Bangkok polkupyörällä – sulaa hulluutta vai paras tapa tutustua kaupunkiin?

Bangkok polkupyörä
Bangkokissa on hauskaa pyöräillä. Kuva: Antti Helin

Idea voi kuulostaa täysin älyttömältä, jopa itsesuojeluvaiston vastaiselta: lähteä kiertämään Bangkokia polkupyörällä. Eikö Bangkokin liikenne ole siihen aivan liian kaoottista ja ilmasto liian kuuma?

Niin MinneThaimaassa-sivuston Kapteenikin luuli, kunnes kokeili itse. Ja mitä paljastui: puolen päivän pyöräretki on loistava tapa tutustua Bangkokin Thonburin puoleisille rauhallisille, jopa maalaismaisille sivukujille ja kanaviin.

Bangkokissa on useita pyöräilyfirmoja

Bangkokissa on useita yrityksiä, jotka järjestävät pyöräilykierroksia. Testasimme Bangkok by Bike -firman peruskierroksen.

Firmaa pyörittää keski-ikäinen tanskalainen Arne, joka on järjestänyt Bangkokissa pyöräilykierroksia kymmenen vuoden ajan.

”En ollut ensimmäinen mutten myöskään viimeisin pyöräilyretkien järjestäjä”, Arne sanoo.

Kaikki lähti siitä, että hän innostui ensin itse pyöräilemään kotikulmillaan Thonburissa ja ajatteli sitten, että hän voisi tarjota samoja elämyksiä matkailijoille.

Kaikki reitit ovatkin Arnen itsensä suunnittelemia, eikä niillä näy muita pyöräilijöitä. Pyöräily tapahtuu Thonburin puolella eli Chao Phraya -joen vastarannalla perus-Bangkokia ajatellen.

Arne vetää suurimman osan kierroksista itse, thaimaalaisen paikallisoppaansa kanssa. Vilkkaimpaan aikaan hän ei tosin ehdi kaikille kierroksille mukaan.

Se ei ole suuri haitta. Paikalliset, englannintaitoiset oppaat hoitavat suurimman osan puhumisesta.

Mitä Bangkokin polkupyöräretkellä kokee?

bangkok polkypyörä
Pyörällä käydään pikkukujilla, joihin ei omin nokin löytäisi.

Bangkok by Biken retkillä pyöräillään Thonburissa, joka on kiehtovaa seutua, koska se eroaa niin paljon Bangkokin muusta keskustasta. Thonburin sivukujilla maisemat ovat vehreitä, talot tehty puusta ja tunnelma onkin useassa kohtaa kuin maaseudulla.

”Melkein kaikki turistit ovat joen toisella puolen. Tämä Thonburi on paljon vähemmän kehittynyt ja aidompi”, Arne sanoo.

Retki vie kolmelle erilaiselle alueelle. Ensin pyöräillään köyhän alueen läpi, jossa talot ovat tiiviisti rakennettu ja kapeat kujat toimivat asukkaiden olohuoneina. Täällä pääsee kurkistamaan läheltä – vaikka toki ohi pyyhältäen – tavallisten thaimaalaisten arkea.

Arnen mukaan pyöräilijät eivät kuitenkaan haittaa paikallisia: ”He ovat tottuneet elämään lähellä toisiaan, eikä meidänkään tarvitse häpeillä. Täällä ei olla totuttu yksityisyyteen. Heitä eivät haittaa ohitse pyyhältävät pyöräilijät, vaan päinvastoin sanoisin, että se on heille päivän viihdeannos.”

Seuraavaksi saavutaan rikkaiden omakotitaloalueelle, jossa komeat lukaalit on ympäröity korkein aidoin eikä ihmisiä näy missään. Myös poliitikko Thaksin Shinawatran entinen kotitalo ohitetaan. Täällä tulee väkisinkin tunne, että elävätkö edellisen, köyhemmän asuinalueen ihmiset sittenkin kokemuksellisesti rikkaampaa elämää kuin heidän varakkaammat naapurinsa, jotka ovat eristäytyneet muuriensa suojaa?

Rikkaiden alueelta ei ole kuin muutama käännös kulman ympäri ja saavutaan aivan maaseudulle kanavia reunustavien banaanipuiden varjoon. Täällä tosiaan huomaa, kuinka Bangkok alun perin rakennettiin upottavalle suomaalle. Kontrasti on huikea pilvenpiirtäjien Bangkokiin, joka on vain muutaman kilometrin päässä joen toisella puolen.

Pyöräily Bangkokissa on yllättävän miellyttävää

Puolen päivän kierroksella pyöräillään reilun 15 kilometrin matka hyvin rauhallisella tempolla ja usein pysähdellen.

Liikennettä kapeilla sivukujilla ei juurikaan ole, eikä pyöräillessä tule edes kuuma; pyörän selässä vastaan puhaltaa koko ajan kevyt ilmavirtaus aivan kuin kantaisi mukanaan tuuletinta.

Ja matka taittuu juuri sopivalla vauhdilla – koko ajan on jotain mielenkiintoista nähtävää.

Pyöräretken suurimpia yllätyksiä olikin se, kuinka paljon miellyttävämpää oli pyöräillä kuin kävellä Bangkokissa.

Paluumatka pitkin Thonburin kanavia

Takaisin palataan veneellä pitkin Thonburin kanavia, joten pyöräretkellä kokee senkin kiehtovan elämyksen kaupanpäällisiksi.

Venematkalla nähdään banaani- ja papaijapuuviljelyksiä ja asumuksia, joita on rinta rinnan lahoavia taloja ja upeita tiikkipalatseja.

Thaimaat ovat perinteisesti joen ja kanavien varren kansaa, ja on jotenkin lohduttavaa huomata, että vaikka maailma modernisoituu, eivät kaikki varakkaatkaan thait halua muuttaa pilvenpiirtäjiin ja betoniympäristöön, vaan moni suosii silti edelleen vanhoja kotikulmiaan veden ja vehreyden äärellä.

Eli juuri siinä ympäristössä, jonne pyörämatka on vienytkin.

Kenelle: Pyöräretki Bangkokissa ei ole fyysisesti lainkaan rankka, ja se sopiikin melkein kaikenikäisille. Arne suosittelee retkiä yli kymmenvuotiaille, mutta nuoremmatkin ovat päässeet mukaan, jos he ovat kokeneita pyöräilijöitä.

Plussat: Pyöräily on loistava tapa nähdä toisenlaista Bangkokia, ja Bangkok by Biken reitti oli hyvin valittu. Pyöräretki on tavallaan aikamatka Bangkokiin muutaman vuosikymmenen taakse ennen hurjaa taloudellista kasvua.

Miinukset: Arne on mukava tyyppi, mutta hieman kulmikas ja omapäinen. Lisäksi iso osa kierroksella kerrotuista faktoista Bangkokista oli osin vääriä, joten älä ihmettele, jos olet joistain faktoista eri mieltä.

Myös osa paikallisoppaan jutuista thaimaalaisesta kulttuurista oli kummallisia; monet niistä perustuivat satojen vuosien takaisiin kulttuuriin, joka ei ole enää vallalla. Mainittakoon esimerkkinä väittämä siitä, että thait eivät perinteisesti polttohautaa vainajiaan vaan hautaavat heidät. Näin olikin muinaishistoriassa, kun thaiden esi-isät harjoittivat ruukkuhautaamista, mutta polttohautaaminen on ollut vallalla viimeiset vuosisadat kun thait ovat olleet pääosin buddhalaisia.

Yhteenveto: Pienistä tai suurista asiavirheistä (makuasia) huolimatta kannattaa lähteä Bangkok by Biken kierrokselle, sillä pyöräilemäänhän tänne on tultu, ja kierros vie hyvin monipuolisiin maisemiin.

Nettiosoite: bangkokbybike.com

BANGKOK | HOTELLIT | RAVINTOLAT | YÖELÄMÄ | OSTOKSET

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!