Kannattaako Thaimaassa vaeltaa vuoristolaisten kyliin?

thaimaa akha vaellus
Tämä akha-rouva pitää kylässään yhä perinteistä päähinettä, vaikka nuoret pukeutuvatkin farkkuihin ja teepaitaan.

Vaellukset eksoottisten vuoristolaisten (engl. Hill Tribes) maille ovat erittäin suosittuja Pohjois-Thaimaassa. Vuoristolaiset tunnetaan hienoista, värikkäistä puvuistaan ja jännittävistä tavoistaan. Mutta vastaavatko matkat niitä odotuksia, joita turisteilla on?

Seuraavat asiat on hyvä tiedostaa, kun osallistuu vaelluksille Pohjois-Thaimaassa.

Millaisessa maastossa vaelletaan?

Älä odota pääseväsi syvälle koskemattomaan viidakkoon. Pohjois-Thaimaan metsät ovat enimmäkseen hakattu ja kulotettu, ja tilalla on maanviljelysmaata, jonka välissä on metsäalueita, joista iso osa koostuu bambumetsästä. Poikkeuksiakin tosin on, esimerkiksi Burman rajalla, mutta monilla vaelluksilla patikoidaan pääosin varsin avoimilla seuduilla.

Thaimaan vuoristo ei ole erityisen jyrkkää, eikä vaelluksilla tarvita erityisen hyvää kuntoa, vaan ne sopivat melkein kaikille.

Oikeita sademetsiä ei Pohjois-Thaimaan vuorilla ole koskaan ollutkaan, vaan kyseessä ovat trooppiset, ikivihreät metsät. Sademetsät ovat Etelä-Thaimaassa, ja yksi heinoimmista on upea Khao Sokin kansallispuisto.

Kuinka autenttisia kylät ovat?

Kannattaa muistaa, että vaellukset vuoristolaisten maille ovat Thaimaassa iso matkailun haara. Pohjois-Thaimaassa käy vuosittain satojatuhansia matkalaisia kyseisillä trekeillä. Älä siis odota pääseväsi kovinkaan ”koskemattomaan” kylään, jossa harva länsimaalainen olisi käynyt.

Suurimpaan osaan kylistä vie jo tie, tai ainakin jonkin sortin kärrypolku, ja monet kyläläiset ovat tottuneet modernin maailman mukavuuksiin kuten skootteriin ja satelliittitelevisioon. Vaikka vuoristolaisretkiä yleensä mainostetaankin kuvilla vuoristolaisista kauniissa perinteisissä asuissaan, harva heistä enää oikeasti niihin pukeutuu paitsi erityisissä juhlissa. Todennäköisimmin perinteisiä asuja näkee joko hyvin syrjäisillä seuduilla tai alueilla, joissa on niin paljon turisteja, että kyläläiset ovat alkaneet käyttää pukuja uudestaan matkailijoita miellyttääkseen.

Modernin maailman kosketus ja retkien suosio ei tarkoita, etteivätkö vaellukset vuoristolaisten luokse olisi antoisia. Useinkin vieraillut kylät saattavat olla hyvinkin eksoottisia, varsinkin tavassa, jossa moderni maailma kohtaa perinteet. Lisäksi kannattaa ajatella, että vuoristolaiset itsekin varmaan mielellään pääsevät nauttimaan modernin maailman mukavuuksista.

Mutta jos etsit oikeasti takapajuisia kyliä, niin kannattaa suunnata tekemään vuoristolaisvaellus Laosiin tai Myanmariin.

Onko heimolla väliä?

Thaimaassa asuu useista eri vuoristolaiskansoja, joilla kaikilla on omat kielensä ja kulttuurinsa. Matkailijan kannalta ei tosin ole suurta väliä, minkä kansan kylään päätyy. Yleistäen ehkä kaikkein eksoottisimpia, takapajuisimpia ja taikauskoisimpia tapaavat olla akha-kansan kylät.

Vuoristolaisista varmaan kaikkein ”tunnetuin” on Burman puolelta pakolaisina saapunut padaung-kansa, jonka naiset koristavat kaulansa metallirenkailla, jotka saavat heidän kaulansa näyttämään pitkiltä. Kannattaa jättää väliin vierailut padaungien kylissä, joissa naisia yleensä pidetään käytännössä vankeina jotta he pysyisivät turistinähtävyytenä.

Mistä vaelluksia järjestetään?

Suosituin vaelluskeskus on pohjoisen pääkaupunki Chiang Mai mutta vaelluksia järjestetään kaikista muistakin pohjoisen kohteista kuten Chiang Raista, Paista ja Mae Hong Sonista. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä syrjäisemmässä paikassa vaellukselle menee, sen kiehtovampi ja aidommalta tuntuvat kokemus on luvassa.

Thaimaan paras paikka vaelluksille on todennäköisesti syrjäinen Umphang Burman rajalla. Alueen viidakot ovat hyvin säilyneet, maisemat huikeat, ja vuoristolaiset kuuluvat karen-kansaan, jolla on vahva, perinteinen side norsuihin. Norsuratsastukset viidakossa kuuluvatkin yleensä vaelluksen ohjelmaan etenkin Umphangissa.

Vaellukset ovat yleenä muutaman yön mittaisia. Päivät patikoidaan ja ratsastetaan ehkä norsuilla ja livutaan bambulautoilla viidakkojoissa, ja illat ja aamut vietetään kylissä.

umphang vesiputous vaellus
Umphangissa pääsee vuoristolaisten lisäksi ihailemaan viidakoita ja Kaakkois-Aasian suurinta vesiputousta.

Kuinka valita hyvä matkanjärjestäjä?

Tämä on ikuisuuskysymys ja varmoja suosituksia on vaikea antaa. Parhaiten hyvän retkijärjestäjän löytää kysymällä muilta matkalaisilta, olivatko tyytyväisiä omaan retkeensä. Kannattaa myös pyytää saada tutustua oppaaseen etukäteen, jolloin on helppo testata, kuinka sujuvaa englantia tämä puhuu ja kuinka hyvin hän tuntee vuoristolaisten kulttuurin ja tavat. Hyvä opas on kaikkein tärkeintä elämyksellisen retken kannalta.

Mitä tarvitaan mukaan?

Vaelluksille ei yleensä tarvitse varustautua kummemmin. Lenkkareissa pärjää. Illaksi hyttysmyrkkyä. Kylien lapsille on parempi antaa kyniä kuin karkkia. Saippuakuplilla saa aikaiseksi ratkiriemukkaat leikit.

Kannattaako vaellukselle siis lähteä?

Kannattaa, kunhan tietää, mitä odottaa eikä herättele reissusta epärealistisia mielikuvia. Vaellukset eivät enää ole yhtä eksoottisia kuin 20–30 vuotta sitten, mutta ne ovat edelleen mielenkiintoisia ikkunoita Pohjois-Thaimaan maaseudun arkeen. Onhan se eksoottista, kun vaikkapa kyläpäällikkö pyytelee anteeksi, ettei illallista pystytä valmistamaan ennen auringonlaskua. Ai miksi? Koska pitää ensin odottaa, että kylässä vapaina juoksentelevat kanat ja kukot menevät nukkumaan ja jonkun niistä voi kaapata pataan.

Tunnetko hyviä matkanjärjestäjiä? Mitkä ovat kiinnostavimmat vuoristokansat? Kerro vinkkisi lukijoille.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi