Bangkokin parhaat kokkikurssit – neljä erilaista vaihtoehtoa

bangkok kokkikurssi
Poo näyttää, mitä hänen nimensä tarkoittaa. Kuva: Antti Helin

Bangkokissa kannattaa ehdottomasti osallistua puolen päivän kokkikurssille. Kursseilla oppii tekemään thairuokaa, mutta vieläkin suurempi syy niille osallistumiselle on se, että samalla pääsee tutustumaan bangkokilaiseen arkeen.

Cooking with Poo -kurssi pidetään Khlong Thoey slummissa ja Amita Thai Cooking Class sijaitsee pitäjänsä kauniissa vanhassa talossa Thonburin kanavien varrella.

Samalla oppii, että herkullista thairuokaa on paljon helpompi ja nopeampi kokata kuin alun perin saattaisi kuvitella. Suurin osa herkuista syntyy kädenkäänteessä.

Kaikki kurssit sopivat aloittelijoille. Jos on jo kokenut thairuuanlaittaja, kannattaa erikseen pyytää yksityistä ja vaativampaa kurssia.

Jos taas on kiinnostunut kotiruuan sijaan tyylikkäämmästä ja modernimmasta thairuuasta, sitä oppii valmistamaan julkkiskokin pitämässä Issaya Cooking Studiossa.

May Kaidee Cooking Schoolissa oppii puolestaan tekemään thaimaalaista kasvisruokaa.

Amita Thai Cooking Class – ihana kokkikurssi kanavan varrella

Tämä on aivan ihana kokkikurssi – kiitos sijaintinsa ja sydämellisen pitäjänsä! Maailmaa nähnyt vanha rouva Tam järjestää kokkikurssinsa omassa kotitalossaan Thonburin kanavien varrella.

Jo matka Amita Thai Cooking Class -kokkikurssille on elämys. Pikkubussi hakee hotellilta ja vie Chao Phraya -joen varteen, jossa noustaan pitkähäntäveneeseen, joka kuljettaa joen yli Thonburin kanaviin. Kokkikurssin hinnalla pääsee siis tutustumaan myös Thonburin kiehtoviin kanaviin, joiden vartta koristavat vanhat, paalujen varassa seisovat puutalot.

Ohitse vilahtaa myös muutama moderni luksushuvila – Thonburista on tulossa hiljalleen trendikäs asuinalue.

Viimein saavutaan Tamin vehreän kotitalon luokse. Seitsemääkymmentä lähentelevä Tam toivottaa vieraansa sydämellisesti tervetulleeksi – samoin hänen puhuva lintunsa Basil.

”Good morning!” lintu raakkuu.

Aluksi istutaan kaikessa rauhassa puutarhassa olevan pöydän ääreen ja tutustutaan. Tam kertoo lapsuutensa ajoista kanavien varrella, kuinka hän oppi uimaan kotitalonsa edustalla, kun kanavat olivat vielä puhtaita, ja kuinka niitä pitkin kävi melomassa pitkin päivää kaikenlaisia kauppiaita.

”Aamulla kahvivene möi vastapaahdettua kahvia – parempaa kuin Starbucks! Popcornivene tarjosi välipalaa ja illalla saattoi ostaa nuudelit lampulla valaistusta veneestä. Muistan vieläkin sen näyn, kuinka lyhdyin valaistut veneet kulkivat kanavia pitkin.”

Sittemmin katuruokaveneet ovat lopettaneet melkein kokonaan toimintansa, vaikka silloin tällöin voi vielä muutaman nähdäkin.

Jos haluat, kysy myös Tamin elämästä – kokkikurssit ovat hänen eläkepäiviensä harrastus. Nuorempana hän toimi niin lakimiehenä kuin vaatesuunnittelijanakin.

Sitten tutustutaan talon yrttitarhaan – toisin kuin monella muulla kokkikurssilla, tällä ei käydä paikallisella torilla. Se ei haittaa: kanava-ajelu ja yrttitarha ovat tarpeeksi kiehtovia elämyksiä. Yrttitarhassa oppii vaikka mitä yrttien käytöstä thairuuassa.

Varsinainen opetustilaisuuskin on hauska: Tam kertoo kaikenlaista kiehtovaa thairuuasta – myös sen, miten osan ruoka-aineista voi korvata helpommin kotimaan kaupoista löydetävillä raaka-aineilla.

Vaikkapa sen, että somtam-papaijasalaatissa palmusokerin voi korvata saman makuisella vaahterasiirapilla ja pienet katkaravut rapeaksi paahdetulla pekonilla. Ja papaijan sijaan voi käyttää vaikka raastettua porkkanaa.

Sekin hyvä vinkki tulee tutuksi, että satay-vartaisiin on helppo leikata liha ohuiksi viipaleiksi, kun pitää lihaa ensin hetken aikaa pakastimessa.

Ja sitten kokataan – ja herkutellaan! Kokemus jää mieleen: olo on kuin olisi ollut sydämellisen thaimaalaisen rouvan luona vieraisilla.

Mutta vielä viimeinen kysymys: miksi Tam on nimennyt kokkikurssinsa Amitaksi?

”Amita tulee sanskriitista, tarkoittaa ikuisesti. Se on kaunis nimi – ja alkaa A-kirjaimella eli tulee aakkosissa heti alussa!”

Amita Cooking Class maksaa 3000 bahtia per henkilö. Hintaan sisältyy kuljetus hotellilta joenvarteen ja kanavaveneellä pitkin Bangkok Yai -kanavaa Tamin kotitalolle.

Cooking with Poo – hauska kokkikurssi slummissa

Karismaattinen rouva Poo tarjoaa thaimaalaiseen katuruokaan keskittyviä kursseja keskellä Klong Toeyn kaupunginosaa. Poo toimi itsekin katukeittäjänä ennen kuin australialainen hyväntekeväisyysjärjestö Helping Hands ehdotti hänelle turisteille suunnatun kokkikoulun avaamista.

Cooking with Poo -kokkikursseista tulikin nopeasti hyvin suosittu ja pidetty, osin Poon pirteän karisman ansiosta, osin siksi, että koulu sijaitsee kiinnostavalla alueella Klong Toeyn slummissa, aivan Bangkokin keskustan kupeessa.

Eikä kokkikoulun hassusta nimestäkään ole ollut haittaa. Poo ei tosin tietenkään tarkoita sitä itseään, vaan kokkikoulun vetäjän lempinimeä, joka tarkoittaa thaiksi kellojambolaani-hedelmää (engl. rose apple).

Tosin jos aivan tarkkoja ollaan, kokkikoulun alue ei ole varsinaista slummia, vaan varsin viihtyisä, vaikkakin köyhänpuoleinen, paikallinen asuinalue slummin vieressä. Varsinaiseen Klong Toeyn slummiin ei kokkikurssin yhteydessä tutustuta. Kiinnostava tämä silti on!

thaimaa hyönteinen
Klong Toeyn torilla myytävät heinäsirkat sopivat erinomaisesti snäksyiksi vaikkapa oluen kanssa nautittuna. Kuva: Antti Helin

Heti kurssin aluksi tutustutaan Klong Toeyn tuoretoriin, Bangkokin suurimpaan. Torilla käyminen on vähintään yhtä kiinnostava osa päivää kuin itse kokkaaminen, sen verran fear factor -kamaa torilla myydään: sammakoita, sianpäitä ja hyönteisiä. Sekä tietenkin tavallisempia tuotteita kuten eläviä kanoja, monenmoisia mereneläviä ja tuoreita hedelmiä.

Kurssilla valmistetaan kolme ateriaa, jotka voi syödään paikan päällä. Ryhmät ovat pieniä ja tunnelma rento ja mukava. Kurssi sopii hyvin myös lapsille, sillä pääpaino on esitelmöinnin sijaan tekemisellä.

Kolikon toinen puoli onkin sitten se, ettei kurssilla saa sen syvempää tietämystä thairuuasta: Poo ei avaa juuri lainkaan thairuuan syvintä olemusta eli sitä, kuinka tärkeässä osassa ovat muutamat ruoka-aineet ja miten eri yritit toimivat keskenään.

Jos siis on kiinnostunut syvällisemmästä otteesta thairuokaan, kannattaakin suunnata seuraavaan valintaamme eli sankarikokki Ian Kittichain keittiöön.

Issaya Cooking Studio – kuuluisan kokin kokkikurssi

ian-kittichai
Ian Kittichai näyttää, miten kalakakkuja paistetaan. Kuva: Antti Helin

Issaya Cooking Studiota pitävä Ian Kittichai on Thaimaan tämän hetken kuuluisin ja rakastetuin keittiömestari, joka esiintyy Kokkisota-tyyppisissä ohjelmissa ja pyörittää niin montaa kehuttua thairavintolaa ympäri maailmaa, ettei mukana tahdo pysyä.

Menestyksestään huolimatta Kittichai on ihastuttavan vaatimaton ja sydämellinen ihminen. Syynä taitaa olla se, että Kittichai aloitti hyvin vaatimattomista oloista, vanhempiensa katukeittiön apupoikana, joka kävi joka aamu ennen koulua hakemassa äitinsä apuna raaka-aineet Klong Toeyn torilta. Koska äiti ei osannut ajaa, 12-vuotias poika pääsi rattiin.

Monen käänteen kautta Kittichai päätyi Englantiin ravintolaan oppipojaksi, ja kaiken vapaa-aikansa hän maleksi kirjakaupan ruokakirjaosastolla.

”En kuitenkaan lukenut keittokirjoja vaan kuuluisien kokkien elämäkertoja. Halusin tietää, miten heistä tuli kuuluisia. Paljastui, että he kaikki menivät Ranskaan oppiin.”

Ja niin Kittichai päätyi Ranskaan ja sieltä ympäri maailmaa Four Seasons -luksushotellien keittiöihin, kunnes hän avasi ensimmäiset omat ravintolansa New Yorkiin ja myöhemmin Dubaihin ja ties minne. Bangkokissakin hänellä on muutama ravintola, joissa kannattaa käydä. Esimerkiksi thairuokaa kekseliäästi kokkaava Issaya on valittu yhdeksi Aasian parhaista ravintoloista. Kittichain eurooppalaisen keittiön taitoja pääsee taas kokeilemaan kestosuosikissa, gastrobaarimaisessa Hyde and Seekissä.

Ravintolat ovatkin paras paikka päästä vaihtamaan muutama sana Kittichain itsensä kanssa – omaan kokkikouluunsa hän ehtii harvoin opettamaan, ellei sitä erikseen toivota ja järjestetä. Mutta jos on tosissaan kiinnostunut, niin kannattaa tehdä, sillä Kittichai on uskomattoman hyvä opettaja ja kiinnostava luennoitsija.

Onneksi myös Kittichain apulaiset osaavat asiansa Issaya Cooking Studio
-kokkikoulussa, joka on erikoistunut kaikkein tavallisimpien thairuokien sijaan siihen, että kurssilla opitaan tekemään thairuokia Kittichain luovilla resepteillä tuunattuna ja opitaan samalla mielenkiintoista teoriaa thaimaalaisen ruuan tekemisestä kuten vaikkapa siitä, mitkä ainekset sopivat keskenään ja miksi ankanmunat ovat Thaimaassa halvempia kuin kananmunat.

Suosituin kurssi on puolen päivän kurssi, jolla valmistetaan kolme ruokalajia. Ruokalajit ovat yhdistelmä perinteistä thairuokaa ja kokeilevampaa kokkaustaitoa. Kokkausstudiosta on kuitenkin myös mahdollista varata pitempiä kursseja, tarvittaessa vaikka mestarikokiksi asti.

Issaya Cooking Studion tilat on silmiä hivelevän kauniisti sisustetut ja ruokiin käytetyt raaka-aineet erinomaisia. Kokkikoulu sijaitsee luksusostoskeskus Central Embassyn alakerrassa, ruokamarkkinoiden luona.

May Kaidee Cooking School

Thaimaa on vaikea paikka kasvissyöjälle: melkein ruokaan kuin ruokaan ujutetaan ainakin vähän lihaa tai mereneläviä, ja selkeitä kasvisannoksiakin maustetaan thaikeittiön tärkeimmällä mausteella, suolan korvikkeella eli kalakastikkeella. Koeta siinä sitten olla kasvissyöjä.

Mutta mutta. Muutama ravintola Bangkokissa on erikoistunut sataprosenttiseen kasvisruokaan ja niistä kuuluisin on May Kaidee.

Vegetaariseen ja vegaaniruokaan erikoistunut May Kaidee on järjestänyt kokkauskursseja vuodesta 1988 lähtien. Puolen päivän kurssilla valmistetaan kahdeksan ruokalajia ja osallistujat saavat lisätietoa thaimaalaisista yrteistä, mausteista, ruoka-aineista ja chilitahnan valmistuksesta. Pitempiäkin kursseja on tarjolla.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi