Krabi – nähtävyydet, retket ja tekemistä

Krabi sopii erinomaisesti aktiiviselle lomailijalle. Krabissa on paljon nähtävyyksiä ja tekemistä saarihyppelystä kalliokiipeilyyn, kajakilla melontaan ja luolaseikkailuihin. Valmiita retkiä voi varata suoraan hotelleista ja turistikylien pienistä matkatoimistoista. Kannattaa myös vuokrata skootteri ja tutustua Krabin kauniiseen maaseutuun omatoimisesti.

Alla kerrotaan tarkemmin Krabin nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista.

Krabin saariretket

thaimaa krabi saariretki
Koh Poda on yksi Krabin viereisistä autiosaarista. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Krabin vilkkaimman turistikeskittymän Ao Nangin omat rannat eivät ole mitenkään erityisen hienot – kannattaakin lähteä pitkähäntäveneillä retkille lähisaarille. Aivan Ao Nangin edustalla sijaitsee neljä pientä ja kaunista autiosaarta, jotka ovat suosittuja kohteita päiväretkille: ”Kanasaari” Ko Kai, ”Kauhasaari” Ko Thab, ”Kulhosaari” Ko Mo ja Ko Poda.

Saarille pääsee sekä opastetuilla retkillä että vuokraamalla pitkähäntäveneen omaan käyttöönsä. Ko Podalla toimii yksinkertainen majatalo, jossa voi myös yöpyä.

Pitkähäntäveneellä pääsee Ao Nangista myös kauniille, läpipääsemättömien jyrkänteiden ympäröimälle Railay-niemelle, jonka Ao Phra Nang on Thaimaan kauneimpia hiekkarantoja.

Kauempana merellä sijaitsee upea saari Koh Hong, joka nousee merestä kuin mahtava kivihirviö. Kiviotuksella on selvästi näkyvä sarvi ja ulkonevat silmät, turkkinaan vehreä viidakko. Koh Hongin komeat kalliot kätkevät suojaansa hiekkarannan, jonka hiekka on lumenvalkoista. Tännekin järjestetään retkiä – ja matkatoimistoista voi myös kysyä mahdollisuutta yöpyä saarella teltassa.

Krabin elokuvasaaret Ko Phi Phi ja James Bond Island

thaimaa krabi james bond island
James Bond Island, Phang Nga, Thaimaa. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Päiväretkiä tehdään myös elokuvista tutuille Ko Phi Phille ja niin sanotulle James Bond -saarelle. Phi Phin kaksoissaaret teki kuuluisaksi elokuva The Beach, jossa Phi Phi Donilla sijaitseva Maya Bay esitti salaista paratiisirantaa.

James Bond Islandiksi kutsutaan Phang-Nga-lahdella merestä pystysuorana tappina nousevaa saarta, jolla Roger Moore seikkaili elokuvassa 007 ja kultainen ase.

Kajakkiretket Krabissa

thaimaa melonta
Krabissa voi myös meloa. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Kajakilla pääsee melomaan Phang-Nga-lahden kauniisiin karstivuorimaisemiin ja mangrovemetsien sokkeloihin. Suosituimpia ovat melontaretket Bor Thoriin, jonka kohokohtana ovat ikivanhat luolamaalaukset.

Jos haluaa meloa vilkkaimpien reittien ulkopuolella, voi kokeilla Ko Karosin maisemia. Retkiä myyvät matkatoimistot.

Kajakkeja voi myös vuokrata suoraan Railay Westin rannasta ja Ko Podalta.

Krabin paras nähtävyys – Tiikerinluolatemppeli

thaimaa krabi tiikeritemppeli
Wat Tham Suea -temppeli. Krabi, Thaimaa. Kuva: Balate Dorin / Shutterstock.com

Suosittu retkikohde Krabista on pramea ”Tiikerinluolatemppeli” Wat Tham Sua, joka on saanut nimensä siitä, että temppelialueella olevassa luolassa on tiikerin tassua muistuttava kivimuodostelma.

Temppeliltä voi nousta portaita temppelivuoren huipulle, jolta avautuu yksi Thaimaan kauneimmista maisemista. Maisemaa ihaillakseen on tosin noustava 1272 porrasta!

Temppelin alueelta löytyy vielä toinenkin, melkein huomaamaton portaikko. Tämä portaikko nousee ensin satakunta askelmaa ja laskee sitten Tiikeritemppelin sydämeen, jyrkänteiden ympäröimään tunnelmalliseen viidakkolehtoon. Kiviseinämissä on luolia, joissa munkit meditoivat aamuvarhaisella ja iltaisin. Yhdessä luolassa on luuranko kaapissa muistuttamassa munkkeja elämän katoavaisuudesta.

Salaisen meditointilehdon takiakin kannattaa saapua Tiikerinluolatemppeliin, vaikkei edes aikoisi kiivetä vuoren laelle.

Krabin pyhimpänä pidetty temppeli sijaitsee yhdeksän kilometriä pohjoiseen Krabi Townista. Perille pääsee skootterilla, valmiilla retkillä tai songthaewilla, jossa lukee Tiger Cave.

Krabin paras vaellus – Tab Kak Hang Nak (Dragon Crest)

Krabi tekemistä
Lohikäärmeharjanne (Drago Crest) on Krabin uusin Instagram-suosikki. Perille pääsee Tubkaak-rannan läheltä patikkapolkua pitkin. Kuva: Darren Lawrence / Unsplash

Krabin paras vaellus vie Lohikäärmeenharjalle (Dragon Crest), kielimäisellä kallionkielekkeelle, jolla voi poseerata tyhjyyden yllä. Ja ihailla samalla upeita maisemia.

Dragon Crest tunnetaan myös nimellä Tab Kak Hang Nak Nature Trail, ja sen lähtee Tubkaak-rannan päädystä. Patikointiin kannattaa varata yhteensä ainakin pari tuntia.

Krabin kuumat lähteet ja Emerald Pool

thaimaa krabi smaragdi lampi
Smaragdilampi. Krabi, Thaimaa. Kuva: Volodymyr Goinyk / Shutterstock.com

Kuumissa lähteissä pääsee kylpemään Klong Thomissa. Kymmenen kilometrin päässä kuumilta lähteiltä sijaitsee viidakon syleilemä, sinivihreä Smaragdilampi eli Emerald Pool. Kauniista luonnon uima-altaasta nauttii parhaiten aamuvarhaisella arkipäivisin – viikonloppuisin paikalle kerääntyy paljon thaimaalaisia piknikkoreineen.

Krabin sademetsät

thaimaa sademetsä
Khao Phanom Bencha -kansallipsuisto. Krabi, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Emerald Pool sijaitsee pienessä Khao Nor Chuchin sademetsäkansallispuistossa, jossa voi myös patikoida. Patikointiretkelle voi ottaa suunnaksi Toan Tieo -vesiputouksen, jolle kulkee merkitty polku. Tunnelmallisimmillaan viidakko on aikaisin aamusta tai myöhään iltapäivällä. Puiston edustalla on muutama edullinen mökkikylä, joissa voi yöpyä tai syödä.

Khao Nor Cuhi sijaitsee noin 70 kilometriä Krabi Townista etelään. Suurin osa matkasta kulkee pitkin valtatie 4:sta, kunnes Klong Thomin jälkeen käännytään pikkutielle.

Krabin luolat

Mikä olisikaan parempi tapa syventää tuttavuutta Krabin kauniisiin kalkkikivijyrkänteisiin kuin marssia suoraan niiden suusta sisään?

Krabin karstivuorten sisässä on useita hienoja tippukiviluolia. Osaan voi meloa sisään kajakilla, toisissa voi ihailla kivikauden ihmisten luomamaalauksia.

Luolille pääsee Ao Nangista opastetuilla retkillä tai omatoimisesti skootterilla.

Lue lisää Krabin luolista.

Kalliokiipeily Krabissa

thaimaa krabi kalliokiipeily railay
Railayn rannan maisemissa kelpaa kiivetä usean köydenpituuden reittejä. Krabi, Thaimaa. Kuva: King Ropes Access / Shutterstock.com

Jadenvihreästä merestä nousevat pystysuorat kalkkikiviseinämät ovat tehneet Krabista yhden maailman kuuluisimmista kalliokiipeilypaikoista. Kiivettävää riittää sekä aloittelijoille että kokeneille kalliokiipeilijöille.

Krabin kalliokiipeily-yritykset ovat keskittyneet Railayn niemelle. Jos aikoo kiipeillä, kannattaa asua Railya Westillä, Railay Eastilla tai Had Tonsai -rannalla. Lue Rosita Juurisen erinomainen opas Krabin kalliokiipeilyyn.

Tavallisen kalliokiipeilyn lisäksi Krabissa voi harrastaa Deep Water Soloa eli kiipeämistä meren yllä ilman köysiä. Kun on kiivennyt mielestään tarpeeksi korkealle – tai putoaa – alastulo hoituu hyppäämällä mereen.

Sukellus ja snorklaus Krabissa

Suurin osa Krabin sukelluksista suuntautuu Ko Phi Phin ympäristöön mutta sukellusretkiä tehdään myös kauemmaksi Koh Lantan kohteille. Lue tarkemmin Thaimaan sukelluskohteista.

Snorklaaminen kuuluu lähisaarille tehtävien retkien ohjelmaan. Suurin osa snorklausretkistä tehdään aamulla. Iltapäivisin järjestetään snorklausretkiä, jotka huipentuvat pimeän laskeuduttua uimiseen valoplanktonin keskellä.

Ao Nangissa toimii suomalainen sukelluskeskus Fast Manta.

Krabi ja golf

Golfaajille Krabilla on tarjolla kaksi kenttää. Pakasai Country Club sijaitsee 40 kilometriä etelään Krabi Townista ja se toinen on Sofitel Krabi Phokeethra Hotelin yhteydessä.

Kokkikurssit Krabissa

Suosittua ajanvietettä Krabilla ovat myös kokkikurssit. Kokkikurssit ovat paras mahdollinen tapa tutustua thairuuan saloihin. Jo puolessa päivässä oppii ymmärtämään thaimaalaista ruokakulttuuria aivan uudella tavalla: thairuuan perusteet tulevat tutuiksi ja kynnys kotona kokkaamiseen laskee. Thairuokaa on yllättävänkin nopeaa ja vaivatonta valmistaa.

Erinomaisia kokkikursseja Ao Nangissa järjestää esimerkiksi hurmaava Miss Ya, jonka slogan kuuluu: ”Chop-chop, bang-bang ja silppua tulee!” Miss Yalla on sekä aamu- että iltapäiväkursseja kokkikoulussaan Krabi Cookery School. Aamukurssit pidetään kello 9–13 ja iltapäiväkurssit kello 13–18.

Krabin paikalliset matkatoimistot

Ao Nangissa ei ole puutetta retkien järjestäjistä. Thaimaalaiseen tapaan he ovat luotettavia. Asiakkaat noudetaan sovitusta paikasta sovittuun aikaan. Autot, joilla retkikohteisiin liikutaan ovat uusia ja hyväkuntoisia.

Suositeltava retkitoimisto on esimerkiksi A.R. Guitar, jolla on useampikin myyntikoju Ao Nangin vilkkaalla rantakadulla. Henkilökunnan tunnistaa helposti kirkkaan pinkeistä pikeepaidoista.

Toinen erittäin hyvä toimisto on todella pieni palveluntarjoaja AOR Tourguide: heidän työntekijänsä Sofiya on järjestänyt monenmoista retkeä ja pidempääkin kuljetusta sekä majapaikkoja jo useamman vuoden ajan monille skandinaaveille ja länsimaalaisille. Hän tuntee länsimaalaisten vaatimukset ja toimii nopeasti sekä ammattitaidolla. Hänen kauttaan järjestyy sujuvasti myös linja-auto-, juna- ja lentoliput esim. Phuketiin ja Bangkokiin. Lisäksi heiltä saa hyvän kuljettajan ja auton viemään (ja noutamaan) yksityisesti useisiin kohteisiin.

Krabin retket voi varata myös kätevästi netistä – samalla pääsee lukemaan muiden matkailijoiden arvosteluja kyseisistä retkenjärjestäjistä.

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi