Haamufestivaali Phi Ta Khon

thaimaa festivaalit

Yksi Thaimaan näyttävimmistä festivaaleista on haamufestivaaliksi kutsuttu Phi Ta Khon, joka järjestetään vuosittain kesäkuussa pienessä Dan Sain kaupungissa Koillis-Thaimaassa eli Isaanissa.

Phi Ta Khon perustuu Buddhan elämään liittyvään legendaan. Tarinan mukaan Buddha lähti matkalle ja oli poissa niin kauan, että hänen luultiin jo kuolleen. Kun Buddha lopulta palasi, hänen kannattajansa juhlivat niin villisti, että riemunpito herätti jopa kuolleet.

Phi Ta Khon -festivaalissa esitetään elävien ja kuolleiden yhteistä juhlintaa Buddhan paluun yhteydessä. Kaupungin meediot päättävät kolme päivää kestävän festivaalin ajankohdan, joka vaihtelee vuosittain.

Värikkäiden haamuasujen, laulun ja tanssin kulkue

Festivaalin ensimmäisen päivän kohokohta on Dan Saissa järjestettävä näyttävä paraati, jossa kaupungin miehet ovat pukeutuneet värikkäisiin pukuihin ja isoihin, maalattuihin haamunaamioihin, jotka on tehty riisinkuorista ja kookoksenlehdistä. Käsissään he heiluttavat hedelmällisyyttä symboloivia falloksia. Tunnelma on huipussaan, ja päivän aikana on tarjolla musiikkia ja ilonpitoa.

Festivaalin toista päivää vietetään myös maan muissa osissa. Juhlallisuuksien lisäksi ammutaan raketteja ilmaan sateen houkuttelemiseksi istutuskautta varten.

Kolmantena ja viimeisenä päivänä keskiössä ovat jälleen hengellisyys ja Buddha. Silloin kokoonnutaan kaupungin Wat Ponchai -temppeliin kuuntelemaan 13 saarnaa Buddhasta.

Matka

Yksi yleisimpiä tapoja matkustaa Dan Sain kaupunkiin on lento Bangkokista Udon Thaniin. Reittiä liikennöivät sekä Bangkok Airways että Thai Airways. Udon Thanista kulkee useita busseja, joilla pääsee perille asti. Bussimatka kestää noin 3–4 tuntia.

Matkat ja majoitukset kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä paikat täyttyvät nopeasti festivaalin aikana.

Alueen nähtävyyksiä

Dan Sai sijaitsee Loein provinssissa Thaimaan koillisosassa. Hienosta luonnostaan huolimatta Loei on edelleen suhteellisen tuntematon matkakohde. Provinssissa on useita kansallispuistoja, joihin kannattaa tutustua Phi Ta Khon -festivaalivierailun yhteydessä.

40 kilometrin päässä Dan Saista sijaitsee Phu Ruan kansallispuisto, jossa on useita kauniita vesiputouksia.

Phu Kradeung 
-kansallispuisto sijaitsee parin tunnin matkan päässä Dan Saista etelään ja sopii hyvin patikointiin.

Hyvinvoivan mäntymetsän ja viileän ilmaston ansiosta Phu Luangin kansallispuistossa asustelee useita harvinaisia eläinlajeja.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi