/aikuinen (sis. esittelyvideo, tutustuminen alueeseen, norsujen ruoan valmistelua ja norsujen ruokintaa, lounas ja päivällinen)

Keskus järjestää myös yksityisohjelmia (hinnat alkaen 187 500 bahtia) sekä eripituisia vapaaehtoistyöjaksoja. Vapaaehtoiset osallistuvat keskuksen toimintaan esimerkiksi siivoamalla tai auttamalla norsujen ruokinnassa.

Vapaaehtoistyö Phuket Elephant Sanctuaryssa:

  • Yksi päivä: hinta 4500 bahtia (sisältää ateriat)
  • Kolme päivää: hinta 9000 bahtia (sisältää ateriat ja majoituksen)
  • Yksi viikko: hinta 18 000 bahtia (sisältää ateriat ja majoituksen)

Jos olet varannut retken Phuket Elephant Sanctuaryyn, muista ottaa mukaasi varaustiedot ja passi tai passikopio. Varaudu siihen, että henkilökunta saattaa tiedustella myös matkavakuutustodistusta.

Lisäksi retkeen kannattaa varautua aurinkolaseilla, hatulla ja aurinkorasvalla.

Phuket Elephant Sanctuary on monia kilpailijoitaan kalliimpi, mutta hintaa perustellaan sillä, että keskuksessa panostetaan norsujen hyvinvointiin. Ne saavat riittävästi ruokaa ja eläinlääkärit huolehtivat niiden terveydestä esimerkiksi tekemällä säännöllisiä tarkastuksia.

Omia kokemuksia Phuketin norsuleiriltä

Phuket norsuleiri
Kuka se sieltä kurkistaa? Kuva: Marja Simonen

Osallistuin äitini kanssa PES:n iltapäiväohjelmaan maaliskuussa 2023.

Lipun ostaneille annettiin Thalangin toimistossa numero, minkä perusteella meidät ohjattiin oikeisiin lava-autoihin. Automatkan jälkeen turisteille tarjottiin lainasaappaat, vesipullo ja mahdollisuus nauttia välipalaa.

Kun kaikki iltapäiväohjelman osanottajat oli saatu paikalle, henkilökunta näytti esittelyvideon, jolla käytiin läpi alueen historiaa ja norsujen suojelutyön tärkeyttä.

Videon loppupuolella osanottajille annettiin käytännön ohjeita. Tässä vaiheessa muistutettiin siitä, ettei norsua saa lähestyä, mutta norsuille voi antaa tilaisuuden lähestyä itseä.

Seuraavaksi vuorossa oli noin tunnin mittainen kierros alueella.

Ensimmäisellä pysähdyspisteellä tapasimme kaksi norsua, jotka käväisivät uimassa alueella olevassa lammessa.

Seuraavalla pysähdyspisteellä oli norsu syömässä kurpitsaa ja banaaneita.

Kolmannelle pisteelle oli ohjattu kaksi norsua, jotka söivät sokeriruokoa.

Neljännellä pisteellä oleva norsu vaikutti sen verran ystävälliseltä, että opas tai norsun ohjaaja (eli mahout) ei kieltänyt koskemasta norsuun tai ojentamasta sille maassa olevaa syötävää.

Useat turistit taputtelivat norsua ja ottivat sen kanssa selfieitä.

Opas kuljetti ryhmän vielä kahden eri norsun luo, jotta turisteilla olisi tilaisuus ottaa norsuista mahdollisimman paljon erilaisia kuvia.

Ennen viimeiselle pisteelle siirtymistä turistien oli pestävä kädet, sillä tarkoitus oli syöttää kahdelle aidan takana seisovalle norsulle hedelmiä. (Aurinkorasva tai hyönteismyrkky voi olla haitallista norsuille.)

Ruokintapisteen vieressä sijaitsivat norsujen karsinat, jossa ne viettävät loppupäivän (eli noin kello viidestä aamuun asti).

Norsujen syöttämisen jälkeen turistit ohjattiin thaimaalaisia ja eurooppalaisia ruokia tarjoavan buffet-pöydän ääreen.

Ruoanvalmistuksessa oli käytetty laadukkaita raaka-aineita, mutta mausteita ei ollut käytetty juuri lainkaan, mikä teki esimerkiksi papaijasalaatista lähes tunnistamatonta.

Paluukyyditys oli järjestetty joustavasti, sillä lava-autoja lähti sitä mukaa, kun tarpeeksi monta turistia oli syönyt kyllikseen.

Harvoin pääsee osallistumaan näin sujuvalle retkelle, missä turistien tarpeisiin puututaan jo ennen kuin he itse tunnistavat ne.

Täyttääkö PES vastuullisen norsutarhan tunnusmerkit?

Phuket Elephant Sanctuary norsujen ruokinta
Phuketin norsuleirillä pääsee ruokkimaan norsuja. Kuva: Marja Simonen

Phuket Elephant Sanctuary on monessa mielessä vastuullisesti toimiva norsutarha:

  • Norsuilla ei ratsasteta (mikä tuottaisi norsuille kipua)
  • Norsuja ei kylvetetä (norsuille ei ole luontaista olla vedessä tuntikausia turistien ympäröimänä)
  • Norsujen ei anneta lisääntyä (jolloin yhä uusia norsuja saattaisi päätyä työnorsuiksi)
  • Tarhan norsut ovat eläkepäiviä viettäviä entisiä työnorsuja (eli niitä ei ole vangittu suoraan luonnosta)
  • Keskuksen mukaan norsuja ei ohjata väkivaltaisesti eikä niitä kahlita yöksi ketjuihin

Lisäksi norsuilla kerrotaan olevan mahdollisuus liikkua vapaasti noin 12 hehtaarin alueellaan. Norsun seurana on kuitenkin aina mahout, joka estää norsua esimerkiksi ylittämästä raja-aitoja.

Jos otetaan huomioon pelkästään aamu- ja iltapäiväohjelmat, norsujen on oltava turistien valokuvattavina noin 2 tuntia päivässä.

Tosiasiassa turistien ympäröimänä vietettävä aika voi olla pidempi, koska keskuksessa järjestetään myös muita ohjelmia, joihin kuuluu olennaisena osana norsujen tarkkaileminen ja valokuvaaminen.

Verkkosivuilla kerrotaan myös, että norsut siirtyvät karsinoihinsa kello 17 aikaan, joten minulle jäi epäselväksi, missä vaiheessa norsu ehtii käyttää hyväkseen koko aluetta (mikä ei välttämättä ole tarpeeksi suuri yli 10 norsun laumalle).

Joka tapauksessa, Phuket Elephant Sanctuary on päässyt moniin norsuystävällisten suojelukeskusten luetteloihin.

Siellä vierailua suosittelevat esimerkiksi:

Maailman suurin eläinoikeusjärjestö PETA kehottaa tarkastamaan osoitteesta sanctuaryfederation.org, onko norsu- tai muulla eläinkeskuksella GFAS-sertifiointi. Syystä tai toisesta PES ei ole saanut GFAS-sertifikaattia.

Itse huomasin PES-keskuksen toiminnassa erään epäkohdan, mistä kerron seuraavaksi.

PES rikkoo yhtä vastuullisen norsukeskuksen sääntöä

Norsut ovat isoja eläimiä. Lisäksi ne voivat olla arvaamattomia ja siksi jopa vaarallisia. Ei ole yleistä muttei aivan ennenkuulumatontakaan, , että norsu tappaa ohjaajansa tai turistin.

Norsujen koulutus perustuu usein pelon ja kivun aiheuttamiseen, minkä kerrotaan lisäävän monien norsujen aggressiivisuutta.

Jotta turistien turvallisuus voitaisiin taata ilman väkivaltaisia ohjausmenetelmiä (kuten bullhook-koukkuja), turisteja ei saisi päästää liian lähelle norsuja.

Esimerkiksi brittiläinen matkanjärjestäjien kattojärjestö ABTA on linjannut, että suora kontakti norsuihin ilman välissä olevaa aitaa on epähyväksyttävää.

Myös eläinoikeusjärjestöt In Defense of Animals ja World Animal Protection peräänkuuluttavat fyysistä aitaa.

Phuket Elephant Sanctuary PES kertoo verkkosivuillaan, että turistit eivät missään vaiheessa ole kosketuksissa norsuihin.

Omissa turvaohjeissaan PES kehottaa pitämään vähintään kuuden metrin turvaetäisyyden norsuihin. Se myös kieltää norsujen ruokkimisen alueella (pois lukien virallinen ruokintapiste).

Myöskään yrityksen esittelyvideon perusteella turistit eivät ole kosketusetäisyydellä norsuihin.

Havaitsin kuitenkin omin silmin, että useiden eri oppaiden vetämien pienryhmien turistit pääsivät niin lähelle norsuja, että he saattoivat rapsutella ja hyväillä eläimiä.

Tällöin välissä ei ollut aitaa, ja norsun ohjaaja seisoi metrin tai parin päässä. Otin tästä myös useita valokuvia.

Koska oppaani mielestä tässä ei ollut mitään vaarallista, lähetin yritykselle sähköpostia kysyäkseni, miten norsujen ja turistien turvallisuus on näissä kohtaamisissa turvattu.

Yrityksestä vastattiin, että turistit eivät missään vaiheessa pääse niin lähelle norsuja ilman aitaa.

Kun kerroin todistaneeni tätä omin silmin, saamassani vastauksessa luki enää vain se, että turisteille annetaan turvallisuusohjeet ennen norsutarhaan astumista.

Yhteenveto ja pohdintaa

Phuket Elephant Sanctuary on usean pelastetun norsun koti. Kuva: Marja Simonen

World Animal Protectionin mukaan vastuullisen norsutarhan tärkeimmät tunnusmerkit ovat:

  • Ei suoraa kosketusta norsuihin varsinkaan ilman turva-aitaa
  • Norsujen annetaan käyttäytyä norsujen lailla (ei temppuja!)
  • Norsujen ei anneta lisääntyä
  • Norsuja ohjataan ilman väkivaltaa

Phuket Elephant Sanctuaryssa norsut eivät aja polkupyörillä eivätkä norsujen ohjaajat näyttäisi käyttävän väkivaltaa.

Havaintojeni mukaan ohjaajat pitävät norsun rauhallisena antamalla sille syötävää koko ajan, kun se on turistien kuvattavana.

Väkivaltaiset menetelmät ovat pannassa myös yrityksen esittelymateriaalien perusteella.

PES:n alueella on sekä naaras- että urosnorsuja, mutta yrityksen työntekijöiden mukaan urosten ei anneta astua naaraita.

Turistien annetaan kuitenkin mennä liian lähelle norsuja ilman suoja-aitaa. Se riskeeraa sekä turistin että norsun. Mitä, jos norsu muuttuu aggressiiviseksi? Satutettaisiinko sitä turistien turvallisuuden varmistamiseksi?

Turistien ja norsujen ei pitäisi päästä lähikontaktiin PES:n julkisten materiaalien perusteella, mutta tässä teoria ja käytäntö eivät kohtaa.

Turistit eivät halua olla vain kävelysilloilla. Turistit haluavat koskettaa norsuja ja ottaa valokuvia niiden kanssa. Jos yritys estäisi tämän, turistit voisivat äänestää jaloillaan, ja keskuksen tulot kutistuisivat.

Tiedossani ei kuitenkaan ole tilanteita, joissa turistia tai norsua olisi vahingoitettu PES-tarhassa.

Norsukeskuksella on artikkelin kirjoitushetkellä Facebookissa yli 57 400 tykkäystä ja Tripadvisorissa se on saanut 5/5 tähteä (yhteensä 1880 arviota). Tripadvisorista löytyy vain joitain soraääniä, joissa yrityksen todetaan hyväksikäyttävän norsuja vastuullisen suojelutoiminnan toimiessa vain peitetarinana.

Itse näkisin, että PES on vastuullisempi kuin monet muut Thaimaan norsuleirit, mutta se voisi toimia paremminkin. Keskushan esimerkiksi rikkoo omia periaatteitaan sallimalla norsujen taputtelun ilman turva-aitaa.

Se, että Thaimaan norsutarhoissa on yleisemminkin alettu panostaa norsujen hyvinvointiin, on positiivinen asia.

Jäin kuitenkin pohtimaan sitä, mitä “pelastettujen norsujen vanhainkodeille” tapahtuu, kun niihin pelastetut norsuvanhukset kuolevat. Onko mahdollista, että suojelukeskusten suosio kannustaa jatkamaan villinorsujen vangitsemista ja poikasten teettämistä työnorsuilla?

Artikkelin on kirjoittanut Marja Simonen, joka pitää säästämisvinkkejä antavaa Kultainto-blogia.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi