Liveaboard.com – vertaa sukellussafareita ympäri maailmaa

malediivit sukellus
Malediivit on maailman parhaita paikkoja nähdä rauskuja ja valashaita. Nämä rauskut on kuvattu Felidhoo-atollilla. Kuva Tanaka Juuyoh, CC.
richelieu-rock-thaimaa
”Pikkuinen” kalaparvi Thaimaan parhaassa sukelluskohteessa, Richelieu Rockilla. Kuva: Sunphol Sorakul, CC.

Liveaboard.com on muutaman vuoden vanha, kansainvälinen palvelu, jonka kautta voi varata liveaboard-sukellussafareita ympäri maailmaa, myös Thaimaasta. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä helppoa vertailla keskenään eri liveaboard-yrittäjiä ja varata heidän matkojaan, yleensä mukavan alennuksen saattelemana.

Käytännössä ajatus on sama kuin monilla suosituilla hotellinvarauspalveluilla. Liveaboard.com varaa ympäri maailmaa alennuksella paikkoja sukellussafareilta ja välittää niitä eteenpäin omille asiakkailleen. Varausvahvistuksen saa saman tien.

Sivusto kertoo laivoista muun muassa sen, onko niissä wifi ja kuuluuko Nitrox-kaasun käyttö hintaan.

Liveaboard.com -palvelun takana onkin tiimi, joka on aiemmin työskennellyt hotellinvarauspalvelussa.

Minne mennä sukeltamaan?

Liveaboard.com välittää sukellussafareita ympäri maailmaa, mutta koska Aasia on MinneThaimaassa-sivuston erikoisosaamista, tässä muutama suositus Aasian huikeimmista sukelluskohteista, jonne kannattaa katsella liveaboard-reissua.

Vinkki! Kannattaa myös tsekata sivuston tarjonta Egyptin liveaboard-matkoista; sukeltamissafarit Punaisella merellä näyttävät kuuluvan maailman edullisimpiin (kahdeksan päivän liveaboardin voi saada reilulla 600 eurolla sisältäen sukellukset, asumisen ja ruuat, mikä on jo hävyttömän halpaa).

Thaimaan liveaboardit

Thaimaan Ko Similanille kutsuvat kristallinkirkas vesi, rikas lajisto ja komeat merenalaiset boulderit.

Thaimaan upeimpia kohteita liveaboard-sukelluksille ovat ilman muuta Ko Similanin saaristo, Richelieu Rock sekä Hin Daengin ja Hin Muangin kaksoisluodot, jotka kaikki kuuluvat Thaimaan parhaisiin sukelluskohteisiin. Thaimaasta lähtee liveaboard.comin reissuja myös Myanmarin puolelle Mergui-saariston huikeisiin sukellusvesiin.

Indonesian liveaboardit

sukellus komodo
Indonesian upeisiin sukelluskohteisiin kuuluu Komodo, joka tunnetaan ”lohikäärmeistään”. Kuva: Yusmar Yahaya, CC.

Indonesiassa on useita upeita sukelluskohteita, joista monet ovat omiaan nimenomaan liveaboard-sukellussafareille. Huikein kohde on ilman muuta täysin koskematon, 1500 saaren Raja Ampat -saaristo Papualla. Tämä on yksi omista haaveistamme päästä joskus sukeltamaan Raja Ambatiin: lupauksena ovat maailman parhaina pidetyt sukellusmaastot.

Muita upeita ikimuistoisia kohteita ovat esimerkiksi hengenvaarallisista komodonvaraaneistaan tunnettu Komodo, ja Borneon vesillä sijaitseva Sangkalaki, jossa nähdään suuria paholaisrauskuja melkein jokaisella sukelluksella.

Malediivien liveaboardit

malediivit sukellus
Malediivit on maailman parhaita paikkoja nähdä rauskuja ja valashaita. Nämä rauskut on kuvattu Felidhoo-atollilla. Kuva Tanaka Juuyoh, CC.

Malediivit on maailman upeimpia saaristoja, varsinainen luonnonihme, jonka merenalainen maailma on uskomattoman rikas. Täällä näkee melkein varmasti suuria rauskuja, ja valashaidenkin bongaamiseen on hyvät mahdollisuudet.

Malediiveilla tehtävien Liveaboard-matkojen valttina on sukeltamisen lisäksi se, että liveaboardit ovat itse asiassa edullisin tapa tutustua saaristoon. Kun Malediivien resortit ovat pahamaineisen kalliita, ovat liveaboardit hyvin kohtuuhintaisia. Liveaboard.com-sivustolta löytyy esimerkiksi Malediiveille viikon reissuja tuhannella eurolla – millä ei saisi Malediivien atolleilla hotellihuonetta ruokineen kuin pari kolme päivää, saati sitten sukeltaa aamusta iltaan.

Filippiinien liveaboardit

filippiinit sukellus
Täällä kelpaa purjehtia: Coronin maisemat ovat upeat pinnan alta ja päältä. Kuva: Rabby Calicdan, CC.

Filippiinit on upea matkakohde, jossa odottaa upeita sukelluselämyksiä ympäri saaristoa, kuten maailman toiseksi suurin koralliriutta Apo Reef, Malapascuan tresher sharkit, Moalboalin sardiinipilvet ja Coron-saarille uponnut japanilainen sotalaivasto.

Filippiinien maineikkain sukelluskohde on kuitenkin Tubbataha Reef kaukana omassa yksinäisyydessään Sulu-merellä. Tubbataha Reef on Unescon luonnonperintökohde, ja sinne pääsee vain liveaboard-matkoilla, jotka lähtevät yleensä upealta Palawan -saarelta.

Malesian liveaboardit

sipadan sukeltaminen
Sipadan tunnetaan lukemattomista kilpikonnistaan, joilla on saaren vesissä jopa salaperäinen hautausmaansa. Kuva: Paul Lim, CC.

Malesia tunnetaan maailman parhaiden joukkoon kuuluvasta Sipadan -saaresta. Sipadanilla näkee valtavat määrät barrakudia, haita ja kilpikonnia – ja jopa matkijatursaita.

Aikoinaan saarella sai asua, mutta näin ei ole ollut moneen vuoteen. Siksi liveaboard-safarit ovatkin nykyisin hyvä tapa nauttia sukeltamisesta Sipadanilla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi