Sam Roi Yot ja Kuninkaiden luola

Khao Sam Roi Yot -kansallispuisto, Thaimaa. Kuva: WitthayaP / Shutterstock.com

Karstivuoria ihaillakseen ei tarvitse matkustaa Bangkokista Krabiin asti. Erikoisen näköisiä kalkkikivivuoria on ripoteltu sinne tänne pitkin rannikkoa Hua Hinista etelään. Hienoin keskittymä vuoria on Sam Roi Yotin kansallispuistossa.

Jo puiston nimi kuvaa, mistä on kysymys: Sam Roi Yot tarkoittaa 300 huippua.

Puiston suurimpia vetonauloja ovat hienot, epätodelliset karstimaisemat ja vuorten sisäänsä kätkemät luolat, etenkin Phraya Nakhon, jonka sisällä on kaunis kuninkaallinen paviljonki.

Maisemiltaan Sam Roi Yot voi yllättää: viidakkoa ei täällä ole, vaan puisto koostuu vuorten lisäksi hiekkarannoista, mangrovemetsästä, suomaasta ja suolatasangoista, joilla on katkarapufarmeja. Korkeimmillaan vuoret nousevat 600 metrin korkeuteen.

Upeimmillaan puiston maisemat ovat aamun ja iltapäivän tunteina. Pääsymaksu puistoon on ulkomaalaisilta 200 bahtia.

Kuninkaiden luola

sam-roi-yot-phraya-nakhon
Aamulla luolan katosta laskeutuu taivaallinen valo luolan kuninkaalliseen paviljonkiin.

Kansallispuiston kohokohta on luola Phraya Nakhon, jonka sisällä on kaunis kuninkaallinen paviljonki. Luolaan on noin kolmen vartin kipuaminen. Nousu on rankka, mutta pakkohan se on jaksaa tehdä, kun kolme Thaimaan kuningastakin on ylös hikoillut. Vai mistä sitä tietää, vaikka kuninkaat olisi kannettu perille kantotuolissa.

Luolan suu johtaa katedraalimaisen suureen saliin, jonka perältä avautuu suuaukko vieläkin suurempaan saliin. Jälkimmäisessä luolassa hämärän keskeltä pilkistää siro, sinikattoinen paviljonki. Upeimmillaan paviljonki on aamulla, kun aamuaurinko alkaa hiipiä sisään luolan romahtaneesta katosta. Hitaasti, vähän kerrallaan auringonsäteet maalaavat paviljongin taivaallisella valolla.

Paviljongin keskellä seisoo pieni patsas. Se esittää kuningas Rama V:ä, joka rakennutti paviljongin vuonna 1890. Kuningas oli erityisen tykästynyt luolaan, jossa hän vieraili yhteensä viidesti. Myös kuninkaat Rama VII ja nykyinen Rama IX ovat käyneet luolassa.

Luolalle johtava polku lähtee Laem Sala Beachilta. Auringonsäteet alkavat paistaa luolan katon läpi paviljonkiin aamulla noin yhdeksän tai kymmenen aikaan, vuodenajasta riippuen.

Lasiluola

Toinen kiinnostava luola on Thum Kaew eli ”Lasiluola”, jota koristavat tippukivet. Luolaan tarvitsee mukaansa taskulampun, jonka voi vuokrata luolan edessä päivystäviltä kauppiailta.

Autioita hiekkarantoja

Vuorten välissä on kaksi autiota hiekkarantaa, Laem Sala ja Sam Phraya. Edellinen on rannoista kauniimpi. Hiekka on vaaleaa vaikka vähän karheaa, ja rantaa reunustavat palmut ja kasuariinapuut. Laem Salalle päästäkseen on kivuttava vartin mittainen jyrkkä polku, mutta Sam Phrayalle pääsee ajamaan suoraan tietä pitkin.

Näköalapaikka

Khao Daeng -näköalapaikalta avautuvat 150 metrin korkeudelta näkymät ympäri puistoa. Hienoimmillaan maisemat ovat auringonnousun aikaan. Näköalapaikalle on vieressä olevalta parkkipaikalta reilun puolen tunnin kapuaminen.

Mangrovemetsää ja lintusuota

Khao Sam Roi Yot -kansallispuisto, Thaimaa. Kuva: Miki Studio / Shutterstock.com

Kansallispuiston päämajan luona on mangrovemetsä, jonka läpi kulkee luotopolku.

Kansallispuistoon kuuluu suoalue, joka on yksi Thaimaan parhaita paikkoja lintujen bongaamiseen. Sam Roi Yodissa on bongattu yli 300 lintulajia. Marraskuulta huhtikuulle suo vetää puoleensa pohjoisia muuttolintuja Siperiasta asti. Lintuja pääsee tähyilemään puulaitureilta. Suo sijaitsee hieman erillään muusta puistosta – pidä silmällä opaskylttejä.

Matka

Varo-Apinoita-sam-roi-yot
Muista varoa apinoita puistossa ajaessa. Kuva: Antti Helin

Sam Roi Yot sijaitsee 60 kilometriä Hua Hinista etelään. Perille pääsee joko osana järjestettyä retkeä tai omalla kulkuneuvolla. Puistossa pärjää mainiosti vuokraskootterilla.

Aivan puiston vieressä sijaitsee rantakohde Dolphin Bay. Sieltä matkan voi taittaa vaikka polkupyörällä.

Nuku

Kansallispuiston autiorannoilla voi telttailla. Telttoja voi vuokrata paikan päältä. Sam Phrayalle pääsee helposti tietä pitkin mutta Laem Sala on kauniimpi. Laem Sala -rannalle joutuu kantamaan tavaransa raskasta polkua pitkin tai maksamaan venekyydistä rannalle.

Kätevin paikka asua on rantakohde Dolphin Bay, joka sijaitsee heti kansallispuiston rajojen ulkopuolella.

Syö ja juo

Rannoilla on ravintolat, joista saa yksinkertaista mutta hyvää ruokaa. Kannattaa tilata katkarapuja – ne tulevat viereisiltä katkarapufarmeilta ja niitä saa lautaselleen ison keon.

Alkoholin nauttiminen on puistossa kielletty.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!