Thaimaan viisumi ja visa run

thaimaan viisumi
Thaimaan viisumi. Kuva: Olavs / Shutterstock.com

Suomalainen ei tarvitse Thaimaahan viisumia alle 30 päivän vierailulle – jos saapuu lentokoneella. Jos saapuu maitse tai vesitse, rajalta saa vain 15 päivän matkustusoikeuden. Huom! Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisesta.

Jos piipahtaa Thaimaan-matkallaan vaikkapa jossain naapurimaassa, saa uudestaan 15 tai 30 päivän oleskeluoikeuden riippuen siitä, saapuuko Thaimaahan taas maitse tai lentäen. Tämän pitäisi onnistua ainakin kerran tai pari. Jos rajaviranomaiset huomaavat, että matkailija tekee näin säännöllisesti pitkän aikaa, voivat he laittaa sille stopin (kts. alla visa run).

Näin siis ainakin periaatteessa. Käytännössä käytännöt tuntuvat nykyisin vaihtelevan kullakin rajalla. Esimerkiksi Ranongista voi nykyisellään (huhtikuu 2019) tehdä useita visa runeja Myanmarin puolelle ja rajalta on saanut 30 päivän oleskeluoikeuden. Ja tätä oleskeluoikeutta on voinut pidentää Ranongin immigration officessa 30 päivällä lisää. Ja käydä sitten uudella visa runilla.

Selkeintä kuitenkin on, että pitempiä oleskeluja varten hankkii Thaimaahan etukäteen viisumin (kts. alla lisää tietoa). Viisumin saa suurlähetystöstä neljässä päivässä.

Thaimaan viisumikäytännöt ovat muuttuneet useasti viime vuosien aikana. Ajankohtaiset viisumikäytännöt kannattaa tarkistaa Thaimaan Suomen suurlähetystöstä.

Saako Thaimaassa olla ilman viisumia  30 vai 29 päivää?

Kannattaa tarkistaa maahantulokorttiin passintarkastuksessa lyöty viimeinen poissaolopäivä – se ei useinkaan vastaa täyttä 30 päivää vaan usein 29 päivän oleskelua.

Viisumin ylityksestä 500 bahtin päiväsakko

Muutaman päivän oleskeluajanylitys ei ole katastrofi. Jokaisesta takarajan ylittävästä päivästä pitää maksaa sakkoa 500 bahtia (paitsi jos on myöhässä vain yhden päivän, jolloin välttyy sakoilta). Lentokentällä on sakon maksua varten oma toimipisteensä.

Thaimaan viisumi

Jos aikoo oleskella Thaimaassa pitempään kuin 30 päivää, voi Thaimaahan hakea etukäteen turistiviisumin Thaimaan Suomen suurlähetystöstä. Viisumeja on kahdenlaisia:

TR viisumi sisältää yhden maahantulon, ja sillä saa olla maassa 60 päivää. Lisäksi Immigration officesta (löytyy suosituimmista turistikohteista) voi hakea viisumille vielä 30 päivän pidennyksen. Eli Thaimaassa saa olla viisumilla 90 päivää. Viisumi maksaa 30 euroa.

METV eli Multiple-entry tourist visa maksaa puolestaan 150 euroa, ja sen voimassaoloaikana voi poistua ja palata maahan niin, että viisumi pysyy voimassa. Viisumi on voimassa puolen vuoden ajan anomispäivästä, tosin sinä aikana saa olla kerrallaan maassa vain 60 päivää. Viisumin ehdot on selitetty aika epäselvästi: ymmärtääksemme kyseisen kuuden kuukauden aikana saa viettää Thaimaassa useamman 60 päivän session, joiden välissä pitää käväistä Thaimaan rajojen ulkopuolella. Tosin aivan selvää varmuutta käytännöstä ei Thaimaan suurlähetystön sivuilta saa.

Viisumit tulee hakea Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä. Lue lisää Thaimaan suurlähetystön viisumisivulta.

Opiskelu- ja eläkeläisviisumit Thaimaahan

Pitemmälle oleskelulle voi hakea opiskelu- tai eläkeläisviisumia. Opiskeluviisumeja järjestävät esimerkiksi Thaimaassa toimivat kielikoulut – eli Thaimaassa voi asua opiskelijana osallistumalla thainkielen kurssille.

Eläkeläisviisumeilla puolestaan kannustetaan ulkomaalaisia eläkeläisiä muuttamaan Thaimaahan eläkepäiviään viettämään. Eläkeläisviisumia varten pitää todistaa eläkkeensä suuruus, ja sen saatuaankin pitää käydä säännöllisesti raportoimassa asumisestaan Immigration office -toimistoissa Thaimaassa.

Thaimaan bisnesviisumi

Jos on tulossa Thaimaahan työmatkalle, pitää hakea bisnesviisumi.

Pitääkö viisumia varten olla paluulippu Thaimaasta?

Thaimaahan matkustaessa pitää olla esittää matkalippu pois Thaimaasta. Esimerkiksi lentolippu naapurimaahan riittää. Periaatteessa myös juna- tai bussilipun pitäisi riittää,mutta tästä emme mene takuuseen.

Ilman lippua pois Thaimaasta ei välttämättä pääse Suomessa edes koneeseen. Aina lippua ei kysytä, mutta sellainen on hyvä olla kaiken varalta.

Jos ei tiedä, koska aikoo jatkaa matkaa Thaimaasta tai aikoo tehdä sen maitse, helpoimmalla pääsee etsimällä netistä mahdollisimman halvan lennon naapurimaahan. Sellaisen saa ostettua usein muutamalla kymmenellä eurolla, jos määränpäällä ei ole väliä. Menetys ei ole suuri.

Vaihtoehtona on tehdä bisnesluokan lipputrikki: varaa  bisnesluokan lentolippu pois Thaimaasta ja peru lippu Thaimaahan saavuttuasi (monilla lentoyhtiöillä bisnesluokan lipun voi varata ja perua ilman korvausta).

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Mikä ihmeen visa run?

Moni Thaimaassa pitempään viihtynyt ulkomaalainen on keplotellut pitkiä aikoja ilman viisumia tekemällä 30 päivän välein ns. visa run -reissuja eli käymällä säännöllisesti Thaimaan rajojen ulkopuolella. Aikoinaan visa runit tehtiin helposti maarajoilla, kunnes Thaimaan maarajoilla aloitettiin käytäntö, että niiltä sai vain 15 päivän oleskeluoikeuden Thaimaahan.

Nykyisin Thaimaan rajaviranomaiset pyrkivät hillitsemään visa runien tekemistä. Eli jos passintarkastaja huomaa matkustajan olevan ylittämässä rajaa visa-run-tarkoituksella, hän saattaa lyödä passiin leiman, joka evää maahanpääsyn seuraavalla kerralla. Viranomaisten mukaan käytännöllä on tarkoitus estää etenkin korealaisten, vietnamilaisten ja venäläisten luvaton työskentely Thaimaassa.

Visa runeja tehdään kuitenkin edelleenkin. Suosittu visarun-kohde on esimerkiksi Malesian Penang, josta pitäisi saada helposti anottua muutaman kuukauden viisumi Thaimaahan.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

14 KOMMENTIT

 1. Kokemus pidennyksen hausta turistiviisumiin; haimme pidennystä viime talvena Phuketissa ja mukana oli 14 ja 8 vuotiaat lapset. Kauhuissani katselin kun vieressä nainen täytti paperia noin 5. kertaa ja aina lähetettiin tiskiltä takaisin, jossain oli vika. Meillä oli paperit melko vajavaisesti täytetty -en muista miksi, mutta muistan ajatelleeni, että ”mitä mä tohonkin nyt keksin” monessakin kohtaa, varmaan ne liittyi esim. osoitteeseen, jota ei tarkkaan ottaen ollut tai päämäärään, jota sitäkään ei ollut.
  Leimat tuli heti ensimmäisellä yrittämällä ja todella nopeasti! MOni ennen meitä jonossa ollut jäi sinne viellä istumaan -mutta vaihtorahoja ei tullu kaikkia :D!. Eli joko syynä oli mukana olevat lapset tai jokaisen passin välissä oleva 2000 bahtia -virkailija oli unohtanut laittaa alimmasiten passien väliin vaihtorahan….
  Päätettiin jättää puuttuvat vaihtorahat huomiotta ja poistuttiin paikalta kun leimat oli saatu :D!

 2. Hei, lennän Thaimaahan 2.11. ja seuraavana päivänä Balille Indonesiaan. Palaan Balilta 25.11. Bangkokiin mutta lennän 26.11. Sumatralle Indonesiaan. Palaan sieltä 12.12. Bangkokiin ja lennän 1.1. takaisin Suomeen. Nyt ihmettelen että miten toimin Thaimaan viisumeiden kanssa. Soitin jo suurlähetystöön mutta siellä eivät oikein osanneet sanoa mitään. Eli voinko hakea normi 30pvän maahantuloluvan lentokentältä ja siihen esimerkiksi jatkoaikaa immigration officesta vai kannattaisiko hakea suorilta multiple entry viisumia? Olen hämmentynyt näistä uusista säädöksistä..

  • Sulla ei pitäisi olla ongelmia rajalla, koska passin leimoista näkee selvästi, ettet ole tehnyt reissuja visa run -mielessä vaan käyttänyt Bangkokia vain transit hubina. Ja sulla on jo kaikki matkaliputkin näyttää todisteeksi. Mitään viisumiahan sä et tarvitse muutenkaan, kun olet maassa alle 30 päivää – ja 30 päivän oleskeluoikeuden saa suoraan passintarkastuksessa.

 3. perheen kanssa tarkoitus varailla lippuja bangkokiin 25.2-31.3, tarkoitus loman aikana piipahtaa pitkä viikonloppu singaporessa. mitenkä nyt viisumin kanssa tarvitseeko? ja tarvitseeko singaporenliput olla jo esittää maahan mentäessä?

  • Terve! Ette tarvitse viisumia Thaimaahan, jos teette Singaporen pyrähdyksen niin, että teette sen ennen kuin kuukausi Thaimaassa on mennyt umpeen. Takaisin Thaimaahan palattuanne saatte olla jälleen Thaimaassa kuukauden. Thaimaan uusien viisumisäännösten mukaan ainakaan periaatteessa teillä ei tarvitse olla esittää Singareporen lippuja, sillä thaimaassa saa nykyisin olla 30 päivää ja hakea siihen päälle 30 lisäpäivää paikan päältä. Mutta kannattaa ehkä pelata varman päälle ja ostaa ne Singaporen liput etukäteen. Ja Singaporen liput kannattaa ostaa ajoissa senkin takia, että mitä aiemmin lennot ostaa sitä edullisemmin ne yleensä saa.

 4. Moi!

  Lennämme Bangkokiin Helsingistä 14.12 ja olemme perillä 15.12. Tarkoituksena on jatkaa bussilla rajan yli Kambodzaan ja sieltä Vietnamiin. Olemme jo ostaneet paluulennon Saigonista 13.12 Bangkokiin. Paluu Bangkokista Helsinkiin on 15.12. Riittääkö se, että meillä on Saigon-Bangkok lento ostettuna vai pitääkö ostaa alibilento jonnekkin pois Thaimaasta, että tuo 30 päivää ei ylity?

  • Tässä kysymyksessä eivät päivämäärät täsmää, joten siksikin vaikea vastata. Mutta muutenkin vaikea antaa varmaa vastausta, koska viisumisäännöksiin liittyy paljon tulkinnanvaraisuuksia. Ja tiukimpia saatetaan olla Finnairin päässä jo Helsingissä. Mutta se, että teillä on lento Saigonista Bangkokiin luulisi todistavan, ettette aio olla koko aikaa Thaimaassa.

 5. tammikuussa thaikkuihin ja huhtikuussa takas suomeen.ajattelin mennä niin kuin ennenkin eli en ota viisumia suomesta vaan käyn kamputseassa lentämällä kuukauden välein.en käy vaan kääntymässä phnom penin lentokentällä vaan vietän yleensä siellä reilun viikon.vieläkö onnistuu vai tuleeko ongelmia thaikkuihin takaisin mennessä?

  • Näihin
   viisumikysymyksiin on tällä hetkellä hirveän vaikea antaa
   sataprosenttisen varmaa vastausta, kun tuntuu, että säännöt ovat kovin
   ympäripyöreät ja tulkittavissa monella tapaa. Vaikea kuitenkaan uskoa,
   että joutuisit rajalla vaikeuksiin, sillä sulla on joka tapauksessa
   näyttää lentolippu, että palaat huhtikuussa Suomeen etkä siis ole
   aloittamassa mitään pitempiaikaista visa run -rumbaa. Eka Kambodzhan
   lentolippu kannattanee hankkia etukäteen ihan vaan Finnairinkin takia
   valmiiksi (etteivät aiheuta kentällä vaikeuksia). Tai millä
   lentoyhtiöllä Aasiaan lennätkään…

 6. Perheen (2 aik + 2 lasta) kanssa on tarkoitus pitää sapattivuosi elokuu 2015 – kesäkuu 2016. Thaimaa ”base camppina”, mutta sieltä käsin tulemme tekemään reissuja lähimaihin (Malesia, Filippiinit, Singapore, Vietnam) tuona aikana. Viisumien osalta kysymykseen taitaa tulla nuo 90pv turistiviisumit, single tai double entryllä. Jos/kun käy ulkomailla korkeintaan 3kk välein, niin saako tuon turistiviisumin uusittua kutakuinkin helposti takaisin maahan tullessa? Tapahtuuko uusiminen kentällä, vai mitä kautta nuo uusitaan?

  Erinomainen vinkki tuo ”bisneslipputrikki”, paluuajankohta kun on vielä täysin auki ja Norwegian lentää erittäin edullisesti yhteen suuntaan…:)

 7. Olen matkustamassa Helsingistä Bangkokiin 20.2.2014. ja menossa Filippiineille 16.-19.3. välisenä aikana. Filippiineillä olen suunnitellut olevani 2 viikkoa. Paluu olisi siis 23.-27.3. Tämän jälkeen palaan Bangkokiin ja jatkan oleskeluani Thaimaassa 22.4. asti. Tarvitsenko viisumia?

  Kiitos suuresti etukäteen vastauksestanne.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi