Thaimaalainen ruoka – kaikki mitä olet halunnut tietää thairuuasta

Thaimaalainen ruoka on suosittua ympäri maailman – ja silti sitä tavataan syödä Suomessakin aivan väärin. Parhaiten thairuuasta nauttii, kun sitä syö niin kuin thaimaalaiset.

Thairuokaan ja pöytätapoihin liittyy asioita, joihin länsimaalaisena harvoin tulee kiinnitettyä huomiota. Tässä vinkkejä siihen, kuinka pärjää thaimaalaisessa ruokapöydässä.

Näin syöt thairuokaa oikein

Thaimaassa syömiseen kuuluu oleellisena osana annosten jakaminen. Kuva: Cat Box / Shutterstock.com

1. Jaettu ilo on paras ilo. Pöytään tilataan monta ruokalajia – mieluiten ainakin yksi enemmän kuin on ruokailijoita – ja annokset jaetaan koko pöytäseurueen kesken. Poikkeuksen tekevät katukeittiöiden nuudeliruuat, jotka nautitaan yleensä yksittäisinä annoksina.

2. Ruokalajeja valitessa pyritään monipuolisuuteen sekä mauissa että ruokien rakenteessa. Hyvä yhdistelmä on esimerkiksi curry, jotakin paistettua, jotakin höyrytettyä, kirpeä salaatti ja happamantulinen keitto. Keitetty riisi (khao suai) kuuluu aina ruokapöytään.

3. Ruokaa ei hamstrata kerralla lautaselle montaa lajia, vaan ruokia maistellaan yhtä kerrallaan, mutta useaan otteeseen.

4. Ruoka syödään lusikalla ja haarukalla. Lusikka viedään suuhun, haarukalla ohjataan ruoka lusikkaan. Poikkeuksen tekevät nuudelikeitot, jotka ryystetään suuhun syömäpuikoilla. Isaan-ruokaa, etenkin sticky ricea, sopii syödä myös käsin.

5. Tulisuuteen ei auta juominen, vaan riisin syöminen.

Miksi thairuoka on tulista?

Vihreä curry on yksi Thaimaan kuuluisimmista ruuista. Kuva: Chatrawee Wiratgasem / Shutterstock.com

Pahoittelemme, tähän kysymykseen ei tiedä varmaa vastausta kukaan. Thaimaalaisten chiliin vihkiytymiselle on etsitty montaa käytännöllistä syytä. On esimerkiksi ehdotettu, että chilistä on tullut suosittua, koska se tappaa ruuasta bakteereja.

Ehkä niinkin, mutta tärkein syy taitaa olla se, että chili yksinkertaisesti sekä maistuu että tuntuu hyvältä. Poltteen laskettua keho täyttyy hyvän olon tunteesta, kun chilin kehossa liikkeelle potkaisema adrenaliini vaihtuu hyvän olon tunnetta lisäävään endorfiiniin.

Jos haluaa välttää turhan tulista ruokaa, voi sanoa ”mai pet”.

Thairuuan salaisuus

”Thairuoka ja yritit kuuluvat yhteen”, herra Tummanoon Punchun sanoo heti kurssin aluksi. Palkittu keittiömestari vetää suosittuja kokkauskursseja Phuketissa Boathouse-hotellissa. Kokkikurssit ovatkin hyvä tapa tutustua thairuuan saloihin.

Boathousen kokkikurssin alku kuluu yrtteihin tutustuttaessa. Opitaan, että thairuuan pyhä kolmiyhteys ovat sitruunaruoho, kafferilimetti ja inkiväärin sukulaiskasvi galanga-juuri, joilla maustetaan tomyam-keitot, curryt ja thaisalaatit ja melkein kaikki muutkin thairuoat.

Tuoreiden yrttien käyttäminen tekee thairuoasta erittäin terveellistä. Esimerkiksi Thaimaan epävirallisen kansallisruoan tom yam -keiton on todistettu laskevan verenpainetta ja ehkäisevän paksusuolensyöpää.

Yrttien lisäksi kurssilla opitaan chilinkäytön hienouksia.

”Muistakaa aina pestä huolella kädet, kun olette käyttäneet chiliä ruoanlaitossa!” Tummanoon muistuttaa.

Thaimaalainen keittiö tunnetaan parhaiten juuri tulisuudestaan. Maine on ansaittu. Kun Suomessa ruokapöydässä ovat mausteina suola ja mustapippuri, Thaimaassa pöydällä on aina sama nelikko: chiliä kalakastikkeessa, chiliä riisietikassa, kuivattua chilijauhetta ja sokeria.

Pöytäsuolaa ei käytetä juuri lainkaan. Sen sijaan ruuan suolaisuutta säädetään lisäämällä siihen suolaista kalakastiketta.

Ulkomaalaiselle eniten vaikeuksia tuottava aine thaimaalaisessa keittiössä ei ole kuitenkaan chili tai kalakastike, vaan mädätetty katkaraputahna, thaimaalaisen ruuan homejuusto. Sen eltaantunut maku vaatii totuttelua.

Mutta mikään edellä mainituista ei ole thairuuan salaisin ainesosa. Suurin yllätys ulkopuoliselle on se, kuinka paljon thaikeittiössä käytetään sokeria. Sitä ripautetaan melkein ruokaan kuin ruokaan. Tulisuuden lisäksi thaimaalaiset kun tykkäävät syödä pääruokansa makeana.

Hyvä esimerkki thairuuasta on tulinen papaijasalaatti somtam. Suolaisuutta antaa kalakastike ja happamuutta tamarindikastike. Sekaan heitetään chiliä ja sokeria. Yhdessä ja samassa annoksessa ovat sulassa sovussa kaikki perusmaut: suolaisuus, tulisuus, happamuus ja makeus.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Hei!Olen oppinut pitämään samoista ruuista kun vaimoni,hän on thamaalainen. Olemme olleet 2 vuotta yhdessä.
    Fermenmoitu kalakastike tuotti vähän totuttelua.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi