Songkran-juhlat Chiang Maissa

Songkran-festivaali. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: Bplanet / Shutterstock.com

Thaimaalainen uudenvuodenjuhla Songkran herättää sisäisen lapsen kaikissa juhlijoissa. Koko maan kattava vesisota piristää ihmisiä ja luontoa huhtikuussa, vuoden kuivimpana ja kuumimpana aikana. Chiang Mai tunnetaan Songkran-juhlan bilekeskuksena, sillä Chiang Mai on pohjoisen suurin kaupunki, ja alunperin vesisotaa käytiin juuri Pohjois-Thaimaassa, josta se lopulta levisi muualle maahan.

Chiang Maissa Songkran kestää peräti kuusi päivää. Vesisota alkaa aamulla auringon noustessa ja loppuu illan pimetessä. Tietyissä paikoissa vettä heitellään keskiyöhön saakka.

Lähes kaikkien isojen kauppakeskusten edustoilla on isot juhlat eli bändit ja DJ:tä soittavat musiikkia. On maksullinen alkoholi- ja ruokatarjoilu ja isoja vesitankkeja vesipyssyjen täyttöä varten. Lavoilta suihkutetaan vettä yleisön päälle paloautojen letkuilla.

Jos haluaa hetken levon vesisodalta, turvaan pääsee kauppakeskusten sisätiloihin, jotka ovat ”demilitarisoituja” vyöhykkeitä, tietenkin. Myös muutamilla muilla paikoilla vesisota-alueet on rajattu, jotta ihmiset pääsevät halutessaan shoppailemaan kastumatta.

Kunnioita perinteitä

Songkran-festivaaliin kuuluu myös buddhalaisia kulkueita. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: 501room / Shutterstock.com

Songkranin aikana on toki muutakin puuhaa kuin vesisota. Kaupungin läpi kulkee paraati, ja perinteisiin kuuluu käydä temppelissä kaatamassa vettä Buddha-patsaan päälle ja kuuntelemassa seremonioita. Chiang Maissa tämän voi kokea Wat Phra Singh -temppelissä vanhassa kaupungissa (muista pukeutua säädyllisesti).

Nuorempien perheenjäsenten tehtävänä on kaataa vettä vanhempien ja isovanhempien käsille ja pyytää heiltä siunausta. Temppeleihin kannattaa mennä aikaisin aamulla.

Vältä ajamista moottoripyörällä

Kaupunki on täynnä ihmisiä ja liikenne tukossa. Parhaiten kaupungilla liikkuukin kävellen.

Kaupungissa liikkuminen Songkranin aikaan on mahdollista, mutta kastumiselta ei voi välttyä. Varsinkin vanhaa kaupunkia ympäröivä tie on tukossa, eivätkä ihmiset pelkää heittää ämpärillistä vettä mopolla kulkevien päälle. Tämä saattaa olla vaarallista, sillä joskus veden seassa on jääpaloja ja ajaessa vauhtia voi olla paljonkin. Niskaan heitetty kylmä vesi voi saada kokeneenkin kuljettajan menettämään tasapainonsa.

Kannattaa siis olla varovainen ja mieluiten välttää moottoripyörällä ajamista.

Vuokraa lava-auto sotakärryksi

Songkran-festivaali. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: Pixbox77 / Shutterstock.com

Paras tapa nauttia juhlasta onkin tehdä kuten paikalliset eli hankkia lava-auto ja ajella sillä ympäri kaupunkia heitellen vettä ohikulkijoiden päälle. Toinen hyvä tapa on istahtaa katuravintolan tai baarin terassille ja seurailla sieltä menoa.

Jos haluat viettää Songkranin Chiang Maissa niin kannattaa varata liput ja hotellit ajoissa.

Missä kannattaa juhlia?

Parhaat bileet löytyvät Thapae Gatelta, joka on ehdottomasti juhlan keskus. Hyviä paikkoja ovat myös vallihaudan molemmin puolin kulkevat tiet, mutta siellä kannattaa olla liikkeellä kävellen, sillä liikenne on tukossa.

Useat kauppakeskukset järjestävät bileitä, esimerkiksi Kad Suan Kaew, Central Festival ja Maya.

Näin selviät vesisodasta

Songkran-festivaali. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: 501room / Shutterstock.com

Ole varovainen ulkona liikkuessa, sillä liikenteessä on tavallista enemmän humalaisia, ja liikenneonnettomuuksia tapahtuu enemmän kuin mihinkään muuhun aikaan vuodesta. Jos joudut ajamaan liikenteen seassa, niin aja varovaisesti ja hidasta, jos huomaat jonkun heittävän ämpärillisen vettä päällesi; vesi saattaa olla yllättävän kylmää ja sisältää jääpaloja.

Varaudu juhlaan suojalaseilla ja pakkaa arvotavarat visusti muovitaskuun, jotta ne eivät kastu. Suojalaseja ja muovitaskuja myydään kadun varrella ja lähes kaikissa kaupoissa, eivätkä ne ole kalliita.

Ota mukaan vesipyssy ja ämpäri ja tietenkin paljon juhlamieltä.

Parasta aikaa vuodesta

Ihmiset ovat juhlan aikaan hyvin iloisia ja haluavat pitää hauskaa. Songkran on erinomainen lapsenmielisten juhla, jota ei kannata jättää välistä, ja varsinkin Chiang Maissa juhliminen on parhaimmillaan.

Muista kuitenkin olla kaatamatta vettä lasten, vanhusten tai työasuissa kulkevien päälle. Jos et missään nimessä halua kastua Songkranin aikaan, niin kannattaa pysytellä visusti kotona tai poistua kaupungista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi