Skootterin vuokraus Koh Taolla

Tämä Koh Taon tie on poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Kuva: Nick Hewson, Flickr CC

Helpoin tapa liikkua Koh Taolla on skootteri. Tai no, helpoin ja helpoin. Saarella nimittäin on melkoiset korkeuserot, ja mäkiä on vastassa minne ajatkin. Ja mäki tarkoittaa Koh Taon tapauksessa mäkihyppytornia vastaavaa koitosta, joka pistää tekemään ristinmerkin ennen yritystä.

Tarkoitus ei ole tällä säikäyttää ketään, vaan vain valmistaa tulevaan Koh Taon vuoristorataan.

Mutta mäistä ja vasemmanpuoleisesta liikenteestä huolimatta suosittelen mopon hankkimista, yhdellä poikkeuksella. Jos et ole koskaan skootterilla ajanut, siinä tapauksessa Koh Tao ei ehkä ole paras paikka aloittaa.

Takseillakin pääsee liikkumaan, hintaa kertyy tuolloin 200–500 bahtia riippuen tietysti matkan pituudesta ja siitä, montako henkilöä kyydin jakaa. Myös päivällä hinta saattaa olla edullisempi kuin auringonlaskun jälkeen.

Ja saarella kun ollaan, totta kai myös taksiveneet suhaavat rannalta toiselle. Kyyti vesiteitse maksaa 2000 bahtin paikkeilla kohteesta riippuen.

Edullisinta liikkuminen onkin omalla mopolla.

Mopon vuokraus Koh Taolla

Skootterivuokraamo Koh Taolla. Thaimaa. Kuva: Amnat30 / Shutterstock.com

Jos siis tunnet itsesi hyväksi kuskiksi, ei muuta kuin vuokraamoon! Ajokorttia et yllättäen tarvitse mutta passi vaaditaan. Se jää vuokraamoon pantiksi vuokrauksen ajaksi.

Valittavana on eri kokoisia ja tehoisia pyöriä, automaatti- tai puoliautomaattivaihteistolla varustettuna. Päivävuokra on 150–250 bahtia, kuukausivuokra 3000 bahtin hujakoilla.

Kypärää tuskin tarjotaan, mutta se on halpa henkivakuutus, joten ota sellainen, vaikka et niitä muilla katukuvassa näekään.

Kuten Kapteenin skootterin vuokrausvinkeissäkin mainitaan, Koh Taolla on tyypillistä, että skootteri käydään tarkkaan läpi pyörästä tehdyn piirroksen kanssa. Kuvaan merkataan jo ennen vuokraamosta poistumista jokainen kolhu, joka moposta löytyy. Pienestäkin uudesta naarmusta veloitetaan, ja joudut allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, jossa sitoudut maksamaan vahingoista.

Katso siis myös itse tarkkaan, mitä jälkiä pyörässä on, ja nappaa valokuvat itsellesi todisteeksi.

Vuokraamoista voin suositella muutamaa: kehuttu RPM löytyy lyhyen matkan päästä Mae Haadin satamasta. Sveitsiläisessä omistuksessa oleva Oli’s Motorbike löytyy niin ikään Mae Haadista Up Roadilta. Täältä löydät myös polkupyöriä, jos kunnon mäkitreeni kiinnostaa.

Jos otat allesi kuitenkin moottoripyörän, suuntaa ensitöiksesi kohti lähintä huoltoasemaa, mopon tankki kun on todennäköisesti tyhjä vuokraamosta lähtiessäsi.

Jätä mönkijät talliin

Oma lukunsa ovat mönkijät, joita monet turistit suosivat. Vinkki vitonen: jätä mönkkäri vuokraamoon. Saat sillä aikaiseksi huonoa jälkeä yhtä helposti kuin mopollakin, jos et huonompaakin. Lisäksi mönkijät turistien käsissä ovat helposti teiden tukkeena. Pienellä saarella on kätevämpää ajaa ketterästi mopolla.

Oma mopo paras mopo

Menopeliksi voi ostaa vaikkapa tämän näköisen viritetyn paholaisen. Kuva: Johanna Kasvinen

Jos tiedät viettäväsi saarella vähän pidemmän ajanjakson, kannattaa ostaa oma skootteri. Helpointa on liittyä Facebookissa ryhmään Koh Tao for sale, jossa voit kertoa minkälaista pyörää haet, eli automaattia- vai puoliautomaattia, kuinka tehokasta ja millä budjetilla.

Tarjolla on pääasiassa melko vanhoja prutkuja, jotka moni kylläkin kauppaa huollettuna. Esimerkiksi jarrut on hyvä tarkistuttaa korjaamolla. Myös renkaiden vaihto saattaa olla edessä.

Yksi olennainen asia, mitä ostaessa tulee selvittää, on se, onko skootterilla ns. vihreä kirja eli paperit. Paikallinen poliisi kun saattaa satunnaisesti ratsata pyöriä, ja jos omallasi ei papereita ole, se voidaan takavarikoida. Tämä on kuitenkin harvinaista, joskin hyvä tietää.

Läheskään kaikilla pyörillä ei papereita ole, jolloin mopon hinta myös saattaa olla huokeampi.

Hintahaarukka on ylipäätään laaja, noin 6000 bahtista aina 20 000 bahtiin ja kalliimpiinkin saakka. Seurailemalla ilmoituksia Koh Tao for sale -sivustolla pääset nopeasti kärryille siitä, paljonko mistäkin pyörästä yleensä pulitetaan.

Muista aina, liikenteessä…

Aina ajaessa ei selviä naarmuitta, ei kuski eikä puhelin. Kuva: Johanna Kasvinen

Kun on aika siirtyä liikenteen sekaan, pistä jäitä kypärään ja pysy tien reunassa. Teiden laidassa kulkee kaistale, jossa körötellessä olet poissa nopeampaa ajavien tieltä. Oman turvallisuuden takia on hyvä jättää ohittajille reippaasti tilaa, eikä huristaa kaistan keskellä.

Sivuteiltä voi odottaa porhaltavan päätielle toisen mopon ilman varoitusta, joten älä luota Suomessa tottumiisi liikennesääntöihin.

Pääasiassa varon itse kuitenkin enemmän muita länkkäreitä kuin paikallisia. Varsinkin kun etenkin high seasonin aikaan juhliva nuoriso piut paut välittää ohjeesta “don’t drink and drive”.

Varo erityisesti hiekkaa tiellä – se saa renkaat helposti luistamaan. Myös kuoppia osuu eteen tuon tuostakin, joten tilannenopeus suorallakin pätkällä on hyvä pitää kohtuudessa.

Ja vielä kerran: ne mäet. Kun suuntaat vaikkapa kohti ennestään tuntematonta rantaa, ota selvää, missä kunnossa sinne vievä tie kulloinkin on, ja kuinka pahoja mäkiä on odotettavissa. Tiet ovat usein osittain päällystettyjä, osittain hiekkateitä ja varsinkin hiekkapätkillä voi olla isojakin railoja sateiden jäljiltä.

Onnea matkaan – ja muista nauttia!

Kaiken kattavan varoittelun jälkeen toivotan mukavia hetkiä mopoilun parissa Koh Taolla. Pärräily on oikeasti nautinto, jota ei kannata jättää kokematta. Saari on kuitenkin pieni ja liikenne sen mukaista verrattuna isojen kohteiden kaoottiseen menoon. Ja avautuuhan saari ja sen eri puolet ihan eri tavalla, kun olet vapaa liikkumaan, minne nenäsi näyttääkään.

Seuraavassa starttipaketin osassa kerron, missä saat parasta murkinaa budjetistasi riippumatta. Koh Taolla en ole itse syönyt vielä kertaakaan huonoa ruokaa, joten herkuttelua on luvassa!

Kokemuksia skootterinvuokraamisesta Koh Taolla kertoi saarella asunut Johanna Kasvinen.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!