Koh Samet – nähtävyydet ja retket

Koh Samedilla ei ole paljon muuta tekemistä kuin merestä ja upeista hiekkarannoista nauttiminen. Siinä onkin monelle kylliksi tekemistä loman puitteiksi – mitä vähemmän on suoritettavaa, sen enemmän jää aikaa rentoutumiseen. Rannalta toiselle käveleminen riittää monelle aktiviteetiksi.

Koh Sametin merenneitopatsas

Merenneitopatsas Sai Kaew -rannalla. Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Ody_Stocker / Shutterstock.com

Saaren ainoa nähtävyys on merenneitopatsas, joka seisoo rantakalliolla Had Sai Kaew’n ja Ao Hin Khokin välissä. Patsas on saanut inspiraationsa Thaimaan kansallisrunoilijan Sunthorn Phun (1786–1856) eeppisestä runoelmasta.

Runoelman playboy-prinssi hurmaa huilullaan kaunottaren ja taruolennon toisensa jälkeen. Lopulta merenneito pelastaa prinssin ruman jättiläisrouvan luolasta Koh Sametilla, jossa prinssi onnistuu surmaamaan jättiläisen taikahuilullaan. Freudilla saattaisi olla runoelmasta paljonkin psykoanalyyttista tulkittavaa.

Auringonlaskua ihailemaan

Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Somboon rungaree / Shutterstock.com

Koh Sametin kapea eteläkärki tarjoaa mahtavan auringonlaskun, mutta tiet sinne ovat surkeassa kunnossa, ja mopomatka vaatii hieman tavallista parempaa ajotaitoa. Kävellenkin toki pääsee tai vuokraamalla veneen.

Koh Samet – veneretket

Läheisille pikkusaarille järjestetään snorklausretkiä, jotka ovat mukava tapa päivän viettoon, mutta suuria vedenalaista elämyksiä on turha odottaa – näkyvyys on Sametin edustalla meressä usein huono.

Retkillä pysähdytään myös pienillä autiosaarilla ja kalafarmilla, jossa näkee altaissa monenlaisia kaloja ja valitettavasti myös suuren merikilpikonnan. Vapaa valtameri olisi konnalle varmasti mieluisampi koti.

Retkiä tehdään sekä hitailla veneillä (350–500 bahtia) että pikaveneillä  (600 bahtia/hlö). Pikaveneet eivät maksa hitaita paljoa enempää, mutta niillä käydään useammilla saarilla ja nähdään enemmän.

Vaikka Koh Samet on olevinaan suojeltua kansallispuistoa, vilkkaimmilla rannoilla vuokrataan vesiskoottereita. Puolen tunnin päristelylle kertyy hintaa 1500 bahtia.

Sukeltaminen Koh Sametilla

Koh Sametilla toimii pari sukelluskeskusta. Blue Aura Diversin löytää satamakylästä. Sukelluskeskuksessa voi suorittaa sukeltamisen peruskurssit. Kovin kuuluja sukellusmaastoja Sametin lähivedet eivät ole, sillä kohteet ovat matalalla ja pinnan alla näkyvyys on usein vain viiden metrin luokkaa.

Kokeneiden sukeltajien kannattaa kuitenkin käydä kysymässä reissuja vedenalaiselle Plueng-luodolle, joka sijaitsee kahden tunnin venematkan päässä Sametilta. Pluengia pidetään itäisen Siaminlahden parhaana sukelluskohteena. Nähtävänä on näyttäviä kalaparvia ja joskus myös suuria haita ja rauskuja.

Kalastus Koh Sametilla

Myös kalastusretkiä järjestetään. Niiden perään kannattaa kysellä suoraan majataloista. Valmistaudu maksamaan noin 500 bahtia/hlö. Veneet lähtevät iltasella ja niillä keskitytään yleensä kalmarien kalastamiseen.

Treenaa tuliakrobatiaa tai thainyrkkeilyä

Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Somsak Nitimongkolchai / Shutterstock.com

Jos rannalla makailu alkaa kyllästyttää, Na Dan -kylässä voi käydä opettelemassa tulishow-taitoja. Bond-niminen (ja asu sen mukainen) kaveri järjestää kolmen päivän kursseja (900 bahtia), joilla oppii pyörittämään tulikeppejä.

Thainyrkkeilyä pääsee puolestaan treenaamaan Ao Hin Khok -rannalla sijaitsevan Naga Bungalowsin salilla. Opetusta saa myös englanninkielellä. Thainyrkkeilyotteluitakin järjestetään. Sali toimii myös kuntosalina. Saaren toinen kuntosali löytyy Na Dan -kylän poliisiaseman yhteydestä – kysy rohkeasti poliiseilta, voitko treenata heidän kanssaan.

Thaihieronta Koh Sametilla

Thaihierontaa rannalla. Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Bubbers BB / Shutterstock.com

Thaihierojia löytää kaikilta rannoilta. Tunnin käsittely maksaa noin 250 bahtia.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi