Ko Surin – snorklausta merimustalaisten saarilla

Kalastajakylä. Koh Surin, Thaimaa. Kuva: Jamesboy Nuchaikong / Shutterstock.com

Miltä kuulostaa kulttuuri, jonka kielessä ei ole sanaa kiitokselle, hyvästeille tai murheelle? Sellaista boheemielämää viettää moken-heimo, jonka jäseniä myös merimustalaisiksi kutsutaan. Vuosisatojen ajan mokenit ovat vaeltaneet Thaimaan ja Myanmarin autiosaarelta toiselle ja eläneet meren ja viidakkojen antimista. Heidän kerrotaan sopeutuneen täydellisesti ympäristöönsä: lapset oppivat uimaan ennen kävelemistä, ja aikuiset pystyvät pidättämään henkeään vedessä ällistyttävän pitkään.

Mokenit ovat ”merimustalaisia”, jotka elävät Burman ja Thaimaan vesillä. Koh Surin, Thaimaa. Kuva: Tong Stocker / Shutterstock.com

Ryhmä merimustalaisia on asettunut pysyvästi Ko Surinin kaksoissaarelle, joka on suojeltua luonnonpuistoa. Kaukaisilla saarilla ei muita rakennuksia olekaan kuin merimustalaisten majat ja kansallispuiston vartijoiden ylläpitämä telttaleiri.

Ko Surinilla matkailijakin voi viettää aikamoista merimustalaiselämää: asua teltassa ja snorklailla päivät pitkät koralliriutoilla.

Ko Surin oli pitkään Thaimaan paras snorklauskohde: saarta ympäröivät matalalla olevat riutat ja meri on kirkasta kuin kristalli. Vuoden 2010 lopulla Andamaanienmerta kuitenkin koetteli voimakas korallien haalistuminen, joka johtui poikkeuksellisen kuumasta säästä. Tuhot näkyivät myös Ko Surinin riutalla, jotka ovat onneksi toipumassa.

Seepia. Koh Surin, Thaimaa. Kuva: Rapeepong Phataiwunnakul / Shutterstock.com

Saaret ovat silti yhä matkan arvoiset: kauniit, rauhalliset ja kaukana kaikesta.

Saaria on kaksi. Ko Surin Nualla on kaksi leirintäaluetta ja kansallispuiston toimisto, naapurisaarella merimustalaisten kylä. Leirintäalueiden välillä ei ole merkittävää eroa. Kansallispuiston vartijat vuokraavat telttoja ja muutamaa mökkiä. Tunnelma on kuin luonnonystävien kesäleirillä. Ateriat maksetaan kupongeilla ja syödään ulkoilmaravintolassa. Vuokralle on kajakkeja. Kansallispuisto järjestää edullisia snorklausretkiä aamu- ja iltapäivisin. Venekyytejä on myös merimustalaisten kylään.

Ko Nok on upea autiosaari Koh Surinin lähellä. Kuva: Richard Whitcombe / Shutterstock.com

Kansallispuiston kautta voi myös järjestää sukellusretken lähettyvillä sijaitsevalle Richelieu Rockille, Thaimaan kenties parhaalle sukelluskohteelle. Richelieu Rockilla on hyvät mahdollisuudet nähdä esimerkiksi suuria paholaisrauskuja.

Matka Ko Surin -saarille

Koh Surin, Thaimaa. Kuva: Nos Sea Star / Shutterstock.com

Saaret sijaitsevat 60 kilometrin päässä mantereelta. Laivoja kulkee kerran päivässä Khuraburista, yleensä aamulla yhdeksän aikaan. Khuraburiin pääsee Bangkokista yöbussilla. Phuketista on puolen päivän bussimatka.

Hyvä tietää

Kansallispuisto on avoinna marraskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Monsuunikaudella kansallispuisto on suljettu. Kansallispuistomaksu on 400 bahtia pitää maksaa kerran viikossa.

Telttamajoituksen voi varata paikan päältä tai jo Khuraburin satamasta tai soittamalla (p. +66 76 419 028). Tarjolla on myös muutama bungalowi.

Saarella vuokrataan snorklausvarusteita.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi