Khao Sok – Thaimaan kaunein sademetsä

Cheow Lan -tekojärvi Khao Sokin kansallispuistossa. Kuva: Martinho Smart / Shutterstock.com

Khao Sok on Thaimaan kaunein kansallispuisto. Etelä-Thaimaassa lähellä Khao Lakia sijaitsevassa Khao Sok National Parkissa pääsee kokemaan, miltä sademetsä näyttää kauneimmillaan.

Sademetsässä pääsee ihailemaan jättiläispuita, trooppisia kasveja ja monenlaisia lintuja. Gibbonien ja languri-apinoiden näkemiseen on hyvät mahdollisuudet.

Vaeltaminen Khao Sokissa

Khao Sok -kansallispuisto, Thaimaa. Kuva: Andreas Rose / Shutterstock.com

Khao Sokiin on helppo tutustua omin päin: kansallispuiston portilta lähtee viidakon siimekseen kaksi hyvin merkittyä vaelluspolkua, joita pitkin voi tehdä päiväpatikoita.

Oppaita on tarjolla sekä päiväretkille että useiden päivien viidakkoseikkailuihin syvälle Khao Sokin sisäosiin.

Kansallispuiston portin edustalle on kasvanut pieni majatalokylä. Palveluihin kuuluu pari sekatavarakauppaa, joista voi ostaa retkieväitä sekä Thom Henleyn erinomaisen oppaan Khao Sokiin: Waterfalls and Gibbon Calls.

Opas on kiehtovasti kirjoitettu ja se syventää tietämystä sademetsästä, mutta ilman sitäkin pärjää viidakkopoluilla.

Khao Sok -kansallispuiston tekojärvi

Cheow Lan -tekojärvi Khao Sokin kansallispuistossa. Kuva: Apiguide / Shutterstock.com

Kauneimmillaan Khao Sokin maisemat ovat kansallispuiston reunalla sijaitsevalla Cheow Lan -tekojärvellä, jolla jylhät, viidakon peittämät karstivuoret reunustavat jadenvihreää vettä.

Cheow Larn sijaitsee 65 kilometrin päässä kansallispuiston portilta. Järveen tutustutaan valmiilla yhden yön retkillä, joita järjestävät Khao Sokin majatalot. Retkillä käydään tippukiviluolissa ja nukutaan veden päällä kelluvissa bambumökeissä.

Aamulla ja iltapäivällä voi käydä melomassa omin nokin järvellä – tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi. Kajakilla pääsee melomaan ääneti aivan viidakon viereen ja seuraamaan sademetsän elämää aitiopaikalta.

Elääkö Khao Sokissa tiikereitä?

Khao Sokissa on asunut tiikereitä, mutta on epäselvää, onko niitä enää jäljellä. Tiikerihavaintoja ei ole tehty Khao Sokissa vuosiin. Suurin osa, lähes puolet, Thaimaan villeistä tiikereistä asuu Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaryssa lähellä Myanmarin rajaa, Kanchanaburista pohjoiseen.

Jos Khao Sokissa on edelleen tiikereitä, ne asuvat niin syvällä viidakon kätköissä, että niiden näkemiseen on käytännössä olemattomat mahdollisuudet.

Khao Sok – hotellit

Cheow Lan -tekojärvi Khao Sokin kansallispuistossa. Kuva: S-F / Shutterstock.com

Kansallispuiston edustalla on viihtyisä pieni majatalokeskittymä, jonka majapaikoista on kansallispuiston alueelle vaihteleva kävelymatka – muutamasta minuutista varttiin.

Jos haluat tukea MinneThaimaassa-sivuston toimintaa, varaa hotelli oranssien linkkien kautta. Me saamme hotellivertailusivustolta pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä.

Khao Sok Paradise Resort €€

Miksi: Mukava, kohtuuhintainen ja hyvin hoidettu muutaman mökin majatalo. Länsimaalainen omistaja valvoo, että kaikki toimii. Hyvin järjestettyjä retkiä.
Missä: Kohtalaisen kävelyn päässä kansallispuiston portilta. Katso tarjoukset hotelliin.

Nung House

Miksi: Hinnaltaan edullinen ja sijainniltaan erinomainen. Sekä halpoja puumökkejä että betonisia hieman taloja vaativampaan makuun. Myös perhehuoneita.
Missä: Vain viiden minuutin kävelyn päässä kansallispuiston portilta lähellä ravintoloita ja elintarvikekioskia. Lue lisää hotellista.

Khao Sok Evergreen House

Miksi: Yksinkertaiset, siistit ja edulliset huoneet ovat alueen edullisimmasta päästä.
Missä: Kävelymatkan päässä kansallispuiston portilta. Katso tarjoukset hotelliin.

Mitä Khao Sokissa pitää varoa?

Khao Sokin sademetsä on turvallinen paikka – varoa pitää oikeastaan vain iilimatoja, joita sademetsässä riittää, varsinkin sateen iskiessä. Verta imevät iilimadot eivät sinänsä ole vaarallisia, ainoastaan iljettäviä.

Khao Sokin patikointipolut ovat varsin helppoja käveltäviä ja onnettomuuksien riski on pieni. Turvallisinta on silti patikoinda kaverin kanssa, jos vaikka sattuisi huolimattomuuttaan taittamaan nilkkansa.

Khao Sok – matka

Kansallispuistoon on 400 bahtin päivämaksu, joka maksetaan kansallispuiston portilla.

Suoraan Bangkokista Khao Sokiin pääsee helpoiten Suratthanin tai Khao Lakin kautta. Suratthaniin on sekä lentoja että yöjunia. Suratthanista matka jatkuu bussilla.

Khao Lakiin pääsee puolestaan lentämällä Phuketiin. Khao Lakista pääsee bussilla Khao Lakiin, mutta tällöin bussia pitää yleensä vaihtaa Takuapassa.

Khao Sokissa bussi jättää pysäkille maantien varteen, josta on reipas kävelymatka majataloille. Yleensä pysäkillä on odottamassa majatalojen edustajia, jotka tarjoavat kyytiä perille.

Jatka matkaa

Khao Sok sijaitsee keskellä Etelä-Thaimaan kapeaa kannasta, ja matkaa voi jatkaa yhtä hyvin Thaimaan länsi- kuin itärannikollekin. Andamaanienmeren puolella lähin rantakohde on Khao Lak, joka sijaitsee tunnin bussimatkan päässä.

Siaminlahden puolelle on kahden tunnin matka Suratthaniin, josta lähtevät laivat Ko Samuille ja Koh Phanganille.

Khao Sok – paras aika matkustaa

Sademetsässä voi sataa koska vaan. Kuivinta aikaa kestää joulukuusta huhtikuulle, sadekaudella toukokuusta marraskuulle on hyvin märkää.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi