Pitääkö Thaimaassa pelätä vatsatautia?

thaimaa vessa
Loma voi mennä pilalle vatsataudin iskiessä. Muista pestä kädet aina ennen ruokailua! Kuva: Ferdyboy / Shutterstock.com

Thaimaassa on varsin helppo välttää pahat vatsataudit. Yleinen hygieniataso on yllättävänkin hyvä, ja harva sairastuu mihinkään pientä turistiripulia pahempaan. MinneThaimaassa sivuston Kapteeni on välttänyt vatsataudit seuraavilla ohjeilla. Mutta Kapteeni ei ole lääkäri. Seuraat ohjeita omalla riskilläsi.

Mitä Thaimaassa uskaltaa syödä?

thaimaa paistettu heinäsirkka
Klong Toeyn torilla myytävät heinäsirkat sopivat erinomaisesti snäksyiksi vaikkapa oluen kanssa nautittuna.

1. Pese kädet usein – ja aina ennen ruokailua. Se on tehokkain suoja vatsataudeilta. Bakteerit ovat yleensä käsissä, eivät ruuassa.

2. Usein kuulee varoitettavan, että matkoilla saisi syödä vain silmiensä edessä lämmitettyä ruokaa. Ohjetta ei kannata seurata orjallisesti. Ympäri Aasiaa ihmiset ovat noudattaneet menestyksekkäästi oppia, jonka mukaan ruoka voi olla pöydällä koko päivän. Vasta kun se on ollut yön yli, se pilaantuu. Monet suositut ruuat tarjoillaan huoneenlämpöisinä, etenkin katukeittiöissä.

3. Katukeittiöistä tarjoiltava ruoka on tuoreinta mitä saa. Kokki ostaa raaka-aineet päivittäin torilta ja myy ne saman päivän aikana. Paljon suurempi riski on sairastua hotellin buffetpöydästä, jonka herkut voivat olla useita päiviä vanhoja ”poistotuotteita”. Ylipäätään kannattaa syödä samaa mitä paikalliset: thaimaalaiset tietävät, miten thairuokaa kuuluu turvallisesti valmistaa. Länsimaiseista ruuista ja etenkin salaateista heillä ei ole samaa kokemusta.

Voiko Thaimaassa juoda vesijohtovettä?

4. Jäihinkään ei kannata suhtautua neuroottisesti. Ne tulevat tehtaista, joissa käytetään puhdistettua vettä. Joskus jäitä tosin käsitellään pikkuravintoloissa huolimattomasti – esimerkiksi iso jääharkko saatetaan hakata palasiksi likaisella lattialla. Siistissä paikassa jäitäkin yleensä käsitellään hygieenisesti.

5. Kraanavettä ei kannata Thaimaassa juoda, mutta sillä voi hyvin pestä hampaansa. Vesijohtovedellä pesemisestä voi olla hyötyäkin: niin saa pieniä annoksia paikallisia bakteereja, mikä kasvattaa vastustuskykyä. Kraanavesi on Thaimaassa sen verran hyvälaatuista, ettei tarvitse pelästyä, vaikka lapsi sitä kylvettäessä hieman vahingossa hörppäisikin.

6. Jotkut tykkäävät syödä maitohappobakteereja matkan aikana. Niiden tehoa ei ole tieteellisesti todistettu, mutta moni on valmis vannomaan niiden tehoon. Maitohappobakteerien ajatuksena on totuttaa keho matkakohteen vieraaseen bakteerikantaan. Toiseten mielestä tehokkaampi tapa on syödä paikallisia jogurtteja. Kokeile ja päätä itse.

Ruokamyrkytys Thaimaassa

7. Luota intuitioosi. Jos ruoka maistuu oudolta, jätä se suosiolla syömättä. Se voi hyvinkin olla pilaantunutta. Kapteeni muistaa kaikkia (harvoja) ruokamyrkytyksiään edeltäneen hetken, jolloin mietitytti, että nyt kyllä ruoka maistuu jotenkin väärältä – ja silti jatkoi tyhmyyttään syömistä.

8. Jos vatsapöpö iskee, imodium-lääkkeiden syönti ei paranna tautia, vaan auttaa vain sen oireisiin eli vähentää vessassa käynnin tarvetta. Imodiumin käyttämisestä ei kuitenkaan pitäisi olla suurta haittaakaan, eli vastoin yleistä uskomusta imodiumin popsiminen ei pitkitä vatsatautia estämällä bakteerien pääsyä pois kehosta. Käytä silti harkiten.

9. Jos vatsatauti pitkittyy, kannattaa harkita lääkärissä käyntiä. Tosin lääkärit todennäköisesti määräävät samoja vatsatautiantibiootteja, joita saa thaimaalaisista apteekeista ilman reseptiäkin. Apteekeista saa edullisesti myös suolaliuoksia, joiden nauttiminen auttaa nestehukkaan. Hyviä juomia vatsatautiselle ovat myös soodavesi ja laiha tee.

10. Vielä kerran: tehokkain suoja vatsataudeilta on käsien peseminen säännöllisesti.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

7 KOMMENTIT

 1. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, kun ruoka tarjoillaan hyvin kuumana kaikki on Ok. Bangkokissa on ruokapaikkoja, joissa raaka-aineet tuodaan pöytään raakana ja annospalat kypsytetään puikoilla kiehuvassa vedessä ja maustetaan tämän jälkeen dippaamalla.
  – Vältä tuoreita vihanneksia ja jääpaloja katubaareissa.

  Sain kahdesti
  vatsataudin hotellimme Friendship Beach Waterfront
  Resortin thai ruoasta. Siellä eräs thairuoka suosikeistani Tom Kha Kai keitto (kana keitto)
  tarjoiltiin illalla haaleana. Se oli varmasti vanhaa päivän seisonutta. ja viikkoa
  myöhemmin iski thai ruokatauti, vaikka kokki vieraili pöydässämme kehumassa kehittämäänsä makuelämystä!

  Imodium ja
  vastaavat lääkkeet eivät tehoa kuuman alueen pöpöihin. Hyvä vinkki:

  Aina reissun eka päivänä kannatta hankkia apteekissa varastoon paikallisiin pöpöihin purevat vatsatautilääkkeet.
  Ne ovat halpoja. Voit ostaa kotiin tuotavaksi myös imodiumia, se maksaa alle
  puolet härmän hinnasta. Jos pöpö iskee voit aloitta lääkityksen heti, etkä
  vasta aamulla. Näin tauti ei pääse niin pahasti päälle! Malttia, talonpoikaisjärkeä käyttäen ja pikkuhyvällä
  tuurilla pärjää hienosti. Ollaan taas helmikuussa lähdössä Taikamaahan vajaan
  neljän viikon reissulle, hyviä makuelämyksiä hakemaan.

 2. Niin usein odettu tehokkaksi vatsatautien ehkäisyssä maailmalla seuraava resepti. Aamulla tyhjään vatsaan konjakkia tai muuta vastaavaa ja sitten kuperleikkoja 😉 No vaikka pyörähtäminen sängyllä ympäri.

  Usein ovat muut sairastuneet, mutta minä en koskaan. Ja samaa ruokaa on syöty.

 3. Kiitos postauksesta! Oli just eilen mahatauti, ilmeisesti saatu buffet-pöydästä. Tosin monessa paikoissa ei noi katukeittiötkään näytä olevan kovinkaan hygienisiä (raaka-aineet pestään likaisella vedellä ämpäreissä ja ne sijaitsevat tien varrella, josta tulee pölyä ja pakokaasuja. En sitten tiedä kumpi vaihtoehto on parempi.

  • Jep, katukeittiöt näyttävät ulkopuolelle karuilta, mutta jotenkin ne vaan toimivat. Toisaalta sillä samalla vedellä pestään astiat ravintoloissakin (no, ehkä vesi vaihtuu ravintoloissa vähän vilkkaammin). Eikä pakokaasuista saa vatsaansa sekaisin, korkeintaan ruokaan jalostuneen savunmaun 🙂 Aasiassa olen omat vatsatautini saanut juuri kaupungin kalleimmista ravintoloista (Hanoin ja Saigonin ranskalaisrafloista), en koskaan katukeittiöistä.

 4. yksinkertaiset neuvot tärkeysjärjestyksessä on tässä: 1. käytä käsidesiä ennen syömistä. aina. 2. älä syö salaattia. 3. älä syö hedelmiä joita et itse ole kuorinut. 4. älä juo kraanavettä. 5. juo mielellään ruuan kanssa alkoholipitoista juomaa. (esim. olut) 5. käytä maitohappobakteeritabuja oikein.

 5. Me saimme myös vatsataudin kun mentiin yhteen ainoaan hieman hienompaa thai ravintolaan syömään. Eli Vain paikallisten paikoissa kannattaa syödä

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi