Koh Chang Noi – pienempi ja rauhallisempi ”Norsusaari”

Missä kaikki ovat? Koh Chang Ranongin rantaa ei väentungos pilaa. Kuva: Antti Helin

Thaimaassa on kaksi ”Norsusaarta” eli Koh Changia. Suurempi ja tunnetumpi sijaitsee Siaminlahden puolella lähellä Kambodžaa ja pienempi ja tuntemattomampi Andamaanienmerellä Ranongin provinssissa lähellä Koh Phayamia ja Myanmaria.

Jälkimmäisenkin virallinen nimi on Koh Chang, mutta sekaannuksen välttämiseksi sitä kutsutaan yleensä nimellä Ko Chang Noi eli Pieni norsusaari tai vaihtoehtoisesti Ko Chang Ranong.

Koh Chang Noi on säilynyt varsin tuntemattomana turistien keskuudessa, tosin aivan viime vuosina se on alkanut nousta suosiossa paremmin tunnetun naapurinsa Ko Phayamin rinnalle. Mutta ei huolta: molemmat saaret ovat edelleen ihanan rauhallisia ja niiltä löytää yllin kyllin edullisia rantabungaloweja!

Suuremmalta kehitykseltä Ko Chang Noi -saarta on suojellut se, ettei meri ole täällä niin kirkasta ja turkoosia kuin Andamaanienmeren eteläisemmillä saarilla. Mutta se on sivuseikka chilliä piilopaikkaa etsiville laiskottelijoille! Monelle se on itse asiassa siunaus. Sillä Ko Chang Noi tarjoaa sitä mitä lupaakin: rennompaa ja raukeampaa saarta saa Thaimaasta hakea.

Millainen saari on Ko Chang Noi?

Makalla Koh Chag Noille. Edessä häämöttävä saari on reunoiltaan kukkulainen ja keskeltä lättänä. Kuva: Antti Helin

Vaatimattomasta maineestaan huolimatta Ko Chang Noin pääranta Ao Yai eli Suuri lahti ei ole missään nimessä huono, melkeinpä päinvastoin: se on houkuttelevan pitkä ja vaalea. Eteläpäässä rannan jakaa kahtia joki, jonka yli voi kahlata.

Tälle rannalle on keskittynyt melkein koko saaren elämä, vaikka syrjäisemmillä pikkurannoilla onkin muutama majapaikka.

Saarella ei ole edes satamakylää: Ranongista saapuvat pikaveneet jättävät matkailijat saaren itäpuolen muuten autiolle satamalaiturille, josta mopotaksit vievät heidät kapeaa, viidakkoista pikkutietä pitkin saaren halki länsipuolella sijaitsevalle Ao Yaille.

Tien puolivälissä, suunnilleen saaren keskellä, on risteyksessä bensakioski ja ravintola. Täältä erkanevat vieläkin kapeammat tiet saaren muihin osiin. Teitä, vai pitäisikö sanoa pikemminkin polkuja, seuraamalla löytää muutamia maailman unohtamia pikkurantoja.

Risteyksessä Ko Changin sydämessä. Kuva: Antti Helin

Saaren maisemia leimaavat kumipuuviljelmät ja tiheäkasvustoiset vuorenrinteet. Suurin osa saaresta on kasvillisuuden peitossa. Metsässä voi yrittää bongailla moninaista villieläimistöä: lintuja, matelijoita, apinoita ja jopa villisikoja.

Koko saarella on vain muutama todella ikäloppu pickup-auto. Pääosin saarelle liikutaan kävellen. Vain paikalliset kulkevat mopoilla, muilla on aikaa kävellä.

Eikä niitä paikallisiakaan ole montaa: heitä asuu saarella muutaman sadan hengen leppoisa kyläyhteisö.

Paikalliset kertovat, etteivät he edes halua saaren kehittyvän nykyistä suuremmaksi turistikohteeksi. Sähköjen vetämistä ja uusien resorttien rakentamista vastustetaan muun muassa vesivarantojen ehtymisen vuoksi.

Saarelle tiensä löytäneet matkailijat ovat tavanneet olla keskieurooppalaisia, keski-iän ylittäneitä pitkäaikaisoleskelijoita, mutta nykyään joukossa on paljon myös reppureissaajia ja erilaisia elämäntapataiteilijoita.

Vuodenvaihteessa saaren majatalot saattavat täyttyä, mutta silloinkin tuntuu siltä, ettei saarella ole juuri ketään. Monet viettävätkin aikaansa pääosin omassa majatalossaan kaikessa rauhassa chillaillen.

Ko Chang Noi – tekemistä ja kokemista

Ruuhka! Kuvaan mahtuivat suurin osa saaren moottoroiduista liikennevälineistä. Kuva: Antti Helin

Pienelle Changille tullaan pääsääntöisesti tekemään ei-mitään. Nauttimaan simppelistä oleilusta, riippumatossa löhöilystä kirja tai kulta kainalossa ja auringon liikkeiden seurannasta. Öisin ihastellaan kirkasta tähtitaivasta.

Kiireen voi täällä unohtaa. Kaikki toimii verkkaisesti oli kyse sitten netistä, palveluista tai yleisestä elämänrytmistä.

Ainoa nähtävyys on Ao Yain eteläpuolen kalliolle rakennettu suuri Buddha-patsas.

Jos kuitenkin jotain aktiviteettia kaipaa, voi sellaisena pitää kävelyretkiä, rantalentistä ja vaikkapa joogaa. Jotkut majapaikat tarjoavat myös kalastus- ja melontaretkiä.

Majoitus, ruoka ja juoma Ko Chang Noi -saarella

Yritys on hyvä, vaikka Koh Chang Noin vedenpäälle rakennetut bungalowit eivät ehkä vielä ihan pärjää Malediivien esikuvilleen. Kuva: Antti Helin

Majoitus ja muutkin palvelut ovat keskittyneet saaren länsirannalle Ao Yaille. Rannan tuntumassa sijaitsee yli 20 bungalowkylää, joista löytää yksinkertaista majoitusta hintahaitarilla 200–1000 bahtia.

Majoitus kannattaa varsinkin sesonkiaikoina varata etukäteen – tosin vain kourallisen saaren majataloista voi buukata netistä.

Luksusta edustavat täällä rauha ja luonnonkauneus, ei mökkien varustelut. Ilmastointi ja tv? Ei ole! Sähköt toimivat pääsääntöisesti vain iltaisin noin puolille öin asti, joten taskulamput mukaan.

Koh Changilta löytyy muutamia länsimaalaisten omistamia kahviloita ja ravintoloita, jos länkkäriruuan tai vaikkapa leipomotuotteiden osalta alkaa hammasta kolottaa. Muutoin ruokailut hoidetaan usein omassa resortissa, jossa syömiset ja juomiset kirjataan vihkoon ja lasku maksetaan vasta lähteissä.

Vaikka ollaan saarella, syöminen ja juominen on Ko Chang Noilla edullisempaa kuin monissa Thaimaan suuremmissa turistikohteissa.

Koh Changin yöelämä lepää oikeastaan kolmen Ao Yailla sijaitsevan baarin varassa. Thai Bar, Tsunami Bar ja Freedom Bar ovat kaikki tunnelmallisia, reggaehenkisiä rantakuppiloita.

Yli kymmenen asiakasta kerrallaan iltaa istumassa on jo väentungos. Baarit näyttävät olevan auki rennosti omistajien fiiliksen mukaan. Mutta vaikka kävisi niin, että baari menee nenän edestä kiinni, koska omistaja lähtee kalaan, nukkumaan tai hippaamaan, asiakkaat voivat jäädä vielä paikanpäälle nauttimaan juomiaan ja seurustelemaan.

Tyypillistä illanviettoa edustaa myös tapa ostaa rommi- tai viskileka ja nautiskella drinkkejä omalla terassilla kynttilän valossa tai tähtitaivaan alla rannalla tunnelmoiden.

Matka Ko Chang Noille

Koh Chang Noin satama on on todella pieni. Kuva: Antti Helin

Pikku-Changille pääsee pikaveneillä Ranongista. Veneitä kulkee nykyisin useampi päivässä – samat pikaveneet vievät myös Ko Phayam -saarelle. Lipun hinta on 350 bahtia (vuonna 2019).

Ranongiin pääsee Bangkokista lentäen tai yöbusilla. Busseja Ranongiin kulkee myös Phuketista, Krabilta, Surat Thanista ja Chumponista, jonne pääsee myös yöjunalla.

Lähellä Myanmarin rajaa sijaitsevan Koh Chang Noin visiittiin voi näppärästi yhdistää myös oleskeluaikaa pidentävän visarunin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Paras aika matkustaa

Paras aika vierailla Koh Chang Noilla on joulusta huhtikuulle. Sadekausi on Ranongin saarilla erityisen rankka, ja suurin osa bungalowkylistä sulkee ovensa.

Koh Chang Noi kokemuksia

Saaresta kirjoitti Rosita Juurinen, Thaimaan-ystävä, reppureissaaja ja osavuosioleskelija. Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Koh Chang Noi -saaresta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi