Kui Buri – villinorsujen kansallispuisto

villi norsu thaimaa kui buri
Villinorsuja elää suuria laumoja Thaimaassa Kui Burin kansallispuistossa Hua Hinin lähellä. Kuva: Antti Helin

Nelivetoautossa soi thaimaalainen kantrirokki. Kuski tuoksahtaa siltä, että hänet on hälytetty paikalle baarista. Epäilyttää, että mitähän tästäkin tulee.

Ensimmäiset viisi minuuttia metsänvartijan kyydissä Kui Buri National Parkissa eivät lupaa hyvää. Mies tuntuu olevan kiinnostuneempi selittämään minulle jotakin käsittämätöntä tarinaa thainkielellä kuin bongaamaan norsuja.

Mutta sen takia täällä ollaan. Vaikka Kui Buri National Park on yksi Thaimaan vähiten tunnetuista kansallispuistoista, sen pitäisi olla paras paikka nähdä villinorsuja. Myanmarin rajalla sijaitsevassa kansallispuistossa asustaa 170 norsua suurten gauri-viidakkohärkien naapurina. Tiikereitä on laskettu viisi kappaletta. Vasta vuonna 1999 perustettu puisto ei ole kuitenkaan löytänyt tietään monenkaan opaskirjan sivuille.

Kuskin rennon käytöksen selittänee se, että olen ainoa kyytiläinen. Ilmestyin Kui Buri National Parkin portille yllättäen ja etukäteen ilmoittamatta. Portilla päivystänyt lipunmyyjärouva soitti tutun metsänvartijan paikalla.

Ehdimme ajella muhkuraisella metsätiellä hiljalleen vain vartin, kun kuski pysäyttää auton ja peruuttaa muutaman metrin.

Ryteikön seassa, aivan tien laidassa, nuori urosnorsu kauhoo kärsällään puista lehtiä. Se ei tunnu olevan millänsäkään uteliaista katseista – tai autosta kuuluvasta thaikantrista. Kuski osoittaa elekielellä, että on paras silti olla varovainen. Kuvia sopii ottaa, mutta autosta ei saa nousta. Villinorsut ovat arvaamattomia.

Hyvän tovin norsua ihailtuamme jatkamme matkaa. Paikoin maisemat ovat tiheää risukkoa, paikoin havumetsää, jonka sammalille tuntuisi karhu sopivan norsuja paremmin.

Ajamme ristiin rastiin kansallispuiston kapeita metsäteitä ja pysähdymme lammen rannalle tähyilemään, mutta onnemme tuntuu hyytyneen ensimmäiseen norsuun. Gauri-härätkin pysyttelevät piilossa.

Olemme jo kolmen tunnin kierroksen paluumatkalla, kun metsätieltä erkanevan kapean polun päässä vilahtaa kaksi norsua. Jätämme auton ja hiivimme lähemmäksi. Pusikon takaa avautuu huikea näkymä, kukkuloiden ympäröimä savanniaukio, jonka keskellä käyskentelee yli 25 norsun lauma iltaa viettämässä. Tuntuu kuin olisimme astuneet salaiseen laaksoon.

Nuoret urokset mittelevät voimiaan ja vauvanorsut pyörivät äitiensä jaloissa. Vanha matriarkka valvoo laumaansa suuret korvat höröllä. Se katselee ihmisvieraita ja päättelee, että olemme vaarattomia. Lauma jatkaa rauhassa iltapuuhiaan.

Villinorsuja Kui Buri National Parkissa Thaimaassa
Villinorsujen iltatuokio Kui Buri National Parkissa. Kuva: Antti Helin

Hyvä tietää

Kansallispuisto sijaitsee 40 kilometrin päässä Kui Burin rautatieasemalta, josta matkaa voi jatkaa taksilla puiston portille. Hua Hiniin on matkaa noin sata kilometriä. Puiston rajalle löytää myös omalla autolla (älä suunnista puiston päämajalle, vaan seuraa kylttejä ”Kui Buri Elephants”).

Safariopas järjestyy paikan päältä, tai sellaisen voi varata etukäteen numerosta 032 646 292 tai 081 981 9034.

Pääsymaksu puistoon on 200 bahtia, minkä päälle tulee 750 bahtin palkkio, joka maksetaan autokuski/oppaalle. Kansallispuiston sisälle ei pääse ajamaan ilman opasta.

Norsujen katseluaika kestää iltapäivällä kello kolmesta kuuteen.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi