Ko Mook (Koh Muk) – Trangin monipuolisin saari

Ko Mook, Thaimaa. Kuva: Cyberoou / Shutterstock.com

Ko Mook (Koh Muk) on kaunis saari, joka näyttää mereltä päin katsottuna nukkuvalta taruolennolta. Komea kalkkikivijyrkänne muistuttaa päätä ja selkää, joka kapenee pitkäksi hännäksi. Jyrkänteiden kätkössä on Smaragdiluola, Trangin saarten paras nähtävyys.

Ko Mook on Trangin saarista suosituin, mikä ei vielä tarkoita suurta turistiryntäystä. Tunnelma on mukavan leppoisa.

Miksi matkustaa: Ko Mookilla on eniten tekemistä kuvankauniista Trangin saarista. Sukeltamaankin pääsee. Myös Ko Mookin ravintolatarjonta on muita Trangin saaria monipuolisempaa.

Miksi jättää väliin: Ko Mook ei ole yhtä paratiisimainen kuin naapurisaaret Ko Ngai ja Ko Kradan.

Kenelle Ko Mook sopii parhaiten?

Koh Mookilta löytyy myös venematkan päästä syrjäinen autioranta Sabai Beach. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Reppureissaaja: Ko Mook on Trangin saarista paras reppureissaajalle. Koh Mookin hintataso on naapurisaarista edullisin, ja yöelämääkin löytyy enemmän kuin Ko Ngailta tai Ko Kradanilta.

Ko Mukin reppureissaajien ranta on Farang Beach, jonka tuntumasta löytyy edullista majoitusta. Klassinen reppureissaajapaikka on uuteen kukoistukseen noussut Mookies Bungalow.

Toinen mukava reppureissupaikka on Sivalai Beachin puolella sijaitseva Koh Mook Bungalows.

Jos etsit

Thaimaan pienet saaret: Vaikka Ko Muk onkin Trangin saarista suurin, on se edelleen kooltaan sopivan pieni. Ahtaan paikan tunne ei pääse iskemään, mutta pienen saaren tunnelman on käsin kosketeltavissa.

Ko Mookin rannat

Ko Koodin pääranta, Had Farang, tunnetaan myös nimellä Charlie Beach, Ko Mook, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Ko Mookilla on kaksi päärantaa. Farang Beach tapaa olla nuorempien matkailijoiden mieleen, kun vanhemmat matkailijat nauttivat Sivalai Beachin rauhallisemmasta tunnelmasta.

Kalastajien romuluinen, mutta omalla tavallaan tunnelmallinen kylä löytyy Sivalai Beachin vierestä.

Farang Beach

Ko Mookin suosituin ranta Farang Beach aukeaa länteen ja sopii erinomaisesti uimiseen. Vuorovesivaihtelut eivät ole suuria. Suoraan edessä taivaanrannassa näkyvä pitkulainen naapurisaari on Ko Kradan. Ranta tunnetaan myös nimellä Charlie Beach, rannalla pitkään toimineen hotellin mukaan.

Farang Beachillä on muutama ravintola, kourallinen majataloja ja yksi viihtyisä rantabaari. Muut matkailijat tulevat nopeasti tutuksi ajopuista kootussa rantabaarissa tai saaren suosituimmassa ravintolassa, Mayow’ssa, joka ei sekään ole oikeastaan muuta kuin hökkeli kumipuumetsän laidalla.

Nimensä Haad Farang on saanut rantakalliosta, josta voi erottaa kivikasvon. Sillä on korkea otsa, aavistuksen kiharat hiukset ja iso nenä kuin farangilla eli länsimaalaisella. Erityisen upealta Nenäkallio näyttää hetkeä ennen auringonlaskua, kun auringon hiipuvat säteet korostavat kasvojen muotoja.

Kallion takana sijaitsee Trangin saarten kuuluisin nähtävyys Emerald Cave eli Smaragdiluola.

Had Farangin nimelle on toinekin selitys. Sen mukaan rannan nimi tulee siitä, että saarella asuvat kalastajat eivät ole ulapalle avautuvasta rannasta välittäneet, vaan ovat jättäneet sen outojen, puolialastomien farangien temmellyskentäksi.

Suurin osa Farang Beachin majoituksesta on lyhyen kävelyn päässä rannalta kumipuumetsän suojissa. Farang Beachin klassikkopaikkoja on Mookies, joka on elänyt monta vaihetta eri omistajien huomassa. Välillä paino on ollut biletyksessä, mutta nykyisin Mookies on juhlimisen sijaan keskittynyt tarjoamaan hyvää majoitusta reppureissaajille. Bileet löytyvät vierestä Ting Tong -baarista.

Sivalai Beach

Sivalai Beach, Ko Mook, Thaimaa. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Kalastajakylän ja Ko Mukin satamalaiturin vieressä on Ko Muukin toinen ranta, Sivalai Beach, upea hiekkasärkkä, jolla hienorakeinen hiekka narskuu kuin lumi jalkojen alla. Vuorovesivaihtelut ovat rannalla kovat ja laskuvedellä meri vetäytyy kauas.

Hiekkasärkän kärjen edustalla kannattaa varoa, ettei ui kauas rannasta, sillä täällä on vaarallisia virtauksia.

Ranta on saanut nimellä sillä sijaitsevan hienolta hotellilta, Sivalai Resortilta. Kauniita pikkuhuviloita ja uima-allas. Kallis – varaudu maksamaan 250 euroa huoneesta.

Ko Mook – snorklaaminen ja saariretket

Snorklaamista voi kokeilla Farangin Beachin jyrkänteiden tuntumassa. Hienommat snorklausmaastot löytyvät kuitenkin naapurisaari Ko Kradanilta, jonne on helppo järjestää retki pitkähäntäveneellä. Kun näkyvyys on pinnan alla hyvä, on Ko Kradan on yksi Thaimaan parhaista snorklauskohteista.

Venekyytejä voi kysellä suoraan rannalla päivystäviltä venemiehiltä tai vaikkapa Mayow-ravintolasta.

Retkiä voi kysellä myös autiosaari Ko Rokille, jonka hiekkaranta on yksi Thaimaan upeimmista. Ko Rok tunnetaan myös hyvänä sukellus- ja snorklauskohteena, vaikka saarta reunustavat korallit ovatkin kärsineet vaalenemisesta.

Sukeltaminen Ko Mookilla

Ko Mookilla toimii yleensä yksi tai kaksi sukelluskeskusta, joiden nimet ja sijannit tosin tuntuvat vaihtelevan vuodesta toiseen. Mukava Chill Out -sukelluskeskus on lopettanut; tätä opasta päivittäessä Ko Mookin sukelluskeskus sijaitsi Sivalai Beach Resortin yhteydessä.

Sukellusretkiä tehdään Ko Mookin lähivesiin ja kaukana avomerellä sijaitsevalle Ko Rokille.

Ko Mookilla on myös oma, erityinen sukelluskohteensa, tippukiviluola, jonka sisään voi sukeltaa. Sisällä noustaan pintaan ja hengitetään luolan ilmaa. Tunnelmallista.

Ko Mookin ravintolat

Trangin saarista Ko Mook (Koh Muk) erottuu edukseen ravintolatarjonnallaan. Ei tälläkään pikkusaarella ole montaa ravintolaa, mutta kolme ravitsemusliikettä ansaitsee kehut.

Saaren suosituin ravintola on edullinen Mayow, joka sijaitsee heti Charlie Beach Resortin takana kumipuumetsässä. Perin yksinkertaiselta näyttävä ravintola on niin suosittu, että pöytä kannattaa varata illaksi etukäteen ja annosten saamisessa saattaa kestää kauan. Usein tuntuu kuin koko saari olisi kerääntynyt tänne illalliselle. Mayow’n massaman curry kuuluu parhaisiin, mitkä Kapteeni on Thaimaassa syönyt.

Had Farang Bungalowsin ravintola sijaitsee Mayow’sta vähän polkua eteenpäin. Ruoka ei kalpene Mayow’n rinnalla ja täällä säästyy pitkältä odottamiselta. Maista ainakin talon suosituksiin kuuluvaa guung rad kreung gangia eli rapsakoiksi paistettuja jättiläiskatkarapuja miedolla, pähkinäisellä curryllä.

Polkua vielä entisestään eteenpäin kulkemalla saapuu edulliseen ja herkulliseen Hilltop -ravintolaan, jota pitää puhelias täti. Lähes yhtä sanavalmis on ravintolan puhuva lintu. Tähän ravintolaan on helppo kävellä myös Sivalai-rannalta.

Lisää ravintoloita on hiekkasärkkärannalta Farang Beachille johtavan tien varrella kalastajakylän tuntumassa.

Ko Mook – baarit ja yöelämä

Ko Mookin yöelämä on vilkkainta Trangin saarista (muilla saarilla yöelämää ei ole laisinkaan).

Saaren legendaarisin baari oli vuosikausien ajan Mookies, joka sijaitsee kumipuumetsän siimeksessä. Baarissa bileet tapasivat riistäytyä käsistä ilta toisensa jälkeen, mikä tietysti teki baarin pitämisestä raskasta. Mookies on vuosien varrella vaihtanut useammankin kerran omistajaa.

Nykyisin Mookies toimii pääosin majatalona ja vilkkaimmat bileet ovat siirtyneet naapuriin Ting Tong -baariin.

Ko Mook – majoitus

Moderni bungalow-mökki Ko Mook -saarella. Kuva: Drniti / Shutterstock.com

Majoituksen osalta Ko Muk on kaksijakoinen saari: Ko Mookilla on muutama kallis bungalowihotelli ja useita edullisia majataloja. Sen sijaan keskihintainen majoitus on Ko Mookilla vähän hakusessa: ne eivät osaa oikein pitää tasoaan sellaisena, että asiakkaat olisivat tyytyväisiä hinta–laatusuhteeseen.

Vielä joitakin vuosia sitten suurin osa majoituksesta oli Farang Beachin ympäristössä, mutta sittemmin majoituksen pääpaino on siirtynyt Ko Muukin itäpuolella hiekkasärkkärannalle (Sivalai Beach), jolla on tyylikkään Sivalain ohella nykyisin muutama muukin majapaikka kuten leppoisa Pawapi Resort, jonka lehtikattoiset, paalujen varassa palmujen katveessa seisovat bambubungalowit henkivät saaritunnelmaa.

Pawapi jakaa vähän mielipiteitä: aivan kaikki eivät tunnu viihtyvät, mutta Pawapi on myös monen suosikki Ko Mookilla.

Aivan hiekkasärkkärannan tuntumassa on hinta–laatusuhteeltaan kaiketi Ko Mookin paras majapaikka, mukava ja edullinen Mook Ing Lay. Tähän paikkaan on helppo ihastua. Värikkäitä ja viihtyisiä mökkejä, jotka ovat hyvin varustellut (vedenkeitin, jääkaappi sun muut) ja vieläpä edullisia. Kapteenin papukaijamerkki.

Farang Beachillä aivan rannalla ovat vain Charlie Beach Resort ja Sawaddee Resort. Charlie Beach on aina ollut vähän hengetön ja tasoonsa nähden ylihintainen, ja Sawaddee on tasoltaan hyvin maanläheinen (lue: kulahtanut). Kävelymatkan päässä rannalta sen sijaan löytyy mukavia majapaikkoja kuten Mookies Bungalow.

Muutama majatalo sijaitsee myös saaren satamalaiturin vieressä sijaitsevassa kalastajakylässä kuten mukava Coco Lodge. Yksinkertaisia mutta siistejä ja viihtyisiä bambumajoja palmulehdossa. Majatalon tilukset ovat kauniit mutta ympärillä oleva kylä sotkuinen. Mukava ja auttavainen omistaja. Erinomainen paikka reppureissaajalle.

Majataloja on myös syrjäisemmillä, kivikkoisilla rannoilla. Kannattaakin varoa, ettei haksahda varaamaan etukäteen huonetta Ko Mook Resortista, joka sijaitsee eristyksissä mutaisella rannalla, joka ei sovellu uimiseen.

Kannattaa huomioida, että monessa hotellinvarauspalvelussa majatalojen osoitteissa näkyy Ko Mookin sijaan saaren nimenä Ko Libong – koska se on Trangin saarista suurin.

Matka Ko Mookille

Ko Mookille pääsee Bangkokista Trangin kautta, jonne on pääkaupungista sekä yöjunia että Nok Airin ja Air Asian lentoja.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Rautatieasemalta on minibussikyyti satamaan, josta lähtevät veneet Koh Mookille. Veneitä kulkee harvakseltaan, ja aikataulu kannattaakin tarkistaa etukäteen majatalosta tai rautatieasemaa vastapäätä olevista matkatoimistoista.

Jos saapuu lentäen, helpointa on ostaa lentolipun yhteydessä valmis laiva+bussi+venekyyti-paketti, joita myy ainakin Nok Air.

Majatalojen kautta voi myös järjestää lentokentältä yksityiskuljetuksen saarelle asti.

Ko Lantalta on päivittäinen laivavuoro marraskuusta huhtikuulle.

Jatka matkaa

Ko Mookin vieressä sijaitsevat hienot saaret Ko Kradan ja hieman kauempana Ko Ngai. Saarten välillä liikkuu kätevimmin pitkähäntäveneillä. Venekyydin Ko Kradanille saa 800 bahtilla, jonka voi jakaa matkustajien kesken.

Päivittäin on yleensä myös yksi pikavenevuoro.

Laiva- ja pikavenevuoroja on myös pohjoiseen Ko Lantalle ja etelään Ko Lipelle.

Onko Ko Mookilla pankkiautomaattia?

Ko Mook -saarella ei ole pankkiautomaattia, joten varaa mukaan tarpeeksi käteistä. Paremmissa hotelleissa voi maksaa kortilla.

Ko Muk – kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Ko Mook -saarelta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Juurikin täällä ollaan. Rauhallinen ja mukava paikka, majotuttiin Smile bungalowissa ja tykättiin.
    Automaattikin nykyään näytti löytyvän Sivalai rannan lähellä olevasta marketista.
    Täällä ihmiset todella ystävällisiä ja hyvänhenkisiä. Ruuat olleet hyviä, melkein missä vaan on käynyt. Ja edullisempi kuin esim koh lanta, vaikka ehkä hintalaatusuhde ei kohtaa majoituksissa.
    Varmasti tykkäät jos makoilu rannalla ja rento oleminen kiinnostaa. Ja emerald cave kannattaa käydä aikaisin aamusta..liika hälinä mikä muista turisteista lähtee pilaa tunnelman, siellä saattaa myös nähdä apinoita.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi