Kalastus Phuketissa

Thaimaa valtamerikalastus Phuket
Matkalla kalaan Phuketin vesillä. Kuva: Antti Helin

”Nyt nappasi!” kalastusopas Tero huutaa Flying Finn -veneen kannella Phuketin vesillä. Syvänmeren kalastusvavan siima laulaa. ”Kuka ottaa ylös?”

Satamasta lähdöstä ei ole kuin reilu vartti. Näin nopeaan toimintaan ei oltu varauduttu – kannella olijat katselevat hetken epävarmoina toisiaan, kunnes yksi miehistä istuu kalastuspenkkiin. Hänen käteensä lyödään vapa, jonka pää tuetaan penkissä olevaan koloon.

Mies alkaa kelata. ”Pistääpä kovasti vastaan. Taitaa olla iso.”

Kamppailu on kiivas. Mies kelaa, ähkii ja kelaa. Ylös nousee muovipussi.

”Otetaan sille!” kalastusporukassa nauretaan. Oluet korkataan.

”Ei tätä kovin usein tapahdu”, kalastusopas Tero sanoo. ”Kerran tosin yksi ukko taisteli 40 minuuttia jätesäkkiä vastaan.”

Sankarillisesta kamppailusta muovipussin kanssa ei ole kulunut kuin muutama minuutti, kun merestä kiskotaan ensimmäinen tonnikala, tosin vielä kovin pieni sellainen. Painoa on puolisen kiloa.

”Nyt on peli avattu”, Tero sanoo.

Thaimaa kalastus Phuket
Phuketin vesiltä lousee lähes varmuudella ainakin pientä tonnikalaa.Kuva: Antti Helin

Kalaa nousee

Seuraavaksi saadaankin kerralla jo kolme pikkutonnikalaa eli bonitoa, kilosta puoleentoista. Ollaan osuttu niiden parven kohdalle, ja veneeseen kiskotaan kaloja yksi toisensa jälkeen.

Phuketin kalastusreissuilta palataan harvoin ilman saalista – tonnikalojen saanti on melkein varmaa. ”Tällä kaudella on ollut kaksi reissua, ettei ole mitään tullut”, kalastusreissuja järjestävän Midnight Sun -ravintolan omistaja Janne kertoi jo ennen reissua.

Kalastusopas Tero Phuket Midnight Sun
Kalastusopasta ei stressi paina. Kuva: Antti Helin

Ei siis ole ihme, että Phuket on Thaimaan suosituimpia paikkoja syvänmerenkalastukseen. Suomalaisiakin veneitä on useita. Tämä reissu tehdään Midnight Sun -ravintolan veneellä. Lisäksi retkiä järjestävät majatalo Tuna Resort ja sukelluskeskukset Raya Divers ja Chalong Seasport.

Bonitoja nousee vedestä siihen tahtiin, että yksi kalastusretkeläisistä kysyy: ”Tuleeko täältä muuta kuin tonnikalaa?”

Tulee, Tero vastaa, muttei yhtä usein. Erilaisten tonnikalojen lisäksi yleisimpiä saaliskaloja ovat monenlaiset makrillit.

Teron oma suosikki on haukimainen barrakuda, joita voi saada läheltä saarten rantoja: ”Ne taistelevat kovasti vastaan ja maistuvat helkutin hyvältä.”

Pienet tonnikalat on helppo irrottaa koukusta, mutta terävähampaiset barrakudat heitetään kylmäkaappiin koukkuineen. Barrakudat ovat sellaisia petoja, ettei sormia kannata laittaa lähelle niiden suuta.

”Barrakuda on purrut meiltä koukunkin katki, ja ne ovat aikamoisia koukkuja”, Tero sanoo.

Koh Similanille marliinijahtiin

Kalastajien toivelistan kärjessä ovat tietenkin purjekalat ja marliinit. Vedessä uskomattoman nopeat purjekalat voivat kasvaa sadan kilon kokoisiksi ja marliinit yli 300-kiloisiksi. Mutta purjekalan tai marliiniin nappaamiseen Phuketin lähivesistä vaaditaan todella hyvää onnea.

”Joulu–tammikuun aikana saimme kaksi purjekalaa. Ne ovat komeita kaloja, mutteivät painavia”, Tero sanoo. Suurempi siroista kaloista oli kaksimetrinen ja painoi 40 kiloa.

Kalastusopas Tero Phuket Midnight Sun
Isot kalat tarttuvat parhaiten luonnonsyötteihin. Kuva: Antti Helin

Purjekalat ja marliinit vapautetaan takaisin mereen muidenkin kalastajien iloksi, pienemmät saaliskalat pidetään ja syödään.

Jos haluaa tosissaan jahdata purjekaloja ja marliineja, niin on parasta vuokrata porukalla vene omaan käyttöönsä pariksi päiväksi ja suunnata sillä kaukana avomerellä sijaitseville Similansaarten vesille. Matkaa kertyy suuntaansa kahdeksan tuntia.

Koh Similania ympäröiviltä vesiltä on hyvät mahdollisuudet saada myös muita hyviä saaliskaloja kuten hurjasti vastaan kamppailevia jättipiikkimakrilleja (giant trevally), kuningasmakrilleja (king mackerel) ja raitamakrilleja (wahoo). Kalastus tapahtuu viiden kilometrin päässä suojelluilta saarilta.

Flying Finn on ainoita veneitä, joka on tarpeeksi iso pitkille, yli yön kestäville reissuille. Veneessä on hytit ja laivan aggregaatti tuottaa sähköä, jolla saadaan yöksi valoa, musiikkia ja ilmastointi.

Marliineja ja purjekaloja voi periaatteessa saada Phuketista ja Koh Similanilta ympäri vuoden, mutta parhaat mahdollisuudet ovat vuodenvaihteessa joulu–tammikuussa ja kesäaikaan. Kesällä low seasonin aikaan myös koko veneen voi varata hyvin edullisesti oman porukan käyttöön.

Phuket kalastus Thaimaa
Melkein Pietarin kalansaalis. Kuva: Antti Helin

Kalastusta herrasmieshenkeen

Tältä reissulta jäävät isommat kalat saamatta, mutta tonnikaloja nousee sopivaan tahtiin: saalista joutuu vähän odottamaan, jotta jännitys säilyy, mutta tarpeeksi tiheästi, jotta fiilis pysyy yllä.

”Joinain kertoina kalaa tulee niin paljon, ettei enää jaksaisi nostaakaan”, Tero kertoo. ”Muutama päivä sitten vedettiin ylös 60 tonnikalaa.”

Lounastauko pidetään Ko Raya Yai -saaren luona, jossa pääsee myös snorklaamaan huikean kirkkaassa meressä.

Midnight Sun Phuket Thaimaa kalassa
Tuoretta tonnikalaa suoraan merestä. Kuva: Antti Helin

Kokki taikoo yhdellä keittolevyllä maukkaan aterian: tom yam kungia, kanankoipia ja paistettuja tonnikalakuutioita. Itse kalastetun takuutuoreen tonnikalan makua ei oikein voita mikään.

Tauon jälkeen iltapäivällä jatketaan kalastusta paluumatkalla Phuketin satamaan.

Lähes kaikki kalastusveneet kalastavat samoilla kulmilla, tosin vähän säästä riippuen – Ko Raya Yain vedet ovat Phuketin parhaita kalavesiä. Suurin ero eri järjestäjien välillä on se, miten kalastus on järjestetty. Joillakin veneillä jaetaan kalastusvuorot, mutta Midnight Sunin Flying Finn -veneellä kalastetaan mukavassa herrasmieshengessä – kalastusvuoroja ei tarvitse arpoa, vaan kaikki pääsevät muutenkin vavan varteen.

Retkien hinnoissakin on toki eroja. Midnight Sun on pitänyt hintansa edullisina. Hinta on 2200 bahtia henkilöltä kalasti tai ei – ja tällä retkellä houkutellaan vavan varteen rouvaseuralaiset, jotka eivät aluksi ajatelleen kalastavansa.

Paikallisilta diilereiltä ei saa retkeä kuin satasen tai pari halvemmalla – eikä tiedä millaisen veneeseen pääsee tai joutuu. Midnight Sunin vene kuuluu saaren parhaiden joukkoon.

Kalastus Phuket Thaimaa
Tällä reissulla myös kaunottaret innostuvat kalastamaan. Kuva: Antti Helin

Leppoisaa meritunnelmaa

Pohjimmiltaan retki on mukavaa oleskelua merellä jännällä tekemisellä. Järeät kalastusvälineet luovat tunnelmaa, vaikka tonnikaloja vastaan ei joutuisikaan kovasti kamppailemaan.

Veneessä ehtii tutustua uusiin ystäviin, joiden kanssa juttu jatkuu kalaillallisella Midnight Sun -ravintolassa Patong Beachilla – pyydetyistä kaloista saatu illallinen kuuluu reissun hintaan. Löylyillekin pääsee, jos saunan varaa etukäteen. Sauna sijaitsee ravintolan yläkerrassa.

Kalastusretken hauskuudesta kertonee parhaiten se, että suurin osa retkeläisistä on ollut kalareissulla jo useamman kerran. Mutta vasta-alkajatkin otetaan sydämellisesti mukaan.

Kalastus Phuket Thaimaa
Lounastauolla on aikaa pelleillä. Kuva: Antti Helin

Mitä maksaa: 2200 bahtia/hlö. Hinta sisältää kuljetuksen hotellilta veneelle ja takaisin sekä lounaan ja kalaillallisen (jos kalaa saadaan). Laivalle voi ottaa mukaan omat juomat. 30 000 bahtia koko vene omaan käyttöön, kesällä koko vene 18 000 bahtia.
Yhteystiedot: Kalastusretkille voi ilmoittautua maililla tai suoraan Midnight Sun -ravintolassa, joka sijaitsee Phuketin Patong Beachilla Bangla Roadin sivukujalla kadun keskivaiheilla. www.patong.fi/vene

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi