Thainyrkkeily Thaimaassa

Thainyrkkeily on nykyisin suosittu laji myös naisten parissa. Kuva: TAT

Thainyrkkeily (Muay Thai) on Thaimaassa perinteinen ja edelleen suosittu kamppailulaji, joka voi ensi näkemältä tuntua hurjalta ja väkivaltaiselta. Toisin kuten perinteisessä nyrkkeilyssä, thainyrkkeilyssä saa lyöntien lisäksi potkia, käyttää kyynärpäitä ja painia pystyssä.

Thaimaan kansallislajiksi nimetty thaiboxing oli suuressa suosiossa 1980–90-luvuilla, mutta sen suosio on viime aikoina hiipunut, osittain elintason nousun ja muiden lajien, kuten jalkapallon, suosion kasvaessa. Lajilla on toki edelleen vankka kannattajajoukkonsa, vedonlyöjät mukaan lukien, ja lähes joka ilta ammattilaisotteluita seurataan Bangkokin suurimmilla ja kuuluisimmilla nyrkkeilystadioneilla Lumphinilla ja Ratchadamnernilla. Vedonlyönti thainyrkkeilyotteluissa on periaatteessa laitonta mutta käytännössä sallittua.

Bangkokin lisäksi otteluita pääsee seuraamaan monessa turistikohteessa. Moni matkailija myös kokeilee thainyrkkeilyä tai treenaa tosissaan paikallisilla nyrkkeilysaleilla.

Hyviä harjoitussaleja löytyy esimerkiksi Bangkokista, Chiang Maista ja Koh Phanganilta. Myös Pattayalla ja Phuketissa pääsee treenaamaan. Lähes kaikki salit ottavat vastaan sekä aloittelijoita että kokeneita harjoittelijoita.

Lue thainyrkkeilyn harjoittelemisesta lisää artikkelista Thaimaan parhaat thainyrkkeilysalit.

Muay Thai – historia

Thainyrkkeily eli muay thai on Thaimaan perinteinen kamppailulaji. Kuva: Saravutpics / Shutterstock.com

Lajin juuret johtavat 2000 vuoden taakse. Muiden muinaisten kamppailulajien tapaan thainyrkkeilyn tarkoituksena oli alun perin opettaa sotataitoja, joissa aseiden sijaan käytettiin taistelijan omia raajoja. Lajille tunnusomainen piirre on peräsin näiltä ajoilta: kaatunut soturi oli aina kuoleman oma, eikä nykyäänkään ottelua jatketa maassa, vaan ottelu käydään aina seisten.

Lajia on historiansa aikana harjoiteltu ahkerasti, ja entisessä pääkaupungissa Ayutthayassa käytiin aikoinaan valtakunnan kovimmat ottelut. Kuningas Naresuan sääti vuonna 1584 lain, jonka seurauksena kaikkien sotilaiden piti harjoitella thainyrkkeilyä. Historian thainyrkkeilylegendoista kuuluisin on ehkä kuningas Phra Chao Sri Sanpetch VIII, joka tunnettiin myös nimellä Tiikerikuningas. Elettiin aikaa, jolloin kuninkaan koskemisesta seurasi kuolemantuomio, joten Tiikerikuningas kiersi maata otellen valepuvussa.

Vuonna 1930 lajia uudistettiin uusilla, osin nyrkkeilystä omaksutuilla säännöillä, mikä johti “modernin” thainyrkkeilyn syntyyn. Nykyisin thainyrkkeilyssä ovat erät taukoineen, ottelut käydään kehässä, ja ottelijoilla on nyrkkeilyhanskat käsissä.

Aiemmin ottelut oli käyty paljaalla maalla, ja käsien suojana oli ainoastaan hamppuköyttä, jonka sai kastaa liimamaiseen tahnaan, jossa oli lisämausteena lasinsiruja. Otteluilla ei ollut kestoa, vaan ne jatkuivat niin kauan, kunnes toinen ottelija ei enää kyennyt ottelemaan.

Muay Thai?

Thaimaassa thainyrkkeily tunnetaan nimellä Muay Thai (มวยไทย), suomeksi muai thai. Muay tarkoittaa thaikielessä kahden henkilön välistä fyysistä kamppailua – yleensä nyrkkeilyä – ja thai-sanalla viitataan thaimaalaisuuteen: kansaan, kieleen ja kulttuuriin.

Opettajat ja rituaalitanssi ram muay

Valmentajan rooli on perinteisesti ollut Thaimaassa monella tapaa erittäin tärkeä ottelijalle, ei yksin hänen kehitykselleen nyrkkeilijänä. Thainyrkkeily on Thaimaassa ammatti, ja usein nuoret pojat muuttavat kotoaan asumaan toisella paikkakunnalla sijaitsevalle ”kuuluisalle” nyrkkeilysalille, jossa he saavat ruoan ja yösijan (nykyään monet salit lähettävät pojat kouluun, mutta aina näin ei ollut). Salille odotusarvona on koulia pojasta tulevaisuuden supertähti ja kääriä muhkeat osingot hänen tulevista ottelutuloistaan.

Opettajien arvon näkee jokaisen ottelun alussa, kun thainyrkkeilijät kunnioittavat opettajiaan osana rituaalitanssia nimeltä ram muay. Tanssin opettajaa kunnioittavaa osuutta kutsutaan nimellä wai kru, siinä ottelija on polvillaan ja tekee kumarruksia. Ennen vanhaan samalla salilla harjoitelleet ottelijat tekivät identtiset ram muayt, mutta nykyään ottelijat haluavat erottua toisistaan tekemällä omantyylisensä tanssin.

Thainyrkkeilyttelut

Thainyrkkeilyottelu alkaa rituaalitanssilla ram muay, joka usein hämmästyttää länsimaalaisia katsojia. Tanssin aikana ottelija osoittaa kunnioitusta opettajalleen eli valmentajalleen ja perheelleen. Samalla hän keskittyy tulevaan otteluun hakien viimeisen itseluottamusruiskeen vastustajaansa tarkkaillen.

Thaimaassa ammattilaisottelut ovat kestoltaan viisieräisiä. Erien välissä on kahden minuutin tauot. Ottelut käydään nyrkkeilykehässä, ja ottelijoilla on nyrkkeilyhanskojen lisäksi hammassuojat ja alasuojat. Jotkut ottelijat pitävät jaloissa nilkkoja tukevia sukkia, jotka ovat varpaista ja kantapäistä aukinaiset. Asuna ottelijoilla on shortsit.

Toinen ottelija ottelee sinisestä, toinen punaisesta kulmasta. Punaisen kulman ottelija on usein ennakkosuosikki (tai hallitseva mestari mestaruusotteluissa) ja sinisen kulman edustaja haastaja.

Ottelu päättyy joko tyrmäykseen, kehätuomarin keskeytykseen (esimerkiksi toisen ottelijan saadessa niin ison haavan, ettei hän pysty enää jatkamaan) tai pistetuomarien ratkaisuun, jos molemmat ottelijat ovat pystyssä viiden erän jälkeen.

Ottelussa tarkoituksena on vaikuttaa omalla suorituksella toiseen ottelijaan siten, että hän vahingoittuu tai ei pysty jatkamaan ottelua. Usein kahden huippuottelijan seuraaminen on kuin katsoisi shakkipeliä. Hyvä ottelija lukee toisen liikkeitä tehden hyökkäyksiä, torjuntoja ja vastaiskuja heikkoihin kohtiin. Ottelijoille onkin erittäin tärkeää, ettei kipua tai iskujen vaikutusta näytetä vastustajalle, joka saattaisi päästä niskan päälle keskittymällä vastustajansa heikkoihin kohtiin.

Punaisen kulman ottelija on usein ennakkosuosikki. Kuva: TAT

Thainyrkkeilyn säännöt

Sallittuja tekniikoita thainyrkkeilyssä ovat lyönnit päähän ja vartaloon, sääripotkut päähän, jalkoihin ja vartaloon, polvipotkut päähän ja vartaloon, sekä kyynärpäälyönnit, jotka keskittyvät useimmiten päähän. Lisäksi lajille ominaista on pystyssä painiminen, jossa haetaan usein kyynärpäälyöntejä ja polvipotkuja. Pystypainissa sallittua on myös heittäminen ja kaataminen.

Kiellettyjä tekniikoita ovat pureminen, kampittaminen, köysistä kiinnipitäminen, lonkkaheitot pystypainissa sekä maassa olevan ottelijan lyöminen tai potkaiseminen.

Kehätuomarin ja arvostelutuomareiden merkitys

Bangkokin suurilla rahastadioneilla tuomareilla on erityinen kunnia-asema, ja tuomareiden joukkoon kuuluminen on erittäin arvostettua. Kehässä toimivalla tuomarilla on suuri vastuu, sillä huippuunsa treenatut ottelijat eivät usein ottelun tiimellyksessä kuule tuomarin komentoja. Tuomarit usein heittäytyvätkin suurella tunteella tilanteisiin, joissa ottelu pitää tilapäisesti keskeyttää. Ei ole harvinaista, että tuomarit saavat itsekin osuman näissä joskus hurjiltakin näyttävissä välikohtauksissa. Tuomarit ovat usein itse entisiä ottelijoita ja tehtäväänsä erittäin harjaantuneita.

Kun rahakehien kehätuomarilla alkaa ikä painaa, eikä hän enää pysy mukana ottelun tiimellyksessä, siirtyy hän usein kehän sivuun seuraamaan otteluita muiden vanhojen tuomarien joukkoon. Siellä istuukin erityisesti isojen rahaotteluiden aikana kymmeniä veteraaneja, joiden tehtävänä on varmistaa, että ottelijat ottelevat tosissaan eivätkä ole ennalta sopineet ottelua. Sovituista otteluista rangaistaan Thaimaassa ankarilla sakoilla ja usein myös elinikäisellä ottelukiellolla. Kiinnijääneitä ottelijoita on myös passitettu vankilaan. Thaimaalaiset ottavat Thainyrkkeilyn vakavasti.

Minne katsomaan thainyrkkeilyä?

Eri puolilla Thaimaata otellaan viikoittain satoja otteluja. Suosituimmat ottelut käydään Bangkokin ”raha-areenoilla” Lumphinilla ja Ratchadamnernilla, mutta Bangkokista löytyy muitakin stadioneita, jossa otteluita pääsee länsimaalaisena seuraamaan.

Isoilla stadioneilla länsimaalaisilta veloitetaan moninkertainen lipunhinta thaimaalaisiin verrattuna, mutta pienemmillä stadioneilla pääsee otteluita seuraamaan muutamalla sadalla bahtilla.

Parhaat päivät otteluiden seuraamiseen riippuvat illan promoottorista eli tapahtuman järjestäjästä. Parasta iltaa on siksi vaikea nimetä. Kahdella päästadioneilla ei yleensä otella samoina päivinä vaan toisen ollessa tauolla toisella otellaan.

Bangkokin thainyrkkeilystadionit

Lumphini Stadium
Missä: Ram Intra Road (stadion muutti vuoden 2014 alussa vanhasta paikastaan Rama IV Roadilta).
Koska: Muay Thai -otteluita tiistaisin ja perjantaisin klo 18.30, lauantaisin 17–20 ja 20.30.
Liput: Hinnat ulkomaalaisille: 1000, 1500, 2000 (ringside).

Ratchadamnern Stadium
Missä: Ratchadamnoen Nok Avenue, Bangkok. Puh. 02 281 4205.
Koska: Muay Thai -otteluita maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 18.30.
Liput: Hinnat ulkomaalaisille: 1000, 1500, 2000 (ringside).

CH7 Stadium
Missä: Mo Chitin eli Pohjoisen bussiterminaalin takana (Morchit), Chatuchak Parkia vastapäätä, Bangkok. Puh. 02 272 0201.
Koska: Muay Thai -otteluita sunnuntaisin klo 13.45 ja jokaisen kuukauden kolmas keskiviikko klo 12.
Liput: Ilmainen

Otteluita myös Siam Oomnoi Stadiumilla ja Samrong Stadiumilla.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi