Wat Pho ja Bangkokin Jätti-Buddha

Wat Pho temppeli Buddha
Wat Po -temppelin makaileva Buddha. Bangkok, Thaimaa. Kuva: DR Travel Photo and Video / Shutterstock.com

Wat Pho on Bangkokin kuuluisimpia temppeleitä. Vetonaulana on jättimäinen makaava Buddha-patsas ja thaihieronta, jonka voi ottaa temppelin hierontakoulun oppilailta.

”Me näytimme kuin lilliputeilta, jotka ympäröivät Gulliveria”, ranskalainen Markiisi de Beavouir kirjoitti vuonna 1867 kiivettyään Wat Phon (Wat Po) jättiläismäisen makaavan Buddhan päälle.

Turha kuvitella, että liki 50 metriä pitkän patsaan päälle pääsisi enää kiipeämään, sen sijaan Wat Phossa voi ottaa thaihieronnan.

Temppeli tunnetaan turistien keskuudessa parhaiten jättimäisestä Buddhastaan, mutta Wat Pon todellinen aarre ovat sen seinätaulut, jotka kuvaavat perinteistä lääketiedettä ja thaihierontaa. Piirustukset on otettu osaksi Unescon maailman muisti -listaa.

Seinämaalaukset näyttävät ihmiskehon energiakanavat. Wat Po -temppeli, Bangkok, Thaimaa. Kuva: Helissa Grundemann / Shutterstock.com

Piirustukset toimivat aikoinaan oppikirjan virkaa: Wat Possa toimi koulu, jota on myös kutsuttu Thaimaan ensimmäiseksi yliopistoksi. Siitä on jäljellä Thaimaan arvostetuin thaihierontakoulu, jonka opiskelijat hierovat harjoitustöinään temppelikävijöitä.

Temppeli on suuri ja mukava kuljeskella. Alueelta löytää monenlaista mielenkiintoista katseltavaa, kuten suuria kivipatsaita, jotka esittävät hatuistaan ja suurista nenistään päätellen eurooppalaisia. Patsaat ovat tulleet Kiinasta kauppalaivojen painoina, eikä niille keksitty muutakaan käyttöä kuin laittaa ne Wat Pota vartioimaan.

Vierekkäin seisoviin neljään suureen temppelitorniin on haudattu Bangkokin neljän ensimmäisen kuninkaan tuhkat.

Tyyliltään temppeli on sekasotku. Keskustan suurimpaan temppeliin jokainen hallitsija on halunnut jättää vuorollaan oman kädenjälkensä.

Muista myös katsoa Buddhan jalkapohjia. Niiden helmiäiskoristelut ovat varhaisen Bangkokin taiteellinen mestariteos. Jos maan päälle jonakin päivänä ilmestyy joku, joka väittää itseään Buddhaksi, väitteen todenperäisyys on helppo todistaa: miehen jalkapohjista pitää löytyä samat symbolit.

Buddhan selän takan on rivissä 108 pronssikippoa, joihin voi pudotella kolikoita. Kilahdusten mukana voi toivoa joko montaa asiaa tai yhtä asiaa perinpohjaisesti.

Vierailu Wat Pho -temppelissä

Wat Pho sijaitsee joen rannalla Bangkokin vanhassakaupungissa, heti Suuren palatsin eteläpuolella. Sisäänkäynnit Sanam Chai- ja Maharat-kaduilla. Hierontasalit löytyvät Maharat-kadun puolelta. Jokilaituri Tha Tien.

Wat Phon aukioloajat: Joka päivä kello 8–17.

Pääsymaksu muutaman euron.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi