Thaimaan viisumi Penangista – helposti ja halvalla

Penang Hilliltä voi ihailla Georgetownia.

Pidemmät Thaimaan reissut aiheuttavat aina pienen viisumipähkäilyn, miten, mistä ja millä hintaa viisumit kannattaa säätää. Vuonna 2014 voimaan tulleet viisumisäännökset ovat aiheuttaneet vielä lisää harmaita hiuksia ja epätietoisuutta käytäntöjen suhteen.

Itse olen hoitanut viisumiasiat yleensä hakemalla Suomesta kahden kuukauden turistiviisumin ja sitten vieraillut naapurimaissa lyhemmillä tai pidemmillä visiiteillä, joista olen palannut lentämässä – jos on halunnut saada 30 päivää lisäoleskelun Thaimaassa – tai maitse silloin kun 15 päivää lisäoleskelua on riittänyt.

Tällä reissulla en ottanut viisumia Suomesta lainkaan, vaan olen oleskellut kuukauden kerrallaan kohdemaissa. Niinpä ensimmäinen kuukausi vierähti Thaimaassa, seuraava Kambodzhassa, sitten taas kuukaudeksi Thaimaahan, jonka jälkeen päätimme matkakumppanin kanssa hakea Malesian Penangilta varsinaisen turistiviisumin Thaimaahan. Ja turistiviisumiin voi halutessaan hakea vielä 30 päivän jatkon immigration officesta poistumatta maasta.

Thaimaasta poistumisdeadlinen lähestyessä olimme Koh Phanganilla ja päädyimme ottamaan lennon Krabilta Penangille. Firefly-lentoyhtiö lentää väliä muutamalla kymmenellä eurolla. Phanganilta Krabille pääsee puolestaan varsin näppärästi 500 bahtin (n. 13 euron) lautta- ja bussilipun hintaan. Matkaan kuluu 5–6 tuntia.

Malesian rannikolta ei ole pitkä matka Penangiin.

Penang – Thaimaan turistiviisumien keskus

Penang on varsinainen Thaimaan viisumibisneksen keskus. Etelä-Thaimaassa matkailevat ja oleskelevat hakevat uudet thaiviisuminsa usein juuri Penangilta.

Penangilla useimmat majatalot ja kaikki matkatoimistot järjestävät viisumipalvelua niin, että asiakkaan ei tarvitse kuin toimittaa kaksi passikuvaa, passi ja 150 ringgittiä (vajaa 40 euroa) ja jäädä odottelemaan reiluksi vuorokaudeksi niin passi toimitetaan takaisin viisumin kera.

Varsinkin Penangin pääkaupungissa Georgetownissa monet matkaajat ovat käymässä siitä pääasiallisesta syystä, että tarvitsevat uuden viisumin.

Toki Penangilla vierähtää helposti viikko jos toinenkin saarta kiertäen ja nähtävyyksiin tutustuen.

Penangin kuuluisin nähtävyys on saaren vanhakaupunki.

Thaimaan viisumit hoituvat käden käänteessä

Me olimme saanet suosituksia useammaltakin taholta paikasta nimeltä Jim’s Place, joka pyörittää vähintäänkin persoonallisuudeksi luonnehdittava herrasmies Jim.

Suuntasimme siis Jimin pakeille viisumiasiamme kanssa.

Passit ja rahat kun toimittaa Jimille aamutuimaan niin seuraavan päivän iltapäivänä saat jo passin takaisin viisumilla. Meidän ei edes tarvinnut täyttää viisumihakemuslomakkeita, kaikki tehtiin puolestamme. Mitä lie hakemukseen ovat sitten säveltäneet.

No liekö sillä väliä, kunhan se kelpaa lähetystölle.

Matkatoveriltani puuttui valokuvat, kun kävimme jättämässä viisumitilausta ilta-aikaan, joten sovittiin, että seuraavana aamuna sitten palaamme kuvien kanssa takaisin toimistolle.

No emme olleet kerinneet edes herätä seuraavana aamuna, kun ovelle koputettiin ja respan rouva huhuili, että joku kyselee meitä viisumiasioihin liittyen.

Jimin apumieshän se siellä oli kameran kanssa ja vinkkasi uniselle matkatoverilleni, että jos paidan laittaisit päälle ja tulisit tähän käytävään, niin hän räpsii tarvittavat kuvat ja saadaan viisumihakemukset lähtemään lähetystöön.

Heh, no tämähän oli näpsäkkää palvelua. Kuvauspalvelusta piti tosin maksaa 15 ringittiä eli n. 3,5 euroa. Ei paha.

Viisumien lisäksi MR. Jim tunnetaan sloganeistaan.

Kannattako käyttää apuna matkatoimistoa?

Viisumipalvelun hinta on ilmeisesti melko standardi 150 ringgitiä, ainakin Georgetownin majataloissa ja matkatoimistoissa. Tässä hinnassa on 40 ringgitiä palvelumaksua toimistolle.

Eli jos haluaa itse käydä hakemassa viisumin lähetystöstä hinta on 110 ringgitiä eli 27,5 euroa. Itse kyllä maksoin mielelläni 10 euroa moisesta palvelusta; ei tarvitse jonotella lähetystössä, vaan voi käyttää senkin ajan vaikkapa kaupungilla kiertelyyn.

Itse hakien passin voi kyllä saada takaisin jo saman päivän iltapäivänä, jos aamulla on vienyt hakemuksen.

Kannattaa myös huomioida, että jo takseilla eestaas suhaamiseen palaa tuo 40 ringgitiä helposti, eikä riitäkään.

Penangilla sijaitseva Thaimaan lähetystä myöntää pääasiassa kahden kuukauden turistiviisumeja, yhdellä maahantulolla. Useamman maahantulon viisumit on kuulopuheiden mukaan ainakin pääosin evätty.

Pengangilta voi mahkea myös muita viisumeja, esimerkiksi työviisumeja.

Penang Hilliltä voi ihailla Georgetownia.

Miksi viisumi juuri Penangista?

Malesian ja Penangin visarunin eduksi lasken sen, että viisumin hakijalla ei tarvitse olla esittää maastapoistumislappua Thaimaasta, mitä muiden lähimaiden konsulaatit tuntuvat vaativan.

Samoin yleistyvänä linjana on ollut se, että pitää olla näyttää 20 000 bahtia valuuttaa Thaimaahan palatessa. Tämä tietenkin riippuu raja-asemasta.

Mutta meiltä ei ainakaan kysytty mitään, kun junalla ylitimme Malesian ja Thaimaan rajan Padang Besarissa. Ulos junasta passin kanssa, leimaus ulos Malesiasta ja sisään Thaimaahan. Ja sillä hyvä. Ei kysymyksiä maastapoistumislipusta tai rahavaroista.

Tauko rajalla kannattaa hyödyntää ruokailuun, sillä junaruuat eivät laadullaan tai monipuolisuudellaan erityisemmin säväytä. Thaimaan puolella ruokamyyjiä tosin pölähtää sisään aina asemilla ja toki ravintolavaunukin junasta löytyy Hat Yaista eteenpäin.

Bangkokista pääsee yöjunalla

Bangkokista käsin Penang-reissun tekee edullisimmin ja suhteellisen mukavastikin mennen-tullen yöjunalla. Ottaa junalipun Butterworthiin Malesian puolelle (makuupaikalla n. 1000 bahtia / reilu 25 euroa).  Matka kestää tosin lähes 24 tuntia, mutta se menee yllättävän nopeasti.

Butterworthin juna-asemalta menee suora luiska lautalle, joka vie noin vartissa Penangin saarelle, Georgetownin keskusta-alueelle. Lauttoja kulkee non-stoppina ja ne ovat ilmaisia.

Kun viisumi on plakkarissa sama homma toisin päin. Juna lähtee Butterworthista kello 14 ja saapuu Bangkokiin seuraavana aamupäivänä. Välillä voi jäädä pois ainakin Hat Yaissa, Surat Thanissa ja Hua Hinissä.

Junamatkalla voi tappaa aikaa vaikka nauttimalla ruuasta.

Majoitus ja matkatoimistot Penangissa

Jim’s Place löytyy eräältä Georgetownin pääkaduista, Lebuh Chulialta. Jalan Penangin ja Love Lane -katujen väliin jäävältä tienpätkältä. Jimillä on tarjolla myös guesthousehuoneita.

Samalla kadulla on toki lukuisia muitakin yrityksiä, jotka hoitavat viisumeita.

Majoituksesta Georgetownissa joutuu pääsääntöisesti maksamaan 10 eurosta ylöspäin, omalla kylppärillä huoneen hinta nousee jo yli kahdenkympin.

Pelkästä viisumireissusta selviää parissa päivässä (jopa viikonloppuna), jos ei muuten huvita jäädä mestoille pyörimään.

Itse tulen jatkossakin suosimaan Penangia Thaimaan viisumin hakuun / uusimisiin varsinkin Etelä-Thaimaassa ollessani, keikan helppouden, nopeuden ja hinnan vuoksi.

Rosita Juurinen

Lue lisää: Penang-matkaopas

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi