Golden Bay Leaf – Bangkokin katuruuan kuningas

Bystroff ja orgastiset herkut. Kuva: Petri Bystroff

Keittiömestari Petri Bystroff on työskennellyt vuosien ajan kokkina maailman huippuravintoloissa Suomessa, Irlannissa, Virossa, Malediiveilla, Hongkongissa ja Singaporessa. Nyt hän jatkaa uraansa Bangkokissa.

Heti alkutöikseen hän suuntasi katukeittiöön keskustan laidalle. Annetaan Chef Bystroffin kertoa:

”Tämän herkullisemmin ei Thaimaahan muuttoni olisi voinut alkaa: pääsin heti ensimmäisinä päivinä nauttimaan elämäni parhaasta katuruoasta.

Bangkokissa asuva ystäväni vei minut syömään Chef Boonlertin Golden Bay Leafs -katuravintolaan. Thaimaan parasta katuruokapaikkaa ei helpolla löydä: lähdimme reissuun hotellistani Siamese Studiosta Rama 9 Roadilta ja matkaa kertyi kiertyi kilometrikaupalla isoja katuja kuten SriNakarinia ja On Nut Roadia pitkin ja pikku kujien kautta Sukhumvit 101/1:lle. Takaisin palasimmekin sitten jo helpommin BTS:llä.

Mikäli odottaa että Bangkokin parhaat ravintolat ovat suurin kyltein ja neonvaloin esillä katukuvassa niin erehtyy; Chef Boonlertin ravintola on yksinkertainen pieni katukeittiö, jossa pääsee kadun varrella olevien penkkien lisäksi syömään myös sisälle ilmastoimattomaan tilaan. Sisälle mennään tosin keittiön kautta – mikä vain lisää tunnelmaa.

Keittiössä on tiivis tunnelma. Kuva: Petri Bystroff

Kun tulimme sisään niin kiinnitin heti ensimmäiseksi huomiota:

– Kokin ja muun henkilökunnan aitoon hymyyn ja lämpimään vastaanottoon.

– Hyvin organisoituun siistiin keittiöön.

– Tuoreisiin raaka aineisiin, jotka varmasti noudetaan joka päivä tuoretorilta.

Alku oli siis lupaava. Laaja menu tuotti aluksi valinnanvaikeutta; pieneksi katukeittiöksi lista oli hämmästyttävän laaja. Henkilökunta osasi kuitenkin onneksi suositella ruokia asiakkaiden mieltymysten mukaan. Juoman valinta ei sen sijaan tuottanut vaikeuksia: Singha-pullo sopii käteeni erityisen hyvin.

Sisätiloissa oli vain muutama pöytä, joten ruoka tuli nopeasti. Presentaatio oli yksinkertaisen kaunista, kun raaka-aineet puhuivat puolestaan. Asiakkaina oli lähinnä vanhoja thaita, jotka olivat tulleet herkuttelemaan ja juomaan viskisoodaa.

Ja sitten itse ruokaan. Olen toiminut 30 vuotta kokkina ympäri maailmaa enkä muista, koska ruoka olisi maistunut näin hyvältä. Varsinkin gääng curry gai thood oli taivaallisen makuista. Kookosmaitopohjaisen kanaruuan kokonaisvaltainen syvä maku oli kaikkine vivahteineen kerta kaikkiaan joka ikistä makuhermoa kutkuttava. Syödessäni jouduin laittamaan silmät kiinni ja nauttia kaikin aistein… Todellinen orgasmi lautasella!

Muita tilaamiamme herkkuja olivat muun muassa: isaanilainen naam tok muu eli ”vesiputouspossu” (possua tulisessa kastikkeessa), phad phak ruam mit eli paistetut kasvikset ja pizza tom yam gung – hauska keksintö ja herkullinen yhdistelmä.

Jonkin verran Aasiaa kiertäneenä ja kaikista sadoista syömistäni katuruoista ehdottomasti paras kokemukseni joka saralla.

Miten sinne pääsee?

Osoite: 101/1 Sukhumvit , Sukhumvitiltä tullessa oikealla puolella n. 150 metriä. Ravintolan edessä on muutama neonvalo päällä ja muovituoleja.

Taksilla noin 100 bahtia per suunta keskustasta ja mopotaksilla 150 bahtia, sano kuskille: ”Sukhumvit Roi nyng, thab nyng.”

BTS eli Skytrain: Keskustasta tullessa lähdetään Bearingin suuntaan. BTS-pysäkki Punnawithi, josta poistutaan ulos vasemmalla puolen kohti Bearingia ja kävellään noin 400 metriä jolloin 7/11-kioskin jälkeen tulee katu 101/1.

Pois voi myös jäädä BTS Udom Sukissa eli Sukhumvit 103 kohdalla, jolloin peruutellaan takaisin keskustaan päin. BTS Udom Sukilla on yleensä myös mopotakseja.

Punnawithin asemalla ei ole mopotakseja mutta siitä voi napata taksin lennossa jolloin taksille tulee hintaa n. 40 bahtia.

Avoinna: 18–2, suljettu maanantaisin

Hintataso: Annokset 120–200 bahtia, kalaruoat vähän enemmän.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi