Krabin paras kokkikurssi

Thaimaa kokkikurssi Ao Nang
Lopuksi pöytä on katettu itse tehdyillä thaiherkuilla.

Paras tapa tutustua thairuuan saloihin on osallistua Thaimaassa kokkikurssille. Jo puolessa päivässä oppii ymmärtämään paikallista ruokakulttuuria aivan uudella tavalla – thairuuan perusteet tulevat tutuiksi ja kynnys kotona kokkaamiseen laskee. Thairuokaa on yllättävänkin nopeaa ja vaivatonta valmistaa.

Kokkikursseja löytyy ympäri Thaimaata – Krabin Ao Nangissa suosittuja ovat syystäkin Miss Yan kurssit.

Miss Yalla on sekä aamu- että iltapäiväkursseja kokkikoulussaan Krabi Cookery School. Aamukurssit pidetään kello 9–13 ja iltapäiväkurssit kello 13–18. Kursseilla on hieman eri sisältö. Molemmilla opitaan tekemään kuitenkin currytahna, Pad Thai sekä erilaisia paistettuja riisiruokia kanan, possun tai naudanlihan kanssa. Iltapäiväkurssilla opitaan lisäksi muun muassa papaijasalaatin (som tam), kevätrullien ja kookosriisimangon valmistus. Kaikkiaan ruokalajeja valmistetaan noin 10 erilaista.

Monet hotellitkin järjestävät kokkikursseja, mutta ne ovat huomattavasti lyhytkestoisempia, eikä niissä opetella yhtä monta ruokalajia. Usein myös ruuanvalmistuksen esityöt, kuten vihannesten pilkkominen, on tehty valmiiksi. Hotellien keittiöt tapaavat olla miljööltään hienostuneemmat ja ”kliinisemmät”, kun Miss Yan keittiö on avoseinäisessä ”majassa”, mukavassa, metsäisessä ympäristössä.

Miss Ya huumorintajuinen ja mieleenpainuva persoona. Ao Nangissa hän on pitänyt ruokakurssejaan vuodesta 1995 alkaen. Sitä ennen hän työskenteli Bangkokissa kokkina hyvätasoisissa hotelliravintoloissa.

Opettamisen lomassa Miss Ya kertoilee juttuja ruoan valmistamisesta erilaisissa tilaisuuksissa ja erilaisissa työympäristöissä. Hän kertoilee myös hauskasti kömmähdyksistään. Yksi tarinoista kertoo, kuinka Miss Ya pääsi Bangkokiin muutettuaan hyvin lyhyen harjoitteluajan jälkeen töihin viiden tähden hotelliin ja siellä pääkokin apulaiseksi. Aluksi hän luuli, että uraloikka tarkoitti hänen olevan jo erinomainen kokki. Niinpä hän oli hieman loukkaantunut, kun hänet määrättiin alkuun pilkkomaan ja palastelemaan lihaa ja kasviksia. Ya kun ajatteli olevansa kykenevämpi jo paljon ”vaativimpiin” hommiin. Tarmokkaasti hän kuitenkin ryhtyi töihin.

Hämmästys olikin melkoinen, kun työn suorittamisesta ei seurannut ylistystä vaan nuhteita. Kuinka ollakaan, pääkokin mielestä veitsen käsittely oli liian hidasta ja aikaansaannokset liian isoja. Miss Ya kertoi olleensa aivan tyrmistynyt, sillä hän luuli tehneensä erinomaista työtä, mutta veitsenkäsittelystä alkaen uutta oppia tuli päivittäin.

Niinpä Miss Yan kursseilla kokkaaminen aloitetaan perusasioista. Raaka-aineisiin tutustutaan alusta pitäen. Ne leikataan, palastellaan, survotaan ja murskataan itse. Pitkäksi aikaa mieleen jää Miss Yan hokema ”chop-chop, bang-bang” – ja silppua tulee.

Kurssin aikana opitaan myös oikea tapa wokata; öljyn on oltava riittävän kuumaa ja yllättävän moneen ruokaan laitetaan wokattaessa kananmunaa joukkoon ainesosia sitomaan. Valmistaessa ei tarvita keittokirjan tarkkoja desilitramittauksia, vaan kaikki hoituu silmämääreellä. Kurssin lopuksi saadaan thaikeittokirja, joka sisältää tehdyt ruoat. Kirjassa on mitatkin, jotta kotona valmistaminen sujuu mallikkaasti ilman Miss Yan apua.

Mieleen kurssilta jää etenkin chilitahnan teko, joka on yllätyksellisen voimakas kokemus. Tuntuu, että pää on aivan chilipilvessä. Niin paljon chiliä todellakin laitetaan. Kannattaa välttää koskemasta kasvoihin tahnan teon aikana, sillä muuten alkaa iho punottaa ja nenä vuotaa eikä aivastuskohtauksista tahdo tulla loppua. Ryhmässämme näin kävi yhdelle henkilölle.

Tällaiset ruoanvalmistuskurssit ovat siksikin mukavia, että kun kerkiää kädestään jonkun veitsen tai kipon laskemaan, niin kas, saman tien se katoaa apulaisten toimesta tiskiin. Itselle jää vain ruoan laiton ilo, Miss Yan tarinoiden kuuntelu ja työvaiheiden mieleen painaminen.

Ryhmät eivät koskaan ole suuria, vaan 4–6 henkeä on tyypillinen ryhmäkoko. Joskus saattaa tosin ryhmässä olla jopa 8–10 henkilöä. Mutta silloinkin kaikki sujuu hyvin. Vaikka oma kielitaito olisikin hieman vaatimaton, ei sen vuoksi kannata jättää kurssia väliin, sillä ruoan valmistamisessa näkökyky on tärkein. Matkimalla Miss Yata pääsee todella hyvin kiinni oppimiseen ja hauskaan ruoanlaittoon.

Kursseja voi suositella myös perheen nuorisolle, sillä ruoat ovat helppoja valmistaa eivätkä ne vie kauan aikaa – thaikeittiön luomukset ovat aikamoista pikaruokaa.

Kurssin päätteeksi kaikki ruoat laitetaan kauniisti esille ja syödään yhdessä. Viimeistään ruokailun aikana pääsee tutustumaan lähemmin muihinkin kurssilaisiin ja ehkä luomaan jopa lähempiä tuttavuuksia. Ruoka kun yhdistää meitä kaikkia.

Missä: Krabi Cookery School, 269 Moo 2, Ao Nang, p. 075 662 155 / 081 979 0677, email: [email protected]
Perille voi päräyttää omin voimin skootterilla. Vaivattomin tapa on ostaa kurssi Ao Nangin pääkadun varrella päivystäviltä retkijärjestäjiltä, jolloin kurssille haetaan omalta hotellilta ja palautetaan samaan paikkaan.
Mitä maksaa: Puolen päivän kurssi 1400 bahtia.

Artikkelin on kirjoittanut ja kuvat ottanut Saritta Duhamel, jolla on 10 vuoden kokemusta matkailusta Krabin alueella.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi