Thaimaan parhaat thainyrkkeilysalit

Punaisen kulman ottelija on usein ennakkosuosikki. Kuva: TAT

Kaipaatko lomaltasi verta, hikeä ja kyykkyhyppyjä? MinneThaimaassa-sivusto pyysi thainyrkkeilyvalmentaja ja kamppailuvälineiden maahantuojaa Antti Naakkaa kertomaan, mistä löytyvät Thaimaan parhaat treenisalit. Valinta ei ollut helppo – tosin hyvin erilaisesta syystä kuin etukäteen olisi voinut kuvitella:

”Tein pienen laskutoimituksen. Olen käynyt Thaimaassa reilulla 30 eri salilla. Osalla saleista meininki on ollut niin väsynyttä, etten ole jaksanut edes treenata, vaan olen vain haistellut tunnelmaa.

Thainyrkkeilygenre on muuttunut Thaimaassa sellaiseksi, että monet maineikkaimmista saleista, jotka vielä 15–20 vuotta sitten tuottivat mestareita, ovat nykyisin keskittyneet pääasiassa turistien treenaamiseen. Kyse on bisneksestä: Salit haluavat maksimoida tuoton niin kuin mikä tahansa yritys, ja turistien jumppauttaminen on paljon tuottoisampaa kuin tehdä pitkäjänteistä työtä kasvattamalla lapsista Bangkokin stadioneiden tasoisia ottelijoita.

Huippuottelijoita tuottavat nykyään pääasiassa salit, joilla ei ole englanninkielisiä mainoksia, nettisivuja tai Facebook-ryhmiä.

Kun seuraa (Thaimaan kuuluisimpien thainyrkkeilystadionien) Lumphinin ja Rachan ottelukortteja, suurin osa ottelijoiden edustamista saleista lukeutuu jälkimmäiseen ryhmään. Bangkokissa saattaakin olla 10 metrin päässä omalta hotellilta mestareita leipova sali, mutta sen olemassaolo voi jäädä huomaamatta, jos ei siellä parhaillaan ole menossa treenien läiskintä.

Muutamaan tällaiseen mestaan pääsin tutustumaan, kun hengailin kaverini Chinin – joka on Lumphinin ja Rachan entinen mestari – kanssa vuosi sitten Bangkokissa ja kahlasimme läpi koko Bangkokin thainyrkkeilygenren. Käymillämme saleilla meno oli sellaista, mikä minua ja kaikkia muita pidempään thainyrkkeily-touhuissa mukana olleita miellyttää. Ei turisteja jonottamassa padeille, ei soi eurotekno, eivätkä pinnat kiillä länsimaista puhtautta.

Pitkänlinjan thainyrkki-ukkona listaisin itse tietysti nämä salit kärkeen ja vuodattaisin niistä ylisanoja, koska niissä on juuri sitä originaalia menoa, paskan ja hien hajua ja sitä myöten sitä eksotiikkaa, josta allekirjoittanut saa vielä kiksejä.

Mutta jos tavalliselle harrastajalle listataan top 5 -saleja, pitää nuo paikat jättää väliin, koska niihin ei turisti löydä. Varmasti näillekin saleille turisti otettaisiin rahaa vastaan treenaamaan, mutta toiminta niillä ei ole sellaista, mikä välttämättä palvelisi parhaiten walk-in-asiakasta tai perustreenituristia.

Sitten ovat nämä saarnani alussa mainitsemani turistisalit. Enkä välttämättä tarkoita termillä mitään negatiivista, koska ne eittämättä ovat parhaita paikkoja suurimmalle osalle länsimaalaisista mennä treenaamaan. Parhaimmillaan niillä saakin oikein laadukasta treeniä ja opetusta.

Varmoja suosituksia vaan on paha antaa, koska iso merkitys on sillä, kenen valmentajan oppilaaksi treenireissulla pääsee. Ja kun näillä turistigymeillä monesti opettajatkin vaihtuvat tiuhaan, voi olla ihan tsägästä kiinni, minkälaisia ”padimiehiä” on milloinkin remmissä mukana. Eli välttämättä sali ja sen nimi ei takaa laadukasta treeniä.

Lisäksi olen huomannut, että näillä turistigymeillä treenien laatuun on valtava merkitys sillä, onko high- vai low season. Low seasonin aika jopa Phuketin ”liukuhihnarahastussaleilla” voi saada kunnon treenejä, mistä ei highseasonin turistipaljoudessa ole toivoakaan.

Vaikeahan näitä turistisaleja on listata paremmuusjärjestykseen tai antaa perusteluita, miksi jokin sali on toista parempi tai ylipäätään kertoa, mitä eroa näillä saleilla on. Listani perustuu siis täysin omiin kokemuksiini.

Parhaat kokemukset itselläni näistä turistisaleista on tietysti Koh Phanganilla sijaitsevalta Muay Thai Chinnarachilta, kun se on kaverini sali ja saan itse siellä tietynlaisen spesiaalikohtelun.  Olen suositellut paikkaa paljon suomalaisille thainyrkkeilijöille ja heiltä saamani palaute salista on ollut sataprosenttisen positiivista.

Muita hyviä turistisaleja tulee mieleen Chiang Maissa toimiva Lanna Muaythai sekä Bangkokin salit Kaewsamrit ja Kiatphontip. Hyvin muistojen kultaama paikka on myös Pattayan Sityodthong, jonne tein ensimmäisen Thaimaan treenimatkani. En ole siellä viime vuosina käynyt, joten en tiedä salin nykymenosta mitään.

Edellä mainittuna on viisi paikkaa, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen ja joista on sellainen positiivinen katku persiissä. Muita perusteluita ja kommentteja en tosiaan kykene antamaan. Näillä saleilla kokemukseni mukaan saa kuitenkin treenituristi rahoillensa vastinetta.

Vierailevan blogiartikkelin on kirjoittanut thainyrkkeilyvalmentaja (HTBC) ja kamppailuvarusteiden maahantuoja (Crest Oy) Antti Naakka.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi