Thaimaan viisumi ja visa run

thaimaan viisumi
Thaimaan viisumi. Kuva: Olavs / Shutterstock.com

Suomalainen ei tarvitse Thaimaahan viisumia alle 30 päivän vierailulle – jos saapuu lentokoneella. Jos saapuu maitse tai vesitse, rajalta saa vain 15 päivän matkustusoikeuden. Huom! Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisesta.

Jos piipahtaa Thaimaan-matkallaan vaikkapa jossain naapurimaassa, saa uudestaan 15 tai 30 päivän oleskeluoikeuden riippuen siitä, saapuuko Thaimaahan taas maitse tai lentäen. Tämän pitäisi onnistua ainakin kerran tai pari. Jos rajaviranomaiset huomaavat, että matkailija tekee näin säännöllisesti pitkän aikaa, voivat he laittaa sille stopin (kts. alla visa run).

Näin siis ainakin periaatteessa. Käytännössä käytännöt tuntuvat nykyisin vaihtelevan kullakin rajalla. Esimerkiksi Ranongista voi nykyisellään (huhtikuu 2019) tehdä useita visa runeja Myanmarin puolelle ja rajalta on saanut 30 päivän oleskeluoikeuden. Ja tätä oleskeluoikeutta on voinut pidentää Ranongin immigration officessa 30 päivällä lisää. Ja käydä sitten uudella visa runilla.

Selkeintä kuitenkin on, että pitempiä oleskeluja varten hankkii Thaimaahan etukäteen viisumin (kts. alla lisää tietoa). Viisumin saa suurlähetystöstä neljässä päivässä.

Thaimaan viisumikäytännöt ovat muuttuneet useasti viime vuosien aikana. Ajankohtaiset viisumikäytännöt kannattaa tarkistaa Thaimaan Suomen suurlähetystöstä.

Saako Thaimaassa olla ilman viisumia  30 vai 29 päivää?

Kannattaa tarkistaa maahantulokorttiin passintarkastuksessa lyöty viimeinen poissaolopäivä – se ei useinkaan vastaa täyttä 30 päivää vaan usein 29 päivän oleskelua.

Viisumin ylityksestä 500 bahtin päiväsakko

Muutaman päivän oleskeluajanylitys ei ole katastrofi. Jokaisesta takarajan ylittävästä päivästä pitää maksaa sakkoa 500 bahtia (paitsi jos on myöhässä vain yhden päivän, jolloin välttyy sakoilta). Lentokentällä on sakon maksua varten oma toimipisteensä.

Thaimaan viisumi

Jos aikoo oleskella Thaimaassa pitempään kuin 30 päivää, voi Thaimaahan hakea etukäteen turistiviisumin Thaimaan Suomen suurlähetystöstä. Viisumeja on kahdenlaisia:

TR viisumi sisältää yhden maahantulon, ja sillä saa olla maassa 60 päivää. Lisäksi Immigration officesta (löytyy suosituimmista turistikohteista) voi hakea viisumille vielä 30 päivän pidennyksen. Eli Thaimaassa saa olla viisumilla 90 päivää. Viisumi maksaa 30 euroa.

METV eli Multiple-entry tourist visa maksaa puolestaan 150 euroa, ja sen voimassaoloaikana voi poistua ja palata maahan niin, että viisumi pysyy voimassa. Viisumi on voimassa puolen vuoden ajan anomispäivästä, tosin sinä aikana saa olla kerrallaan maassa vain 60 päivää. Viisumin ehdot on selitetty aika epäselvästi: ymmärtääksemme kyseisen kuuden kuukauden aikana saa viettää Thaimaassa useamman 60 päivän session, joiden välissä pitää käväistä Thaimaan rajojen ulkopuolella. Tosin aivan selvää varmuutta käytännöstä ei Thaimaan suurlähetystön sivuilta saa.

Viisumiksi käyvät myös eläkeläisviisumit, joiden saaminen on varsin helppoa yli 50-vuotiaille.

Viisumit tulee hakea Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä. Lue lisää Thaimaan suurlähetystön viisumisivulta.

Viisumi Thaimaan suurlähetystöstä

Korona-aikana viisumit on pitänyt hakea Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä postilla. Siis perinteisellä mummopostilla. Paikan päällä ei ole päässyt käymään. Lähetystö suosittelee tekemään tämän kolme viikkoa ennen matkaa.

Lähetystön sivuilla kerrotaan, että marraskuun 2021 aikana olisi tarkoitus avata palvelu, jossa viisumin voisi hakea kokonaan digitaalisesti.

Digitaalisesta viisumista kerrotaan lisää Thaimaan suurlähetystön sivuilla.

Opiskelu- ja eläkeläisviisumit Thaimaahan

Pitemmälle oleskelulle voi hakea opiskelu- tai eläkeläisviisumia. Opiskeluviisumeja järjestävät esimerkiksi Thaimaassa toimivat kielikoulut – eli Thaimaassa voi asua opiskelijana osallistumalla thainkielen kurssille.

Eläkeläisviisumeilla puolestaan kannustetaan ulkomaalaisia eläkeläisiä muuttamaan Thaimaahan eläkepäiviään viettämään. Eläkeläisviisumia varten pitää todistaa eläkkeensä suuruus, ja sen saatuaankin pitää käydä säännöllisesti raportoimassa asumisestaan Immigration office -toimistoissa Thaimaassa.

Thaimaan bisnesviisumi

Jos on tulossa Thaimaahan työmatkalle, pitää hakea bisnesviisumi.

Pitääkö viisumia varten olla paluulippu Thaimaasta?

Thaimaahan matkustaessa pitää olla esittää matkalippu pois Thaimaasta. Esimerkiksi lentolippu naapurimaahan riittää. Periaatteessa myös juna- tai bussilipun pitäisi riittää,mutta tästä emme mene takuuseen.

Ilman lippua pois Thaimaasta ei välttämättä pääse Suomessa edes koneeseen. Aina lippua ei kysytä, mutta sellainen on hyvä olla kaiken varalta.

Jos ei tiedä, koska aikoo jatkaa matkaa Thaimaasta tai aikoo tehdä sen maitse, helpoimmalla pääsee etsimällä netistä mahdollisimman halvan lennon naapurimaahan. Sellaisen saa ostettua usein muutamalla kymmenellä eurolla, jos määränpäällä ei ole väliä. Menetys ei ole suuri.

Vaihtoehtona on tehdä bisnesluokan lipputrikki: varaa  bisnesluokan lentolippu pois Thaimaasta ja peru lippu Thaimaahan saavuttuasi (monilla lentoyhtiöillä bisnesluokan lipun voi varata ja perua ilman korvausta).

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Mikä ihmeen visa run?

Moni Thaimaassa pitempään viihtynyt ulkomaalainen on keplotellut pitkiä aikoja ilman viisumia tekemällä 30 päivän välein ns. visa run -reissuja eli käymällä säännöllisesti Thaimaan rajojen ulkopuolella. Aikoinaan visa runit tehtiin helposti maarajoilla, kunnes Thaimaan maarajoilla aloitettiin käytäntö, että niiltä sai vain 15 päivän oleskeluoikeuden Thaimaahan.

Nykyisin Thaimaan rajaviranomaiset pyrkivät hillitsemään visa runien tekemistä. Eli jos passintarkastaja huomaa matkustajan olevan ylittämässä rajaa visa-run-tarkoituksella, hän saattaa lyödä passiin leiman, joka evää maahanpääsyn seuraavalla kerralla. Viranomaisten mukaan käytännöllä on tarkoitus estää etenkin korealaisten, vietnamilaisten ja venäläisten luvaton työskentely Thaimaassa.

Visa runeja tehdään kuitenkin edelleenkin. Suosittu visarun-kohde on esimerkiksi Malesian Penang, josta pitäisi saada helposti anottua muutaman kuukauden viisumi Thaimaahan.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi