Kuoleman rautatie

Hellfire Pass. Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Suthikait / Shutterstock.com

Kanchanaburissa pääsee junalla läpi historian havinan. Kwai-joen silta tuli kuuluisaksi samannimisestä Hollywood-elokuvasta, joka kahmi vuonna 1957 seitsemän Oscaria.

Kun juna jyskyttää vaatimattoman sillan ylitse, alkaa elokuvan katsonutta väkisinkin vihellyttää Kwai-joen sillan tunnusmusiikki. Alkuperäistä siltaa ei enää ole, eikä sillan struktuurissa, saati sitten radan verisessä historiassakaan ole mitään viheltämisen arvoista. Mutta joen yllä avautuva maisema ja junavaunussa vallitseva leppoisa tunnelma saa vihellyksen nousemaan huulille asti.

Junamatka itsessään on jo mielenkiintoinen kokemus. Avoimista ikkunoista lehyttelevä tuuli ja katossa pyörivät “sähkövatkaimet” viilentävät mukavasti. Vaunun käytävillä marssii määrätietoisia myyjiä, joiden käsivarsilla kiikkuu viileitä juomia ja kuivattuja mustekaloja. Ikkunoista vilahtelevat sokeriruokopellot. Välillä kiemurrellaan korkealla pitkin joenrinnettä.

Puolet matkustajista jäävät pois Wang Phon -asemalla ja jatkavat matkaansa bambulautoilla tai jokiveneillä joen varrella kelluviin bambumajoihin. Mutta junamatkaa voi jatkaa myös päätepysäkille, Sai Yokin kansallispuistolle, asti.

Sai Yokin vesiputous on pieni ja kaunis, muttei herätä kovinkaan suuria tunteita Erawanin komean putouksen jälkeen. Siispä voi aikaa sen enempää kuluttamatta hypätä lavataksiin ja pöristellä Saiyok Elephant Parkiin. Nousemme korkealle norsun selkään, ja keinumme viidakon halki Kwai-jokeen virkistäytymään.

“Norsurodeo” vedessä on hullun hauskaa, varsinkin jos ei välitä kärsän limaisista suihkuista. Norsu keinuttelee itseään, istahtaa joen pohjalle ja roiskii ilmaan vettä saadakseen selässä istujan loiskahtamaan virkistävään jokeen. Nauru raikuu ja hymy nousee elefanttia ohjaavan pojankin huulille.

Matka pitkin Kuoleman rautatietä

Kwai-joen silta. Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Phetsamay Philavanh / Shutterstock.com

Junalippuja saa ostettua Kwai-joen sillan vieressä sijaitsevalta juna-asemalta. Mukaan kannattaa varata aimo annos lomamieltä, koska junat saattavat olla joskus tunninkin myöhässä.

Sai Yokin pääteasemalta voi vuokrata lava-auton tai minibussin, jolla pääsee Elephant Parkiin ja tarvittaessa takaisin Kanchanaburiin.

Matkan voi toki tehdä myös päinvastaisessa järjestyksessä ja vuokrata kulkupelin majapaikasta norsurodeon kautta Saiyokin putoukselle. Junan lähtöaika Saiyokilta kannattaa varmistaa kuitenkin ajoissa, nimittäin pääteasemalta juna lähtee takaisinpäin lähes aina ajallaan.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi