Mae Naak – Thaimaan kuuluisin kummitus

Mae Naak kummitus Bangkok
Kummituksen vierellä istuu hänen kummitusvauvansa. Kuva: Antti Helin

Thaimaan kuuluisin kummitustarina kertoo Mae Naakista, jonka sanotaan eläneen satakunta vuotta sitten.

Mae Naak oli nuori neito, joka kuoli synnytykseen miehensä ollessa rintamalla. Miehen palatessa sodasta vaimo odotti häntä kotona vauvansa kanssa. Mies ei ottanut kuuleviin korviinsakaan naapuriensa väitteitä, että hänen vaimonsa olisi aave. Perhe eleli onnellisesti yhdessä, kunnes vaimolta putosi papaijasalaattia tehdessä limetti lattialankkujen läpi maahan.

Limettiä kurotelleessaan Mae Naak ojensi kätensä yliluonnollisen pitkäksi.

Kauhistunut mies säntäsi pakoon, ja raivostunut kummitus taittoi niskat puolelta kyläläisistä.

Lopulta nuori munkki kukisti kummituksen, jonka tuhkat haudattiin Wat Mahabut -temppelin maille. Aikoinaan temppeli sijaitsi pienessä, riisivainioiden ympäröimässä kylässä kaukana pääkaupungin laitamilla. Sittemmin kylästä on kasvanut Prakanongin kaupunginosa pääkatu Sukhumvitin varrella.

Thaimaalaiset uskovat vakaasti aaveisiinsa ja Mae Naakinkin tarinaa pidetään totena. Tarina on ikuistettu kymmeniin elokuviin ja televisiosarjoihin. Onpa siitä sävelletty oopperakin.

Palvojat pitävät huolen siitä, että aave pysyy suosiollisena. Kummitusvauvaa lellitään tuttipulloilla, vaipoilla ja leikkikaluilla, ja Mae Naakille lahjoitetaan korkokenkiä sekä mekkoja, joita on ripustettu riviin patsaan taakse.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi