Sak yant – thaimaalainen taikatatuointi

thaimaa taikatatuointi munkilla
Munkit tekevät taikatatuointeja paitsi maallikoille myös itselleen. Kuva: Antti Helin

”Mun äiti kyllä vihaa mua tän jälkeen!” nuori reissaajatyttö riemuitsee aamuyöstä tatuointikojun edessä Koh Phi Phillä.

”Niin muakin!” ystävätär peesaa.

Tytöt näyttävät ylpeänä tatuointejaan: molempien hauikseen on tatuoitu pieni revolveri.

Beach partyjen jälkeinen aamuyö ei kieltämättä ole paras aika tehdä impulsiivista päätöstä tatuoinnin ottamisesta. Tyttöjen äiti olisi taatusti toivonut, että tytöt olisivat ottaneet edes näkymättömän tatuoinnin.

Kyllä, näkymättömän tatuoinnin. Sellaisiakin Thaimaasta saa.

Näkymättömät tatuoinnit tehdään läpinäkyvällä öljyllä, yleensä seesamiöljypohjaisella, eikä niitä tehdä tietenkään koristelumielessä, vaan tatuointien taikavoimien takia. Näkymättömään tatuointiin voi turvautua vaikkapa silloin, jos toimii ammatissa, jossa tatuointeja ei katsota hyvällä.

Perinteisten tatuointien uskotaan antavan käyttäjälleen yliluonnollisia voimia joko taistelussa, henkisissä kyvyissä tai petileikeissä. Tällaisia maagisia tatuointeja kutsutaan nimellä sak yant ja ollakseen tehokkaita, niiden pitää olla munkkien tai shamaanien tekemiä.

Kuviota ihoon naputellessaan tatuoija lukee ääneen mystisiä loitsuja ja musteeseen on sekoitettu monenlaisia yrttejä ja rohtoja kuten vaikkapa liskon nahkaa.
Kaikkein voimakkaimpiin tatuointeihin väitetään käytettävän thaimaalaisessa mustassa magiassa kovasti arvostettua eliksiiriä, väkivaltaisesti kuolleen ihmisen poskirasvaa.

Kuvioina on buddhalaisia pyhiä tekstejä ja kuvioita sekä eläimiä. Lohikäärme kuvastaa kantajansa voimaa ja viisautta, villisika hurjapäisyyttä ja tiikeri voimaa sekä auktoriteettia. Ankerias on puolestaan hyvä kiemurtelemaan pakoon on vaaratilanteista – kaiketi hyvä tatuointi rikollisen uraa aikovalle. Yleensä tatuoidut ovatkin raskaissa tai vaarallisissa ammateissa.

Thaimaan kuuluisimpia tatuointipaikkoja on temppeli Wat Bang Phra, joka sijaitsee Nakhon Chaisrissa (Nakhon Pathomin provinssissa), 50 kilometrin päässä Bangkokista länteen. Perille löytää helpoiten taksilla, mutta bussillakin voi yrittää.

Helmikuussa temppelissä vietetään suurta wai khru -festivaalia, joka kerää temppelin täyteen tatuoituja miehiä tanssimassa itseään hurjannäköiseen transsiin.
Phi Phillä tavattujen tyttöjen tuskin kannattaa käydä festareilla esittelemässä omia pieniä revolveritatskojaan.

1 KOMMENTTI

  1. ”Yleensä tatuoijien kantajat ovatkin raskaissa tai vaarallisissa ammateissa.”

    Varmasti onkin raskasta jos kantaa tatuoijia! Enpä tiennytkään että sellainenkin ammatti on olemassa … 😛

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi