Ayutthaya – rauniokaupunki täynnä historiaa

Ayutthaya, Thaimaa. Kuva: PimjanPhoto / Shutterstock.com

Ayutthaya on lumoava rauniokaupunki vain kahden tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Ayutthayan valtakunta kukoisti 400 vuotta, kunnes veriviholliset burmalaiset polttivat kaupungin maan tasalle vuonna 1767. Jäljelle jäivät vain Buddha-patsaat ja temppelien savuavat tornit.

Tuhon jälkeen siamilaiset, nykyiset thaimaalaiset, siirsivät pääkaupunkinsa Bangkokiin. Viidakko valtasi entisen 200 000 asukkaan suurkaupungin, jossa olivat kokoontuneet kauppiaat ympäri Aasiaa ja Euroopasta asti.

Ayutthayan nähtävyydet kiertää helposti päiväretkellä Bangkokista, mutta parhaimmillaan kohde on, kun sinne jää yöksi. Niin raunioista pääsee nauttimaan illan ja aamun valossa, jolloin ne ovat kauneimmillaan.

Ayutthayan rauniotemppelit

Wat Mahathat -temppeli. Ayutthaya, Thaimaa. Kuva: Songsak Pandet / Shutterstock.com

Kaupunki oli rakennettu kolmen joen risteykseen saarelle, jota leikkasivat kanavat. Asukkaat elivät yhtä paljon vedessä kuin kuivalla maalla – osa väestä nukkuikin asuntoveneissä. Talot ja palatsit seisoivat kanavien varrella korkeilla paaluilla, jotka suojasivat rakennuksia tulvilta. Vain temppelit oli rakennettu kivestä.

Uskonnossa yhdistyivät hindulaisuus ja buddhalaisuus. Temppelit oli omistettu Buddhalle, mutta ne rakennettiin hindulaisen maailmankatsomuksen mukaan. Taivaita kohti sojottavat temppelitornit kuvastivat hindujen universumin keskipistettä, pyhää Meru-vuorta. Ayutthayan kuningas oli hindujumala Vishnun ruumiillistuma ja niin pyhä, että häntä sai lähestyä vain nelinkontin ryömimällä, katse maahan luotuna.

Ayutthayassa sijaitsee yli 200 temppelinrauniota. Alueesta saa hyvän kuvan kiertämällä raunioista muutamat keskeisemmät. Raunioille on noin euron pääsymaksu kuhunkin.

Noviisimunkkeja. Ayutthaya, Thaimaa. Kuva: SantiPhotoSS / Shutterstock.com

Valtakunnan tärkein temppeli oli Wat Mahathat, Ayhutthayan uskonnollisen universumin keskus. Jäljellä kasa sortuneita seiniä ja päättömiä Buddha-patsaita. Raunioiden keskeltä löytyy Ayutthayan kuvatuin kohde, suuri Buddhan pää, jonka pyhä banianpuu on kietonut juurakkoonsa.

Wat Ratchaburanassa pääsee kapuamaan jyrkkiä portaita alas kryptaan, joka toimi aarrekammiona.

Wat Phra Si Sanphet toimi kuninkaiden yksityisenä temppelinä. Jäljellä on kolme kaunista, 1400-luvulla rakennettua chedi-tornia, joiden sisälle on haudattu kolmen Ayutthayan kuninkaan tuhkat.

Temppeleistä näyttävimpiä on keskustan itäpuolella sijaitseva Wat Yai Chaimongkhon, jossa makailee jättimäinen Buddha-patsas.

Auringonlaskua kannattaa suunnata ihailemaan vuonna 1630 rakennetulle Wat Chai Wattanaramille.

Temppelien lisäksi Ayutthayassa kannattaa tutustua kaupungin museoihin. Chao Sam Phraya National Museumissa on esillä temppeleiltä löytyneitä pyhäinjäännöksiä.

Historical Study Centre kertoo videoiden ja pienoismallien avulla Ayutthayan aikaisesta elämästä ja kaupungista loistonsa päivinä.

Ayutthaya – matka

Wat Chaiwatthanaram -temppeli. Ayutthaya, Thaimaa. Kuva: CrispyPork / Shutterstock.com

Kätevimmin Ayutthayassa käy Bangkokista valmiilla retkellä.

Omatoimisesti perille pääss Mo Chitin bussiasemalta lähtevillä pikkubusseilla. Matka kestää pari tuntia. Ayutthayaan pääsee myös junalla, joka tosin on busseja tunnin hitaampi.

Paikan päällä liikkuminen onnistuu tuktukeilla tai vuokratulla polkupyörällä. Kävelyyn temppelialue on varsin laaja.

Paras aika matkustaa Ayutthayaan

Historiallisia sotureita Ayutthayassa. Kuva: Chanwit Whanset / Shutterstock.com

Ayutthayaan voi matkustaa ympäri vuoden.

Ayutthaya on tunnelmallinen paikka viettää marraskuussa valon juhlaa Loi Krathongia. Joulukuussa vietetään puolestaan näyttävää Ayutthayan festivaalia, jolloin rauniot heräävät eloon historiallisissa spektaakkeleissa.

Temppelit ovat auki ympäri viikon, mutta museot ovat kiinni maanantaisin ja tiistaisin.

Ayutthaya – hotellit ja majoitus

Ayutthayassa on varsin mukavasti majoitusvaihtoehtoja. Tyylikkäimpiä on boutique-majatalo IuDia, joka sijaitsee raunioiden vieressä U-Tong Roadilla.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi