Bangkokin Michelin-ravintolat

Bangkok Michelin ravintola
Modernia intilaista tarjoileva Gaggan on aistien juhlaa. Kuva: Kent Wang, Flickr CC

Bangkokista julkaistiin ensimmäisen kerran Michelin-opas vuoden 2017 lopulla, ja seuraava painos seurasi vuotta myöhemmin. Vuoden 2019 painoksessa kaikkiaan 26 bangkokilaista ravintolaa sai Michelin-tähden.

Yksikään ravintola ei saanut Bangkokissa kolmea tähteä. Kahden tähden arvoiseksi arvostettiin neljä ravintolaa (intialainen Gaggan, saksalainen Sühring, ranskalainen Le Normandie ja kansainvälinen Mezzaluna). Yhden tähden saikin sitten moni ravintola.

Michelin-ravintoloista yli puolet edustavat kansainvälistä ja ranskalaista keittiötä – mutta kun Thaimaassa ollaan, kannattaa jättää kansainväliset kotkotukset toiseen kertaan ja käydä kokemassa, miltä maistuu Michelin-tähden arvoinen thaimaalainen ruoka.

Poikkeuksen edelliseen tekee intialainen Gaggan, jossa jokaisen herkkusuun on melkein pakko käydä.

Oppaassa jaettiin myös Bib Gourmand -mainintoja, jotka tarkoittavat hyvää ruokaa kohtuuhintaan. Omalla sivullaan kerrotaan Bangkokin Bib Gourmand -ravintoloista.

Jay Fai – Michelin-tähden saanut katukeittiö

Bangkokin Michelin-ravintoloista vain yksi oli katukeittiö, Jay Fai, ja sekin on kymmenen kertaa tavallista katukeittiötä kalliimpi. Kallis Jay Fai on ollut aina, kiitos huippuluokan raaka-aineidensa, nykyisin sinne pitää vielä jonottaakin tuntikausia.

Ruoka Jay Faissa on toki hyvää, mutta sinne jonottamisen sijaan kannattaa suunnata herkuttelemaan Nahm-ravintolaan – mikä ei tule edes paljon kalliimmaksi.

Nahm – perinteistäkin perinteisempää thairuokaa

Bangkok Michelin ravintola
Nahm ei koreile annostensa esittelyllä vaan aidoilla mauilla. Sen takia se on saavuttanut suosiota myös thaimaalaisten asiakkaiden keskuudessa. Kuva: Edsel Little, Flickr CC

Nahm on yksi maailman parhaista ellei peräti se kaikkein paras thairavintola. Nahmin ensimmäinen inkarnaatio oli Lontoossa, jossa Nahm sai ensimmäisenä thairavintolona maailmassa Michelin-tähden. Vaikka ravintolaa pyörittää australialainen keittiömestari, David Thompson, on ruoka tinkimättömän perinnetietoista thaimaalaista.

Tarjolla on esimerkiksi ruokia, jotka perustuvat Thompsonin historiallisista arkistoista kaivelemiin resepteihin. Toki mukana on myös nykypäivän thaiklassikkoja – eikä niitä löydä mistään muualta yhtä viimeisen päälle tehtyinä.

Maut ovat vahvoja ja aitoja, raaka-aineet huippuluokkaa. Jos pidät vaikkapa pihvistä osterikastikkeella, käy maistamassa Nahmin versiota, etkä enää koskaan halua syödä halpaa turistiversiota.

Bo-lan – herkullisia riitasointuja

Toinen pitkäaikainen suosikki on Bo.lan, joka on jo vuosien ajan nauttinut mainetta yhtenä kaupungin parhaista thairavintoloista. Viehättävässä vanhassa huvilassa sijaitseva, thaimaalais-australialaisen pariskunnan pyörittämä ravintola tarjoaa pääosin perinteistä thairuokaa, vaikka mukana onkin aavistus myös modernin keittotaidon tuulahduksia.

Hauskaksi ravintolan tekee se, että pariskunta on kertonut riitelevänsä keittiössä lähes kaikesta, niin ruuasta kuin siitäkin, mihin suuntaan ravintolaa pitäisi kehittää. Tästähän saisi hyvän tosi-tv-sarjan.

Lisää Michelin-tähden saaneita thairavintoloita

Nahmin ja Bo-lanin ohella Michelin-tähden sai kymmenen muuta thairuokaa tarjoavaa ravintolaa.

Näistä erityisen mielenkiintoinen on herkullista girl poweria edustava Saawaan. Kahden kuuluisan naiskokin luotsaamassa ravintolassa herkutellaan 10 ruokalajin maistelumenuulla (1950 Bahtia), jossa thaimaalaiset ruokaperinteet ja moderni ote yhdistyvät tyylikkäästi.

Jos taas haluaa (välttämättä) maistaa thairuuasta molekyylikeittiön versioita, se onnistuu Siam Kempinski Hotelissa sijaitsevassa Sra Bua by Kiin Kiin -ravintolassa. Thaimaalaiset itse eivät ole olleet ravintolasta aivan varauksettoman innostuneita: monen paikallisen ravintolakriitikon mielestä molekyylimetkuilla kikkailu ei ole tuonut ruuan varsinaiseen makuun mitään lisäarvoa. Paikan juuret ovat kööpenhaminalaisessa Kiin Kiin -ravintolassa.

Aivan toisenlaista tunnelmaa tarjoaa Methavalai Songdaern, vanhan ajan klassikkoravintola, joka on seissyt iät ja ajat paikallaan Democracy Monumentin vieressä. Täällä perinnetietoiset thaimaalaiset liikemiehet ja korkea-arvoiset virkamiehet ovat tavanneet käydä illallistamassa – tai pitkällä lounaalla. Jos Helsingistä haettaisiin vertauskohtaa, voisi Methavalai Sonddaernia kutsua Bangkokin Palace-ravintolaksi. Moderni maailma on täältä kaukana.

Ja jos intoa riittää vielä yhteen Michelinin arvoiseen thairavintolaan, kohteeksi kannattaa ottaa Sorn, joka on erikoistunut eteläthaimaalaiseen ruokaan.

Gaggan – herkullisen kikkailevaa intialaista

Thaimaalaisen ruuan lisäksi Bangkokin Michelin-ravintoloissa kannattaa ehdottomasti maistaa myös intialaista. Useasti Aasian parhaana ravintolana palkittu Gaggan edustaa intialaista molekyylikeittiötä.

Täällä kannattaa käydä mieluummin enemmin kuin myöhemmin, sillä ravintolan omistaja, keittiömestari Gaggan Anand, on sanonut sulkevansa ravintolansa vuonna 2020.

Sühring – Bangkokin saksalainen Michelin-ravintola

Sühring on viime vuosien ravintolasensaatio Bangkokissa: kahden saksalaisveljeksen perustama Suhring tarjoaa currywurstista ja possunpotkasta gourmet-versioita kahden Michelin-tähden arvoisesti. Ihmettele ja ihastu!

Kokemuksia Bangkokin Michelin-ravintoloista

Kerro kommenttiosuudessa kokemuksiasi Bangkokin Michelin-ravintoloista. Mitä mieltä olet: kumoavatko ne vanhan viisauden, jonka mukaan paras thaimaalainen ruoka löytyy pienistä ja edulisista ravintoloista ja kalliissa paikoissa maksaa vain turhaan tyylikkäistä puitteista?