Thaimaan parhaat kohteet saarihyppelyyn

Saarihyppelyä Thaimaassa. Kuva: AnnaTamila / Shutterstock.com

Mistä löytyy Thaimaan kaunein saari? Missä lymyää paratiisimaisin ranta? Se selviää saarihyppelemällä.

Saarihyppely tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että matkataan saarelta toiselle. Saarihyppelyä voi harjoittaa päiväseltään esimerkiksi Krabin saaristossa, mutta parhaimmillaan saarihyppely on, kun matkaa usean päivän ajan saarelta toiselle.

Saarihyppely tuo rantalomailuun seikkailun tuntua. Näköpiirissä siintää aina uusi, paratiisi, joka vain odottaa löytäjäänsä.

Saarissa erityisen houkuttelevaa on se, että ne muodostavat jokainen oman, irrallisen, meren rajaaman pienen maailmansa. Runoilija John Donne on tavoittanut saarten hohdon ikimuistoisella lauseellaan: ”No man is an island, entire on itself.”

Ja jokainen Thaimaan saarista on omanlaisensa. Thaimaan saaret eroavat toisistaan tunnelmaltaan yllättävänkin paljon, joten ei kannata pysähtyä ensimmäiselle mukavalle saarelle vaan jatkaa matkaa rohkeasti eteenpäin – todennäköisesti seuraava saari on vieläkin viihtyisämpi. Ja vaikkei olisikaan, niin saarelta toiselle kulkiessa ymmärtää, että paratiisin löytämistä tärkeämpää on sen etsiminen.

Saarihyppelyalueita on useita erilaisia, ja kun veneyhteydet saarelta toiselle ovat hyvät, ansaitsee Thaimaa arvonimen saarihyppelijän paratiisi.

Thaimaan saarihyppelyn Grand Deluxe

Maya Bay, Koh Phi Phi, Thaimaa. Kuva: Guitar photographer / Shutterstock.com

Thaimaan Andamaanienmeren rannikolla Phuketista Ko Lipelle jatkuva saaristo on todellinen saarihyppelijän unelma. Saaria pitkin pääsee matkaamaan Phuketista Malesian Langkawille saakka. Matkaa kertyy linnuntietäkin parisataa kilometriä. Erilaisia saaria on paljon – ja maisemat ovat eeppiset.

Kutsuttakoon reittiämme siis saarihyppelijän luksusversioksi. Tämän parempaa tapaa ei ole etsiä Thaimaan parasta saarta.

Matkalle osuvat tarunomaisen kaunis bilesaari Koh Phi Phi, leppoisa Koh Lanta, paratiisimaiset Trangin saaret, omassa rauhassaan oleva Ko Bulone ja Thaimaan Malediiveiksikin kutsuttu snorklaajan unelmakohde Ko Lipe. Niin, ja kannattaa muistaa, että Phuketissakin riittää monenlaista mielenkiintoista tekemistä eli saarta ei kannata sivuuttaa pelkkänä läpikulkupaikkana. Samoin Krabin harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset.

Parasta aikaa saarihyppelylle Andamaanienmerellä kestää marraskuulta huhtikuulle, jolloin saarten välillä liikennöi eniten säännöllisiä laivavuoroja. Sadekaudella kesäkuusta lokakuulle monet laivavuorot on peruttu ja matkustaminen vaikeutuu.

Jos aiot kulkea Phuketista Ko Lipelle asti, varaa matkaan aikaa mieluiten ainakin kaksi viikkoa. Nopeamminkin voi kulkea (nopeimmillaan välin taittaa seitsemässä tunnissa laivoilla) – mutta silloin saa hypellä niin sanotusti tuli perseen alla.

Matka on kätevintä aloittaa joko Phuketista tai Krabilta, jonne molempiin on hyvät lentoyhteydet Bangkokista (Phuketiin on enemmän lentoja ja yleensä vähän edullisemmin). Sekä Phuketin että Krabin satamasta kulkee pari laivaa päivässä Koh Phi Phille, josta saarihyppely jatkuu kätevästi.

Matkan voi toki aloittaa myös eteläpäästä Ko Lipeltä (tai Malesian puolelta Langkawilta), mutta on tunnelmallisempaa matkustaa ensin vilkkailta Koh Phi Philtä ja Ko Lantalta etelämmäksi kohti yhä pienempiä ja paratiisimaisempia saaria.

Laiva-aikatuluja voi katsella esimerkiksi Tiger Lines -laivayhtiön sivuilta, mutta parhaiten aikataulut selviävät paikan päällä kysymällä.

Saarihyppelijän Classic

Mae Beach, Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: S-F / Shutterstock.com

Klassinen Thaimaan saarihyppelykierros kulkee Siaminlahdella kolmen lähekkäin sijaitsevan saaren – Samuin, Phanganin ja Taon – välillä. Reitillä on ollut hyvät laivayhteydet jo pitkän aikaa – paljon ennen Andamaamienmeren lauttaliikenteen vilkastumista – ja saaret eroavat toisistaan paljon.

Koh Samui on saarista suurin ja ”turistisin”. Saarella on paljon palveluita ja monenlaista nähtävää. Keskikokoinen Koh Phangan tunnetaan hippihenkisyydestään ja edellisiä pienempi Koh Tao hyvistä sukellusmaastoistaan ja vilkkaasta reppureissaajaskenestään.

Kaksi jälkimmäistä saarta ovat lunastaneet paikkansa reppureissaajien klassisella vaellusreitillä Kaakkois-Aasiassa. Koh Phanganille on perinteisesti menty viettämään Täydenkuun juhlia ja Koh Taolla on suoritettu maailman kenties edullisimmat sukellusluvat.

Saarihyppely Siaminlahdella onnistuu helposti ympäri vuoden, sillä ei vuodenajat eivät juurikaan vaikuta lauttaliikenteeseen.

Moni aloittaa matkan Koh Samuilta ja matkaa suurimmalta saarelta yhä pienemmille saarille. Koh Samuilla on lentokenttä. Mutta matkan voi hyvin kulkea myös toiseen suuntaan (Koh Taolle pääsee yöjunan ja lautan yhdistelmällä).

Saarihyppelijän Special

Bang Bao -lahti. Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Itdedigos / Shutterstock.com

Edellisille tuntemattomampi vaihtoehto saarihyppelyyn on Koh Changin saaristo, jossa voi matkustaa laivoilla suurelta Koh Changilta pienelle Koh Makille ja kaukaiselle, kauniille ja pitkälti koskemattomalle Koh Koodille.

Saarihyppelijän Mini

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Trangin saaret ovat loistava paikka saarihyppelyyn. Ne ovat kaikki pieniä ja huikean kauniita. Ja pienestä koostaan huolimatta Ko Ngai, Ko Mook, Ko Kradan, Ko Libong ja Ko Laoliang tarjoavat kaikki toisistaan poikkeavan elämyksen.

Trangin saarilla voi saarihypellä osana suurta saarihyppelijän Grand Deluxe -reittiä Phuketista Ko Lipelle, mutta Trangin saaret sopivat mainiosti myös omaksi saarihyppelykohteekseen.

Saarista pohjoisin on Ko Ngai, jonka rannalta aukeavat upeat karstisaarimaisemat ja rannalla on tyylikkäitä majataloja (mukaan mahtuu pari edullistakin). Ko Mook on saarista vilkkain (mikä ei tarkoita vielä lainkaan vilkasta) ja sillä sijaitsee saarten suurin nähtävyys, Smaragdiluola.

Ko Kradania ympäröivät upeat snorklausvedet. Vaikka kaikilla Trangin saarilla on varsin hyvät snorklausmaastot (Libongia lukuun ottamatta), on Kradan omaa luokkaansa.

Ko Libong tunnetaan puolestaan merilehmistään. Libong on Thaimaan ainoa – ja yksi Kaakkois-Aasian harvoista – saarista, jonka vesissä on hyvät mahdollisuudet nähdä huippuharvinaisia merilehmiä eli dugongeja.

Ko Laoliang on kaksi vierekkäistä, merestä korkeina karstijyrkänteinä nousevaa autiosaarta, joiden hiekkarannoilla pääsee telttailemaan.

Trangin saarten saarihyppelyn voi aloittaa Ko Lantalta, josta on sadekautta lukuun ottamatta hyvät lauttayhteydet niin Ko Ngaille, Ko Mookille kuin Ko Kradanillekin. Jos saapuu mantereelta, ainakin Ko Mookille on yleensä päivittäinen venekyyti. Aina voi toki vuokrata käyttöönsä myös yksityisen pitkähäntäveneen.

Trangin eteläpäästä matkan voi taas aloittaa Ko Libongilta – josta tosin pitää vuokrata privaattipitkähäntävene, jos aikoo jatkaa matkaa Ko Mookille.

Ko Ngain, Mookin ja Kradanin välillä kulkee laivoja, mutta kätevintä matkata pitkähäntäveneillä saarelta toiselle. Välimatkat eivät ole suuret ja jo muutaman hengen porukalla pitkähäntäveneellä matkustaa yhtä edullisesti kuin lautoilla. Laivamatkat taas saattavat venähtää pitkiksi kiertolenkeiksi, sillä kuljetukset tapahtuvat Ko Lantalta Trangin saarille saapuvilla retkilaivoilla – eli jos haluaa matkata vaikka Ko Kradanilta Ko Mookille, saattaa joutua kiertämään koko matkan Ko Ngain kautta.

Päivänpituinen saarihyppely Krabilla

Ko Hong on huikean kaunis autiosaari Krabin edustalla. Kuva: Huw Penson / Shutterstock.com

Krabin upea saaristo on erinomainen paikka harjoittaa saarihyppelyä päiväseltään. Saaret ovat pieniä autiosaaria ja sopivatkin parhaiten päiväretkien kohteeksi, tosin muutamalla niistä on mahdollista telttailla. Lue lisää Krabin saariretkistä.

Thaimaan saarihyppely – hyvä tietää

Laivamatkat saarelta toiselle kestävät yleensä puolesta tunnista tuntiin. Lippujen hinnat vaihtelevat 10–25 euron välillä laivamatkan pituudesta ja kyytityypistä riippuen.

Laivakyytejä on monenlaisia erikokoisista pitkähäntäveneistä pieniin matkustajalaivoihin ja pikaveneisiin. Pikaveneisiinkin mahtuu yleensä kolmisenkymmentä henkeä. Jos pikavenematkalle on odotettavissa aallokkoa, matkatavarat kannattaa suojata roiskeilta.

Kokemuksia Thaimaan saarihyppelystä

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi saarihyppelystä Thaimaassa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi