Koh Samui – parhaat nähtävyydet ja retkikohteet

Ang Thong Islands National Marine Park, Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Pikul Noorod / Shutterstock.com

Koh Samui on täynnä nähtävyyksiä ja hienoja retkikohteita. Käy ihmettelemässä muumiomunkkia ja tee retki Ang Thongin meriluonnonpuistoon, jonne Alex Garland sijoitti The Beach -romaaninsa salaisen saaren.

Sukeltamaan pääsee Siaminlahden parhaille sukelluskohteille ja golfaajillekin löytyy loistava kenttä.

Jätti-Buddha – Koh Samuin suurin nähtävyys

Wat Phra Yai -temppeli on jättimäisen Buddha-patsaan koti. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Puhhha / Shutterstock.com

Miksi: Koolla on väliä: 12 metriä korkea Buddha istuu lootusasennossa. Vieressä olevassa temppelissä voi kokeilla hauskoja ennustusautomaatteja. Jätti-Buddha on Koh Samuin suurin – ja tunnetuin nähtävyys-.

Missä: Big Buddha Beachin päässä Wat Phra Yai -temppelin yhteydessä.

Muumiomunkki – Koh Samuin erikoisin nähtävyys

Miksi: Lasivitriinissä istuu pilottilasit silmillään muumiomunkki Loung Pordaeng. Ruumis muumioitui itsestään 25 vuotta sitten – juuri niin kuin munkki oli viimeisinä hetkinään ennustanutkin. Munkin kerrotaan omanneen jo eläessään maagisia voimia. Ruumis on esillä muistuttamassa Buddhan opetuksista ja elämän katoavaisuudesta.

Missä: Muumiomunkki on Wat Kunaram -temppelissä, joka sijaitsee kehätien varrella saaren eteläosassa.

Meriluonnonpuisto Ang Thong – Koh Samuin paras retkikohde

Ang Thong -kansallispuisto. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Ikunl / Shutterstock.com

Meriluonnonpuisto Ang Thong on suojeltu saaristo, jonka autiosaarille kirjailija Alex Garland sijoitti romaaninsa Laguuni (The Beach) tapahtumat. Kirjaan pohjautuva elokuva tosin kuvattiin Ko Phi Phillä.

Ang Thong -saariston kohokohtia ovat näköalapaikka, jolta avautuvat upeat saaristomaisemat, ja pystysuorien kallioiden ympäröimä Smaragdijärvi. Päiväretkiä järjestävät useat matkatoimistot ja niiden taso vaihtelee: välillä ryhmäkoot voivat olla turhankin suuria.

Ang Thongin retken voi varata etukäteen netistä – ja lukea samalla arvosteluja, jotta pääsee hyvän matkanjärjestäjän kyytiin.

Na Muang – Ko Samuin paras vesiputous

Na Muang -vesiputous. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Ozerov Alexander / Shutterstock.com

Miksi: Ko Samuilla on useita vesiputouksia. Näistä komein – ja suosituin – on Na Muang.

Missä: Sisämaassa. Perille pääsee sekä omalla kulkuneuvolla että järjestetyillä retkillä.

Kotilomuseo – Ko Samuin paras pikkunähtävyys

Miksi: Pikkumuseon kotiloitakin kiinnostavampi on museon perustaja, belgialainen William, joka muutti Samuille vuosikymmeniä sitten. Vietä kiehtova juttutuokio.

Missä: Williamin kotona päätiellä hieman Nathonista pohjoiseen.

Isoisä- ja Isoäitikivi – Samuin tuhmin nähtävyys

Miksi: Pikkutuhma huumori piristää lomallakin. Kalliot Hin Ta ja Hin Yai muistuttavat naisen ja miehen jaloja ruumiinosia.

Missä: Lamai Beachin eteläosassa.

Puhveliottelut – Samuin autenttisin elämys

Miksi: Puhveliottelut ovat kiintoisa ikkuna paikalliseen arkeen. Maanviljelijöistä ja kalastajista koostuva yleisö lyö vetoa ja kannustaa kiihkeästi puhveleita, jotka puskevat toisiaan. Lopulta heikompi puhveleista perääntyy, ja kaksintaistelijoiden veriset haavat pestään niiden omalla lannalla.

Missä: Otteluita järjestetään viikoittain eri puolilla saarta. Kysy tarkemmat ajat ja paikat paikallisilta ihmisiltä tai matkatoimistoista.

SITCA – Samuin paras kokkikoulu

Miksi: Kehutussa kokkikoulussa SITCA – Samui Institute of Thai Culinary Arts voi opetella thairuuan saloja. Opetukseen kuuluu myös vihannesten koristekaivertamista. Tarjolla on sekä puolen päivän kursseja (n. 2000 bahtia) aloittelijoille että ammattimaisempaan makuun suunnattuja viikon ja kahden intensiivikursseja.

Missä: Chaweng Beachilla.

Käärmeshow – saaren kitsein nähtävyys

Miksi: Show’ssa esiintyy luurankomaisen laiha Somkrit Pootrakul, Thaimaan kuuluisin kobranlumoaja. Uskottavuutta show’hun tuovat miehen kädet, joista on amputoitu puolet sormista käärmeenpuremien takia. Hauskinta on täysin sekopäinen juontaja.

Missä: Käärmetalo sijaitsee Samuin lounaiskulmassa 4170-tien varrella. Esitykset klo 11 ja 14.

Koh Samuin retket pikkusaarille

Ang Thongin kansallispuistoa pienempimuotoisia saariretkiä voi tehdä omatoimisestikin. Samuin etelärannalta Thong Krutin kalastajakylästä voi hankkia pitkähäntävenekyydin läheisille pikkusaarille. Ko Tanilla on hiekkarantoja ja kalastajakylä, Ko Mudsumilla pitkä, autio hiekkaranta.

Golf Koh Samuilla

Golfia pääsee pelaamaan Santiburi Samui Country Clubin huippukentällä.

Sukeltaminen Koh Samuilla

Sail Rock on Koh Phanganin ja Koh Samuin lähialueen kuuluisin sukelluskohde, jossa vastaan voi uida jopa valashai. Kuva: Nicolasvoisin44 / Shutterstock.com

Aivan Samuin lähivesissä ei juurikaan sukelleta, vaan retket tehdään pikaveneillä kaupempana oleville kohteille. Vajaassa tunnissa pääsee Siaminlahden parhaille sukelluskohteille, kuten syrjäiselle Sail Rock -luodolle.

Nopeiden pikaveneiden ansiosta Samui onkin paras paikka sukeltaa Sail Rockilla: Samuilta lähteneet veneet ovat perillä ennen Koh Phanganilta tai Koh Taolta tulleita, ja ensiksi tulleilla on parhaat mahdollisuudet nähdä luodolla suuria otuksia.

Sukeltaminen on Samuilta käsin kalliimpaa kuin Koh Taolta. Tosin palvelukin on usein henkilökohtaisempaa, sillä Samuilla on vain muutama sukelluskeskus, ja nekin ovat keskittyneet palvelemaan pieniä ryhmiä.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi