Khao Lak – Thaimaan paras kohde pakettimatkalle

thaimaa khao lak ranta
Khao Lak, Thaimaa. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Khao Lak on luonnonkaunis matkakohde, jonka jakavat keskenään sukeltajat ja pakettimatkaajat. Sukeltajia houkuttelevat Ko Similanin autiosaaret, joille järjestetään sekä päiväretkiä että useita päiviä kestäviä sukellussafareita. Pakettimatkalaisia vetävät puolestaan puoleensa Khao Lakin pitkät ja rauhalliset hiekkarannat, jotka jatkuvat kilometrikaupalla kauas lomakylien hotelleilta – Khao Lak on monen mielestä Thaimaan ihastuttavin valmismatkakohde.

Miksi matkustaa: Khao Lakin rannat ovat pitkät ja rauhalliset, ja luonto on lähellä. Tunnelma on ihanan leppoisa: sekä vesiskootterit että gogo-baarit ovat kiellettyjä. Ja mikä parasta: suurin osa Khao Lakin hotelleista on aivan rannalla.

Miksi jättää väliin: Ravintoloita Khao Lakissa on varsin monipuolinen valikoima, mutta ostosmahdollisuudet rajoittuvat kadunvarren markkinakojuihin. Myös yöelämä on vähäistä, vaikka muutama hyvä baari löytyykin. Myös mahdollisuudet shoppailuun ovat rajoitetut.

Kenelle Khao Lak sopii parhaiten?

Seikkailija: Khao Lak on erinomainen kohde aktiiviseen lomailuun. Khao Lakissa voi yhdellä ja samalla matkalla kokea luonnon kaksi suurinta ihmettä: koralliriutan ja sademetsän. Lue lisää Khao Lakin retkistä ja nähtävyyksistä.

Romanttinen: Khao Lakissa sijaitsee Thaimaan romanttisin hotelli, useita matkailupalkintoja kahminut The Sarojin. Hotellin ikimuistoisiin elämyksiin kuuluu illallinen kahdelle tuhansin kynttilöin valaistulla vesiputouksella.

Perheet: Khao Lakin rauhallinen tunnelma sopii myös perheille – ja läheisillä autiosaarilla snorklaaminen ei heti unohdu lasten mielistä. Lasten kanssa lomailuun Khao Lakin parhaita hotelleja on X10 Khao Lak Resort, jossa on hieno vesiliukumäki. Sijaintikin on loistava rauhallisella pikkurannalla vilkkaampien rantojen vieressä.

Jos etsit

thaimaa khao lak vesiputous
Ton Chong Fa -vesiputous. Khao Lak, Thaimaa. Kuva: Iammotos / Shutterstock.com

Sukellus ja snorklaus: Khao Lak on mantereella lähin paikka Koh Similan -saaria, Thaimaan kuuluisinta sukelluskohdetta. Similansaaret ovat hieno kohde myös snorklaajille. Edullinen ja hauska majapaikka sukeltajille on Monkey Dive Hostel, joka sijaitsee samalla kujalla kuin suomalainen Raya Divers -sukelluskeskus. Hostelli on syystäkin todella suosittu, joten varaa ajoissa.

Luonto: Khao Lakissa on alati lähellä luontoa. Heti pääkadun takaa alkaa jylhä, vehreä viidakko. Päivän tai parin retken päässä odottaa Khao Sokin kansallispuisto, Thaimaan hienoin sademetsä.

Khao Lakin rannat

thaimaa khao lak autio hiekkaranta
Khao Lak Beach, Thaimaa. Kuva: Muzhik / Shutterstock.com

Khao Lakin vaaleanruskeat hiekkarannat jatkuvat kilometrien pituisina. Autiota rannanpätkää ei ole vaikea löytää.

Khao Lakin rannoista suosituimpia ovat lähekkäin sijaitsevat Nang Thong (kutsutaan myös nimellä Bang La On) ja Bang Niang. Molemmissa on mukava ranta, paljon palveluita ja kivoja hotelleja. Ratojen välillä ei ole suurta eroa, tosin ilta- ja ravintolaelämä on Bang Niangissa aavistuksen vilkkaampaa.

Näiden eteläpuolella sijaitsee varsinainen, niin sanottu Khao Lak Beach, joka on tosin jäänyt aika lailla edellisten varjoon.

Bang Niangista pohjoiseen on pitkä ja rauhallinen Khuk Khak Beach, jolla on muutama hotelli ja jokunen pikkuravintola. Täältä rannat jatkuvat pohjoiseen aina vain rauhallisempina.

Ensin tulee Pakarang Beach, jota seuraa Bangsak Beach, joilla rannat ovat nättejä, mutta maisemat eivät ole enää yhtä komeat kuin Nang Thongissa ja Bang Niangissa, joille viidakkoiset kukkulat antavat dramaattisuutta.

Khao Lakin saaret

thaimaa kho khao hiekkaranta palmu
Koh Kho Khao, Thaimaa. Kuva: Patryk Kosmider / Shutterstock.com

Khao Lakin alueeseen lasketaan mukaan myös saari Ko Kho Khao, jonka vain kapea kanava erottaa mantereesta. Nang Thongista saarelle on matkaa noin 40 kilometriä.

Ko Kho Khaosta seuraava saari pohjoiseen on Ko Phra Thong, jolla voi osallistua kilpikonnien suojelutyöhön.

Kaikkein kauneimmat rannat odottavat avomeren autiosaarilla, joille tehdään päiväretkiä. Ko Tachain ja Ko Similanin saarilla on upeita, silkinpehmeitä ja säihkyvän valkeita hiekkarantoja, ja ne sopivat niin snorklaamiseen kuin auringonottoonkin.

Khao Lakissa paikasta toiseen liikkuu kävellen tai vuokraskootterilla. Takseja on hyvin saatavilla. Autojakin vuokrataan.

Majoitus – millä Khao Lakin rannalla kannattaa asua?

Khao Lakin hotellit ovat järjestään hyvää tasoa ja hinta–laatusuhde on usein parempi kuin vaikkapa Phuketissa. Ja mikä parasta, lähes kaikki Khao Lakin vähänkin paremmat hotellit ovat aivan rannalla.

Hotellin sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota: Khuk Khak Beach sopii rauhalliseen lomailuun, mutta jos toivoo lomaltaan myös monipuolisia ravintolapalveluita, kannattaa valita hotelli, joka on Nang Thongin tai Bang Niangin rannalla.

Jos haluat tehdä valinnan helpoksi, varaa huone Khao Lak Laguna Resortista, joka sijaitsee Nang Thong Beachin rauhallisessa eteläpäässä ja silti sopivan lähellä palveluita. Tyylikäs ja vehreä hotelli henkii aasialaista tunnelmaa, ja merelliset allasalueet ovat hienot.

Lue lisää suosituksia Khao Lakin hotelleihin.

Khao Lak – ostokset

Khao Lakissa järjestetään joka ilta iltamarkkinat, joilla myydään vaatteita ja matkamuistoja. Markkinoiden sijainti vaihtelee päivän mukaan.

Muuten Khao Lakissa on rajallisesti ostosmahdollisuuksia.

Ostoksilla voi käydä vaikka Phuketin Patong Beachilla, jolla on hieno ostoskeskus JungCeylon. Ajomatkaa kertyy vajaat kaksi tuntia.

Khao Lak ja tsunami

thaimaa tsunami muistomerkki
Tsunamin muistomerki. Khao Lak, Thaimaa. Kuva: Sittitap / Shutterstock.com

Tapaninpäivänä 2004 iskenyt tsunami aiheutti Thaimaassa pahimmat tuhot juuri Khao Lakissa. Rantakohteessa kuoli 4000 ihmistä eli puolet koko Thaimaan uhrimäärästä.

Syynä oli Khao Lakin matala ranta, joka nostatti aallon tuhovoiman valtavaksi. Koko lomakylä huuhtoutui olemattomiin.

Tuhoutuneet hotellit on rakennettu entistä ehommiksi, mutta paikalliset kantavat yhä luonnonkatastrofia mukanaan. Kaikilta kuoli omaisia, monelta katosi koko perhe.

Paras aika matkustaa Khao Lakiin

Turismi on Khao Lakissa hyvin sesonkikeskeistä. Parasta – ja vilkkainta – aikaa matkustaa Khao Lakiin ovat viileä ja kuuma kausi, jotka kestävät yhteensä marraskuulta toukokuun alkuun. Kuumallakaan kaudella ei ole liian kuuma meren rannalla (ja sademetsässä taas hikoilee aina).

Sadekaudella toukokuulta lokakuun loppuun Khao Lakin turistikylät hiipuvat aavekaupungeiksi. Hotellit ovat tyhjillään ja monet ravintoloista sulkevat ovensa. Kova aallokko tekee uimisesta vaikeaa – ja meressä viihtyvätkin lähinnä surffarit. Similanille ei tehdä liveaboard-matkoja.

Mutta mutta! Älä silti sulje pois mahdollisuutta mennä Khao Lakiin sadekaudella. Päivässä sataa yleensä vain tunnin tai pari muun ajan ollessa aurinkoista tai puolipilvistä. Ja koska hotellit ovat tyhjillään, niistä saa etenkin Khao Lakissa aivan mahtavia tarjouksia.

Sadekaudella Khao Lak on erityisen hyvä kohde tehdä Bangkokista pitkän viikonlopun luksusloma johonkin hyvään hotelliin jolla on tarjoushinnat, matkustaminenkin kun on vaivatonta ja nopeaa: lento Phuketiin ja sieltä tunnissa taksilla perille Khao Lakiin.

Jatka matkaa

thaimaa surin snorklaus
Snorklaajia Surinin kansallispuistossa Phang Nga -lahdella. Kuva: Shuttertong / Shutterstock.com

Tunnin ajomatkan päässä Khao Lakista sijaitseva Khao Sok on Thaimaan hienoimpia kansallispuistoja ja suurin säilynyt sademetsäalue. Viidakkoon järjestetään valmiita retkiä, mutta perille pääsee helposti myös omin avuin bussilla

90 kilometriä Khao Lakista pohjoiseen on Khuraburi, jonka satamasta lähtee laivoja upeaan Ko Surin -meriluonnonpuistoon. Ko Surin tunnetaan koko Thaimaan parhaana snorklauspaikkana.

Khao Lak – matka

Khao Lak sijaitsee Phuketista 70 kilometriä pohjoiseen. Phuketin lentokentältä on tunnin ajomatka. Taksi lentokentältä Khao Lakiin pitäisi saada tingittyä 1200 bahtiin. Kentältä voi myös tarpoa päätien varteen odottamaan Khao Lakiin menevää bussia. Khao Lak sijaitsee valtatie 4:n varrella ja sen kautta kulkevat kaikki Phuketista Takuapaan ja Ranongiin matkaavat bussit.

Suora yöbussi Bangkokista Khao Lakiin maksaa tuhatkunta bahtia. Bussissa täytyy tosin istua puoli vuorokautta. Bussia voi pyytää pysähtymään toivomallaan rannalla.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Khao Lak kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Khao Lakista matkakohteena.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi