Chiang Mai on helmikuusta huhtikuulle savun peitossa

Pohjois-Thaimaa savu
Kuumalla kaudella Pohjois-Thaimaan teillä ajaessa voi nähdä hurjia tulipaloja aivan vierestä. Kuva: Antti Helin

Chiang Mai on mahtava kaupunki asua suurimman osan vuodesta, mutta vuoteen mahtuu muutama kuukausi, jolloin Chiang Mai kannattaa kiertää kaukaa. Pohjois-Thaimaassa alkaa nimittäin helmikuun lopulla niin sanottu savukausi, joka kestää pitkälle huhtikuulle.

Tänä aikana viljelijät valmistelevat riisipeltoja uutta viljelyä varten polttamalla edellisestä sadonkorjuusta jääneet biojätteet. Polttaminen on tähän aikaan vuodesta helppoa, sillä Thaimaassa ilmasto on kuumimmillaan. Näiden kuukausien aikana sateita ei tarvitse pelätä varsinkaan pohjoisessa, ja ensimmäiset sateet saapuvat yleensä vasta huhtikuun lopulla.

Kuiva ja kuuma ilmasto aiheuttaa myös metsäpaloja, joiden sammuttamiseen ei aina ole resursseja. Metsää palaa suuria alueita, mikä aiheuttaa lisää savua.

Doi Sutpep -vuori näkyy kirkkaana tammikuussa. Kuva: Emilia Flodström
Maaliskuussa sama vuori on peittynyt sauverhon taakse. Kuva: Emilia Flodström

Riisipeltojen polttamisesta ja metsäpaloista johtuva savu kulkeutuu Chiang Maihin, eikä se yleensä haihdu ennen ensimmäisiä sateita. Savu on niin sakeaa, että Doi Suthep -vuori peittyy sen taakse ja hengittäminen vaikeutuu.

Thaimaan hallitus on tietoinen vuosittaisesta savuongelmasta, muttei valitettavasti ole tehnyt asialle mitään muuta kuin kehottanut viljelijöitä polttamaan roskia hallituilla alueilla. Tästä syystä polttaminen usein tapahtuukin yöllä, jolloin kiinnijäämisen riski on pienempi.

Savun vaarallisuus vaihtelee vuosittain, mutta sen hengittäminen ei ole koskaan suositeltavaa. Savu tekee hengittämisestä joskus raskasta ja saattaa aiheuttaa mm. silmätulehduksia ja sydänvaivoja.

Ilmanlaatua yritetään kaupungissa parantaa keinotekoisilla sateilla. Asukkaita kehotetaan välttämään aktiviteetteja ulkona ja hakeutumaan lääkärille, jos hengitystievaivoja ilmaantuu. Mopolla ajaessa kannattaa käyttää visiiriä ja tarvittaessa suositellaan silmätippoja. Monet paikalliset pitävätkin kasvoillaan hengityssuojaimia. Tehokkaimpia ovat suojaimet, joissa on suodatin.

Vaikka savukausi onkin epämukavaa aikaa, niin ei kaupungissa asuminen mahdotonta ole. Chiang Maissa on paljon myös sisätiloissa tapahtuvia aktiviteetteja kuten keilausta, kauppakeskuksissa shoppailua ja elokuvateattereita. Kotona kannattaa pitää ovet ja ikkunat kiinni ja ilmastointilaite päällä nukkuessa.

Helpoin tapa päästä savua pakoon on kuitenkin tehdä kuten paikalliset, eli muuttaa hetkeksi pois pohjoisesta. Lähikaupunkiin muuttaminen ei auta, sillä savu valtaa koko pohjoisen, joten useat asukkaat siirtyvät etelään ja palaavat huhtikuun puolivälissä, jolloin ensimmäiset sateet ovat jo nurkan takana.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi