Ko Kradan

Ko Kradan on romanttinen lomakohde. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Koh Kradan on Trangin saarista kaukaisin ja rauhallisin. Loputtoman pitkältä, mutkittelevalta rannalta löytää etsimättäkin oman, yksityisen soppensa, jolla on helppo tuntea olevansa saaren ainoa asukas. Ko Kradania rauhallisempi on vain autiosaari.

Teitä ei ole: on vain hiekkaa ja kukkulaista viidakkoa, jonka läpi kulkee kaksi polkua saaren autiolle länsipuolelle.

Saaren harvat majatalot sijaitsevat itäpuolella. Ranta on valkoinen ja kaunis, meri turkoosia ja kirkasta. Mutta vuorovesivaihtelu on suurta. Laskuvedellä vesi vetäytyy kauas ja paljastaa korallikivikot, nousuvedellä meri peittää suuren osan rannasta. Jälkimmäinen ei ole huono asia lainkaan, sillä merivedessä voi kylpeä keskipäivälläkin tuuheiden rantapuiden suojaisassa varjossa.

Juuri varjoisan rantansa ansiosta Ko Kradan sopii Trangin saarista parhaiten perheille. Lapset voivat leikkiä meressä vaikka koko päivän suojassa auringonpaahteelta.

Miksi matkustaa: Idyllisellä pikkusaarella on valkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja snorklata voi suoraan rannasta.

Miksi jättää väliin: Ko Kradanin ravintolatarjonta on heikkoa.

Koh Kradanin rannat

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Denis Costille / Shutterstock.com

Ko Kradanin itäpuolella on kaksi hiekkarantaa. Nousuveden aikaan rannat ovat irrallaan, laskuvedellä ne yhdistyvät.

Länsipuolen Sunset Beachille pääsee saaren halki helpohkoa polkua pitkin.

Itäpuolen päärannalla ollessa Kradan ei tunnu kovin kaukaiselta saarelta, sillä horisontin täyttävät toiset saaret ja manner. Saaren länsipuolella tunnelma on aivan toisenlainen: Edessä avautuu autio ulappa, jolla näkyy kaukaisuudessa vain kaksi autiosaarta. Aallot vyöryvät ulapalta ja valtameren mahti on käsin kosketeltavissa.

Ennen majatalojen rakentamista Ko Kradan oli autiosaari. Pysyvää asutusta saarelle ei ole ollut koskaan. Suurin osa majataloista sulkee edelleenkin sadekaudella toukokuulta marraskuun alkuun.

Ko Kradan – tekemistä

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Koh Kradanilla ei ole muuta tekemistä kuin löhöily ja snorklaaminen. Molempiin Kradan onkin Trangin saarista paras. Löhöillä voi vaikka koko päivän, sillä muhkeat rantapuut luovat varjon meren ylle.

Snorklaus Ko Kradan -saarella

Kradanin hiekkarantaa reunustavat koralliriutat ovat matalalla ja upeat. Osasta koralleista värit ovat lähteneet, mutta monessa ne ovat vielä tallella. Kalaparvia on paljon.

Korallit ovat niin matalalla, että snorklaaminen on vaikeaa laskuveden aikaan – riutalle on vaikea mennä ja takaisin rantaan on vaikea päästä.

Hienoimmillaan koralliriutta on aivan saaren eteläkärjessä, jossa on upeita, suuria viuhkakoralleja. Snorklaaminen onnistuu täällä parhaiten veneestä, sillä hiekkarannalle kertyy pitkä uintimatka.

Snorklata voi myös saaren länsipuolella, jossa on korallien sijaan suuria graniittilohkareita. Lohkareiden suojissa viihtyvät väijymässä esimerkiksi barrakudat.

Ko Kradan kuuluisi ilman muuta Thaimaan hienoimpien snorklauskohteiden joukkoon, jos näkyvyys pinnan olisi parempi. Saaren vesiin osuu kirkkaita mutta myös hyvin sumeita päiviä.

Koh Kradan – hotellit

Yksinkertainen bungalow-mökki Ko Kradanilla. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Thaimaan Ko Kradan -paratiisisaarelta löytyy sekä edullisia bambubungaloweja että tyylikäs Sevenseas -resortti, jossa voi nauttia paratiisista luksustunnelmissa. Perheille on Kradan Island Resortissa tarjolla hauskoja ja edullisia, kaksikerroksia bambumökkejä.

Sevenseas €€€€

Miksi: Saaren ainoa luksusresortti tarjoaa valkoista tyylikkyyttä. Trooppisilla kasveilla koristellut kylpyhuoneet ovat tilavat ja upeat. Pieni uima-allaskin löytyy. Villoista avautuvat merimaisemat. Yleiset tilat kuten ravintola ja pikku baari ovat hyvin tyylikkäät, mutta villoja ympäröivä puutarha kovin karu – mikä tosin on ymmärrettävääkin kaukaisella saarella, jossa makeaa vettä on turha haaskata nurmikon kasteluun. Tyylikäs baari ja ravintola.

Missä: Rannan keskivaiheilla. Katso tarjoukset hotelliin.

Kradan Beach Resort €€

Miksi: Perushyvässä majatalossa on siistejä oransseja mökkejä ja muuta tyylikäs huvila. Halvimpiin huoneisiin ei kannata haksahtaa – ne ovat karuhkossa rivitalossa.

Missä: Rannan keskivaiheilla, missä ranta on leveimmillään ja vilkkaimmillaan. Katso tarjoukset hotelliin.

Kalume Kradan Village

Miksi: Italialaisen molekyylibiologin pitämän majatalon yksinkertaiset bambu- ja puubungalowit ovat vähän ahtaat mutta viihtyisästi aseteltu. Kaikissa on terassi ja riippumatto. Tuuheat lehtipuut tarjoavat rannalla varjoa päivän kuumimpaan aikaan.

Missä: Rannan pohjoispäässä, jossa nousuvesivaihtelut ovat suuret. Katso tarjoukset hotelliin.

Paradise Lost

Miksi: Jos rannalla on täyttä tai liian kallista, saaren sisäosan viidakoista löytyy vanhan havaijilaisen merimiehen pitämä majatalo. Ilmestyskirja. Nyt -henkinen tunnelma, hyttysvaara ja vieressä huriseva, öljyllä käyvä generaattori, joka tuottaa sähköä saarelle.

Missä: Saaren sisäosissa viiden minuutin kävelyn päässä rannalta. Katso tarjoukset hotelliin.

Ko Kradan – ravintolat ja baarit

Ko Kradan, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Koh Kradania ei voi kehua herkuttelijan paratiisiksi; oman vierailumme aikana ravintoloiden taso vaihteli illasta toiseen. Parhaat merenelävät sai Kradan Beach Resortista, mutta sielläkin taso vaihteli vierailusta toiseen. Aamiaispöydän makkarat olivat kerrassaan kammottavia.

Suurin pettymys oli Coral Gardenin Sapori di Mare, joka yritti olla hieno italialainen, mutta onnistui olemaan vain kallis pettymys. Ruuan saamisessa kesti ikuisuus, ruoka oli suolaista ja pizzan pohja vetelä, keittiö oli sotkenut tilaukset ja lopuksi vielä laskussakin oli annos kahteen kertaan.

Seven Seas -ravintolan testaamiseen ei budjettimme riittänyt, mutta ainakin puitteet näyttivät tyylikkäiltä ja baari houkuttelevalta. Kannattaa käydä kokeilemassa.

Majatalo Kalumessa toimii italialainen ravintola ja viihtyisä rantabaari silloin, kun omistajaa huvittaa. Siihen rannan iltaelämä jääkin. Ko Kradanilla mennään aikaisin nukkumaan.

Koh Kradan – hyvä tietää

Ko Kradan -saarella ei ole pankkiautomaattia, joten varaa mukaan riittävästi käteistä.

Matka Koh Kradanille

Ko Kradanille pääsee Bangkokista Trangin kautta, jonne on pääkaupungista sekä yöjunia että Nok Airin ja Air Asian lentoja.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Rautatieasemalta on minibussikyyti satamaan, josta lähtevät veneet Koh Kradanille. Veneitä kulkee harvakseltaan, ja aikataulu kannattaakin tarkistaa etukäteen majatalosta tai matkatoimistoista, joita on useita rautatieasemaa vastapäätä.

Jos saapuu lentäen, helpointa on ostaa lentolipun yhteydessä valmis laiva+bussi+venekyyti-paketti, joita myy ainakin Nok Air.

Majatalojen kautta voi myös järjestää lentokentältä yksityiskuljetuksen saarelle asti.

Ko Lantalta on päivittäinen laivavuoro marraskuusta huhtikuulle.

Jatka matkaa

Ko Kradanin vieressä sijaitsevat hienot saaret Ko Mook ja Ko Ngai. Saarten välillä liikkuu kätevimmin pitkähäntäveneillä. Venekyydin Ko Mookille saa 800 bahtilla, Ko Ngaille 1200 bahtilla. Hinnan voi jakaa matkustajien kesken.

Ko Kradan – kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Ko Kradan -saarelta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi