Bangkokin julkinen liikenne

Chong Nonsin BTS-asema Silom Linen varrella. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Usa Pakaranodom / Shutterstock.com

Bangkok on liikennevälineiden luvattu kaupunki. Liikkuminen Bangkokissa hoituu monenlaisella kulkupelillä. Futuristisin väline on ilmajuna eli Skytrain, hurjin on mopotaksi ja eksoottisin jokilaiva.

Bangkokin taksit

Grab on Kaakkois-Aasian versio Uberista. Taksi tilataan kätevästi kännykkäsovelluksen avulla. Bangkok, Thaimaa. Kuva: CatwalkPhotos / Shutterstock.com

Taksit ovat halpoja – lähtöhinta on 35 bahtia eli alle euron. Keskustassa pääsee melkein minne tahansa kahdella tai kolmella eurolla. Laki määrää taksit käyttämään mittaria. Kannattaa vältellä sellaisia takseja, jotka notkuvat paikoillaan hotellien ja nähtävyyksien edustalla; niiden kuskit eivät yleensä halua käyttää mittaria vaan koettavat rokottaa turistilta ylihintaa.

Suurin syy olla käyttämättä taksia ovat ruuhkat. Lyhyeen matkaan voi kulua yllättävänkin pitkä aika.

Skytrain ja metro

Silomin aluetta. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Craig S. Schuler / Shutterstock.com

Nopeimpia liikkumisvälineitä ovat ilmajuna eli Skytrain eli BTS (thaiksi bii-tii-et) ja metro eli MRT (em-ar-tii). Molempia on helppo käyttää. BTS:n kertaliput ostetaan asemien kolikkoautomaateista. Asemilla on kassat, joissa voi vaihtaa seteleitä kolikoiksi (ilmajunalippujen kassat eivät siis myy lippuja).

Jos aikoo käyttää paljon ilmajunaa, matkantekoa nopeuttaa, kun ostaa panttia vastaan kortin, johon voi ladata arvoa. Alennusta kortilla maksamisesta ei saa. Kun kortin palauttaa, pantin saa takaisin.

Metroon voi ostaa poletin sekä lippuautomaatista että kassalta. Kertalippujen lisäksi tarjolla on päivälippuja ja matkustuskortteja, joihin voi ladata arvoa.

BTS ja metro kulkevat päivittäin kello 6–00.

Mopotaksit Bangkokissa

Harva osaa olla näin rentona moottoripyörätaksin kyydissä. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Migel / Shutterstock.com

Lyhyillä matkoilla tai kovassa kiireessä käteviä ovat liikenteen seassa puikkelehtivat mopotaksit (thaiksi motosai) jotka on helppo tunnistaa värillisistä liiveistä. Tavallisesti mopotakseilla ajetaan pääkaduilta (esimerkiksi BTS-asemalta) pienten sivukujien syövereihin. Matkan hinta on silloin 10–15 bahtia. Mopon voi ottaa myös pitemmälle matkalle, jolloin hinta nousee takseja kalliimmaksi.

Pääteiden ajaminen mopotaksin kyydissä on kaikkea muuta kuin turvallista, mutta se on taatusti ikimuistoinen elämys: mopotaksit rikkovat sumeilematta kaikkia mahdollisia liikennesääntöjä.

Kannattaako Bangkokissa liikkua tuktukilla?

Tuktuk. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Imagefoto55 / Shutterstock.com

Vaikka osa kolmipyöräisistä tuktukeista onkin keskittynyt turistien huijaamiseen, niin kyllä ainakin kerran reissussa pitää päästä tuktukin kyytiin. Ovathan tuktukit sentään Thaimaan epävirallisia kansalliskulkuneuvoja.

Parhaimmillaan tuktukeilla ajelu on Chinatownissa, jossa ne ovat edelleen myös paikallisten asukkaiden ahkerassa käytössä – eivätkä siis vain turistien kulkupeleinä. Chinatownin ulkopuolella taksikyyti tulee melkein aina tuktukia halvemmaksi.

Bussilla liikkuminen Bangkokissa

Bussit ovat Bangkokin halvimpia, hitaimpia ja hikisimpiä kulkupelejä. Osa busseista on kokonaan ilmaisia, toisissa myydään lippuja. Turistin näkökulmasta bussit sopivat paremmin paikallistunnelman nauttimiseen kuin suunnitelmalliseen liikkumiseen. Bussissa saa kirjaimellisesti bangkokilaisen arjen syliinsä.

Chao Praya -joen veneet

Matkustajavene Chao Praya -joella. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Juriah Mosin / Shutterstock.com

Liikekeskustasta pääsee vanhankaupungin nähtävyyksille tunnelmallisesti River Express -veneellä. Ilmajunasta voi vaihtaa jokiveneen kyytiin BTS Saphan Taksin -asemalla. Lippu ostetaan suoraan veneestä rahastajalta (alle 20 bahtia). Veneet liikennöivät valoisaan aikaan. Veneissä liehuu eri värinen lippu; se ketoo, mille laitureille kyseinen vene pysähtyy. Kaikki veneet pysähtyvät turistien suosimille laitureille, kuten Grand Palacelle.

Samalta laiturilta lähtee myös kalliimpia, turisteille suunnattuja kuljetuksia. Paikallisliikenteeseen kuuluvat veneet tunnistaa helposti paitsi nimestä, myös siitä, että niihin nousee turistien lisäksi paikallisia ihmisiä.

Pitkähäntäveneet

Joen varrella voi vuokrata käyttöönsä pitkähäntäveneenja tehdä retken joen vastarannalla Thonburissa oleville maalaismaisille kanaville.

Kanavavene

Kanavabussi matkaa keskustassa pitkin Saen Saeb -kanavaa, joka kulkee pitkän matkaa ilmajunaradan suuntaisesti, mutta muutaman korttelin pohjoisempana. Kanavabussi on jännä kulkupeli: vene ei pysähdy kunnolla laitureille, vaan sen kyytiin pitää hypätä melkein lennosta. Välillä ihmisiä putoaakin harmaana vellovaan, haisevaan kanavaan.

Kanavabussin kyytiin pääsee esimerkiksi CentralWorldin takaa Pratunam-pysäkiltä. Kanavabussilla välttää autoteiden ruuhkat ja pääsee kätevästi liikkumaan keskustassa ja keskustasta vanhaan kaupunkiin: kanavabussin päätepysäkki on Kultaisen vuoren (Golden Mount) kohdalla, lähellä Democracy Monumentia. Nähtävyyksistä reitin varrelle osuu esimerkiksi Jim Thompson House(lähellä BTS National Stadium -ilmajunapysäkkiä).

Kanava-ajelulla on hauska tarkkailla Bangkokin takapihoja.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi