Krabin pyhät ja salaiset luolat

Tiikeritemppeli. Krabi, Thaimaa. Kuva: Shutter Style / Shutterstock.com

Kun Krabin perusnähtävyydet on nähty, on aika kokeilla jotain seikkailullisempaa. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten bongailet Krabin pyhiä ja salaisia luolia ja päädyt lopuksi vilvoittelemaan vesiputoukselle.

Kierroksen ehtii hyvin tehdä yhden päivän aikana, joko omatoimisesti skootterilla tai vaihtoehtoisesti taksilla tai tuktukilla.

Tiger Cave (Wat Tham Sua)
– Thaimaan pyhimpiä luolatemppeleitä

Wat Tham Suea -temppeli. Krabi, Thaimaa. Kuva: Balate Dorin / Shutterstock.com

Myönnetään, Tiikerinluolatemppeli ei ole lainkaan salainen, vaan yksi Krabin suosituimmista nähtävyyksistä – ja pyhimmistä metsätemppeleistä. Mutta kun luolia ollaan kiertämässä, niin ei tätä kannata jättää väliin.

Sitä paitsi täältäkin löytyy oma salainen kulmauksensa. Ja kun aloittaa päiväretken täältä varhain aamulla, on temppeli vielä tunnelmallisen rauhallinen.

Kovakuntoisimmat voivat kiivetä temppelin luota lähtevät portaat (kaikkiaan 1272 kpl!) kukkulan huipulle, jolta avautuvat mitä maireimmat maisemat komean Buddha-patsaan ääreltä.

Mutta temppelialueella on paljon muutakin nähtävää kuin komeat maisemat pitkän portaikon päässä. Temppelialue koostuu luolamaisista osista alttareineen sekä erillisistä temppelirakennelmista. Nähtävänä on lukuisia henki- ja jumalolentojen patsaita, joita käydään kunnioittamassa wai-kumarruksin ja suitsukkein.

Tiikeritemppeli. Krabi, Thaimaa. Kuva: Ivanukh / Shutterstock.com

Täällä kuten muissakin temppeleissä on mahdollista tehdä itselleen pikaennustus puisilla tikuilla. Ravistele temppelin sisältä löytyvää tikkupurkkia kasvojesi edessä alas polvistuneena, kunnes jokin tikuista tipahtaa maahan nenäsi eteen. Tikun numeroa vastaava ennustuslappu löytyy seinustan telineestä. Lapussa olevan englanninkielisen ennusteen voi ottaa itselleen muistoksi.

Näköalapaikalle vievän portaikon lisäksi temppelialueelta lähtevät toisetkin portaat. Ne vievät rauhalliseen, pystysuorien kallioiden ympäröimään viidakkolehtoon, Tiikerinluolatemppelin tunnelmallisimpaan osaan, jonne löytää vain harva temppelillä käyvistä vierailijoista. Ja näistä portaista selviää ilman teräsmiehen kuntoa.

Viidakkolehdossa on munkkien vaatimattomia asuinmajoja sekä lisää luolastoa tutkittavaksi ja kontattavaksi. Munkit käyttävät luolia meditoimiseen, mutta niissä sopii seikkailla silloin, kun meditointi ei ole käynnissä.

Alueen luonto ja maisemat ovat silmää hiveleviä, mutta temppelin röyhkeistä apinoista saattaa olla kiusaa varottamattomalle kävijälle. Omaisuudestaan kannattaakin pitää tiukasti kiinni ja eväiden syönnistä on viisainta pidättäytyä.

Temppeliin on vapaa pääsy, mutta pieniä lahjoituksia on toki suotavaa jättää lippaisiin.

Wat Tham Thep Rattan
– salainen luolatemppeli löytöretkeilijöille

Vajaan kymmenen kilometrin päästä Tiikeritemppelistä löytyy paljon tuntemattomampi luolatemppeli Tham Thep Rattan. Sille pääsee pitkin tietä, joka vie kohti Khao Phanom Benchan kansallispuistoa.

Nyt ollaan aivan eri maailmassa kuin Tiikeritemppelissä. Täällä eivät farangin flipflopit ole juuri polkua pölläyttäneet, ja vasta kourallinen turisteja onkin onnistunut löytämään tiensä temppelialueelle.

Vierailuhetkellämme temppelissä majaansa piti vajaan kymmenen munkin yhteisö. Alue on maisemiltaan aivan huikaiseva ja puhuttelee kävijäänsä hiljaisuudellaan ja koskemattomuudellaan.

Luolan läpi kuljettaessa avautuu toisella puolella silmien eteen taianomainen viidakkomaisema. Tätä on vain pysähdyttävä aistimaan. Mykistävää.

Wat Tham Thep Rattania ei löydy opaskirjoista, ja tienvarren opasteet ovat kutakuinkin puutteelliset, joten tämä seesteisyyden tyyssija pitää jäljittää ihan itse tai järjestää alueen tunteva paikallisopas ohjaamaan perille. Hiljattain paikasta on kuitenkin ilmestynyt hieman tietoa nettiin seekrabi-sivustolle.

Hylätyt luolat
– Lang Rongrian ja Tham Khao Pheung

Nämä kaksi luolaa mainitaan useissa opaskirjoissa ja nettisivuilla. Molemmat sijaitsevat lähellä Khao Phanom Benchan kansallispuistoaluetta (noin 20 km Krabi Townista), mutta ovat kansallispuiston rajojen ulkopuolella ja pääsymaksuttomia.

Ensin lähdimme selvittämään tietä Lang Rongriangille, ja muutaman paikallisneuvojan ohjeiden jälkeen luola löytyikin yllättävän läheltä tien vartta, pienen koulun takaa.

Hämmästys oli melkoinen, kun hieman ränsistyneessä opastaulussa kerrottiin, että luola on yksi Etelä-Thaimaan merkittävimmistä esihistoriallisista kohteista. Luola on toiminut hautapaikkana, ja sieltä on löytynyt ihmisasutukseen viittaavaa jäämistöä lähes 40 000 vuoden takaa.

Historiallisesta arvostaan huolimatta luola on jätetty tuuliajoille. Minkäänlaista ylläpitoa tai muuta opastusta luolaan ei tällä hetkellä löydy. Jäljistä päätellen luola toimii nykyisin lähinnä suojaisana huumausaineiden käyttöpaikkana. Surullista, mutta hyvä tiedostaa, jos tänne visiittiä suunnittelee.

Toisaalta turistivirtoja ei ole, ja taskulampun sekä tehokkaan hyttysmyrkyn turvin luolaan on mahdollista mennä parista kohtaa hieman syvemmälle sisään tutkiskelemaan. Mutta mikään suuri luolasto ei ole kyseessä. Jos sattuu reitin varrelle, niin kannattaa täällä toki piipahtaa.

Seuraava kohde luolanmetsästysreitillämme oli tippukivistään kuuluisa Tham Khao Pheung vielä lähempänä kansallispuiston portteja. Paikalle löydettyämme näimme heti, että luolan ylläpitotoimista oli luovuttu. Vain pieni bambukatos kieli siitä, että opaspalveluja ja neuvontaa oli joskus ollut saatavilla.

Polku luolan suuntaan oli pahasti ruohottunut, jopa viidakoitunut, eikä paikallisoppaani suostunut ilman parempaa varustusta raivaamaan tietä luolalle läpi vyötärölle saakka ulottuvan heinikon.

Luolan luoksepääsemättömyys oli pettymys. Jälkeenpäin kuulimme, että alueen nykyinen pormestari tai vastaava kyläpäällikkö ei ole halunnut enää ylläpitää kulkureittejä näihin luoliin. Tilanteet siis vaihtuvat Thaimaassa nopeammin kuin opaskirjat ehtivät päivittämään.

Minnethaimaassa.com-sivusto pitää kuitenkin kunnia-asianaan pitää sinut ajan tasalla muuttuvissakin tilanteissa. Krabin alueelta löytyy lukuisia muitakin luolia, joten luolajahtia riittää kiinnostuneille moneksi päiväksi ympäri provinssia. Yksi upea luola on esimerkiksi Tham Klang, jonka sisälle opastaa paikallinen, ystävällinen perhe..

Huay To -vesiputouksella

Vaihtelevien luolakokemusten päätteeksi menimme Khao Phanom Bencha kansallispuiston porteista sisään (pääsymaksu 200 bahtia) ja kävelemme lähimmälle ja suurimmalle vesiputoukselle eli Huay Tolle virkistävälle pulahdukselle.

Vesiputouksessa on ainakin viisi eri tasoa, joille voi kiivetä halujen ja kykyjen mukaan tai tyytyä lillumaan alkupään isommassa “altaassa”. Läheisyydestä löytyy myös muita vesiputouksia hämmästeltäviksi.

Kansallispuistossa on hyviä merkittyjä patikointireittejä muutaman tunnin vaelluksille. Mahdollisuus on myös bongata eksoottisia eläimiä. Tällä kertaa aurinko alkoi kuitenkin jo laskea Huay Tolta lähtiessämme, joten trekkailut siirtyivät toiseen kertaan.

Tarkempia ajo-ohjeita luolille ja vesiputoukselle löytyy tässä tekstissä mainittujen luolien nimiä googlettamalla.

Rosita Juurinen, Thaimaan-ystävä ja osavuosioleilija, joka on erikoistunut matkailuun Krabin alueella.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi