Pattaya – poikamiehen paratiisi?

Go-go-tyttöbaari. Pattaya, Thaimaa. Kuva: Vic Helian / Shutterstock.com

”Tämä se vasta on poikamiehen paratiisi”, savolainen bussikuski Paavo myhäili suomalaisbaarissa. Kuuttakymmentä lähenevä mies oli lentänyt ties kuinka monennelle lomalleen Pattayalle – parhaina vuosina hän oli käynyt kahdesti.

”Olen minä Kanariallakin käynyt, mutta on tämä Pattaya yliveto kylä. Ensinnäkään täällä ei pääse kylmä tulemaan. Vaikka enhän minä voi muista tietää. Ainakaan minä en ole vilua tuntenut”, savolaismies pohti.

Jo ensimmäisenä iltana kainaloon oli tarttunut uusi thaimaalainen tyttöystävä. Paavon kertoessa tarinaansa tyttö saapuikin paikalle kauppakasseja kantaen. Siro nainen oli miestä puolet nuorempi.

Kasseissa oli kämpille kuusi pulloa olutta – ja purkillinen linnunpesäkeittoa, jonka aasialaiset uskovat kohentavan mieskuntoa.

”Tuota tyttö kiikuttaa mulle terveysjuomaksi. Käys kulta hakemassa jotain vahvempaa”, bussikuski komensi autuaasti hymyillen.

Naisen lähdettyä Paavo sanoi: ”Nämä eivät kuule ole mitään yhden illan muijia. Tyttö on pessyt paidat ja prässännyt housut ja pitää muutenkin huolta. Toisena aamuna en voinut kuin todeta, että olen rakastunut.”

Vartin päästä nainen palasi Viagra-pillereiden kanssa ja pussasi savolaista poskelle: ”Lakas.”

Sellaista se on: vakituiset Pattayan-kävijät eivät edes sano matkustavansa Thaimaahan, vaan he lentävät Thaivaaseen. Bangkokin lentokentältä he hurauttavat parissa tunnissa taksilla Ihanuuksien ihmemaahan, joka tunnetaan myös lempimänimellä Pattijoki. Sen vastakohtana on kaukainen kotimaa Suomi eli Sohjola.

Pattijoesta on muodostunut kuin suomalaisten duunarien Valhalla, viikinkisoturien sankarihovi, jossa ikääntynyt työmies käy elämässä uutta nuoruutta potenssilääkkeiden nosteella. Muutaman viikon vuodesta jokainen voi olla Pattijoella oman elämänsä naissankari.

Pattayalla ainoankaan miehen ei tarvitse jäädä yksin. Siitä pitävät huolen maksulliset seuralaiset, joita on arvioitu Pattayalla olevan 50 000 – siis saman verran kuin Mikkelissä asukkaita.

Kaupungin maine seksiturismin kohteena sai alkunsa Vietnamin sodan aikaan, kun pienestä kalastajakylästä kasvoi amerikkalaissotilaiden ”lepo- ja rentoutumiskeskus”. Sodan jälkeen sotilaat korvautuivat seksituristeilla.

”Pitää olla tumpelo jätkä, jos ei täältä naista löydä. Mutta ladyboyta pitää varoa”, itäsuomalainen Jouko tuumi toisessa suomalaisbaarissa. Ujonpuoleinen sähkömies kertoi käyneensä Pattayalla muutaman viikon reissulla joka vuosi vuodesta 1999 lähtien. ”Heti kotiin palattua alkaa haaveilla, että eikö jo kohta pääsisi takaisin.”

Jouko ja Paavo olivat molemmat tulleet Thaimaahan naisten perässä, mutteivät he vaikuttaneet lainkaan sellaisilta edesvastuuttomilta hyväksikäyttäjiltä, jollaisiksi seksituristit tavataan leimata.

Suurin osa Pattayalle saapuvista yksinäisistä suomalaismiehistä tuntuukin etsivän villien seksiseikkailujen sijaan väliaikaista tyttöystävää, jonka kanssa he voisivat viettää koko lomansa. Järjestelyä kutsutaan ”oppaan” hankkimiseksi. Seksipalveluiden tarjoamisen lisäksi nainen tutustuttaa miehen paikallisille tavoille ja kuljettaa tätä niin nähtävyyksille kuin temppeleillekin.

Länsimaalaisten seksiturismi onkin Thaimaassa usein unelmien jahtaamista. Mies unelmoi vielä viisi- tai kuusikymppisenäkin voivansa kokea ”lomaromanssin” itseään puolta nuoremman naisen kanssa. Nainen unelmoi uudesta vauraasta kotimaasta.

Unelmat vaan tapaavat usein särkyä.

Mies ihastuu oppaaseensa ja alkaa maksaa tälle kotimaastaan käsin kuukausittaista elatusapua, ettei naisen enää tarvitsisi tehdä yötöitä. Naiset kuitenkin jatkavat salaa hommia ja keräävät ”kuukausirahaa” usealta ulkomaiselta poikaystävältä.

Tai nainen lähtee miehen matkaan, mutta palaa pettyneenä takaisin, kun uuden kotimaan kulttuuri paljastuu liian vieraaksi tai unelmien prinssi rupisammakoksi.

Yhtään paremmin ei tapaa käydä, vaikka mies muuttaisi naisen luo Thaimaahan. Yleensä mies menettää sydämensä lisäksi rahansa ja säästönsä – joskus myös henkensä.

Pattayan englanninkielisistä lehdistä saa viikoittain lukea tarinoita kuusikymppisistä, länsimaalaisista miehistä, jotka ovat ”hypänneet” talonsa parvekkeelta kuolemaan. Suremaan on jäänyt parikymppinen nuorikko, joka perii miehen koko omaisuuden Thaimaassa.

Vain harvalla thaimaalaisen prostituoidun kanssa solmitulla parisuhteella kuuluu olevan onnellinen loppu. Niitäkin toki on.

Omalla tavallaan Pattaya on äärimmäisen kiehtova paikka niillekin, jotka eivät ole maksullisen seksin perään. Se on trooppinen koelaboratorio käsistä riistäytyneelle turismille, sellaiselle matkailulle, jossa on sijaa vain hedonismille, omien halujen toteuttamiselle. Pattaya on nähtävyys jo itsessään, kurkistus mielen takamaille, unen ja fantasioiden maahan. Toisille se on haaveuni, toisille painajainen, ja joillakin haaveuni muuttuu painajaiseksi. Mutta kaikille se on ihmetyksen aihe.

”Olen minä yhden kerran nähnyt täällä sellaisenkin ihmeen, kun tytöt ovat tapelleet miehestä – ja voitko kuvitella, minusta?” Jouko kertoi.

Mukaan lähti voittaja.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi