Ko Kradan – saariparatiisi snorklaajalle

Ko Kradan on romanttinen lomakohde. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Koh Kradan on Trangin saarista kaukaisin ja rauhallisin. Loputtoman pitkältä, mutkittelevalta rannalta löytää etsimättäkin oman, yksityisen soppensa, jolla on helppo tuntea olevansa saaren ainoa asukas. Ko Kradania rauhallisempi on vain autiosaari.

Teitä ei ole: on vain hiekkaa ja kukkulaista viidakkoa, jonka läpi kulkee kaksi polkua saaren autiolle länsipuolelle.

Saaren harvat majatalot sijaitsevat itäpuolella. Ranta on valkoinen ja kaunis, meri turkoosia ja kirkasta. Mutta vuorovesivaihtelu on suurta. Laskuvedellä vesi vetäytyy kauas ja paljastaa korallikivikot, nousuvedellä meri peittää suuren osan rannasta.

Jälkimmäinen ei ole huono asia lainkaan, sillä merivedessä voi kylpeä keskipäivälläkin tuuheiden rantapuiden suojaisassa varjossa.

Juuri varjoisan rantansa ansiosta Ko Kradan sopii Trangin saarista parhaiten perheille. Lapset voivat leikkiä meressä vaikka koko päivän suojassa auringonpaahteelta.

Ennen majatalojen rakentamista Ko Kradan oli autiosaari. Pysyvää asutusta saarelle ei ole ollut koskaan. Suurin osa majataloista sulkee edelleenkin sadekaudella toukokuulta marraskuun alkuun.

Miksi matkustaa: Idyllisellä pikkusaarella on valkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja snorklata voi suoraan rannasta.

Miksi jättää väliin: Ko Kradanin ravintolatarjonta on heikkoa.

Koh Kradanin rannat

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Ko Kradanin pääranta on itäpuolella, jota ranta reunustaa koko saaren matkalta. Laskuvedellä ranta on yhtenäinen, mutta nousuvesi jakaa sen kahtia.

Ranta itsessään on varsin kapea, mutta turkoosin väri jatkuu merellä kauas. Horisontissa näkyvät Ko Mookin ja Ko Libongin saaret sekä manner.

Paras majapaikka on Mali Kradan, joka on pidetty hyvässä kunnossa. Sen sijaan entisessä ykköspaikassa, Sevenseas Resortissa alkaa ajan hammas jo näkyä.

Uima-allasta kaipaavan kannattaa suunnata The Reef Resortiin, vaikka näin kauniilla saarella pärjää hyvin ilman allastakin.

Edellisiä hieman edullisempi on ihastuttava Kalume Eco Boutique Resort.

Polkua pitkin pääsee saaren länsipuolelle pienelle Sunset Beachille. Saaren länsipuolella tunnelma on aivan toisenlainen: Edessä avautuu autio ulappa, jolla näkyy kaukaisuudessa vain kaksi autiosaarta. Aallot vyöryvät ulapalta ja valtameren mahti on käsin kosketeltavissa.

Saaren itä- ja länsipuolta yhdistävän polun varrella, viidakon kätköissä, on omalaatuinen majatalo Paradise Lost, jonka on perustanut vanha, havaijilainen merimies. Tokkopa hän on enää elossakaan? Mutta ainakin aikoinaan tunnelma oli kuin Ilmestyskirja. Nyt -elokuvassa.

Ko Kradan – tekemistä

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Koh Kradanilla ei ole muuta tekemistä kuin löhöily ja snorklaaminen. Molempiin Kradan onkin Trangin saarista paras. Löhöillä voi vaikka koko päivän, sillä muhkeat rantapuut luovat varjon meren ylle.

Snorklaus Ko Kradan -saarella

Kradanin hiekkarantaa reunustavat koralliriutat ovat matalalla ja upeat. Osasta koralleista värit ovat lähteneet, mutta monessa ne ovat vielä tallella. Kalaparvia on paljon.

Korallit ovat niin matalalla, että snorklaaminen on vaikeaa laskuveden aikaan – riutalle on vaikea mennä ja takaisin rantaan on vaikea päästä.

Hienoimmillaan koralliriutta on aivan saaren eteläkärjessä, jossa on upeita, suuria viuhkakoralleja. Snorklaaminen onnistuu täällä parhaiten veneestä, sillä hiekkarannalle kertyy pitkä uintimatka.

Snorklata voi myös saaren länsipuolella, jossa on korallien sijaan suuria graniittilohkareita. Lohkareiden suojissa viihtyvät väijymässä esimerkiksi barrakudat.

Ko Kradan kuuluisi ilman muuta Thaimaan hienoimpien snorklauskohteiden joukkoon, jos näkyvyys pinnan olisi parempi. Saaren vesiin osuu kirkkaita mutta myös hyvin sumeita päiviä.

Ko Kradan – ravintolat ja baarit

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Koh Kradania ei voi kehua herkuttelijan paratiisiksi; ravintoloiden taso tapaa vaihdella illasta toiseen. Majatalo Kalumessa toimii italialainen ravintola ja viihtyisä rantabaari silloin, kun omistajaa huvittaa. Siihen rannan iltaelämä jääkin. Ko Kradanilla mennään aikaisin nukkumaan.

Koh Kradan – hyvä tietää

Ko Kradan -saarella ei ole pankkiautomaattia, joten varaa mukaan riittävästi käteistä.

Matka Koh Kradanille

Ko Kradanille pääsee Bangkokista Trangin kautta, jonne on pääkaupungista sekä yöjunia että Nok Airin ja Air Asian lentoja.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Rautatieasemalta on minibussikyyti satamaan, josta lähtevät veneet Koh Kradanille. Veneitä kulkee harvakseltaan, ja aikataulu kannattaakin tarkistaa etukäteen majatalosta tai matkatoimistoista, joita on useita rautatieasemaa vastapäätä.

Jos saapuu lentäen, helpointa on ostaa lentolipun yhteydessä valmis laiva+bussi+venekyyti-paketti, joita myy ainakin Nok Air.

Majatalojen kautta voi myös järjestää lentokentältä yksityiskuljetuksen saarelle asti.

Ko Lantalta on päivittäinen laivavuoro marraskuusta huhtikuulle.

Jatka matkaa

Ko Kradanin vieressä sijaitsevat hienot saaret Ko Mook ja Ko Ngai. Saarten välillä liikkuu kätevimmin pitkähäntäveneillä. Hinnan voi jakaa matkustajien kesken.

Ko Kradan – kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Ko Kradan -saarelta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi