Ko Ngai (Ko Hai)

Ko Ngai, Thaimaa. Kuva: Kong Niti / Shutterstock.com

Tältä näyttää täydellinen paratiisisaari: Ko Ngai (kirjoitetaan myös Koh Hai) nousee merestä jyrkkänä ja viidakkoisena kukkulana. Palmut reunustavat valkoista hiekkarantaa, ja meri on kuin turkoosilla karamellivärillä maalattua.

Maisema hurmaa jo laivassa, kun saapuu Ko Ngaille. Mutta rannalla seistessä edessä avautuvat vielä hienommat näkymät: sinistä horisonttia täplittävät pienet, kyttyräselkäiset karstisaaret.

Ko Ngailla ei ole autoja, ei edes moottoripyöriä. Saaren halki kulkee vain yksi ainoa, vaikeakulkuinen viidakkopolku. Polun päässä odottaa toinen paratiisiranta.

Miksi matkustaa: Ko Ngai on pieni, kaunis ja rauhallinen. Jos haluaa kokea pienen paratiisisaaren tunnelmaa, täällä se onnistuu.

Miksi jättää väliin: Saari voi olla joidenkin makuun liiankin pieni ja rauhallinen. Ko Ngain hintataso on Thaimaan mittapuulla kallis – rantabungalowista kannattaa varautua maksamaan noin sata euroa yöltä.

Kenelle Ko Ngai sopii parhaiten?

Päivän huono anekdootti: Melonta on kuin parisuhde. Välilä osutaan meloilla yhteen rytmiin, välillä aallokko heittelee. Ko Ngai, Thaimaa. Kuva: Kong Niti / Shutterstock.com

Pariskunta: Ko Ngai on paitsi paratiisimainen, myös poikkeuksellisen tyylikäs saari. Saaren mökkikylät ovat tavallista viihtyisämpiä ja ne tavoittelevat luonnonläheistä saaritunnelmaa. Palmunlehtikattoiset mökit piiloutuvat niin hyvin palmujen taakse, ettei niitä mereltä edes huomaa. Ko Ngai onkin aika lailla täydellinen saari kuherteluun oman rakkaan kanssa.

Jos etsit

Snorklaus: Ko Ngai on varsin hyvä kohde snorklaamiseen. Snorklata voi suoraan myös Ko Ngain päärannan edustalla, mutta paremmat snorklausmaastot löytyvät Paradise Resortin rannalta, jolta tosin pitää uida hyvän matkaa ulapalle. Riutta on pitkään matala ja huonokuntoinen, mutta syvenee lopulta hienoksi koralliseinämäksi, jonka luona on tavannut asustaa (vaaraton) riuttahai.

Ko Ngain rannat

Ko Ngai, Thaimaa. Kuva: Kong Niti / Shutterstock.com

Nousuveden aikaan saaren pääranta on Thaimaan kauneimpia: Hiekka on valkoista ja pehmeää, ja meri on uskomattoman kauniin väristä. Horisonttia koristavat pienet karstisaaret. Laskuvesi paljastaa kivikot rannan reunoilla. Silti laskuvedelläkin ranta on houkutteleva; rannan edustalle muodostuu mukava, aavistuksen veden peittämä hiekkasärkkä, jolla on ihana makailla.

Saaren toiselle puolen pääsee pitkin polkua, joka kulkee Thanya Resortin takaa. Kun polku haarautuu, vasen pienelle autiorannalle (Kuan Tong Bay) ja oikea haara Paradise Beachille.

Paradise Beach on kaunis, lähes autioranta, jonka edustalla on hyvät snorklausvedet. Rannalla on vain yksi majapaikka, Koh Ngai Paradise Beach Resort, jonka entiset, edulliset bambumajat on korvattu tyylikkäillä, noin sadan euron bungaloweilla.

Ko Ngai – tekemistä

Smaragdiluolan sisäänkäynti. Ko Mook, Thaimaa. Kuva: Doctor_J / Shutterstock.com

Thaimaan Trangin saariin kuuluvalla Ko Ngailla pääosassa on laiskottelu ja upeista maisemista nauttiminen. Majatalot vuokraavat kajakkeja.

Retkiä voi tehdä lähisaarille Ko Mookille ja Ko Kradanille. Mukaan kannattaa ottaa snorkkeli ja maski: etenkin Ko Kradania ympäröivät hienot koralliriutat.

Ko Mookin komeiden karstijyrkänteiden suojissa lymyilee Trangin saarten suosituin nähtävyys, Smaragdiluola. Pitkän luolakäytävän päässä odottaa salainen laguuni.

Mayalay Resortissa on mukava ja edullinen spa, josta on tavannut saada hyviä thaihierontoja ja aromaterapioita. Myös monen muun majatalon edustalla on hierontakojuja.

Ko Ngai – ravintolat

Majatalojen omien ravintoloiden kanssa kilpailee ainoastaan Ko Hai Seafood, josta saakin herkullista ja kohtuuhintaista ruokaa. Iltaelämää ei ole Ko Ngailla juuri ole.

Vaihtelua aterioille voi hakea päiväretkille Trangin saarille Ko Mookille ja Ko Kradanille. Jälkimmäisen Paradise Lost -majatalosta saa hyvää jäätelöä ja Etelä-Thaimaan parhaita valkosipulileipiä.

Ko Ngai – hotellit ja majatalot

Ko Ngailla ei ole isoja hotelleja. Suurin osa Ko Ngain majataloista on poikkeuksellisen viehättäviä bungalowikyliä, jotka sopivat vaativaankin makuun.

Varma valinta majapaikaksi on viihtyisä, Ko Ngain rannan parhaalla paikalla sijaitseva Mayalay Beach Resort, joka näyttää mereltä päin kuin joltain elokuvan lavasteelta alkuasukaskylästä. Lehtikattoiset ja bambuseinäiset bungalowit sopivat täydellisesti paratiisisaarelle.

Sisältä mökit ovat tilavia ja viihtyisiä luksusversioita bambumajoista. Erinomaiset kylpyhuoneet ”sadevesisuihkuilla”. Ja mikä parasta – bungalowien välissä on paljon tilaa. Mayalan yhteydessä toimii viihtyisä pikku spa.

Jos taas kaipaa jostain syystä uima-allasta, sellainen löytyy saaren ylellisimmästä resortista, tyylikkäästä Thanya Resortista.

Hyvä vaihtoehto on myös päärannan pohjoispäässä sijaitseva Thapwarin, jonka kauniit bungalowit on tehty bambusta ja koristeltu sisältä batiikkitöillä. Tässä päässä rantaa laskuvesi tosin paljastaa kivikot.

Hyvä, edullinen majapaikka päärannalla on Ko Ngai Seafood – suosittu ravintola vuokraa kymmentä bungalowia, joiden kaikkien terasseilta on merinäkymät. Perheiden suosiossa – kiitos tilavien perhebungalowien.

Vieläkin edullisempi majapaikka on Sea Camp, joka vuokraa telttoja päärannalla.

Ko Ngai – matka

Ko Ngai Thaimaa
Laskuvedellä Ko Ngaille ei pääse kuivin jaloin – veneet joutuvat jättämään matkalaiset hyvän matkaa rannasta. Kuva: Antti Helin

Ko Ngai lasketaan usein mukaan Trangin saariin, vaikka saari kuuluukin Krabin provinssiin.

Vaivattomimmin saarelle pääsee, jos lentää Trangiin ja maksaa yksityisestä taksi- ja venekyydistä saarille. Bangkokista on olla perillä jo kolmessa tunnissa. Kyyditykset järjestyvät majatalojen kautta.

Yleisiäkin veneitä kulkee, mutta epäsäännöllisesti. Yleensä mantereelta lähtee venekyyti Pak Meng -satamasta aamukymmeneltä (noin 400 bahtia). Kyytejä on myös Kuan Tungku -satamasta. Laivojen reitit ja aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen majatalosta. Satamiin on noin tunnin matka Trangin kaupungista. Rautatieasemalta kulkee minibussikyytejä. Aseman vieressä on matkatoimistoja, joista voi kysyä lisätietoa kuljetuksista.

Trangiin pääsee Bangkokista yöbussilla, yöjunalla ja lentäen esimerkiksi halpalentoyhtiö Nok Airilla.

Marraskuusta huhtikuulle saarelle pääsee helposti laivalla Ko Lantalta (noin 400 bahtia). Kyytejä on päivittäin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Ko Ngailta voi jatkaa matkaa laivoilla tai pitkähäntäveneillä vieressä sijaitseville Trangin saarille kuten Ko Mookille ja Ko Kradanille. Matkaa voi jatkaa pikaveneillä myös etelämmäksi Ko Bulon Lelle ja Ko Lipelle asti. Pikaveneitä kulkee päivittäin turistisesongin aikaan. Sadekaudella veneitä ei kulje.

Ko Ngai – hyvä tietää

Ko Ngailla ei ole muuta asutusta kuin mökkikylät. Terveyskeskuksia tai pankkiautomaatteja ei ole. Tarkista majatalosta etukäteen, onnistuuko luottokortilla maksaminen, ja varaa mukaan riittävästi käteistä.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi