Deep Water Solo – kiipeä kallioita ja hyppää mereen!

Soolokiipeilijä Krabilla. Kuva: Tanes Ngamsom / Shutterstock.com

Mitä sitä tekisi? Viettäisi päivän merellä uiden, snorklaten ja saarihypellen vai pitäisikö sittenkin lähteä kalliokiipeilemään? Reissaajan elämä on joskus täynnä valintoja. Mutta ei hätää, kaikki edelliset aktiviteetit voi myös yhdistää hauskassa paketissa, jota kutsutaan Deep Water Sooloiluksi. DWS on suosittua erityisesti Krabilla, josta löytyvät tarkoitukseen parhaat mahdolliset merestä nousevat karstikalliot.

Mitä DWS oikeastaan on?

Thaimaa krabi kalliokiipeily
Ylös kallioita ja hyppy turkoosiin mereen. Kuva: Rosita Juurinen

Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaisten homman nimi on seuraava: Kiipeät merestä kallion seinämälle, jatkat kiipeämistä niin korkealle kuin pystyt, haluat tai uskallat, kunnes lopulta hyppäät – tai putoat – syvään, siniseen mereen. Ja teet saman uudestaan!

Touhun voi ottaa kiipeilyhaasteena tai puhtaasti hauskanpidon kannalta. Sinä valitset, missä korkeuksissa liikutaan.

Yleensä reissun aikana kiivetään ja hypitään yhdellä tai kahdella eri seinämällä. Aloittelijalle on suhteellisen haasteellista jo kiivetä merestä kalliolle. Tätä varten on yleensä käytettävissä köysitikkaat. Sitten uskalluksen ja taitojen mukaan edetään seinämällä ilman köyttä, ainoana välineenä kiipeilykengät jaloissa. Jokainen päättää itse, hyppääkö kahdesta vai kymmenestä metristä.

Hyppääminen on yleensä turvallista, mutta hyppytekniikkaan kannattaa hieman kiinnittää huomiota. Mahalaskut tai selälleen tipahtaminen yli kymmenestä metristä ei ole kovinkaan hyvä ajatus. Hyppypaikoilla on tosi syvää, joten pohjakosketuksista ei kannata olla huolissaan.

Vaikka aiempaa kiipeilykokemusta ei tarvitakaan, jonkinmoista peruskuntoa ja hiukan huimapäisyyttäkin tähän touhuun silti kaivataan. Jokainen voi kokeilla paikan päällä, onko itsestä kallioilla kiipeämiseen ja sieltä hyppimiseen. Ketään ei painosteta, jos uskallus ei riitäkään.

Ei pelkkää kiipeämistä vaan paljon muutakin

Reissuun lähdetään yleensä aamusta pitkähäntäveneellä (joillakin firmoilla on myös purjevene käytössään). Puolen tunnin venematkan päässä Raileylta löytyvät suosituimmat kiipeämis- ja hyppypaikat. Kun hyppelystä on saatu tarpeeksi, suunnataan yleensä jollekin lähirannalle uimaan ja snorklailemaan sekä nauttimaan lounasta. Päivän retki voi olla hyvin antoisa, vaikkei lopulta haluaisikaan kalliolta hyppiä. Voi nauttia auringosta, uimisesta, muiden hyppysuoritusten seuraamisesta ja ottaa vain rennosti.

Useimpien DWS -retkien ohjelmaan kuuluu vielä pysähdys ainakin yhdellä lähisaarella kuten Koh Podalla tai Koh Kailla. Retkelle osallistujat voivat myös esittää toivomuksiaan kunkin retken suhteen. Voit myös valita iltapäiväreissun, joka päättyy auringonlaskun ihasteluun upealla kaksi saarta yhdistävällä Koh Tupin hiekkasärkällä. Täällä on mahdollisuus ostaa myös juomia ja pientä purtavaa.

Luvassa on monipuolinen ja unohtumaton päivä, joka tarjoaa jokaiselle jotain.

Miten ja missä DWS –retkille pääsee?

Thaimaa krabi deep water solo
Deep Water Soloa joulunaikaan. Kuva: Rosita Juurinen.

Deep Water Solo -päiväretkiä järjestetään pääasiassa Krabilla. Reissun voi varata Krabi Townista, Ao Nangista, Raileylta tai Tonsai beachiltä. Useimmat alueen kiipeilyfirmat järjestävät DWS -retkiä osana tarjontaansa. Päivän reissu maksaa yleensä 800–1000 bahtia (noin 20–25 euroa) ja se sisältää lounaan, juomaveden, kiipeilykengät ja snorklausvälineet.

Koh Phi Phi -saaren kiipeilyfirmat järjestävät DWS -retkiä suunnilleen samalla konseptilla, mutta vähän kalliimmalla hinnalla. Myös Phuketista on mahdollista lähteä DWS -retkelle, joko omatoimisesti Krabille suunnaten tai varaamalla yksityisen, räätälöidyn tilausreissun.

Koska monilla nettisivuilla on hieman vanhentunutta tietoa DWS -retkistä, on varminta varata retkensä vasta paikanpäällä Thaimaassa. Krabin seudulla lähes kaikki matkatoimistot ja hotellien tour deskit myyvät näitä retkiä, ja usein riittääkin kun varaa retken edellisenä päivänä.

Matkailusesongin aikaan marraskuulta–toukokuulle on mahdollista lähteä DWS -retkelle päivittäin, mutta low seasonin aikaan ollaan enemmän säiden armoilla, eikä retkiä toteuteta säännöllisesti.

Osa kokeneimmista kiipeilijöistä lähtee pikkuporukalla omatoimireissuun, usein melomalla, mutta tähän tarvitaan jo kuntoa melomiseen kiipeämispaikoille, alueen hyvää tuntemista ja omia välineitä. Ei vasta-alkajille!

Nykyään myös Khao Sokin kansallispuistossa (Krabista ja Phuketista hieman pohjoiseen) järjestetään kiipeily- ja Deep Water Solo -retkiä. Täällä hypätään meren sijasta järveen, eikä turistilaumoista ole tietoakaan (ks. www.paddleasia.com).

Voit kysellä myös täällä minulta lisää, autan parhaani mukaan!

Teksti: Rosita Juurinen (Thaimaan-kävijä ja osavuosioleilija)

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi