Andamaanienmeri

Sunrise Beach, Ko Lipe, Thaimaa. Kuva: Sirintra Pumsopa / Shutterstock.com

Thaimaan hienoimmat hiekkarannat ja kauneimmat maisemat löytyvät Andamaanienmeren rannikolta. Alue on yhtä luonnon taidenäyttelyä.

Phang-Nga-lahdelta, Krabista ja Ko Phi Philtä löytyvät karstivuorimaisemat, jotka ovat tuttuja postikorteista, mutta vieläkin vaikuttavampia paikan päällä. Jadenvihreästä merestä nousee satojen metrien korkeuksiin surrealistisia karstivuoria, jotka kutistavat ihmiset ja laivat pieniksi lilliputeiksi.

Kaukaa avomereltä löytyy vuorostaan pieniä paratiisisaaria, joilla hiekka on lumenvalkoista ja meri vuoroin syvän sinistä ja säihkyvän turkoosia. Erityisen kauniita pikkusaaria ovat Trangin saaret sekä Ko Lipe.

Intian valtamerestä rannikon erottavat vain Intialle kuuluvat Andamaanien ja Nikobaarien saaristot 500 kilometriä Thaimaasta länteen.

Rantaloma Andamaanienmerellä

Kauneuden hintana on se, että täällä on myös paljon turisteja. Maisemat ovat yhä paratiisimaiset, mutta luonnonrauha on monessa paikassa menetetty, kun rantoja on kehitetty vain pikavoitot mielessä. Varsinkin turistisesongin huipulla vuodenvaihteessa kannattaa varautua suuriin matkailijamääriin.

Vilkkainta aluetta on Thaimaan suosituin saari Phuket, joka on tosin niin suuri, että äärimmäisen monipuoliselta saarelta löytää myös rauhallisia rantoja, kunhan vaan osaa etsiä.

Mutta on Andamaanienmerellä myös rauhallisia saaria, kuten leppoisa Ko Lanta ja lähes salaisina säilyneet Ko Phayam ja Ko Bulon Le.

Andamaanienmeren kulttuuri

Mitä kauemmas etelään matkaa, sitä enemmän näkee moskeijoita ja hunnutettuja naisia. Monet paikallisista ihmisistä ovat muslimeja, joko malaijeja tai merimustalaisten jälkeläisiä, jotka ovat aikaa sitten asettuneet aloilleen. Muslimikulttuuriin rinnalla elävät aikaa sitten Etelä-Thaimaan tinakaivoksille muuttaneiden kiinalaisten tavat ja uskomukset. Tinabuumista muistuttavat Phuketin ja Takuapan tunnelmalliset vanhat kaupungit.

Uusimpia muuttajia ovat koillisthaimaalaiset eli isaanilaiset, jotka ovat saapuneet matkailuteollisuuden tarjoamien työpaikkojen perässä. Heitä on suurin osa turistien kohtaamista paikallisista.

Sadekausi Andamaanienmerellä

Puolet vuodesta monsuunituulet puhaltavat ryminällä Andamaanienmeren rannikolla. Sadekaudella monet laivareitit on peruttu ja meriluonnonpuistot suljettu toukokuusta marraskuun alkuun. Alueelle voi silti yhä matkustaa. Rannoilla on ihanan rauhallista, tosin aallot vyöryvät korkeina ja välillä sadekuuro voi yllättää.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi