Joogaa ja detoxia Koh Phanganilla – suomalaisopein

Monte Vistan omistaja Johanna ja allekirjoittanut.

PÄIVITYS (2018): Tietääksemme artikkelissa kuvattu Monte Vista on lopettanut toimintansa. Lue lisää Koh Phanganista.

Miltä tuntuisi ajatus puhdistavasta detox-viikosta Thaimaan reissun yhteydessä? Monen mielestä ei ehkä kovinkaan houkuttelevalta. Reissuunhan usein lähdetään juuri nauttimaan elämästä, tuhdista ravintolaruuasta, iloisista illoista ja laiskottelusta altaan reunalla, eikö?

Toisaalta varsinkin pidemmällä matkalla ajatus elvyttävästä puhdistus- ja terveyskuurista alkaa ennen pitkää kiehtoa riehakkaampien rallatusviikkojen jälkeen.

Ja näyttääkin siltä, että yhä kasvava joukko ihmisiä lähtee Aasian matkoille hakemaan rauhaa, rentoutusta ja irtiottoa: joogaamaan ja meditoimaan kauas pois hektisistä kotoympyröistä.

Thaimaassa eritoten Koh Phanganin saari on tunnettu lukuisista jooga-, paasto- ja detox- paketteja tarjoavista yrityksistä.

Nämä keskukset eroavat esim. Samuin tai Phuketin hintavista SPA -resorteista usein henkisemmän otteensa, vaatimattomampien – vaikkakin viihtyisien – puitteidensa ja yhteisöllisen, hipahtavan tunnelmansa puolesta.

Koh Phanganin retriittikeskuksissa on vielä jäljellä ripaus sitä old school -hippihenkeä, joka saarella aikanaan kukoisti.

Koh Phanganille tarjontaa tsekkaamaan

Valmistautumassa meditaatiohetkeen.

Olin jo aiempien Thaimaan-lomien yhteydessä kartoittanut kiinnostavia paikkoja oman terveysretriittini toteuttamiseen, ajatus oli vain jäänyt toteuttamatta.

Aiempaa kokemusta oli vain Balilla viettämästäni jooga-paasto-jaksosta, joka oli kyllä hyvä kokemus. Tosin myös matkabudjettiakin koetellut sellainen.

Nyt oli toiveissa löytää kohtuuhintainen, ohjelmaltaan ja tunnelmaltaan vetoava retriittipaikka, jossa olisi mahdollisuus fyysisen puhdistumisen lisäksi henkiseen seestymiseen.

Nettiselvittelyjen pohjalta olin päättänyt käydä paikan päällä Koh Phanganilla tutustumassa muutamassa kiinnostavimman oloisessa paikassa ja tekeväni valintani siltä pohjalta.

Monte Vistassa odottaa iloinen yllätys

Ensimmäinen retriittikohde oli Thongsalan sataman lähettyvillä sijaitseva Monte Vista, josta olin lukenut netistä useita kertoja. Paikan päälle saavuttuani juttelin tarjolla olevista retriittipaketeista ja paikan ideologiasta ensin englanniksi puolisen tuntia nuoren naisen kanssa, kunnes yllätyksekseni kävi ilmi, että hänhän onkin suomalainen ja hiljattain ostanut keskuksen yhdessä brasilialaisen kaverinsa kanssa aiemmilta omistajilta.

Johanna oli tullut aluksi opettamaan joogaa Monte Vistaan ja päätynyt paikan omistajaksi ja pyörittäjäksi tilaisuuden avauduttua aiempien omistajien halutessa palata takaisin kotiin.

Ei tuntunut lainkaan hullummalta valita suomalaisvetoinen paikka, jossa fiiliksistään voisi jutella tarvittaessa myös suomeksi.

Lisäksi detox-viikon hinta oli varsin kohtuullinen ja vaikutuksen teki myös se, että Monte Vista sijaitsi hienolla paikalla vuoren rinteellä upeine merinäköaloineen. Paikasta jäikin heti hyvä viba.

Lopulta kävin katsomassa vielä toisen retriittipaikan, mutta päätös Monte Vistan hyväksi oli alusta alkaen varsin selvä.

Monte Vistan Bungaloweja.

Ayuervedinen hoito alkaa voisulalla

Monte Vista tarjoaa erilaisia detox,- jooga- ja wellness -paketteja, yleensä kestoltaan 3, 5 tai 7 päivää.

Valitsin seitsemän päivän ayuervedisen detox -paketin, joka piti sisällään kehonpuhdistuksen (ruokavaliolla ja suolihuuhteluilla), päivittäiset jooga- ja meditaatiotunnit sekä päivittäisen hieronnan/hoidon puhdistumista edistämään.

Ensimmäiset kolme päivää edettiin ayuervedisen tri-doshic -menetelmän mukaisesti. Tämä tarkoitti, että aamulla ensimmäisenä nautittiin shotillinen gheetä eli puhdistettua voita ja päivän hoitona oli puhdistumista edistävä kevyehkö, puhdistumista edistävä kokovartaloöljyhieronta.

Seuraavina päivinä ohjelma oli muutoin sama, mutta ilman ghee-shottia ja hoitoina oli höyrytelttaa ja vapaasti valittavia hoitoja.

Retriitin ruokailu- ja joogapatiolta avautuvat upeat näkymät.

Älä pelästy suolihuuhtelua!

Detox -viikon päivärytmi piti sopivasti liikkeellä ja aktiivisena, muttei ollut liian raskas.

Aamu aloitettiin hatha-joogalla samalla upeita merimaisemia katsellen. Joogaa seurasi aamupala: herkullinen hedelmälautanen ja yrttiteetä.

Ennen puoltapäivää oli hieronta tai muu hoito sekä omatoiminen colonic -suolihuuhtelusessio. Tiedoksi niille, jota suolen huuhdonta hämmentää tai kauhistuttaa: Voin kertoa, että huoli pois. Homma ei ole niin hankalaa kuin kuulostaa ja sitä voi rauhassa harjoitella omassa huoneessa.

Johanna esittelee suolistohuuhtelusetin.

Mitä saisi olla lounaaksi?

Lounaaksi (sekä päivälliseksi) tarjolla oli joka päivä sama ruoka: kitshari, joka on riisi-mungpapumuhennosta, kevyesti intialaisilla mausteilla maustettuna.

Soijakastikkeella höystettynä kitsharista muodostui viikon mittaan suorastaan vesikielellä odotettu herkku!

Kitsharin kyytipoikana nautittiin raikasta ja ravitsevaa kookosvettä suoraan kookospähkinästä.

Lounaan päätteeksi purskuteltiin suuta seesamiöljyllä 15 minuutin ajan. Huljuttelun tavoitteena on niinikään puhdistaa suu ja pään alueen onteloita bakteereista.

Terveellinen aamiainen.

Vapaa-aikaa ja meditaatiota

Iltapäivästä lounaan jälkeen oli vapaata aikaa käydä rannalla, asioilla tai lepäillä riippumatossa lueskelemassa.

Yhteinen ohjelma jatkui viideltä meditaatioharjoituksilla, jotka vaihtuivat päivittäin.

Tarkoituksena oli tutustuttaa erilaisiin meditaatiomuotoihin, jotta jokainen voisi löytää itselleen sopivan tavan meditoida.

Meditointihan ei ole pelkkää hiljaa istumista, vaan esimerkiksi musiikin, liikkeen tai muun harjoituksen kautta ajatusten keskittämistä ja mielen hälinän hiljentämistä.

Illan terveyshömpsyt

Kuudelta nautittiin päivän toinen kitshari -ateria. Alkusnapsina hörpättiin kombucha -hömpsyt eli juomaa, jonka tarkoituksena oli lisätä suoliston hyviä bakteereja. Jälkisnapsina juotiin triphala-yrttisekoitusta, joka osaltaan edisti elimistön puhdistumista.

Ylipäätään detox -ohjelman ruokavalion on puhdistavuuden lisäksi tarkoitus antaa ruuansulatukselle breikki, tilaisuus levätä.

Koska kyseessä ei ole varsinainen paasto, nälkä ei kasvanut missään kohtaa häiritseväksi.

Ruokavalio oli kuitenkin kevyt ja rajoitettu eikä aterioiden lisäksi tullut nauttia muuta kuin vettä ja yrttiteetä, joita oli tarjolla pitkin päivää.

Viikko samaa ruokavaliota ei silti missään vaiheessa päässyt kyllästyttämään.

Lounasherkut: kitshari ja kookosvesi.

Eroon stressistä!

Iltaisin oli tarjolla elokuvien katselua leffahuoneeksi muutetussa bungalowissa. Tarjolla olevat elokuvat ja dokumentit käsittelivät terveyttä, hyvinvointia, tietoisuutta ja henkistä kasvua. Mainio lisä retriitin muulle ohjelmalle.

Elokuvia sai myös itse ehdottaa tai esittää aiheista toiveita.

Iltaelokuvan jälkeen olikin jo sopiva aika vetäytyä omaan bungalowiin iltatoimille ja lepäilemään.

Puhdistumisen yhteydessä on tarkoituksena, että niin keho kuin mielikin saa mahdollisimman paljon lepoa. Turhia ärsykkeitä, kuten ylenpalttista touhuamista, asioista stressaamista tai netissä surffailua suositellaan välttämään.

Lempeää ja asiakaslähtöistä

Vaikka detox -jaksolla onkin tietty ohjelma ja aikataulu, meininki Monte Vistassa ei ollut mitenkään tiukkaa, vaan pikemminkin hyvin lempeää ja asiakaslähtöistä.

Minkäänlaiseen pakottamiseen tai itseruoskintaan ei ole tarvetta ja kaikki koetut tuntemukset ovat hyväksyttäviä. Jos jonain päivänä ei jaksa osallistua johonkin, se on ihan ok.

Tuntemukset ja voimat voivatkin vaihdella jakson edetessä. Fiiliksiään sai myös vapaasti jakaa ja keskustella siitä, miltä milloinkin tuntui.

Itsellä eniten väsymystä taisi olla toisena ja kolmantena päivänä, jonka jälkeen vireystila koheni ja muun muassa joogaharjoitukset kävivät sujuvammiksi.

Koira ja kissatkin tykkäävät joogasta

Monte Vistan miellyttävä ja rauhoittava ympäristö oli tärkeä osa detox -jaksoa, mitään turhaa hälinää ei ollut ympärillä. Osan viikkoa olin ainoana asiakkaana, joten rauha oli sitenkin taattu.

Monte Vistassa oli tuohon aikaan paikan vetäjän Johannan lisäksi kolme vapaaehtoista, jotka toivat  hieman elämää ja sosiaalista kontaktia päiviin.

Tunnelma keskuksessa oli varsin kotoisa ja leppoisa. Keittiöön saattoi aina heilahtaa hakemaan vettä tai detox-teetä.

Yhteisessä ruokapöydässä saatettiin käydä syvällisiäkin keskusteluja. Oman lisänsä paikkaan toivat sen luonteikkaat eläimet: koira ja kaksi kissaa, jotka osallistuivat aktiivisesti jooga- ja meditaatiohetkiin.

Sopii kaikille

Olin omaan kokemukseeni Monte Vistassa varsin tyytyväinen: se oli oikeastaan kaikkea sitä mitä hainkin.

Joogaa harrastaneena sekä terveys- ja ruokavalioasioihin paljon perehtyneenä en sinällään kokenut suuria yllätyksiä tai haasteita. Asiat olivat pääosin tuttuja ja sain juuri sen rentouttavan viikon mitä olin tullut hakemaan.

Retriiteille osallistuminen ei vaadi mitään aiempaa kokemusta joogasta tai detoxista, kuka tahansa hyvinvoinnistaan kiinnostunut saa kyllä hommasta kiinni.

Oma olo oli viikon päätteeksi varsin mainio ja kroppa saanut varmasti kaipaamaansa lepoa, puhdistusta ja elpymistä reissuelämän tiimellyksen väliin.

Thaimaan ainoa suomalainen retriittikeskus

Suomalaisnäkökulmasta on hieno juttu, että Monte Vistan vetäjä Johanna on  Suomesta, eipä tule ongelmia kielimuurin kanssa tai muuta kulttuurihämminkiä.

Toiminta keskuksessa on kaikin puolin laadukasta ja asiantuntevaa. Aamun joogatunnit olivat erittäin hyvin ohjattuja ja niille voi osallistua myös drop in -periaatteella (250 bahtia), jos haluaa tulla vain joogailemaan.

Monte Vistan retriittijaksot perustuvat Yoga Veda -malliin, joka yhdistää ayurvedistä perinnettä joogaan ja hyvinvointitietoisuuteen.

Monte Vista järjestää myös joogaopettajakoulutusta. Siitä sekä tarjolla olevista jooga-, detox- ja wellness -paketeista saat lisätietoja nettisivuilta.

Retriittien hintaan kuuluu majoitus kahden hengen siisteissä perusbungaloweissa merinäköaloin.

Monte Vista on tietääkseni ainoa suomalaisomisteinen retriittikeskus Thaimaassa, joten jos haluat suosia suomalaista, nyt se on mahdollista. Ota yhteyttä Johannaan vaikkapa sähköpostitse ja kysy lisää.

Itseäni ainakin houkuttaa jo uusi hyvinvointijakso Monte Vistassa joskus lähitulevaisuudessa.

Matka Koh Phanganille

Koh Phanganille pääsee Bangkokista helpoimmin matkatoimistojen myymillä joint ticketeillä, bussilla tai junalla joko Chumphoniin tai Surat Thaniin, ja siitä laivalla saarelle.

Koh Phangan sijaitsee Siamin lahdella Koh Taon ja Koh Samuin välissä. Thongsalan satamasta voi napata taksin Monte Vistaan, matkaa on vain parisen kilometriä.

Tarjous MinneThaimaassa-sivuston lukijoille!

Monte Vistalla on heinäkuun 2015 loppuun asti tarjous, jolla MinneThaimaassa-sivuston lukijat saavt 15 % alennuksen valitusta retriittipaketista.

Pitää vain mainita lukeneensa Monte Vistasta sivustoltamme.

Monte Vistan yhteystiedot

+66 (0) 920 7260 58

www.montevistaretreatcenter.com

terveisin,

Rosita Juurinen

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi